Standard blijft foutloos onder Leye, Cercle Brugge hapt naar adem

  1. 11' - Doelpunt - Maxime Lestienne (0 - 1)
  1. 88' - Geel - Abdoul Tapsoba
  2. 85' - Geel - Ike Ugbo
  3. 82' - Verv. Selim Amallah door Abdoul Tapsoba
  4. 74' - Verv. Mehdi Carcela-González door Eden Shamir
  5. 70' - Verv. Kylian Hazard door Kevin Denkey
  6. 63' - Verv. Franck Kanouté door Kevin Hoggas
  7. 59' - Verv. Maxime Lestienne door Michel Ange Balikwisha
  8. 58' - Verv. Jackson Muleka door João Klauss
  9. 46' - Verv. Hugo Siquet door Damjan Pavlovic
  11'goalMaxime Lestienne0 - 1

  Standard-coach Mbaye Leye sluit zijn eerste week als T1 af met 6 op 6. Op bezoek bij Cercle Brugge won Standard met het kleinste verschil, goed voor de eerste uitzege sinds 4 oktober 2020. Cercle Brugge sluit de speeldag af op de 17e plaats en flirt dus nog wat meer met de degradatie. 

  Cercle Brugge - Standard in een notendop:

  • Sleutelmoment: Cercle begint degelijk aan de partij, maar een slechte inspeelpass van Kanouté na tien minuten heeft desastreuze gevolgen: Lestienne scoort wat uiteindelijk de winning goal blijkt te zijn.
  • Man van de match: Weinig uitblinkers in deze matige wedstrijd. Nicolas Raskin haalde bij vlagen wel zijn beste niveau, onder meer bij de assist voor het doelpunt van Lestienne.
  • Opvallend: Standard maakt een einde aan een periode van ruim drie maanden zonder uitzege. De vorige overwinning buitenshuis dateerde al van 4 oktober, op het veld van Charleroi.

  Bekijk de goal uit Cercle Brugge - Standard (0-1)

  Lestienne straft foutje bij Cercle meteen af

  Cercle Brugge begon na het gelijkspel tegen Beerschot, eerder deze week, met vertrouwen aan de wedstrijd, maar werd al bij de eerste tegenprik van Standard koud gepakt. Raskin onderschepte een slechte pass van Kanouté en speelde meteen in op Lestienne, die de bal rustig voorbij Didillon in doel schoof.

   

  De thuisploeg probeerde snel te reageren. Terwijl Standard even met z'n tienen stond door een blessurebehandeling van Dussenne, pakte Ugbo uit met een krachtige kopslag. Bodart was geklopt, maar de lat lag dwars.

   

  Standard kroop daarna in de organisatie en liet Cercle komen. De thuisploeg kwam evenwel amper tot uitgespeelde kansen en maakte het zichzelf ook nog eens moeilijk door achterin slordig te acteren. Standard liet na om die foutjes bij Cercle af te straffen en trok zo met een krappe 0-1-voorsprong de kleedkamers in.

  Knap Zidannetje van Amallah

  Standard zonder te imponeren naar 6 op 6

  Mbaye Leye had tijdens de rust duidelijk instructies gegeven om de match snel te beslissen, want Standard begon scherp aan de tweede helft. Amallah dwong Didillon tot een prima parade, een doelpunt van Carcela werd afgekeurd wegens buitenspel.

   

  Lang duurde de opflakkering van Standard niet. Cercle nam de partij weer in handen, maar kende net als in de eerste helft pech bij de afwerking: een schot van Hotic ketste af op de paal. Ook Ugbo kwam nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn uithaal hobbelde nipt naast.

   

  Daarmee had Cercle zijn beste kruit verschoten, want veel kreeg het daarna niet meer voor elkaar. Ook de inbreng van nieuwe spits Denkey bracht geen zoden aan de dijk. Bij Standard noteerden we ook nog een debuut: aanvaller Klauss viel in en bood Bastien nog de 0-2 aan, maar die besloot naast. Eindstand 0-1 dus, een goed rapport voor Leye, grote zorgen bij Cercle Brugge.

  Raskin speelt de bal met een fantasietje door de benen van Hotic

  Bodart komt uit en maakt dan een spectaculaire val

  Reacties van de coaches:

  • Mbaye Leye (Standard): "Ik ben blij met deze overwinning, en vooral met de manier waarop. Want je moet ook kunnen afzien in een wedstrijd. We hadden te veel technische foutjes om in de omschakeling te kunnen spelen. We hebben bij momenten afgezien, maar het is zo dat je een ploeg vormt. In de tweede helft lieten we hen komen en kropen we wat achteruit, waardoor we af en toe in de problemen kwamen. Als je dan de kans krijgt in de omschakeling, moet je het technisch wel beter uitvoeren."

