Anderlecht knoopt op veld van Standard opnieuw aan met de zege

  1. 45' - Geel - Mehdi Carcela-González
  2. 42' - Geel - Selim Amallah
  3. 23' - Doelpunt - Francis Amuzu (0 - 1)
  4. 2' - Geel - Kemar Lawrence
  1. 90+4' - Doelpunt - Mohammed Dauda (1 - 3)
  2. 83' - Doelpunt - Selim Amallah (1 - 2)
  3. 77' - Verv. Hannes Delcroix door Killian Sardella
  4. 75' - Verv. Gojko Cimirot door Jackson Muleka
  5. 71' - Doelpunt - Kemar Lawrence (0 - 2)
  6. 71' - Geel - Merveille Bokadi
  7. 69' - Verv. Samuel Bastien door Eden Shamir
  8. 69' - Verv. Nicolas Gavory door Moussa Sissako
  9. 66' - Verv. Paul Mukairu door Jacob Bruun Larsen
  10. 63' - Geel - Nicolas Gavory
  11. 62' - Geel - Paul Mukairu
  12. 61' - Verv. Abdoulay Diaby door Mohammed Dauda
  13. 61' - Verv. Mehdi Carcela-González door Abdoul Tapsoba
  14. 61' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Maxime Lestienne
  23'goalFrancis Amuzu0 - 1
  71'goalKemar Lawrence0 - 2
  83'goalSelim Amallah1 - 2
  90+4'goalMohammed Dauda1 - 3

  Anderlecht heeft de klassieker tegen Standard naar zijn hand gezet. Paars-wit won met 1-3 op Sclessin en blijft zo in de slipstream van de top 4, de Luikenaars blijven achter met een dramatische 3 op 18.

  Standard - Anderlecht in een notendop

  • Sleutelmoment: De prachtige 1-2 van Amallah geeft Standard even de illusie dat een gelijkspel nog mogelijk is, maar dat is meer dan een brug te ver voor een ploeg die geen twee deftige kansen kon afdwingen.
  • Man van de Match: De aanwezigheid van toren Miazga in de defensie van Anderlecht was van kapitaal belang. De Amerikaan metselde zonder twijfel het stevigste stuk van de bakstenen muur van paars-wit.
  • Opvallend: Achter de twaalf goals van Nmecha gaapt de grote leegte. Bij Anderlecht schaart Amuzu zich bij het pelotonnetje van spelers met twee rozen achter hun naam, Tau met zijn vier stuks is al vertrokken.

  Bekijk de goals uit Standard - Anderlecht (1-3)

  Anderlecht heeft mazzel in armoedige eerste helft

  De druk op de schouders van beide ploegen was enorm. Standard hoopte een reeks van vijf competitiematchen zonder zege af te breken, Anderlecht kreeg in zijn laatste twee wedstrijden niet eens een bal tussen de palen. Fanatieke aanhangers van Standard verzamelden in de uren voor de wedstrijd rond het stadion om, tegen de coronamaatregelen in, het belang van de topper nog eens te onderstrepen.

   

  Heel lang was het slechts een topper op papier. Anderlecht, met opnieuw Murillo en Delcroix in de verdediging, zette een stevig blok neer waar een inspiratieloos Standard zijn tanden op stuk beet. Aan de inzet lag het echter niet. Lawrence en Carcela deelden een paar schoppen uit, maar waren lang niet de enigen.

   

  Doelkansen waren schaars. Standard moest het stellen met verre pogingen van Bastien, Cimirot en Carcela en één wat betere kans voor Klauss. Anderlecht knutselde niks in elkaar, maar kroop wel op voorsprong toen een inworp tussen Bodart, Gavory en Bokadi viel. Amuzu ging met de bal aan de haal en prikte hem vanuit een scherpe hoek in doel.

  Luidruchtige fans komen Standard (niet erg coronaproof) aanmoedigen en krijgen er applaus voor

  Amallah wakkert hoop van Standard kortstondig aan

  De tweede helft bracht meer van hetzelfde. Standard had de bal, maar wist er zich geen raad mee. Wellenreuther sukkelde haast in slaap en gaf de thuisploeg zo bijna de gelijkmaker cadeau. Hij trapte tegen Klauss aan, maar had het geluk dat de bal niet in doel caprioleerde.

   

  Twee dubbele wissels van Leye brachten amper verbetering. Bij Standard mochten ze zelfs blij zijn dat Gavory niet uitgesloten werd voor twee forse overtredingen in een paar minuten tijd. Toen een ver vluchtschot van Lawrence afweek en voorbij Bodart in doel vloog, leek het broodje van Anderlecht gebakken. Paars-wit had na rust immers nog niets prijsgegeven.

   

  Plots was daar dan de flits van Amallah, voor het eerst weer aan de aftrap bij een zoekend Standard. Hij maakte wat ruimte en geselde de bal dan onhoudbaar in de winkelhaak. De 1-2 deed Anderlecht twijfelen en invaller Muleka mikte na een verre uittrap van Bodart verrassend snel, maar ook net over.

   

  Een armtierige Clasico kreeg op die manier nog een razend spannend slot, waarin Standard alles op alles zette. Anderlecht en de ingevallen Dauda kregen twee kansen om het op de counter te beslissen. De tweede was, dankzij voorbereidend werk uit het boekje, de goeie. Anderlecht blijft dankzij de zege in de race voor Play-off I, Standard moet zich nog reppen om Play-off II te halen.

