Ga naar de inhoud

Anderlecht draait een achterstand om in een soepele overwinning

 1. 45+2' - Doelpunt - Michael Murillo (2 - 1)
 2. 32' - Doelpunt - Anouar Ait El Hadj (1 - 1)
 3. 26' - Rood - Damien Marcq
 4. 22' - Geel - Ibrahima Seck
 5. 6' - Doelpunt - Jelle Vossen (0 - 1)
 1. 89' - Doelpunt - Abdoulay Diaby (4 - 1)
 2. 88' - Verv. Anouar Ait El Hadj door Marco Kana
 3. 87' - Verv. Jannes van Hecke door Tomáš Chorý
 4. 86' - Geel 2 - Josh Cullen
 5. 83' - Verv. Lukas Nmecha door Abdoulay Diaby
 6. 76' - Geel - Josh Cullen
 7. 70' - Verv. Majeed Ashimeru door Francis Amuzu
 8. 70' - Verv. Adrien Trebel door Josh Cullen
 9. 70' - Verv. Yari Verschaeren door Jacob Bruun Larsen
 10. 69' - Verv. Jean-Luc Dompé door Mathieu De Smet
 11. 54' - Doelpunt - Yari Verschaeren (3 - 1)
 12. 46' - Verv. Youssuf Sylla door Gianni Bruno
6'goalJelle Vossen0 - 1
32'goalAnouar Ait El Hadj1 - 1
45+2'goalMichael Murillo2 - 1
54'goalYari Verschaeren3 - 1
89'goalAbdoulay Diaby4 - 1

Anderlecht heeft geen misstap begaan tegen Zulte Waregem. Het begon niet bepaald goed - Jelle Vossen scoorde na 6 minuten de 0-1 - maar paars-wit rolde de ploeg van Francky Dury daarna met sprekend gemak op. De uitsluiting van Damien Marcq halfweg de eerste helft was het kantelpunt.

Anderlecht - Zulte Waregem kort samengevat

 • Sleutelmoment: Nog voor het halfuur trapt Marcq op de kuit van Ashimeru. De VAR laat scheids Boterberg de beelden bekijken, waarna die zijn gele kaart omtovert in een rode. Anderlecht kijkt niet meer om.

 • Man van de Match: Adrien Trebel heeft misschien een moeilijk karakter, maar zijn kwaliteiten als aanjager staan buiten kijf. Hij joeg Zulte Waregem voortdurend op én tekende voor drie assists. Beresterke wedstrijd.

 • Opvallend: Anderlecht kan na vier miskleunen eindelijk nog eens winnen in het eigen Lotto Park. Het scoort in deze ene thuiswedstrijd evenveel goals als in de vijf voorgaande samengeteld.

Bekijk de goals uit Anderlecht - Zulte Waregem (4-1)

Anderlecht veert recht na rood voor Marcq

Kompany zette de schaar in het elftal dat uit de beker werd gewipt. Onder anderen Trebel en Verschaeren moesten voor meer zekerheid en daadkracht zorgen. Bij Essevee zette Dury zijn topschutter Bruno, deze week vader geworden, op de bank.

 

Het kwam de bezoekers niet slecht uit, want Bruno's vervanger Vossen joeg de 0-1 al vroeg hoog in de tent van Wellenreuther. De doelman van Anderlecht reageerde te laat of zelfs helemaal niet op een kopbal van Deschacht en was gezien. 

 

Een loom Anderlecht had tijd nodig om onder stoom te komen, en ook wel wat hulp van de tegenstander. Marcq kreeg eerst geel en na tussenkomst van de VAR rood voor een vieze overtreding.

 

Met een man meer liep het plots beter voor de thuisploeg. Ait El Hadj maakte op aangeven van Trebel met veel overtuiging gelijk, maar daarmee was de honger bij Anderlecht niet gestild. Nmecha en Ashimeru lieten de kansen liggen, Murillo niet. De Panamees had wel twee tijden nodig om Bostyn te verslaan.

