Leye laat Standard ook swingen in Waalse derby

  1. 38' - Doelpunt - Michel Ange Balikwisha (2 - 1)
  2. 33' - Verv. Kaveh Rezaei door Shamar Nicholson
  3. 30' - Doelpunt - Mamadou Fall (1 - 1)
  4. 13' - Doelpunt - João Klauss (1 - 0)
  1. 90+5' - Rood - Nicolas Penneteau
  2. 90+2' - Geel - Nicolas Penneteau
  3. 87' - Verv. Nicolas Raskin door Abdoul Tapsoba
  4. 87' - Verv. Nicolas Gavory door Kostas Laifis
  5. 84' - Verv. Ali Gholizadeh door Lukasz Teodorczyk
  6. 83' - Verv. Mamadou Fall door Massimo Bruno
  7. 80' - Doelpunt - Jackson Muleka (3 - 2)
  8. 74' - Verv. Maxime Lestienne door Gojko Cimirot
  9. 73' - Geel - Mehdi Carcela-González
  10. 72' - Verv. Modou Diagne door Marco Ilaimaharitra
  11. 72' - Verv. Amine Benchaib door Saido Berahino
  12. 66' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Mehdi Carcela-González
  13. 65' - Verv. João Klauss door Jackson Muleka
  14. 65' - Doelpunt - Mamadou Fall (2 - 2)
  15. 50' - Geel - Amine Benchaib

  Standard leeft helemaal op onder coach Mbaye Leye. Ook de Waalse strijd tegen Charleroi heeft 3 punten opgeleverd. Na 4 zeges op een rij maakt Standard zijn rentree in de top 4. Charleroi zakt verder weg na een reeks van 5 nederlagen.

  Standard - Charleroi in een notendop

  • Sleutelmoment: Standard en Charleroi serveerden passioneel derbyvoetbal van de bovenste plank. Allebei konden ze aanspraak maken op de zege, maar Muleka hield de punten op Sclessin.
  • Man van de Match: Maxime Lestienne was in de eerste helft met twee assists de absolute held van Standard en hield er na de rust door een gebrek aan luciditeit de spanning in. Alleen al voor zijn onverdroten inzet verdient hij het niet om verguisd te worden door de Luikse fans.
  • Opvallend: Charleroi blijft maar wachten op een nieuwe zege op Luiks grondgebied. In 2008, nota bene tegen het sterkste Standard uit de recente geschiedenis, won het voor het laatst op Sclessin.

  Bekijk de goals uit Standard - Charleroi (3-2)

  Standard en Charleroi werken af aan 100%

  De toon voor een kletterende Waalse derby werd meteen gezet. Rezaei, Siquet en Gholizadeh behoorden tot de slachtoffers na enkele fikse botsingen in een vurige eerste helft. Die intensiteit ging ten koste van de precisie in de passing, waardoor doelkansen een schaars goed waren.

   

  Gelukkig had geen van beide ploegen nood aan veel oefening voor doel. Klauss knikte na vlot tikwerk van Lestienne en Amallah de eerste kans van Standard binnen, waarna de Luikenaars schijnbaar eenvoudig de controle behielden. Plots slingerde Botaka zich echter tussen drie verdedigers. De debutant bij Charleroi vond Fall en die ramde de bal er via de onderkant van de lat snoeihard in. Twee kansen, twee doelpunten.

   

  Ook de derde mogelijkheid van de avond belandde in het net. De loopactie van Balikwisha door de as van het veld werd bij Charleroi niet opgepikt en zo kon hij op aangeven van opnieuw Lestienne simpel scoren. Eventjes voor de rust konden we toch een misser noteren. Balikwisha devieerde een vrijschop aan de eerste paal naast.

  Knap debuut van Botaka bij Charleroi: hakje, panna en een geweldige assist

  Gewiekste kopbal van Muleka is beslissend

  Ondanks een reeks nederlagen en de achterstand toonde Charleroi zich hoegenaamd geen geslagen ploeg. Grote kansen leverde het enthousiasme van de bezoekers echter niet op. Nicholson en Gillet konden niet voluit koppen. De bal had misschien wel op de stip gekund na ongelukkig handspel van Siquet.

   

  Standard maalde er niet om. Lestienne had de beslissing aan zijn voet, maar twijfelde schuin voor doel en gaf een foute bal. Dat brak de Rouches zuur op, want aan de overkant prikte Fall zijn tweede onder Bodart. De Senegalees kon pas na enige vertraging een feestje bouwen, want de VAR nam zijn tijd om de buitenspellijn te trekken.

   

  Lestienne kreeg niet lang daarna een gouden kans om zijn uitschuiver goed te maken, maar jaste onbesuisd over. De blutsen en builen bij beide ploegen waren ondertussen niet meer te tellen. Charleroi weigerde om zich neer te leggen bij een puntendeling en zo werd het een echt dubbeltje op zijn kant.

