Laat doelpunt tegen Cercle houdt Gentse hoop op play-offs levend

  1. 15' - Verv. Jean Marcelin door Alexander Corryn
  2. 14' - Geel - Leonardo Da Silva Lopes
  1. 86' - Verv. Roman Jaremtsjoek door Sulayman Marreh
  2. 85' - Geel - Sven Kums
  3. 82' - Doelpunt - Alessio Castro-Montes (1 - 0)
  4. 81' - Gemiste strafschop - Alessio Castro-Montes
  5. 74' - Verv. Anthony Musaba door Kevin Denkey
  6. 73' - Verv. Olivier Deman door Dino Hotic
  7. 73' - Verv. Leonardo Da Silva Lopes door Calvin Dekuyper
  8. 67' - Geel - Roman Jaremtsjoek
  9. 65' - Verv. Charles Vanhoutte door Kevin Hoggas
  10. 53' - Verv. Dino Arslanagic door Bruno Godeau
  11. 51' - Geel - Ike Ugbo

  AA Gent heeft zijn kansen op Europees voetbal dit seizoen levend gehouden. Tegen Cercle was het lang op zoek, maar kon het in het slot alsnog de zege binnenhalen: Castro-Montes trapte een strafschop in twee tijden binnen. Cercle Brugge misloopt dan weer een kans om Waasland-Beveren onderaan op afstand te zetten.

  AA Gent - Cercle Brugge in een notendop:

  • Sleutelmoment: Tien minuten voor tijd gaat Vitinho weinig doortastend in de tackle bij Nurio. Castro-Montes mist de strafschop, maar had geluk dat hij de bal meteen terugkreeg.

  • Man van de match: Alessio Castro-Montes was de meest bedrijvige Gent-speler en scoort het enige doelpunt. Ook al was dat bijna misgelopen.

  • Opvallend: Als we naar het klassement kijken, telt de zesde 45 punten en heeft de dertiende 40 punten achter de naam staan. Dat worden nog drie speeldagen op het scherp van de snee.

  Bekijk de enige goal uit Gent - Cercle Brugge (1-0)

  Gent en Cercle brengen een eerste helft om snel te vergeten

  De inzet was groot bij zowel Gent als Cercle in hun onderlinge duel. In de heenwedstrijd won Cercle thuis met 5-2, al had de vereniging sindsdien weinig te vieren. De voorlaatste plek in het klassement was het pijnlijke bewijs. Niet dat het bij Gent op rolletjes liep, want een 13e plek was ook niet om over naar huis te schrijven.


  Dat het niet zo’n vaart zou lopen als in de heenwedstrijd werd al snel duidelijk. In de openingsfase ging de bal vlot op en neer, maar echte kansen bleven uit. Na een kwartier moest Bolat zich toch eens onderscheiden wanneer Pavlovic van Kums alle tijd kreeg om te koppen.


  Nog eens vijftien minuten later kwam Gent ook eens opzetten vanop links. Daar mikte Mohammadi een voorzet naar de tweede paal, waar Castro-Montes even vergat hoe je op een bal moet koppen. Met die twee kansen als hoogtepunten was de doelpuntloze ruststand geen verrassing, wel een pijnlijk correct weergave.

  Tissoudali blijft met veel moeite uit de klauwen van Dekuyper

  Cercle trapt tegen de paal, Gentse strafschop gaat bijna de mist in

  Hein Vanhaezebrouck had vanop de eerste rij kunnen zien dat er heel wat moest veranderen. Drie wissels bij de rust waren zijn antwoord op de onmacht. Dat werden er al snel vier, nadat bij Arslanagic het licht uitging na een forse charge van Ugbo. 


  Vooral de wissel van Vadis was een schot in de roos, want de Gentenaar zette Castro-Montes knap voor doel en toverde zelf een pegel uit zijn rechter. In beide gevallen was het net niet. Cercle deed ook nog mee en kwam zelfs nog dichter bij het openingsdoelpunt. Kevin Hoggas poeierde vanop een meter of 20 op doel, maar zijn inzet spatte uit elkaar tegen de paal.


  De druk van Gent nam met de minuut toe, maar in de buurt van het doel van Didillon doel stokte de aanvalsmachine keer op keer. Uiteindelijk was het rechtsachter Vitinho die onder de druk bezweek en Nurio neerhaalde in de zestien. Bijna ging het nog mis wanneer Castro-Montes rechtdoor op Didillon trapte, maar in de herneming verdween de bal wel in doel.


  Met wat meeval slaagt Gent er dus in om de drie punten thuis te houden. Een deugddoende zege die de vice-kampioen voorlopig naar plaats 9 brengt, op één punt van de 8e. Cercle blijft dan weer hangen op de voorlaatste stek en kijkt nog steeds angstvallig naar onderen, waar enkel Waasland-Beveren nog staat.

  Arslanagic is helemaal KO na charge van Ugbo

  Vanhaezebrouck: "Gelijkspel was logisch, hadden ook kunnen verliezen"

  Alessio Castro-Montes was de matchwinnaar voor Gent, ook al zag hij dat het beter kon. "Deze wedstrijd was super belangrijk. De manier waarop was vreselijk, maar de drie punten zijn wat telt." 

   

  Ondanks die zwakke wedstrijd volgde er geen donderpreek tijdens de rust. "De coach voerde drie wissels door, dus ging het vooral over de tactische aanpassingen. We wisten zelf ook wel dat het in de eerste helft niet goed genoeg was en het is jammer dat ons voetbal na de rust niet veel beter was."

