Antwerp stuurt een signaal naar de concurrentie en trekt een beetje aan het shirt van Club Brugge

  1. 43' - Doelpunt strafschop - Lior Refaelov (0 - 2)
  2. 40' - Geel - Clinton Mata
  3. 32' - Geel - Martin Hongla
  4. 9' - Doelpunt - Didier Lamkel Ze (0 - 1)
  1. 90' - Geel 2 - Noa Lang
  2. 77' - Verv. Lior Refaelov door Pieter Gerkens
  3. 76' - Verv. Bas Dost door Daniel Perez
  4. 61' - Verv. Stefano Denswil door Eduard Sobol
  5. 60' - Geel - Brandon Mechele
  6. 60' - Geel - Nill De Pauw
  7. 46' - Geel - Noa Lang

  Na een 0-2-overwinning in Jan Breydel is Antwerp zo goed als zeker van een plekje in Play-off I. De eindstand stond bij de pauze al op het scorebord. De voorsprong van leider Club Brugge op nummer 2 Antwerp "slinkt" tot 16 punten na de eerste competitienederlaag van 2021. Bij een slap Club kreeg Noa Lang in het slot nog rood. 

  Club Brugge - Antwerp kort samengevat

  • Sleutelmoment: Bij 0-1 durft niemand dit Club Brugge af te schrijven, maar de 0-2 vlak voor de rust mept de leider tegen de touwen. Antwerp kan zijn geliefkoosde spel spelen en komt niet meer in de problemen.
  • Man van de Match: Martin Hongla speelde een belangrijke rol in het middenveld van Antwerp. Puur voetballend was de Kameroener beter dan zijn maatjes Haroun en Verstraete, die geregeld het randje opzochten en eroverheen gingen.
  • Opvallend: Voor het eerst sinds 1989, meer dan dertig jaar geleden, weet Antwerp op bezoek bij Club Brugge een competitiewedstrijd te winnen. De oudste spelers van vandaag waren toen nog kleutertjes. 

  Bekijk de goals uit Club Brugge - Antwerp (0-2)

  Antwerp maakt dankbaar gebruik van gelukje

  Na de ruime zege tegen Gent wijzigde Clement, die toen vooral te klagen had over de prestatie in de eerste helft, zijn elftal toch op vier plaatsen. Antwerp miste Mbokani, maar recupereerde Haroun. Vercauteren moest dus niet lang zoeken naar de tactische insteek: diep inzakken en snel proberen uit te breken met Lamkel Zé.

   

  Dat hadden ze bij Club Brugge natuurlijk ook in de smiezen, dus kregen we een behoedzame openingsfase waarin alles keurig dichtgemetseld werd. Plots viel de hemel op de Brugse hoofden. Een mislukte uittrap van De Wolf botste voorbij Vormer en verraste Mechele en Kossounou. Lamkel Zé snelde erachteraan en prikte de 0-1 onder Mignolet.

   

  Door die meevaller kon Antwerp zijn spelletje nog meer uitgesproken spelen. Club liet zich meeslepen in het ruwe voetbal van Haroun en Verstraete en maakte niet genoeg vaart om de bezoekers in verlegenheid te brengen. Een lastige kopbal van Dost vloog nipt voorlangs en was het beste wat Club kon brengen. Een flauwe plaatsbal van Rits en een geschampte kopbal van Vanaken stelden weinig voor.

  Mata schreeuwt het uit van de pijn, maar kan uiteindelijk toch verder

  Club Brugge haalt niet het vereiste niveau

  De eerste helft eindigde met een mokerslag voor Club Brugge. Een onherkenbaar slome Mata trapte Batubinsika aan in de zestien en gaf een strafschop weg. Een dure fout, want Refaelov joeg de bal kurkdroog in de winkelhaak. Antwerp kon de zege al ruiken met die dubbele voorsprong.

   

  Ook na de rust liet Club zich al te veel meezuigen in het potige spel van Antwerp. The Great Old bleef verdedigend haast vlekkeloos spelen, al was er toch een helpende hand van Dame Fortuna nodig. Nadat Lang op De Wolf had geschoten, stierf een uithaal van Vanaken op de onderkant van de lat. Club kon niet voortbouwen op die dubbele kans en liet het momentum snel weer uit zijn handen glippen.

   

  In het slot ving Antwerp de weinig overtuigende Brugse aanvalsgolven simpel op. De wedstrijd kreeg nog een nare nasmaak voor blauw-zwart, want een opgehitste Lang werd nog uitgesloten na zijn tweede gele kaart.

   

  Deze wedstrijd zal meer dan waarschijnlijk maar een voetnoot zijn in het titelverhaal van Club Brugge, maar voor Antwerp is de driepunter op Jan Breydel van goudwaarde. Het mag zich bijna zeker opmaken voor deelname aan Play-off I en geeft zijn concurrenten een verwittiging die kan tellen.

  Vercauteren heeft even discussie met Vormer: "Hij herinnerde me aan de rangschikking"

  Verstraete krijgt de bal in het kruis

  Knap hakje van De Pauw

  Rits: "Alles zat mee voor hen"

  Mats Rits leed met Club Brugge een zeldzame nederlaag. "Het was een frustrerende namiddag voor ons. Ik denk dat voor hen alles perfect meezat. Simon moest geen enkele bal pakken. Een verkeerde uittrap van hun keeper botste door en dan die penaltyfase..."

