Charleroi en STVV schieten niet veel op met scoreloos puntje

  1. 40' - Geel - Chris Durkin
  2. 20' - Geel - Daiki Hashioka
  1. 87' - Verv. Stan Van Dessel door Facundo Colidio
  2. 73' - Verv. Jordan Botaka door Jules Van Cleemput
  3. 73' - Verv. Massimo Bruno door Amine Benchaib
  4. 59' - Verv. Yuma Suzuki door Duckens Nazon
  5. 56' - Verv. Ali Gholizadeh door Lukasz Teodorczyk
  6. 56' - Verv. Kaveh Rezaei door Shamar Nicholson

  Charleroi en STVV hebben de 29e speeldag geopend met een 0-0-gelijkspel na een duel vol strijd, maar met weinig kwaliteit. Charleroi blijft hangen in de middenmoot, STVV kan nog niet veilig ademhalen. "Dit was een verdiend punt", verklaarde STVV-coach Peter Maes achteraf. 

  • Sleutelmoment: In minuut 92 krijgt Charleroi een vrije trap vanaf een mooie plek. Ilaimaharitra plaatst de bal over en zo blijft het bij een brilscore. Meer verdiende deze wedstrijd eigenlijk ook niet.  

   

  • Man van de match: Joris Kayembe. De rijzige flankspeler was een zeldzaam lichtpunt vanavond. Als enige slaagde hij erin om bij iedere baltoets voor wat opwinding te zorgen. Een nieuwe sollicitatie richting Roberto Martinez?   

   

  • Opvallende statistiek: Vorig seizoen kwam STVV met 0-3 winnen in Charleroi, de zwaarste thuisnederlaag in zeven jaar voor de mannen van Belhocine. Dan deden ze het vanavond eigenlijk zo slecht nog niet. 

  Angst om te verliezen weegt zwaar op het spelbeeld

  Karim Belhocine pakte vooraf uit met een surprise van de chef. Hij stuurde voor het eerst in zijn bestaan als hoofdcoach van Charleroi 5 verdedigers het veld in. Daardoor kwam Kipré in de ploeg naast Dessoleil en Vranjes. 

   

  Die zoektocht naar meer defensieve stabiliteit bleek goed uit te draaien. Daardoor kregen we wel een zeer gesloten duel te zien. Beide teams toonden dat het vertrouwen na de zwakke resultaten van de voorbije weken duidelijk is weggezakt. 

   

  Aan strijd ontbrak het niet, maar uitgespeelde aanvallen op de mat leggen bleek erg moeilijk. Op het halfuur kreeg Botaka een eerste kans, maar zijn schot bleek te centraal. Het resultaat was dat niemand maalde om het rustsignaal. 

  Zelfde verhaal na de rust

  De angst om te verliezen die de wil om te winnen overstemt, dat was ook in de tweede helft het spelbeeld. Zo bleef doelgevaar een zeer schaars goed. 

   

  STVV-invaller Nazon zorgde voor wat meer kracht in de aanval bij de bezoekers, en dat vertaalde zich in wat meer openingen op het veld, al bleef het allemaal erg matig. 

   

  De bezoekers leken best tevreden met het punt. Charleroi kwam ook in het slot niet verder dan een paar lange ballen en matige voorzetten. Kipré kopte de beste kans in de handen van Schmidt.

   

  Zo bleef het 0-0 na een wedstrijd die we best zo snel mogelijk kunnen vergeten. STVV is weer een punt dichter bij het behoud. Voor dit Charleroi lijkt play-off II halen allerminst vanzelfsprekend. 

  Peter Maes: "Vooral goed verdedigd"

  Peter Maes (coach STVV): "Dit was een verdiend punt. De jongens hebben goed gereageerd op de vorige verlieswedstrijd. We hebben volgens mij niets weggeven en vooral goed compact verdedigd. Nu kunnen we ons twee weken voorbereiden op de cruciale match tegen Waasland-Beveren. Ik ben ook tevreden met de prestatie van Van Dessel. Hij heeft gebracht wat ik verwacht had. Hij is jong en heeft kwaliteiten, dat toont dat we verder kijken dan enkel vandaag." 

