81'
Francis Amuzu
81'
3 - 0

Na twee opeenvolgende nederlagen heeft Anderlecht opnieuw eens kunnen winnen. Het klopte in eigen huis Charleroi met 3-0, meteen  de ruimste zege van het seizoen voor paars-wit. Nmecha en Vlap scoorden vanaf de stip voor de rust, Amuzu zette tien minuten voor tijd de eindstand op het bord. Charleroi blijft achter met 0 op 12. "We hebben niet de resultaten gekregen die we verdienden, maar we weten allemaal wel dat we op de goede weg zitten", zegt Vincent Kompany.

Anderlecht - Charleroi in een notendop:

• Sleutelmoment: Ondanks overwicht blijft Anderlecht tot kort voor de rust op een krappe 1-0-voorsprong steken. Dan gaat de bal voor de 2e keer op de stip en in tegenstelling tot vorige maand tegen Genk geeft Nmecha de penalty aan Vlap. Die telt een onmondig Charleroi uit met zijn 1e competitietreffer.

• Man van de match: Bij Anderlecht haalden een pak spelers vanavond een hoog niveau, maar Francis Amuzu stak er toch net bovenuit. Met zijn snelheid en dribbels creëerde hij voortdurend gevaar en in de slotfase bekroonde hij zijn wedstrijd met zijn eerste treffer van het seizoen.

• Opvallend: Buitenshuis oogt de balans niet geweldig voor Anderlecht, maar op eigen veld is het een ander verhaal. Paars-wit is thuis als enige ploeg in 1A nog ongeslagen. In 11 thuiswedstrijden won het 7 keer en speelde het 4 keer gelijk.

Bekijk de goals uit Anderlecht - Charleroi (3-0)

Nmecha en Vlap schenken Anderlecht verdiende voorsprong

Anderlecht had wat recht te zetten na de 0 op 6 buitenshuis. Op eigen veld loopt het dit seizoen een stuk vlotter en ook tegen Charleroi nam paars-wit meteen het commando. Na nog geen 5 minuten besloot Vlap op aangeven
van Amuzu rakelings naast.

Nmecha claimde al vroeg een penalty na een botsing met Penneteau, maar kreeg die niet. Het deerde een dominant Anderlecht niet. Charleroi kwam er niet aan te pas en ontsnapte iets voorbij het kwartier weer aan de 1-0. Amuzu
kreeg de bal opnieuw bij Vlap, maar de Nederlander kon ook nu niet afwerken.

Halfweg de eerste helft kon Diagne een knappe dribbel van Mukairu enkel foutief afstoppen en nu ging de bal wél op de stip. Een klusje voor Nmecha en die bezorgde Anderlecht een verdiende voorsprong.

De reactie van Charleroi bleef uit, Anderlecht bleef komen. El Hadj dwong Penneteau tot een knappe redding, een lage schuiver van Nmecha ging dan weer nipt voorlangs. Kort voor de rust kreeg Anderlecht opnieuw een penalty na hands van Dessoleil op een schot van Vlap. Die mocht van Nmecha de strafschop zelf nemen en maakte er 2-0 van.

Kayembe kan Amuzu niet afstoppen, en mag blij zijn met slechts 1 gele kaart

Amuzu zet de kers op de taart met 1e competitiegoal

Charleroi kon ook in de tweede helft geen vuist maken. De bezoekers hadden bovendien heel wat fouten nodig om Anderlecht af te stoppen. Ilaimaharitra was kort voor de rust al aan rood ontsnapt voor een aanslag op Cullen en na de
pauze flirtten ook Dessoleil en Kayembe met een tweede geel.

Amuzu bleef een gesel voor de Charleroi-defensie, maar vergat er na een snedige counter 3-0 van te maken. Charleroi behield zo een sprankeltje hoop. Pas een kwartier voor het einde dwongen de bezoekers hun eerste kans af, invaller Rezaei besloot nipt naast.

Dichter bij een aansluitingstreffer kwam Charleroi niet meer en 10 minuten voor het einde kon Amuzu dan toch alle twijfels wegnemen. Op aangeven van Dimata werkte hij zijn eerste competitietreffer onder Penneteau in doel.

