Jupiler Pro League - speeldag 30 - 09/01/21 - 18:30
Habib Guèye
54'
Habib Guèye
2 - 1

Na Standard en AA Gent is ook Racing Genk kopje-onder gegaan op het terrein van KV Kortrijk. Gueye deed de nummer 2 de das om met 2 doelpunten. Topscorer Onuachu kon daar maar 1 goal tegenover zetten. "Dit is onnodig puntenverlies, we kunnen zoveel beter", zegt Genk-trainer John van den Brom.

KV Kortrijk - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Kortrijk incasseert kort voor de rust een domper met de gelijkmaker van Onuachu, maar komt als herboren weer uit de kleedkamer. Genk is nergens en Kortrijk ziet zijn felle start beloond met de tweede treffer van Gueye.

• Man van de match: Pape Habib Gueye verdubbelde vanavond in één klap zijn doelpuntenaantal dit seizoen. De Senegalees loodste Kortrijk naar een derde thuiszege op een rij. Met iets meer luciditeit had hij vanavond ook een derde keer kunnen scoren.

• Opvallend: Na meer dan 3 jaar kan Kortrijk eindelijk nog eens een competitiezege boeken tegen Racing Genk. In de voorbije 5 onderlinge competitieduels tegen Genk kon Kortrijk maar 2 punten sprokkelen. Na 2 gelijke spelen volgden 3 overwinningen voor Genk.

Bekijk de goals uit Kortrijk - Genk (2-1)

Onuachu stelt orde op zaken na openingsgoal van Gueye

Weinig te zien in het openingskwartier en dat kwam niet alleen door de dikke mist. Enkel Bongonda en Onuachu, weer dikke vrienden na het akkefietje in de wedstrijd tegen Eupen, konden even voor wat opwinding zorgen. Bongonda bracht Onuachu alleen voor Ilic, maar die voorkwam met een knappe redding een vroege Genkse goal.

Iets voorbij het kwartier was Ilic alweer de reddende engel voor Kortrijk. Na een knappe actie van Ito werd een schot van Toma eerst afgeblokt, maar Bongonda mocht het van dichtbij proberen in de herneming. Een voetveeg van Ilic voorkwam de 0-1.

Kortrijk kon daar niks tegenover stellen, maar bij de eerste echte kans was het wel meteen raak voor de thuisploeg. De Sart kopte de bal perfect in de loop van Gueye en oog in oog met Vukovic rondde die het uitstekend af. 1-0, halfweg de eerste helft.

Onuachu wrong een zelf gecreëerde kans nog vakkundig de nek om, maar kort voor de rust kwam zijn torinstinct toch boven water. Op een gemeten voorzet van Munoz gaf hij Ilic het nakijken met een rake kopbal. Met zijn 19e competitietreffer bracht de topschutter Genk weer langszij.

Munoz trapt bal in het gezicht van Ocansey

Gueye duwt onmondig Genk in het verlies

Een domper voor Kortrijk, maar de reactie van de thuisploeg meteen na de rust mocht er wel zijn. Zowel Van der Bruggen als Gueye zorgde meteen voor gevaar, al liep het wel telkens fout bij de afwerking. Genk stond erbij en keer ernaar.

Tien minuten na de rust werd Kortrijk uiteindelijk toch beloond voor de felle start. Na een weggewerkte hoekschop kwam de bal opnieuw voor doel en daar kon Gueye simpel zijn tweede van de avond in doel lopen: 2-1.

Bij Genk bleef het vierkant draaien, daar veranderde ook de inbreng van Hrošovský en Dessers niks aan. Kortrijk liet dan weer de kansen liggen om de wedstrijd te beslissen. Gueye verknoeide een counter met een flauwe lobbal, het schot van De Sart was dan weer te zwak om Vukovic te verschalken.