De Bock voorkomt een goal met zijn arm

Verschaeren zorgt snel voor beslissing

Anderlecht probeerde de wedstrijd zo snel mogelijk te beslissen. Al in de eerste minuut na de rust raakte Nmecha de paal. Ashimeru besloot tussen een bosje puffende verdedigers van Essevee te zwak. Het was uiteindelijk Verschaeren die de 3-1 maakte, en hoe! Hij rolde zijn verdediger en gaf Bostyn het nakijken met een zaalvoetbalbeweging.

 

De drie punten waren veiliggesteld en dus kon de thuisploeg met een gerust gemoed blijven aanvallen. Nmecha leek zijn Torinstinkt echter opnieuw thuis vergeten. De Duitser kon oog in oog met Bostyn niet afwerken. Invallers Amuzu en Larsen deden hun best, maar geraakten in een warrige fase niet voorbij Bostyn en de steunarm van De Bock. Bruno deelde tussendoor een plaagstootje uit.

 

De ingevallen Cullen zorgde nog voor een valse noot door binnen de tien minuten twee keer geel te pakken. De uitsluiting van de Ier bracht Anderlecht niet van de wijs. Diaby maakte er met een portie geluk zelfs nog 4-1 van. Zijn ploeg blijft in de race voor Play-off I, terwijl Zulte Waregem definitief uit koers is geslagen. Play-off II is voor Essevee nog het hoogst haalbare.

Bekijk verslag en reacties in Journaal:

Trebel werkt zich uit de nesten met mooie Zidane

Seck geeft hoekschop wat lomp weg door tegen ploegmaat aan te trappen

Kompany en Simons dollen na de match

Kompany: "Dit zijn niet meer dan drie punten"

Vincent Kompany was tevreden, maar niet uitgelaten. "Dit is het Anderlecht dat we moeten zien. De jongens hebben vandaag gedaan wat ze moesten doen. We hadden uiteraard meer kunnen scoren, maar we hebben kansen gecreëerd en dat is de prioriteit."

 

"We hebben weinig of niks weggegeven en mooi voetbal laten zien. Jonge, vinnige gasten die allemaal aan de bal wilden komen. Heel veel loopacties ook waardoor de tegenstander moeilijk de ruimtes kon bespelen. Uiteindelijk was het een echt positieve prestatie, maar het zijn niet meer dan drie punten", bleef de coach van Anderlecht nuchter.

 

Wat was nu het verschil met de voorbije weken? "We hebben natuurlijk aanpassingen gemaakt. Zulte is geen ploeg die een laag blok zet, maar we creëren te vaak te weinig kansen tegen ploegen die goed georganiseerd spelen, en zo'n ploeg is Zulte wel. We zitten al een tijdje te sleutelen om te kijken hoe we meer dreiging kunnen brengen met de spelers die we hebben. Dat was vandaag zeker het geval."

 

"We hebben geen vijf Gouden Schoenen in onze ploeg. Dit is een groep die kwaliteiten heeft en dat moeten ze tonen op het veld. Als de vorm en het vertrouwen er zijn, is dit een ploeg die dingen kan die niet voor iedereen weggelegd zijn. Maar het blijft een ploeg met spelers die nog enorm veel progressiemarge hebben, een ploeg die je de hele tijd moet blijven pushen", besloot Kompany.

Deschacht: "Soms komen benen onder zolen terecht"

Olivier Deschacht was het niet eens met de uitsluiting van Marcq. "Soms komen er benen onder schoenen terecht. Damien is zo niet, hij gaat in die actie niet op een kuit staan. No way! Voor mij is dat een been dat onder een zool komt. Ik vind het een heel strenge beslissing. Daarna was het game over."