   

  Karim Belhocine (coach Charleroi): “Het is uiteraard goed dat we er in slagen om de 0 te houden achterin, maar offensief hebben we gewoon te weinig gebracht. Ik heb geprobeerd om daar verandering te brengen met de wissels, maar Sint-Truiden stond gewoon goed te verdedigen. Ondanks ons nieuwe systeem vonden we vandaag geen oplossingen. Het is duidelijk dat we ons nu moeten richten op de top-8. We moeten blijven vechten. Ik voel dat dat zeker nog in deze groep zit. Het is zaak om de knop om te draaien en opnieuw meer bevrijd te gaan voetballen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Einde. De tweede helft verschilde eigenlijk nauwelijks van de eerste. Beide ploegen waren vooral bang om te verliezen en dachten vooral aan verdedigen. Dat maakte het voor de spitsen niet makkelijk. Kansen bleven zo 90 minuten lang een zeer schaars goed. STVV leek vooral tevreden met een punt en krijgt wat het wilde.  .
  3. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij STVV, Facundo Colidio erin, Stan Van Dessel eruit
  4. tweede helft, minuut 86. Kopbal Theodorczyk. De Poolse spits kan koppen, maar de bal gaat over. Ook nu werd doelman Schmidt niet echt verontrust.  .
  5. tweede helft, minuut 85. Kipré net niet. Kayembe nogmaals met een voorzet. Deze keer kan Kipré koppen, maar gevaar levert dat niet (echt) op.  .
  6. tweede helft, minuut 83. Bijna 1-0. Dan toch eens een echte kans voor de thuisploeg. Kayembe schildert een voorzet in de zestien, maar de spitsen kunnen tot drie keer toe niet op doel afwerken.  .
  7. tweede helft, minuut 82. Nazon. Het weinige gevaar dat er is, komt via Nazon. Deze keer kan hij zich vrijmaken in de zestien, maar zijn lage voorzet wordt gekeerd.  .
  8. tweede helft, minuut 76. Voorzetten, voorzetten, voorzetten. Het tactische plannetje van Belhocine lijkt vooral om via een voorzet voor gevaar te zorgen. Uitgespeelde acties vanuit het centrum krijgen we daarom zo goed als niet te zien.  .
  9. tweede helft, minuut 74. Nog een kwartier. We zijn ondertussen in het slotkwartier aanbeland. Krijgen we nog een doelpunt?  .
  10. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Charleroi, Jules Van Cleemput erin, Jordan Botaka eruit
  11. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Charleroi, Amine Benchaib erin, Massimo Bruno eruit
  12. tweede helft, minuut 68. Nazon draait goed rond zijn as en kan zich zo vrijmaken voor een schot, maar dat gaat ver naast.  .
  13. tweede helft, minuut 65. Gillet met een afzwaaier. Guillaume Gillet neemt een afvallende bal op slof, maar zijn poging waait zeer hoog over. Tekenend voor de wedstrijd van vanavond. .
  14. tweede helft, minuut 62. Nazon zet Descamps onder druk. Invaller Nazon zet zich knap door en trapt hard richting doel, maar Descamps kan het schot keren. Ook de rebound levert geen gevaar meer op.  .
  15. tweede helft, minuut 60. Op het uur. De tweede helft is een kwartier ver, en eigenlijk kunnen we niet anders dan concluderen dat het verhaal uit de eerste helft zich verderzet na de pauze: veel strijd, maar weinig kwaliteit. Doelgevaar lijkt te veel gevraagd vanavond.  .
  16. tweede helft, minuut 59. Vervanging bij STVV, Duckens Nazon erin, Yuma Suzuki eruit
  17. tweede helft, minuut 58. Exit Suzuki. Ook bij STVV moeten ze wisselen in het offensieve compartiment. Suzuki lijkt zich geblesseerd te hebben en verdwijnt uit de match. Jammer, want de Japanner was zonder twijfel de beste man op het veld bij de bezoekers.  .
  18. tweede helft, minuut 56. Vervanging bij Charleroi, Lukasz Teodorczyk erin, Ali Gholizadeh eruit
  19. tweede helft, minuut 56. Vervanging bij Charleroi, Shamar Nicholson erin, Kaveh Rezaei eruit