Hein Vanhaezebrouck is (nog) geen wonderdokter: AA Gent verzuipt ook bij KV Oostende

zo 6 december 2020 22:41
    1. 67' - Geel - Osman Bukari
    Jupiler Pro League - speeldag 15 - 06/12/20 - 20:46

De zoveelste trainerswissel heeft AA Gent niet aan een overwinning in de competitie geholpen. Meer nog: het geplaagde Gent liep aan de kust tegen zijn 9e nederlaag van het seizoen aan. Gent kwam heel snel op voorsprong, maar KVO ging na de pauze op en over de bezoekers. Vanhaezebrouck bleef ondanks de nederlaag positief: "Het merendeel van de ploeg speelde echt wel prima."

KV Oostende - AA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde kopt Hanche-Olsen een voorzet van Bataille ongelukkig tegen de linkerhand van ploegmaat Owusu. Op aangeven van de VAR geeft ref D’Hondt een strafschop. Sakala puurt er de winning goal uit voor KVO.
    • Man van de match: Fashion Sakala bezorgde Oostende na een 1 op 15 eindelijk nog eens een driepunter. In de eerste helft trof hij nog de paal, maar een penaltytreffer na de rust liet hij niet liggen. Daar had hij zelfs een akkefietje met ploegmaat Gueye en trainer Blessin voor over.
    • Opvallend: Twee jaar geleden maakte Jess Thorup zijn entree bij Gent met een 0-4-overwinning, uitgerekend bij Oostende. Vanhaezebrouck slaagde er niet in om bij zijn rentree even goed te doen aan de kust.

Bekijk de goals uit Oostende - Gent (2-1)

Bukari schenkt Vanhaezebrouck en Gent een droomstart

Na Thorup, Bölöni en De Decker is oude bekende Hein Vanhaezebrouck de vierde trainer die AA Gent dit seizoen op de rails moet krijgen. Een schokeffect, daar hoopte het Gentse bestuur op en al na amper 6 minuten kwam dat Gentse droomscenario uit.

Jaremtsjoek lanceerde Bukari in de zestien en die tikte de openingstreffer door de benen van Hubert. Goed voor het vertrouwen, zo’n vroege goal en dat was er ook aan te zien bij de bezoekers. Zonder concrete doelkansen te creëren hield Gent de wedstrijd goed onder controle, Oostende kon weinig tot geen weerwerk bieden.

Pas halfweg de eerste helft schudde Oostende aan de boom en er viel bijna meteen een goal uit. Sakala gleed door de Gentse defensie en haalde hard uit, maar de paal voorkwam de gelijkmaker. Meteen daarna kreeg Hjulsager een huizenhoge kans, maar hij kopte van dichtbij over.

Gent raakte zijn controle over de wedstrijd kwijt, al kon ook Oostende amper nog voor gevaar zorgen. Pas vlak voor de rust bracht Hjulsager Vandendriessche nog eens in stelling, maar zijn schot kon Bolat niet verschalken.

Geweldige dribbel van Sakala eindigt met schot tegen de paal

Gent gaat van de hemel naar de hel

Het begin van de tweede helft deed pijn aan de ogen. Geen van beide ploegen slaagde erin om tot een voldragen aanval te komen. Op het uur legde Oostende uit het niks een uitstekende aanval op de mat. Hjulsager stuurde Vandendriessche weg en die bracht de bal perfect voor doel. Aan de tweede paal kon Gueye simpel de 1-1 binnenkoppen.

Gent moest weer aan de bak en schakelde een halve versnelling hoger. Maar veel doelgevaar leverde dat niet op, ook niet na de inbreng van Depoitre. Enkel op een verre knal van Odjidja moest Hubert zich even tonen.

Twintig minuten voor het einde kreeg Gent een nieuwe tik. Hanche-Olsen kopte in de zestien de bal tegen de hand van Owusu aan. Na tussenkomst van de VAR ging de bal op de stip. Een zwaar verdict, maar daar had KVO geen boodschap aan. Sakala zette de strafschop feilloos om en bracht de thuisploeg op voorsprong en Gent in de penarie.

Vanhaezebrouck gooide ook Bezoes nog in de strijd, maar tot een verschroeiend Gents slotoffensief kwam het niet meer. Gent kon zijn 9e competitienederlaag niet meer vermijden. Oostende kon dan weer voor het eerst in 6 wedstrijden nog eens winnen.

Oostende krijgt een penalty na hands van Owusu:

Sakala scoort voor Oostende vanaf de stip, en krijgt rake tikken van ploegmaat Gueye

Sakala gaat met een blessure van het veld, en moet het even uitleggen aan coach Blessin

Nurio vloert de lijnrechter

Vanhaezebrouck: "Veel goede punten, maar ook werkpunten"

Geen glorieuze rentree voor Hein Vanhaezebrouck als trainer bij AA Gent. “Ik denk dat de nederlaag vermijdbaar was. Ze was ook niet echt verdiend. We wisten dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Het staat dit jaar goed op punt bij Oostende. Het is een stevige ploeg die fysiek in orde is. Antwerp en Club Brugge hadden het hier ook moeilijk."

"We kwamen vroeg op voorsprong en toen hebben ze geprobeerd om terug te komen. In de omschakeling hebben we dan misschien iets te weinig gedaan. De gelijkmaker in de tweede helft kwam er na balverlies bij ons. Maar we hebben wel veel minder kansen weggegeven dan de voorbije weken."