 

"Anderlecht is technisch beter, dat wisten we. We hadden een plan met elf man. We hadden daar hard op getraind, de ene dia na de andere gezien. Het werkte perfect, maar we hielden geen rekening met zo'n fase", sakkerde de veteraan van Zulte Waregem. "We hebben geen training gedaan met tien man. Misschien moeten we dat eens doen."

 

"Het is jammer, want we zetten ze perfect vast. We kwamen 0-1 voor en kwamen dan in een blok terecht, zonder kansen weg te geven. En dan is er die betwistbare fase. Als je de beelden ziet, is het rood. Maar iedereen die op een plein heeft gestaan, weet dat zijn kuit onder zijn zool terechtkomt. Er zal waarschijnlijk kritiek op komen, maar het is mijn mening. Het kan mij niet schelen wat andere mensen zeggen."

 

Toch voelde Deschacht geen frustratie. "Absoluut niet. We speelden om erin te blijven en het is een verrassend positief seizoen geworden voor ons. Vorige week stonden we in de krant bij de kandidaten voor Play-off I. We zetten onze voet naast Anderlecht, maar dan werden er fases in ons nadeel beoordeeld. Terecht of niet terecht."

Kompany: "POI? Met de kalender die we hebben zijn we niet favoriet"

Wellenreuther: "Nog 3 finales te gaan"

De Bock: "Na de rode kaart konden we geen vuist meer maken"

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 93. Einde. Anderlecht rolt Zulte Waregem op, maar kwam wel pas op toerental na de uitsluiting van Marcq. Dankzij de ruime 4-1 blijft paars-wit in de race voor Play-off I. .
 3. Er komen 3 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 4. tweede helft, minuut 90. En nog 4-1. Diaby wacht lang, maar heeft maar één ding in zijn hoofd. Via het been van Deschacht prikt de invaller de bal buiten het bereik van Bostyn in de verste hoek. Mooi voor de statistieken. .
 5. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 89 door Abdoulay Diaby van Anderlecht. 4, 1.
 6. tweede helft, minuut 88. Met Ait El Hadj verdwijnt nog een uitblinker. Kana krijgt nog een paar minuten speeltijd. .
 7. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij Anderlecht, Marco Kana erin, Anouar Ait El Hadj eruit
 8. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Zulte Waregem, Tomáš Chorý erin, Jannes van Hecke eruit
 9. tweede helft, minuut 86. Oerdom! Cullen laat zijn elleboog zwaaien in een luchtduel en pakt zijn tweede kaart. Een korte en nutteloze invalbeurt van de Ier. .
 10. Tweede gele kaart voor Josh Cullen van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 86
 11. tweede helft, minuut 85. Het is al een hele tijd geen echte wedstrijd meer. De pas ingevallen Diaby schiet zonder enige controle en mist dan ook het doelkader. .
 12. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Anderlecht, Abdoulay Diaby erin, Lukas Nmecha eruit
 13. tweede helft, minuut 82. De Bock heeft daarnet een schot tegen zijn arm gekregen. Daar kon de verdediger weinig aan doen, want het was de arm waarop zijn lichaam steunde. .
 14. Noppes voor Larsen. Larsen speelt bijzonder gretig en maakt nu toch een doelpunt, maar er wordt gevlagd en gefloten. . tweede helft, minuut 80.
 15. tweede helft, minuut 79. De invallers bij Anderlecht proberen hun kans te grijpen, maar in een rommelige fase in de kleine rechthoek krijgen Larsen en Amuzu de bal maar niet voorbij Bostyn. .
 16. Gele kaart voor Josh Cullen van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 76
 17. tweede helft, minuut 76. Cullen verzekert zich van een vermelding in het verslag met een gele kaart. Hij haalt de zeis boven om Deschacht te stuiten. .
 18. tweede helft, minuut 72. Sardella grijpt net op tijd in om Vossen van een doelpunt te houden. Aan de overkant krijgt Nmecha opnieuw een enorme kans, maar deze stuurt hij net naast het doel. .