De missers hielden een onmondig Genk in leven. Ook Chevalier deed nog zijn duit in het zakje. Zijn rentree bij KVK opluisteren met een goal lukte net niet voor de invaller. In de extra tijd liet hij een reuzenkans op de 3-1 onbenut, maar Genk kon daar niet meer van profiteren.

Dribbel van Ocansey gaat de mist in

"Onnodig puntenverlies, we kunnen zoveel beter"

• John van den Brom (trainer Racing Genk): “We hadden in de eerste helft 4 prima kansen om de score te openen, maar we lieten het na om afstand te nemen. Onze tweede helft was echt heel slecht, in alle opzichten. Verdedigend, maar ook aan de bal was het absoluut niet goed. We waren slordig in de passing en maakten verkeerde keuzes. Het verschil met de eerste helft was ontzettend groot. Dit is teleurstellend. Dit is onnodig puntenverlies, wij kunnen zoveel veel beter dan wat we nu hebben laten zien."

• Yves Vanderhaeghe (trainer KV Kortrijk): “We hebben een uitstekende tweede helft gespeeld en vooral op het middenveld de strijd gewonnen. Dit is de derde overwinning op een rij tegen toch niet de minste ploegen, maar dit was toch wel de beste ploeg. We hebben hun voetballend en scorend vermogen toch wat aan banden kunnen leggen. We kregen een vermijdbaar doelpunt tegen, maar we hebben na de rust een mooie reactie getoond. We hebben onze thuisreputatie ook volledig hersteld. We kunnen alleen maar met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.”

90+4'

Racing Genk laat de kans liggen om over Club Brugge naar de leiding te springen. Het gaat na een bijzonder zwakke prestatie met 2-1 onderuit bij Kortrijk. Gueye was de matchwinnaar bij de thuisploeg met 2 treffers, Onuachu scoorde voor Genk.

90+2'

Chevalier laat de 3-1 liggen

Kortrijk laat keer op keer de kans liggen om de wedstrijd definitief te beslissen. Chevalier snoept Cuesta de bal af en kan alleen op doel afgaan, maar hij mikt de bal rakelings naast.

90+1'

5 minuten extra

Genk krijgt nog wat respijt met ruim 5 extra minuten. Komt de zege van Kortrijk nog in de problemen?

90'

Chevalier wil zijn comeback maar wat graag opluisteren met een goal. Zijn afgeweken schot gaat over doel, de daaropvolgende hoekschop levert niks op.

88'

Vanderhaeghe gooit Lepoint nog in de strijd. Selemani mag er net iets vroeger dan de rest een punt achter zetten.

87'

Schotje van Chevalier

Chevalier laat zich een eerste keer zien. Hij snijdt goed naar binnen en haalt uit, maar zijn schot is te slap om Vukovic in de problemen te brengen.

86'

Even geharrewar in de zestien van Kortrijk. Uiteindelijk kan Munoz uithalen, maar zijn schot is niet gekadreerd.

85'

Derijck wordt naar de kant geholpen. Kortrijk even met een man minder. Kan Genk profiteren?

84'

Derijck grijpt plots naar zijn knie en gaat liggen. Het ziet er niet al te goed uit voor de verdediger. Kan hij zijn wedstrijd voortzetten?

83'
83'

Chevalier maakt rentree

Daar is hij weer, Teddy Chevalier maakt na anderhalf jaar en een intermezzo bij Valenciennes zijn rentree bij Kortrijk. Hij neemt de plaats in van doelpuntenmaker Gueye.

82'

Het was in de tweede helft toch bijzonder mager bij de uitdager van Club Brugge.

Peter Vandenbempt op Radio 1
79'

Vukovic staat pal op schot van De Sart

Kortrijk laat opnieuw na om de wedstrijd te beslissen. De Sart gaat op wandel in de zestien, maar zijn schot is uiteindelijk te slap om Vukovic te verschalken. Het is de thuisploeg zelf die Genk met de gemiste kansen in de wedstrijd houdt.