Anderlecht krijgt het heet met man minder, maar verbrandt zich niet aan KVO

  1. 18' - Doelpunt - Lukas Nmecha (1 - 0)
  1. 90+3' - Geel - Théo Ndicka Matam
  2. 90' - Geel - Frederik Jäkel
  3. 85' - Verv. Anouar Ait El Hadj door Kemar Lawrence
  4. 84' - Geel - Cameron McGeehan
  5. 83' - Doelpunt - Cameron McGeehan (2 - 1)
  6. 83' - Verv. Robbie D'Haese door Théo Ndicka Matam
  7. 71' - Verv. François Marquet door Cameron McGeehan
  8. 71' - Verv. Ari Skúlason door Marko Kvasina
  9. 71' - Verv. Paul Mukairu door Killian Sardella
  10. 69' - Rood - Lucas Lissens
  11. 64' - Verv. Michel Vlap door Kristian Arnstad
  12. 58' - Doelpunt strafschop - Lukas Nmecha (2 - 0)
  18'goalLukas Nmecha1 - 0
  58'penalty goalLukas Nmecha2 - 0
  83'goalCameron McGeehan2 - 1

  Anderlecht is met de schrik vrijgekomen tegen KV Oostende. Met een 2-0-voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht, tot debutant Lissens onbesuisd een rode kaart pakte. De bezoekers scoorden nog de aansluitingstreffer, maar raakten niet verder.

  Anderlecht - KV Oostende in een notendop:

  • Sleutelmoment: Debutant Lissens maakt een jeugdzonde in minuut 69 en zo wordt het opnieuw een avondje bibberen en beven naar het einde voor zijn ploegmaats.
  • Man van de Match: Met goal nummer 8 en 9 van het seizoen was Nmecha alweer dé bepalende speler voor Anderlecht. Vooral omdat hij de 1-0 zelf afdwong.
  • Statistiek: Door achterin met Lucas Lissens te beginnen zette Vincent Kompany een centraal duo in de basis dat gemiddeld 20 jaar is. Lissens (19) en Delcroix (21).

  Bekijk de goals uit Anderlecht - Oostende (2-1)

  Nmecha met de knappe 1-0

  Anderlecht tegen KV Oostende was eigenlijk een match zonder grote verrassingen. Zoals verwacht zette KVO meteen hoog druk en maakte het Anderlecht op die manier lastig. Ook niet verrassend was dat Nmecha opnieuw het verschil maakte voor de thuisploeg. Twee keer zelfs. 

   

  En ook al geen verrassing was dat Anderlecht het op het einde nog bijna uit handen gaf. Dat een 2-0-voorsprong tot de 83e minuut daarna toch nog bijna verloren ging, had te maken met de enige grote verrassing van de avond. Middenvelder Cullen en verdediger Miazga waren niet fit (het zou niet gaan om coronabesmettingen).

   

  Miazga werd daarom verrassend vervangen door de 19-jarige debutant Lucas Lissens (waar zijn Luckassen of Vranjes?). Lissens is een jeugdproduct van paars-wit en jeugdinternational. Hij deed het uitstekend in de eerste helft. Hij heerste tegen de sterke Gueye in de duels en in de lucht.

   

  Na een erg sterk begin van Oostende herstelde Anderlecht na 10 minuten het evenwicht. Dom balverlies van Marquet stelde Nmecha in de mogelijkheid om te beginnen aan een erg knappe dribbel waarbij hij twee verdedigers in de wind zette en scoorde. Al had doelman Hubert zeker beter moeten doen. 1-0 was de ruststand.

  Nmecha scoort met een heerlijk nonchalante panenka tegen Oostende

  Alweer bibberen en beven in de slotfase

  Na de rust was KVO zichzelf niet. Had de eerste helft te veel energie gevraagd? De druk naar voren was afwezig en dat speelde Anderlecht in de kaart. Een voor de rest onzichtbare Mukairu schudde een prachtige actie uit zijn benen. Alweer was een individuele actie voldoende voor een goal.

   

  Na twee dubbelpasses werd dribbelaar Mukairu foutief gestopt door Jäkel in het strafschopgebied. Nmecha verschalkte Hubert met een gewaagde - wel erg zachte - panenka. Anderlecht 2-0 voor. 

   

  Alles onder controle voor de thuisploeg tot debutant Lissens toch in de fout ging. Hij miste zijn controle en deed dan wat heel veel voetballers doen: te impulsief proberen rechtzetten wat fout liep. Met gestrekt been ging hij door op de knie van D'Arpino en rood was het logische gevolg. 

   

  Het duurde even voor KVO de man meer echt kon uitspelen, maar het werd geholpen door Mykhaylichenko, die wou terugkoppen, maar zijn eigen doelman verschalkte. Door de 2-1 werd het alweer bibberen en beven voor Anderlecht. Invaller Ndicka was nog heel dicht bij de 2-2, maar die kwam er niet.