   

  Het was Standard dat uiteindelijk toch de volle buit pakte. Invaller Muleka kopte de 3-2 met een boogje over Penneteau. In een doldwaas slot verloor de doelman van de Zebra's  nog de pedalen met een fikse overtreding op Muleka. Na handspel buiten de rechthoek mocht hij zelfs vroeger gaan douchen. Tussendoor streelde Amallah nog de kruising met een prachtige vrije trap, maar aan de eindafrekening veranderde niks meer.

  Slotminuten zijn er teveel aan voor Penneteau: geel voor vliegende tackle, en rood voor handspel

  Benchaib (Charleroi) controleert de bal met een hakje

  Bokadi (Standard) wil de bal mooi controleren, maar mag blij zijn dat het goed afloopt

  Klauss: "Heel blij met mijn eerste goal"

  Joao Klauss was vooral erg blij. "Geweldig! Ik ben heel blij met de overwinning. Dit was belangrijk voor de supporters, de club en onszelf. Ik ben ook heel blij met mijn eerste goal."

   

  "We hebben een filosofie. We willen het spel maken en hebben enkele vaste patronen", zei de Braziliaanse aanvaller van Standard. "Max zette goed voor en ik stond op de juiste plek."

   

  Klauss wordt gehuurd van Hoffenheim. "Standard was mijn keuze. Dit is een heel mooie en grote club met fantastische supporters. Dat speelde mee in mijn beslissing."

  Botaka: "Leuke wedstrijd om te spelen"

  De eerste wedstrijd van Jordan Botaka voor Charleroi kon meteen tellen. "Het was een wedstrijd met veel emoties. Er is heel wat gebeurd en er zijn veel doelpunten gescoord. Voor ons is het teleurstellend omdat ik het gevoel had dat we heel goed in de wedstrijd zaten en dominanter waren dan Standard."

   

  "Het is nog een beetje zoeken. Ik moet de jongens nog beter leren kennen. Bij de eerste twee doelpunten denk ik dat er een miscommunicatie was, maar dan zie je dat we gefocust blijven. De gelijkmakers gaven ons een boost. We bleven erin geloven en bleven gaan. Ik denk dat dat de kracht is van deze club en dit team. Dat maakte de wedstrijd leuk om te spelen, maar ook spannend voor de kijkers."

   

  De Nederlander kon zich bij Gent niet doorzetten, maar leverde nu zijn visitekaartje af. "Ik heb naar mijn gevoel aan niemand wat te bewijzen. Je kiest ervoor om mij te laten spelen of niet. Die keuze moet ik als mens en als voetballer respecteren. Accepteren is nog wat anders. Als iemand in mij gelooft, geef ik alles. Het was leuk om weer op het veld te staan."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 98 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 97. Afgelopen. Het heeft Standard heel wat zweet gekost om Charleroi af te schudden, maar de Rouches winnen ook hun vierde match onder Leye en springen naar de vierde plek. De Carolo's zinken steeds dieper weg. .
  3. Rode kaart voor Nicolas Penneteau van Charleroi tijdens tweede helft, minuut 95
  4. tweede helft, minuut 95. Rood voor Penneteau. Penneteau raakt de bal buiten de zestien met zijn hand en mag gaan douchen. De wissels zijn opgebruikt, dus moet Gillet de handschoenen en het shirt van zijn doelman aantrekken. .
  5. De kruising! Amallah draait zijn vrije trap pardoes tegen de kruising en dus blijft het hier 3-2. . tweede helft, minuut 94.
  6. tweede helft, minuut 93. De sneeuwvlokken worden steeds dikker. .
  7. Gele kaart voor Nicolas Penneteau van Charleroi tijdens tweede helft, minuut 92
  8. tweede helft, minuut 91. Bijna Teodorczyk. Een wanhopige lange bal van Botaka valt in de rechthoek. Het is de laatste stuiptrekking van Charleroi en Teodorczyk botst op Bodart. .
  9. tweede helft, minuut 90. Het is lichtjes beginnen sneeuwen op Sclessin. We zitten in de laatste minuut van de reguliere speeltijd en Standard komt niet echt meer in de problemen. .
  10. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Standard, Abdoul Tapsoba erin, Nicolas Raskin eruit
  11. tweede helft, minuut 87. Gillet had bij de 3-2 boter op het hoofd, maar maakt dat enigszins goed met een messcherpe tackle op de ontsnapte Muleka. .
  12. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Standard, Kostas Laifis erin, Nicolas Gavory eruit
  13. tweede helft, minuut 85. Charleroi heeft nu al zijn troeven op tafel gegooid. Geert Heremans op Sporza Radio.
  14. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Charleroi, Lukasz Teodorczyk erin, Ali Gholizadeh eruit
  15. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Charleroi, Massimo Bruno erin, Mamadou Fall eruit
  16. tweede helft, minuut 83. Teodorczyk en Bruno moeten Charleroi nog een keer langszij brengen. Leveren de vervangingen van Belhocine nog iets op? .
  17. tweede helft, minuut 81.
  18. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 80 door Jackson Muleka van Standard. 3, 2.
  19. tweede helft, minuut 79. Lekker van Muleka! Muleka strekt zich helemaal en kopt de bal over de gestrande Penneteau. De goal is al even subtiel als de assist van Amallah. Derde keer goede keer voor Standard? .