   "Maar ik feliciteer de jongens voor het karakter dat ze getoond hebben. Het is op die manier dat we er gaan geraken. Als het moeilijk gaat, moet je verdedigen als mannen, bij wijze van spreken. We boeken nu langzaam vooruitgang in het klassement, maar het zal stap per stap moeten gaan. Het zal een kwestie zijn van te blijven werken."

  • Paul Clement (Cercle Brugge): "Dit is heel frustrerend voor ons. Het was hetzelfde verhaal als in de voorbije wedstrijden: we verdienden meer dan we gekregen hebben. Vandaag waren we lange tijd de betere ploeg en troffen we twee keer het doelkader. We speelden ook voornamelijk op de helft van de tegenstander. Maar we maken één grote fout, met die slechte pass op een gevaarlijke plaats, waarbij de scheidsrechter volgens mij ook wat in de weg liep. En zij maken dat dan meteen af."

   "Er was gelukkig nog veel tijd om te reageren. De spelers hebben ook hard gewerkt en zijn er altijd in blijven geloven. Als je op die manier blijft spelen, gaan de resultaten uiteindelijk wel volgen. Daar moeten we ook in blijven geloven. Maar we komen stilaan in de laatste derde van de competitie, dus we moeten de situatie omkeren, en beter vroeg dan laat."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Einde. Afgelopen! Standard klopt Cercle Brugge met het kleinste verschil en pakt zo 6 op 6 onder de nieuwe coach Mbaye Leye. Cercle lijdt zijn zevende thuisnederlaag op een rij en blijft voorlaatste in de stand. .
  3. tweede helft, minuut 91. Bastien mist. Standard laat na om de wedstrijd helemaal te beslissen. Na een inspanning van Klauss plaatst Bastien de bal niet zo ver naast. .
  4. Er komen 3 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  5. tweede helft, minuut 90.
  6. tweede helft, minuut 89. Van een Brugs slotoffensief is voorlopig geen sprake. Het is Standard dat de bal in de ploeg houdt, weliswaar zonder gevaarlijk te zijn. .
  7. Gele kaart voor Abdoul Tapsoba van Standard tijdens tweede helft, minuut 88
  8. Gele kaart voor Ike Ugbo van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 85
  9. tweede helft, minuut 85. Nog 5 minuten. De tijd tikt weg in het nadeel van Cercle, dat op weg is naar een 7e thuisnederlaag op een rij. Voor Standard zou het de eerste uitzege zijn sinds 4 oktober. .
  10. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Standard, Abdoul Tapsoba erin, Selim Amallah eruit
  11. tweede helft, minuut 81. Pavlovic is niet slecht ingevallen bij Standard. Hij infiltreert nog eens vanaf zijn rechterflank, maar Didillon doorziet het gevaar en onderschept de bal. .
  12. tweede helft, minuut 76. Het wil maar niet lukken bij Cercle. Taravel verlengt een vrije trap van Hotic tot voor de doelmond, maar niemand in groen-zwarte uitrusting kan op doel besluiten. .
  13. tweede helft, minuut 74. We zien nu weer hetzelfde spelbeeld als in de eerste helft. Cercle dringt aan, Standard wordt achteruit gedwongen. Johan De Caluwé op Radio 1.
  14. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Standard, Eden Shamir erin, Mehdi Carcela-González eruit
  15. tweede helft, minuut 70. Vervanging bij Cercle Brugge, Kevin Denkey erin, Kylian Hazard eruit
  16. tweede helft, minuut 69. Debuut Denkey. Intussen staat ook bij Cercle een debutant klaar om in te vallen. Kévin Denkey komt zo meteen op het veld. .
  17. tweede helft, minuut 68. Cercle dringt aan. Ugbo controleert de bal in de zestien meter, zijn schot in de draai rolt centimeters naast. .
  18. tweede helft, minuut 66. Hotic tegen de paal! Opnieuw pech voor Cercle! Na een geweldige actie van Hazard verschijnt Hotic alleen voor Bodart, het schot van de Bosniër vliegt via de buitenkant van de paal naast. .
  19. tweede helft, minuut 64. Cercle Brugge speelt minder nadrukkelijk op de helft van Standard dan in de eerste helft. Johan De Caluwé op Radio 1.