  Mukairu houdt de bal knap binnen met een hakje

  Wellenreuther ontsnapt maar net aan nieuwe blunder

  Laifis krijgt panna om de oren van Bruun Larsen, en gaat dan aan broekje trekken

  Dolblije Kompany springt in het rond na de zege tegen Standard

  Laifis: "We moeten erin blijven geloven"

  Kostas Laifis gaf met zijn afgezakt mondmasker een geslagen indruk. "Ik ben heel teleurgesteld met het resultaat. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Zij creëerden geen kans in de eerste helft, maar we slikten een goal uit het niets, uit een inworp. Er gebeurt altijd wel iets. Dat moeten we veranderen."

   

  "In de tweede helft probeerden we wel kansen te creëren, maar de laatste pass ontbrak. We moeten creatiever worden en meer scoren", legde de Cypriotische verdediger van Standard de vinger op de wonde.

   

  Is Play-off I nu weg? "Het zijn nog vijf wedstrijden. Na deze nederlaag wordt het moeilijk, maar we mogen niet opgeven en moeten blijven doorgaan. We moeten erin geloven, we hebben geen keuze. Zo groot is het verschil ook niet", probeerde Laifis zichzelf te overtuigen.

  Nmecha: "Eerst vechtlust, dan kwaliteit"

  Lukas Nmecha glunderde na het laatste fluitsignaal. "Voor de fans is dit een geweldige overwinning. We hadden deze zege nodig, want we willen in de play-offs geraken", zei de spits van Anderlecht.

   

  "In derby's gaat het eerst om vechtlust en dan pas om kwaliteit. Er waren een paar ongewone goals, behalve misschien de laatste. Daar draait het allemaal om in dit soort wedstrijden."

   

  Eindelijk mikte Anderlecht nog eens wat ballen tussen de palen. "In de laatste twee wedstrijden was ik niet bij veel aanvallen betrokken", lachte Nmecha. "Als spits maak je dat soms mee. Vandaag deden we het goed en maakten we drie goals."

   

  Nmecha liep zich de longen uit zijn lijf. "Deze groep weet dat we nergens zullen geraken zonder hard werk. We hebben de kwaliteiten, maar er is werklust nodig. Dat geldt ook voor mij, veel lopen zit in mijn spel."

  Kompany: "Ik weet dat we dit soort matchen kunnen winnen, en dat er een andere kant is waar we supervoorzichtig voor moeten zijn"

  Miazga: "We wisten hoe intens deze wedstrijd zou zijn: we moesten alles geven"

  Bastien: "We toonden vandaag een gebrek aan karakter"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Einde! Een zoutloze topper kreeg dan toch nog een pittig einde. Amallah maakte Anderlecht zenuwachtig met de 1-2, maar Standard liep op de counter helemaal in het mes en mag Play-off I op zijn buik schrijven. .
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 94 door Mohammed Dauda van Anderlecht. 1, 3.
  4. tweede helft, minuut 94. Dauda maakt het af! Diep in de toegevoegde tijd spelen Nmecha en Amuzu het ragfijn uit. Dauda mag het afmaken en doet dat netjes. Anderlecht haalt het met 1-3! .
  5. tweede helft, minuut 92. Na een nerveus potje in de rechthoek van Anderlecht vangt Wellenreuther de bal. Hij legt zich erbovenop om wat seconden te stelen. .
  6. Vier minuten. Kan Standard de nederlaag nog afwenden? . tweede helft, minuut 91.
  7. tweede helft, minuut 89. Die moet eigenlijk altijd tussen de palen. Eddy Snelders.
  8. tweede helft, minuut 88. Bruun Larsen schotelt Dauda een geweldige kans aan om Standard te nekken, maar die laatste schrikt en mikt over. .
  9. tweede helft, minuut 87. Bijna Muleka. Muleka plukt een uittrap van Bodart uit de lucht en schiet verrassend snel. Het schot van de invaller zoeft rakelings over de bovenhoek. .
  10. tweede helft, minuut 86. Amuzu vlamt van ver buiten de zestien op doel, maar een eind naast het kader. .
  11. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 83 door Selim Amallah van Standard. 1, 2.
  12. tweede helft, minuut 82. Amallah maakt het spannend! En weer slaagt Anderlecht er niet in om de nul te houden op verplaatsing. Wellenreuther valt weinig te verwijten, want de schicht van Amallah past precies in de winkelhaak. Standard leeft! .
  13. tweede helft, minuut 81. Bij Standard is de moed in de schoenen gezakt. Anderlecht komt uit zijn schulp en gaat op zoek naar een derde doelpunt. .
  14. tweede helft, minuut 79. Anderlecht heeft tijd. De struikelende Sissako geeft een hoekschop weg. Bodart moet bij de pinken zijn om de kopstoot van Dauda te pakken. .
  15. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Anderlecht, Killian Sardella erin, Hannes Delcroix eruit
  16. tweede helft, minuut 76. De ingevallen Bruun Larsen zet Laifis een panna. Een kort momentje van klasse in een voor het overige vrij trieste wedstrijd. .
  17. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Standard, Jackson Muleka erin, Gojko Cimirot eruit
  18. tweede helft, minuut 74. Delcroix moet alweer opgelapt worden. Op de Luikse bank krijgt Muleka zijn instructies, al lijkt het ons sterk dat hij de boel nog kan doen kantelen. .
  19. tweede helft, minuut 72.