  Debuut in mineur voor Lucas Lissens bij Anderlecht: rood na stevige fout

  Kompany: "Spelers gezien die alles gegeven hebben"

  • Vincent Kompany: "Het werd nog onnodig spannend. We speelden met 10 spelers en in het verleden hebben we al vaak moeten werken om resultaat te halen. Met al die jonge spelers moet je dan hopen...of beter vertrouwen op waar we op gewerkt hebben. Uiteindelijk was niet alles perfect, maar ik heb spelers gezien die alles gegeven hebben. We zijn geen ploeg die kan rekenen op vedetten om het op te lossen. Vandaag hebben we gevochten en bij momenten kwaliteit getoond, maar vooral het resultaat was belangrijk vandaag. Lucas Lissens speelde tot zijn kaart een heel sterke match. Als jonge speler betaal je soms voor jeugdzondes. Kijk naar mijn eigen carrière. Andere jongens moeten dat dan oplossen, maar Lucas is een heel slimme jongen. Hij weet nu al wat hij de volgende keer niet mag doen. We hebben er een speler bij met hem en dat is belangrijk voor onze selectie. De panenka van Nmecha? Ik ben alleen fan van geslaagde panenka's en daarmee heb ik alles gezegd", lachte Kompany.
  • Alexander Blessin: "Ik denk dat er meer mogelijk was voor ons. We verloren makkelijk de bal door slechte passes. Door de rode kaart veranderde de situatie en begonnen we simpel en zuiver te spelen in de laatste 10 minuten. Dat deden we daarvoor niet en dat was onze fout vandaag. Als we vroeger de 2-1 maken was een gelijkspel zeker mogelijk. Het was zeker niet onze beste match, maar er waren toch mogelijkheden."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Laatste fluitsignaal. Anderlecht bibbert en beeft opnieuw in de slotfase, maar wint wel van KVO met 2-1 dankzij twee goals van Nmecha. Het goede debuut van de 19-jarige Lissens werd overschaduwd door zijn rode kaart. .
  3. tweede helft, minuut 94. Nog 1 minuut is Anderlecht verwijderd van de zege. Kompany staat te ijsberen. Hij ziet Lawrence slim met het hoofd terugleggen op zijn doelman. .
  4. tweede helft, minuut 93. Het goede nieuws voor Anderlecht is dat Ndicka Amuzu neertrekt net voor het strafschopgebied van KVO. Amuzu en Nmecha spelen de vrije trap gewoon wat naar elkaar om tijd te winnen, maar heel veel helpt dat niet. .
  5. Gele kaart voor Théo Ndicka Matam van KV Oostende tijdens tweede helft, minuut 93
  6. tweede helft, minuut 91. 5 minuten extra tijd. Het is nog 5 minuten bibberen voor de thuisploeg. Zowat iedereen staat op de helft van Anderlecht heel de tijd. Drie spelers van elke ploeg staan verspreid over het veld, al de rest rond het strafschopgebied van Wellenreuther. .
  7. Gele kaart voor Frederik Jäkel van KV Oostende tijdens tweede helft, minuut 90
  8. tweede helft, minuut 90. Ndicka laat de 2-2 liggen !! Hartstilstand voor Kompany of toch bijna. Een voorzet waait over alles en iedereen en daar staat invaller Ndicka helemaal alleen. Zijn harde knal laat Wellenreuther kansloos, maar in het zijnet. Anderlecht ontsnapt. .
  9. tweede helft, minuut 88. Bijna wordt het 2-2. De bal blijft hangen voor het doel van Wellenreuther omdat de Duitser niet kan klemmen. Met meer geluk dan wijsheid krijgt paars-wit de bal toch weg.  .
  10. tweede helft, minuut 87.
  11. tweede helft, minuut 87. Kompany heeft er Lawrence ingegooid om de voorsprong mee te verdediger. De verdienstelijke El Hadj is het slachtoffer. De gelijkmaker hangt hier in de Brusselse lucht. .
  12. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Anderlecht, Kemar Lawrence erin, Anouar Ait El Hadj eruit
  13. Gele kaart voor Cameron McGeehan van KV Oostende tijdens tweede helft, minuut 84
  14. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 83 door Cameron McGeehan van KV Oostende. 2, 1.
  15. tweede helft, minuut 83. 2-1 daar is de tegengoal. Anderlecht maakt het zichzelf toch alweer nog moeilijk. Mykhailichenko wil terugkoppen, maar verschalkt zijn eigen doelman. Wellenreuther kan niet meer dan de bal in eigen doel duwen. Gaat Anderlecht het opnieuw nog weggeven? .
  16. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij KV Oostende, Théo Ndicka Matam erin, Robbie D'Haese eruit
  17. tweede helft, minuut 81. Bijna kan Anderlecht de match beslissen en een moeilijke slotfase vermijden op de tegenaanval. El Hadj vecht zich goed in balbezit en heeft veel tijd om door te steken naar de snelle Amuzu, maar doet dat te hard. Anders stond Amuzu alleen voor doel. .
  18. tweede helft, minuut 79. Daar wordt het toch even heet voor Anderlecht. Invaller Arnstad lijdt te makkelijk balverlies tegen een overtal op het middenveld en dat is bijna heel kwalijk. Hjulsager ziet zijn kans om van ver te schieten en meer dan 5 centimeter scheelt het niet. .
  19. tweede helft, minuut 79. Anderlecht blijft voorlopig simpel in de organisatie, maar een goal kan veel veranderen.
  20. tweede helft, minuut 77. Wat kan KVO nog? De vraag is nu natuurlijk of Anderlecht met 10 spelers zal standhouden? Voorlopig wel. KVO heeft nu wel het initiatief, maar is nog niet in een hogere versnelling geschakeld.  .