"Na de 1-1 hebben we wel een paar goede momenten gehad. Odjidja kreeg de bal net niet bij Jaremtsjoek en dan was er die geweldige redding op het schot van Odjidja. Als we daar scoren, trekken we het laken naar ons toe. Maar net op dat moment kregen we zo’n stomme penalty tegen. Die veranderde het wedstrijdverloop. Zij gingen toen inzakken en wij hebben daarna te weinig gevaar gecreëerd. Maar we hadden deze wedstrijd niet moeten verliezen."

"Ik vind het jammer voor de jongens, want er waren heel veel goede punten voor heel veel spelers. Ik vond mijn 3 verdedigers alle drie sterk, in het begin was Bukari ook gevaarlijk. Odjidja was ook goed in zijn rol als aangever, Kums speelde één van zijn betere wedstrijden. Het merendeel van de ploeg speelde echt wel prima."

"Ik had ook niet verwacht dat we fysiek overeind gingen blijven tegen zo’n fysiek sterke ploeg. Zeker als je denkt aan alle wedstrijden die we al gespeeld hebben. Maar er zijn natuurlijk ook werkpunten. Veel tijd hebben we niet, maar we gaan er werk van maken."

Blessin: "Na 'stom' november mag 'gouden' december komen"

Een brede glimlach bij Alexander Blessin, zijn ploeg kon eindelijk nog eens winnen. "Dit is echt een explosie van vreugde. Het begon met die vervelende tegengoal. Maar ik moet mijn team feliciteren. Ze hebben echt geknokt om terug in de wedstrijd te komen", zei de KVO-trainer.

"Onze eerste helft was goed en die lijn hebben we na de rust doorgetrokken. We creëerden kansen, het was een kwestie van tijd vooraleer de gelijkmaker zou vallen. Met de penalty hadden we wat meeval. We hebben Gent onder druk gezet en daar hadden ze het duidelijk moeilijk mee. We zijn blij met deze overwinning na “stom” november en “gouden” december mag nu komen."

"Wat er aan de hand was met Gueye en Sakala bij de penalty? Het zijn gewoon 2 grote persoonlijkheden en 2 goede spitsen. Iedereen wil scoren, dat is goed. Er was een kleine discussie achteraf, maar na een handshake was alles weer oké. Normaal gezien laat ik hen op het moment zelf beslissen wie de penalty wil nemen, maar we moeten een betere oplossing zoeken en een rangorde bepalen."

90+6'

Geen schokeffect bij Gent door de rentree van trainer Hein Vanhaezebrouck. Het gaat ondanks een droomstart met 2-1 onderuit bij Oostende. De 9e competitienederlaag al voor Gent, de 1e zege in 6 wedstrijden voor KVO.

90+4'

Er zit geen structuur meer in het spel van Gent.

Tom Boudeweel op Radio 1
    90+1'

5 minuten extra

Bezoes staat amper op het veld of hij loopt al een blessure op. Gent even met z'n tienen. De bezoekers krijgen nog 5 minuten om een nieuwe nederlaag te voorkomen.

90+1'

88'

Kan Gent nog een vuist maken of blijft het achter met amper 16 punten na 15 speeldagen? Van de droomstart na amper 6 minuten blijft niks meer over.

87'
    83'

Ook bij Oostende is het nu tijd voor een wissel. Hjulsager neemt rustig zijn tijd om naar zijlijn te gaan. Marquet is zijn vervanger. De tijd begint te dringen voor Gent.

81'

Vanhaezebrouck moet iets verzinnen en voert zijn tweede wissel door. Owusu moet plaats ruimen voor Bezoes.

77'
    76'

Sakala wordt naar de kant geholpen. Hij wordt vervangen door Guri en negeert trainer Blessin. Die roept hem weer bij zich. Er komt even een woordenwisseling, maar het conflict wordt al snel weer opgelost met een knuffel.

75'

Sakala gaat geblesseerd zitten, zijn wedstrijd lijkt voorbij.

73'

Sakala brengt Oostende op voorsprong!

Oostende keert de situatie helemaal. Sakala brengt de kustploeg vanaf de penaltystip op voorsprong. Echt gelukkig lijkt hij niet met zijn treffer, Sakala maakt flink wat misbaar richting de zijlijn en krijgt daarop nog wat meppen van Gueye. Gent zit wel weer in de problemen.

72'

Penalty!

D'Hondt is onverbiddelijk en geeft een penalty aan Oostende. De herhaling toont hoe Hanche-Olsen de bal tegen de arm van Owusu aankopt. Toch wel een bijzonder hard verdict. Bij Oostende is er even discussie over wie de strafschop zal nemen. Zowel Gueye als Sakala leggen een bal klaar, maar Gueye gooit zijn bal uiteindelijk weg.

70'

De VAR moet tussenbeide komen voor mogelijk hands van Owusu in de zestien na een voorzet van Bataille. D'Hondt gaat naar de beelden kijken.

68'

Odjidja niet voorbij Hubert

Gent schakelt nu toch een versnelling hoger. Odjidja rukt centraal op een haalt van net buiten de zestien hard uit. Hubert moet de bal in hoekschop werken. Tot een nieuwe kans leidt die niet.

67'
    67'

Bukari loopt Skulason onderuit. De doelpuntenmaker komt er niet mee weg en krijgt een gele kaart van scheidsrechter D'Hondt.