Ilaimaharitra mag blij zijn met slechts geel voor een drieste tackle, maar begrijpt niet waarom

Discussie na de match tussen Dessoleil, ref Van Driessche en Kompany in de spelerstunnel

Kompany: "We zitten op de goede weg"

• Karim Belhocine (trainer Charleroi): “Het is simpel, Anderlecht was vanavond gewoon beter dan wij op alle gebieden. We leden te makkelijk balverlies, terwijl Anderlecht wel goed combineerde en kansen creëerde. Dat heeft het verschil gemaakt. Tijdens de rust heb ik de jongens gezegd dat ze verlamd leken en hun spel niet speelden. We hadden niks meer te verliezen en in de tweede helft speelden we beter, maar het was niet genoeg. We zijn op een Anderlecht gebotst dat een goede dag had, terwijl wij net niet onze beste dag hadden.”

• Vincent Kompany (trainer Anderlecht): “De jongens hebben de lijn doorgetrokken van de voorbije anderhalve maand. Tegen een ervaren, moeilijk te ontwrichten ploeg, die verdedigend meestal sterk is, hebben de jongens laten zien dat ze opnieuw kansen konden creëren. Dat had ik vandaag eerlijk gezegd minder verwacht. Op het einde was er dan nog een mooie goal van “Ciske” (Francis Amuzu, red.). Dat ik liever nog wat meer veldgoals had gezien? Ik zag de acties en patronen van op training, dat lukte ons voordien niet zo makkelijk. Ik zie heel veel doelpunten op training, dus hopelijk is dat de volgende stap. We hebben niet de resultaten gekregen die we verdienden, maar we weten allemaal wel dat we op de goede weg zitten.”

• Michel Vlap (Anderlecht): “Dit was een lekkere avond. We zijn doorgegaan op onze eerste halfuur van vorige week. Het is leuk dat we deze wedstrijd overtuigend met 3-0 winnen. Ik vond het heel mooi van Nmecha dat hij mij de penalty gunde. Dat zegt veel over hem en is ook bevrijdend voor mij. Ik heb lang moeten wachten op die eerste goal. Het is leuk dat ik nu de kans krijg, het belangrijkste is dat we gewonnen hebben. We hebben heel veel kansen gecreëerd. Je wil altijd meer scoren, maar met 3-0 mogen we tevreden zijn.”

90+4'

Anderlecht knoopt na de 0 op 6 weer aan met de overwinning. Het boekt op eigen veld een vlotte 3-0-overwinning dankzij treffers van Nmecha, Vlap en Amuzu. Paars-wit springt voorlopig naar de 3e plaats, Charleroi blijft achter met 0 op 12.

90+1'

90'

3 minuten extra

We tellen er nog 3 minuten bij, maar de wedstrijd is gespeeld. Charleroi stevent af op een 0 op 12. Anderlecht kan morgen en donderdag rustig afwachten wat de concurrentie doet.

89'

Bijna een tweede assist voor Dimata. Hij lanceert de pas ingevallen Dauda, maar die mikt in één tijd naast. Bovendien stond hij buitenspel.

88'
85'

Anderlecht maakt in de stand voorlopig een flinke sprong van de 7e naar de 3e plaats. De thuisploeg kwam vanavond op geen enkel moment in de problemen en blijft op eigen veld ongeslagen.

84'
83'
82'
82'
81'
3-0
80'

Amuzu pikt zijn goaltje mee

Amuzu zet zijn sterke wedstrijd in de verf met zijn eerste competitietreffer. Hij wordt prima aangespeeld door invaller Dimata, heeft alle tijd en ruimte en tikt de 3-0 onder Penneteau door in doel.

78'
78'
77'
74'

Rezaei mikt net naast

Charleroi legt eindelijk eens een goede combinatie op de mat. Rezaei pakt uit met een prima afstandsschot, zijn poging gaat net naast. De eerste echte kans voor de bezoekers, we hebben er 74 minuten op moeten wachten.

71'

Voor doelpuntenmaker Nmecha zit de wedstrijd erop. Dimata krijgt nog twintig minuten om ook nog een goaltje mee te pikken.