Fashion Sakala schiet KV Oostende de top 5 in na middagje "sneeuwpret"

  1. 18' - Doelpunt - Fashion Sakala (1 - 0)
  2. 6' - Geel - Jack Hendry
  1. 90+5' - Verv. Maxime D'Arpino door Nick Batzner
  2. 90+3' - Geel - Cameron McGeehan
  3. 90+1' - Doelpunt strafschop - Timothy Derijck (2 - 1)
  4. 87' - Verv. Faïz Selemani door Yani Van Den Bossche
  5. 84' - Verv. Kevin Vandendriessche door Cameron McGeehan
  6. 83' - Geel - Habib Guèye
  7. 74' - Verv. Fashion Sakala door Marko Kvasina
  8. 74' - Verv. Makhtar Gueye door Mamadou Thiam
  9. 73' - Verv. Petar Golubovic door Jovan Stojanovic
  10. 70' - Doelpunt - Fashion Sakala (2 - 0)
  11. 62' - Verv. Julien De Sart door Teddy Chevalier
  18'goalFashion Sakala1 - 0
  70'goalFashion Sakala2 - 0
  90+1'penalty goalTimothy Derijck2 - 1

  KV Oostende is voorlopig 5e na een 2-1-zege tegen KV Kortrijk. Fashion Sakala maakte op de onbespeelbare sneeuwvlakte de beide goals voor de kustploeg, de aansluitingstreffer vanaf de stip van Timothy Derijck kwam te laat voor de bezoekers.

  Oostende - Kortrijk in een notendop

  • Sleutelmoment: Kortrijk dringt Oostende steeds verder terug in de tweede helft, maar doet zichzelf de das om. Doelman Ilic wil gaan slalommen in zijn eigen rechthoek en geeft de dodelijke 2-0 weg.
  • Man van de Match: Hoe vaak zou het sneeuwen in Zambia? Fashion Sakala voelde zich duidelijk in zijn sas. Met zijn wendbare heupen en slimme baltoetsen kocht hij keer op keer tijd en ruimte voor zichzelf.
  • Opvallend: De opmars van Oostende blijft maar duren. Het breekt een reeks af van vier wedstrijden zonder zege tegen KVK en blijft voor de vierde keer op rij ongeslagen in de competitie.

  Bekijk de goals uit Oostende - Kortrijk (2-1)

  Hopeloos baggeren in de sneeuw

  Voor scheidsrechter Alen bestond er geen twijfel: er zou gevoetbald worden in Oostende. Nochtans lag op het grootste deel van het veld in de Diaz Arena nog een sneeuwtapijt waarop de bal stremde en rare bokkesprongen maakte. Dat was aanpassen voor beide ploegen.

   

  Sakala ging het best om met de moeilijke omstandigheden. Zijn eerste schot hobbelde nog naast, maar de tweede poging was wel raak. Met een gerichte controle maakte hij genoeg ruimte om doelman Ilic tegenvoets te nemen. Kortrijk kwam niet vaak dreigen, al kon Jonckheere (ex-KVO) bijna afwerken. De doorsteekbal van Gueye bleef echter plakken in de sneeuw.

   

  Op de gladde mat gold de wet van de sterkste en de behendigste. Tussen de potige duels en de glijpartijen door was er amper voetbal te zien. Enkel op stilstaande fases kwam de kwaliteit bovendrijven. Skulason draaide een vrijschop tegen de deklat, Ilic beweerde dat hij er nog met een vingertop bij zat.

  Bataille valt in de sneeuw en wappert met zijn handen om het warm te krijgen

  Sakala straft blunder van Ilic af

  Na de rust was Sakala daar weer, maar smoorde Hines-Ike het schot met zijn achterwerk. Daarna voerde Kortrijk de druk gestaag op. De bezoekers hadden veldoverwicht en drukten Oostende steeds verder terug, maar de echte doelkansen ontbraken.

   

  De dribbels van Selemani kwamen niet tot hun recht en invaller Chevalier had ook niet de juiste skilatten gevonden. Castro, voor het eerst onder de lat bij KVO, kwam nog het meest in de problemen bij een fout gemikte voorzet van Ocansey. Net toen KVK echt begon te dreigen, ging Ilic aan het flateren. Hij probeerde vlak voor zijn doel Sakala te dribbelen. Een blunder die de 2-0 opleverde.

   

  Er stonden nog zo'n twintig minuten op de klok en Kortrijk zette alles op alles. Met vier spitsen - ook Stojanovic viel in - werd stevig ingebeukt op de verdediging van Oostende. Pas in het slot kwam de beloning. Skulason stond een strafschop toe, die door Derijck werd omgezet. In de toegevoegde tijd ontketende KVK nog een sneeuwstormpje, maar Oostende overleefde.

  D'Arpino krijgt de bal in zijn gezicht en blijft liggen

  Tanghe is de bal en de kluts kwijt

  D’Arpino maakt een soort tee voor zijn vrijschop

  Sakala: "Een kwestie van mindset"

  Fashion Sakala was in zijn nopjes in de sneeuw, maar dat was niet vanzelfsprekend. "Dit was mijn eerste match in de sneeuw. Ik denk dat het een kwestie van mindset is. Ik zei het al tegen de jongens in de kleedkamer. Als je er aan denkt, zal je de hele tijd vallen."