   

  Dat het niet goed was, was ook zijn oefenmeester, Hein Vanhaezebrouck niet ontgaan. "Er zijn veel termen die we op deze wedstrijd kunnen kleven. Als we dan toch een positieve term willen gebruiken, kies ik voor opluchting. Het was niet goed, zowel voor als na de rust."

   

  Toch greep de Gent-coach in met drie wissels tijdens de rust. "We brachten drie nieuwe jongens met een andere manier van voetballen, maar dat bracht weinig zoden aan de dijk. Uiteindelijk winnen we de wedstrijd, maar een gelijkspel had logisch geweest en we hadden zelfs kunnen verliezen. Het is al heel vaak andersom geweest, dus mag het ook eens meevallen."

   

  Door de miserie zag Vanhaezebrouck ook een lichtpuntje. "Ngadeu is fantastisch ingevallen, daar doe ik mijn hoedje voor af. Hij speelde na zijn blessure nog maar 60 minuten bij de beloften en presteert nu dit. Dat is wat ik wil zien: mannen die er staan, die zich laten gelden en die uitstraling hebben. Nu is het aan anderen om ook op te staan en ervoor te zorgen dat wie die drie moeilijke wedstrijden winnen."

  Vanderhaeghe: "Als we scoren, denk ik dat we de winnen"

  Aan de overzijde kon ook Cercle-coach Yves Vanderhaeghe moeilijk tevreden zijn met het resultaat. "Deze nederlaag smaakt zuur, want we hadden Gent aan banden gelegd. Iedereen voerde zijn defensieve taken uit en dan blijf je stabiel overeind. Alleen het creëren van kansen, het vinden van die opening ontbrak vandaag."

   

  Kansen waren schaars, maar toch kwam Cercle ei zo na op voorsprong. "Ja, het is jammer dat die bal van Hoggas niet binnen gaat. Dat is een schot dat je niet kan stoppen en als die bal via de paal in doel verdwijnt, denk ik dat we die voorsprong vasthouden. Maar na zo'n prestatie moet je positief blijven en terugvechten."

   

  Dat het programma niet simpel is - met drie teams die nog voor een Play-off-ticket strijden - hoeft voor de Cercle-coach geen probleem te zijn. "In het voetbal mag je nooit opgeven en dit seizoen zien we dat iedereen van iedereen kan winnen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Gent pakt drie gouden punten! Gent kreeg maar geen barst in het pantser van Cercle en kwam goed weg met een bal tegen de paal van Hoggas. Uiteindelijk was een strafschop in twee tijden nodig om de drie punten thuis te houden. .
  3. Bolat haalt opgelucht adem. Bolat komt met de schrik vrij! Denkey kopt een goeie bal van Hoggas achterwaarts naar doel. Gelukkig voor Bolat valt die bal pardoes in zijn handen. . tweede helft, minuut 92.
  4. tweede helft, minuut 90. Dekuyper wil Tissoudali met beide handen neertrekken, maar de Nederlander overleeft die aanslag. Via Vadis gaat het bijna naar Nurio, maar Biancone steekt er nog net zijn dikke teen tussen. .
  5. tweede helft, minuut 87. Het wordt Tissoudali. Die lijkt vol in de muur te trappen, maar die opent magischerwijze. Gelukkig voor Didillon is de deviatie in de muur klein genoeg om nog te kunnen corrigeren. .
  6. tweede helft, minuut 86. Marreh zet de een-twee op, maar wordt dan afgestopt door Pavlovic. Dat levert Gent een erg interessante vrije trap op. Spek naar de bek van Kums, Vadis en Tissoudali? .
  7. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij KAA Gent, Sulayman Marreh erin, Roman Jaremtsjoek eruit
  8. Gele kaart voor Sven Kums van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 85
  9. tweede helft, minuut 85. Kums gaat op de bon voor een stevige charge aan het adres van Hotic. Wat kan Cercle nog in de laatste 10 minuten? De blessure van Arslanagic zal veel extra tijd opleveren. .
  10. tweede helft, minuut 84. Didillon gaat aan het klungelen. Even een heet standje bij Cercle. Didillon wint het sprintduel van Tissoudali, maar trapt de bal recht in de voeten van Odjidja. Die ontwijkt enkele tackles en geeft de bal af, maar daar loopt het spaak. .
  11. tweede helft, minuut 83.
  12. tweede helft, minuut 83. Nurio, net nog een strafschop versierd, gaat neer nadat hij een voorzet vol in de nier krijgt. Al lijkt het enkele tellen later wel goed mee te vallen. .
  13. tweede helft, minuut 82.
  14. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 82 door Alessio Castro-Montes van KAA Gent. 1, 0.
  15. Gemiste strafschop tijdens tweede helft, minuut 81 door Alessio Castro-Montes van KAA Gent.
  16. tweede helft, minuut 81. Castro-Montes scoort in twee tijden! Bijna loopt het nog mis voor Gent! Castro-Montes trapt zijn elfmeter centraal op Didillon, maar in de rebound lukt het dan toch! .
  17. tweede helft, minuut 80. Strafschop voor Gent! Nurio duikt de zestien in en gaat dan over het been van Vitinho. De bal gaat op de stip! .
  18. tweede helft, minuut 78. Kums pakt Biancone hard aan op de zijlijn en die laatste schreeuwt het uit. Een tik op de knie is nooit aangenaam. .
  19. tweede helft, minuut 75. Cercle profiteert van een overtreding van Ngadeu op Corryn om op te schuiven. Hoggas zet zich achter de bal, maar Vadis kopt weg. Pavlovic pakt uit met een omhaal van ver en dat wordt een eenvoudige plukbal voor Bolat. .