   

  "We probeerden te drukken en kansen te creëren. Maar als zij op voorsprong komen, weet je dat ze met tien man in de zestien gaan blijven. We hebben wat voorzetten gehad, maar niet echt open kansen. Ze gooiden zichzelf ervoor. Het was een wedstrijd waarin het meezat voor hen", herhaalde de middenvelder.

   

  "Er was iets te weinig beweging voorin. Dat is wat we nodig hebben, zeker tegen een laag blok. Het was allemaal net niet, terwijl het vorige week tegen Gent net wel was. Het was iets te weinig van ons", legde Rits zijn vinger op de wonde. "Het is niet dat we aan het zweven waren. We hebben onze voetjes altijd op de grond gehouden."

   

  Rits maakte kans op een selectie voor de Rode Duivels, maar zat er uiteindelijk niet bij. "Ik had niet gerekend op een selectie, maar ik had er wel op gehoopt. Elke voetballer wil graag bij zijn nationaal elftal spelen. Dat is voor mij niet anders."

   

  De Laet: "Dit geeft ons wat ademruimte"

  Ritchie De Laet en Antwerp voerden hun plan tot in de puntjes uit. "Je kon al snel zien dat we het in de hand hadden. Als je 0-2 voor kan komen en je hebt zo'n blok staan, dan ben je vrij zeker dat je hier drie punten gaat pakken."

   

  "Iedereen wilde ervoor vechten en zijn hoofd ervoor gooien", prees de aanvoerder de tomeloze inzet van zijn ploeg. "Als iemand een foutje maakte, wilden we dat voor elkaar goedmaken. Je hebt vooral teamspirit en pure kracht gezien vandaag."

   

  Wordt Antwerp nog een echte concurrent voor Club? "Het klassement liegt niet. We moeten eerlijk zijn, Club Brugge is dit seizoen een klasse apart. Niettemin doet een zege hier extra deugd, zeker als je ziet dat de ploegen onder ons ook punten pakken."

   

  Play-off I lijkt zo goed als binnen. "Zeg nooit nooit", lachte De Laet. "Wij bij Antwerp kunnen nooit eens iets gemakkelijk doen. Dit geeft ons wel een beetje ademruimte. In de topper tegen Anderlecht zal veel beslist worden."

   

  Ook De Laet zat niet in de selectie van bondscoach Martinez. "Het is oké voor mij. Het is een lang seizoen geweest en nu heb ik een beetje rust. Je kan beter de ervaring geven aan jonge spelers. Dan zijn die het gewend wanneer het aan hen is."

  Clement: "Verwacht meer van mijn spelers"

  Vanaken: "2 individuele fouten: dat is een beetje het verhaal"

  Haroun: "Hadden vandaag een plan tegen Club"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Club Brugge lijdt zijn eerste competitienederlaag van 2021. De omstandigheden zaten tegen, maar het was vooral Antwerp dat zijn plan tot in de puntjes uitvoerde en verdiend de drie punten pakte. .
  3. tweede helft, minuut 91. Lamkel Zé kiest twee keer het ruime sop, maar keert telkens terug op zijn stappen om seconden te winnen. De Kameroener zet stapjes op weg naar volwassenheid. .
  4. tweede helft, minuut 91.
  5. Tweede gele kaart voor Noa Lang van Club Brugge tijdens tweede helft, minuut 90
  6. tweede helft, minuut 89. Rood voor Lang. Het wordt nog een beetje erger voor Club. Lang stapt op de tenen van Le Marchand en loopt tegen zijn tweede gele kaart aan. .
  7. tweede helft, minuut 89.
  8. tweede helft, minuut 87. Antwerp komt steeds dichter bij de zege. Als de score zo blijft, zien we The Great Old bijna met zekerheid terug in Play-off I. .
  9. tweede helft, minuut 83. Een voorzet botst tegen de rug van Perez en valt precies goed voor Sobol. De Oekraïner verliest zijn kalmte en schiet te wild. .
  10. tweede helft, minuut 82. Komt Club nog? De thuisploeg leek vertrokken met die dubbele kans van daarstraks, maar inmiddels is het weer rustig voor de neus van De Wolf. Sobol vuurt een kansloos schot in de tribune. .
  11. tweede helft, minuut 80. Ik heb niet het gevoel dat er nog een stormloop aankomt. Tom Boudeweel.
  12. tweede helft, minuut 78. Vercauteren heeft Gerkens gebracht voor Refaelov. De kloof is gemaakt, nu moet een extra kilometervreter de gaatjes mee helpen dichten. .
  13. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Antwerp, Pieter Gerkens erin, Lior Refaelov eruit
  14. tweede helft, minuut 76. De tank van Dost is leeg. Kan Perez Club Brugge aan doelpuntjes helpen? .
  15. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij Club Brugge, Daniel Perez erin, Bas Dost eruit
  16. tweede helft, minuut 73. Hongla kan een stukje schieten van ver, maar deze poging stelt niet veel voor. .
  17. tweede helft, minuut 72. Brugse druk. Je merkt toch stilaan meer aandrang in het voetbal van Club. Blauw-zwart drukt een verdedigend ingesteld Antwerp steeds meer plat. .
  18. tweede helft, minuut 69. De Ketelaere trapt naast een voorzet van Lang en vindt dat hij gehinderd wordt. In de herhaling neigt de fase eerder naar buitenspel van de jonge flankspeler. .
  19. tweede helft, minuut 67. De Wolf bokst een vrije trap weg boven het hoofd van Mechele. .