   

  "Eerlijk gezegd dat ik dat het afgelast ging worden, gezien de staat van het veld", zei de Zambiaan van KV Oostende. "Ik was verrast toen de scheidsrechter zei dat we moesten spelen. Ongelofelijk. Het was gevaarlijk voor blessures. Eens begonnen, wist ik dat de wedstrijd tot het einde zou gaan. De bal rolde, dus waren er geen excuses meer."

   

  Oostende prijkt ietwat verrassend in de top 8. "Dat was onze droom in de voorbereiding op het seizoen, en nu staan we daar. We moeten blijven werken en erin blijven geloven. Dan kunnen we daar blijven staan."

  Jonckheere: "Dancing on ice"

  Michiel Jonckheere beleefde weinig plezier aan zijn terugkeer naar Oostende. "Dit was de Pro League die omwille van de overvolle kalender niet de juiste beslissing wilde nemen. Toen we hier toekwamen, lag er 5 à 6 centimeter sneeuw. Ik spreek in naam van beide ploegen: daar kan je niet op voetballen. Dan krijg je zo'n comedyshow."

   

  "Ik had hetzelfde gezegd bij winst of een gelijkspel. Oostende heeft zijn momenten gepakt. Dit is verdiend voor hen, maar het is belachelijk", foeterde Jonckheere. "In deze competitie verandert alles snel? Zij doen nu een goede zaak, maar volgende week kunnen we alweer gelijk staan. Je moet het match per match bekijken, al was dit geen match. Dit was dancing on ice."

   

  "Het enige dat je kon doen was de bal naar voren trappen en hopen dat hij goed terechtkwam en je duels proberen te winnen. Hierop voetballen is onmogelijk. Dat hebben we na vijf minuten ook tegen de scheids gezegd, maar als die mens dan zegt dat de beslissing niet in zijn handen ligt... Ik zal niet zeggen dat we marionetten zijn, maar we moeten doen waarvoor we betaald worden."

   

  "Ik denk niet dat dit een meerwaarde voor het voetbal was. Het was misschien logisch om morgen te spelen, want dan is alles hier weg. Aan de ene kant wist ik wel dat er niet afgelast zou worden. Dan moet je de knop omdraaien, maar dit trekt op niks. Hopelijk hoeven we dit nooit meer te zien", besloot de middenvelder van Kortrijk.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. Oostende trekt op een haast onbespeelbaar sneeuwveld aan het langste eind. Kortrijk maakte het met een strafschop van Derijck in de toegevoegde tijd nog spannend, maar uiteindelijk waren de twee goals van Sakala genoeg voor de zege van de thuisploeg. .
  3. tweede helft, minuut 95. Vervanging bij KV Oostende, Nick Batzner erin, Maxime D'Arpino eruit
  4. Gele kaart voor Cameron McGeehan van KV Oostende tijdens tweede helft, minuut 93
  5. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 93.
  6. Doelpunt na strafschop tijdens tweede helft, minuut 91 door Timothy Derijck van KV Kortrijk. 2, 1.
  7. tweede helft, minuut 91. Derijck met de 2-1! Na wat discussie mag Derijck de strafschop nemen. Hij concentreert zich in stuurt Castro naar de verkeerde kant. Zit er toch nog iets in voor Kortrijk? .
  8. tweede helft, minuut 90. Strafschop voor Kortrijk! Wordt het dan toch nog spannend? De bal gaat op de stip na een onbeholpen fout van Skulason. .
  9. tweede helft, minuut 89. Gueye perst zich tussen twee bezoekers en versiert een hoekschop. Het einde is in zicht. .
  10. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij KV Kortrijk, Yani Van Den Bossche erin, Faïz Selemani eruit
  11. tweede helft, minuut 86. Wat Kortrijk ook probeert, Castro in verlegenheid brengen zit er niet in. Chevalier geraakt in de knoop met zichzelf wanneer hij wil uithalen. .
  12. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij KV Oostende, Cameron McGeehan erin, Kevin Vandendriessche eruit
  13. Gele kaart voor Habib Guèye van KV Kortrijk tijdens tweede helft, minuut 83
  14. tweede helft, minuut 83. Vandendriessche gaat naar de kant voor McGeehan. .
  15. tweede helft, minuut 82. Selemani mag net buiten de rechthoek een interessante vrije trap nemen. De man uit de Comoren draait de bal recht in de Oostendse muur. .
  16. tweede helft, minuut 80. Jäkel wint tijd. Gueye maakt zich breed met Jäkel in zijn rug. Er is licht contact, maar de verdediger maakt er handig gebruik van om seconden te stelen. Oostende gaat dit niet meer uit handen geven. .
  17. tweede helft, minuut 76. Kortrijk probeert de bakens te verzetten in een soort 4-2-4. De Kerels hebben daar nog een kwartier voor, maar dan zullen ze toch dringend echte kansen moeten afdwingen. .
  18. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij KV Oostende, Marko Kvasina erin, Fashion Sakala eruit
  19. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij KV Oostende, Mamadou Thiam erin, Makhtar Gueye eruit