Kortrijk pakt verdiend punt in tumultueus slot van burenstrijd met Zulte Waregem

1. 79' - Verv. Michiel Jonckheere door Yani Van Den Bossche
    2. 88' - Geel - Tomáš Chorý
    3. 90+7' - Verv. Jelle Vossen door Abdoulaye Sissako
    Jupiler Pro League - speeldag 11 - 02/11/20 - 20:46

De West-Vlaamse rivalen van Zulte Waregem en Kortrijk hebben elkaar in evenwicht gehouden in hun eerste burenduel van het seizoen. Zulte Waregem leek op weg naar de winst, maar Kortrijk maakte in de extra tijd nog gelijk. Eerst gomde de VAR nog de gelijkmaker uit, maar daarna bracht de videoref redding na hands in de 16. "We konden de punten pakken en we pakken ze niet. Daardoor sta je op die 16e plaats", zegt Francky Dury.

Zulte Waregem - KV Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: In de extra tijd begaat Opare hands in de zestien en na tussenkomst van de VAR gaat de bal op de stip voor Kortrijk. Mboyo laat de kans niet liggen en bezorgt de bezoekers zo in 97e minuut alsnog een gelijkspel.
    • Man van de match: Net als vorige week tegen Anderlecht maakte Ilombe Mboyo een late penaltygoal. Toen een doekje voor het bloeden, nu een cruciaal doelpunt om nieuw verlies te vermijden. Een bekroning van een sterke match waarin hij zijn stempel drukte op de Kortrijkse aanvallen.
    • Opvallend: Zulte Waregem leek even op weg naar de 1e derbyzege tegen Kortrijk sinds 5 mei 2018. Maar een dolle slotfase besliste er anders over. Na 6 nederlagen blijft Zulte Waregem zo voor de tweede keer op rij op een gelijkspel steken in de derby tegen de rivaal.

Bekijk het verslag:

Kortrijk net iets beter in scoreloze eerste helft

Met het mes op de keel, zo begon Zulte Waregem op eigen veld aan de derby tegen Kortrijk. Niet zozeer omdat het na 6 derbynederlagen en een gelijkspel de rivaal eindelijk nog eens wou verslaan. Wel omdat het na 2 maanden zonder zege stilaan in de gevarenzone en dus in puntennood zit.

Toch schoot Kortrijk het best uit de startblokken. Gelukkig voor Zulte Waregem was Bostyn meteen bij de pinken op een gevaarlijke pegel van Jonckheere. De toon was gezet, want Kortrijk bleef domineren. De thuisploeg kon daar enkel een ongevaarlijke kopbal van Vossen tegenover stellen.

Halfweg de eerste helft kwam Kortrijk opnieuw dicht bij de openingstreffer, een lage schuiver van De Sart ging nipt voorlangs. Op het halfuur had het ook zomaar 0-1 kunnen staan. Kortrijk ontsnapte toen Seck rakelings naast kopte op een hoekschop.

Kortstondig vuurwerk barst los in derby Zulte Waregem-Kortrijk: "Voilà, het geld is op"

Zulte Waregem speelt zege kwijt in hectische slotfase

Déjà vu voor Bostyn bij het begin van de tweede helft. De doelman voorkwam weer een vroege tegengoal toen Selemani van dichtbij kon uithalen op een doorgekopte voorzet. Kortrijk bleef baas, Zulte Waregem raakte maar niet in de wedstrijd.

Iets voorbij het uur kwam de thuisploeg toch gevaarlijk opzetten. Dompé bracht Seck met een heerlijke voorzet in een kansrijke positie, maar de Senegalees mikte van dichtbij over. Niet veel later ontsnapte Zulte Waregem zelf aan de achterstand na geharrewar voor doel. Vossen redde op de lijn.

Het kon dus beide kanten uit en een kwartier voor het einde was het dan eindelijk raak. Dompé pakte nog maar eens uit met een prima voorzet en
    dit keer kon invaller Chory dat wél bekronen met een treffer: 1-0.

Tien minuten later kwam Kortrijk alsnog langszij toen Bostyn de bal ongelukkig in de voeten van Van den Bossche werkte. Maar de VAR had
    buitenspel gezien en dus bleef het 1-0. Tot woede van KVK-trainer Vanderhaeghe, die prompt met rood mocht afdruipen.

Het begin van een dolle slotfase, want na hands van Opare en een nieuwe tussenkomst van de VAR ging de bal op de stip voor Kortrijk. Nu kookte het potje van Dompé over, ook hij kreeg nog rood. Mboyo bleef kalm in alle hectiek en bezorgde Kortrijk op de valreep een punt met zijn penaltytreffer.

Bekijk de goals uit Zulte Waregem-Kortrijk (1-1)

Ref wappert met kaarten in het slot: Geel voor Dury, rood voor Vanderhaeghe en Dompé

Vanderhaeghe: “Niks onbeleefds gezegd, maar wel 2 keer geel"

• Francky Dury (trainer Zulte Waregem): "Hier moet je altijd rekening mee houden als je in onze situatie zit. Ik vond Kortrijk iets beter voetballen, zij hadden ook iets meer kansen. Maar wij hebben ook mooie kansen gehad. We waren blij toen we op een 1-0-voorsprong kwamen en nog blijer toen die gelijkmaker terecht afgekeurd werd. Maar op een lange bal werd er dan uiteindelijk even getwijfeld. Ik ga niet discussiëren over het reglement, ik moet dat aanvaarden. Ik wil geen steen werpen naar Opare, noch naar de ref. We konden nu al 8 wedstrijden op rij niet meer winnen tegen Kortrijk, we staan op die 16e plaats, we hebben 1 op 18. Dan zit je een beetje in de hoek waar de klappen vallen. Met een overwinning vandaag konden we het goede gevoel terugkrijgen. We konden de punten pakken en we pakken ze niet. Daardoor sta je op die 16e plaats. Dat is de analyse van de 11 wedstrijden die we gespeeld hebben. Nu moeten we weer hard werken en ons concentreren op de volgende match tegen Cercle."
    • Yves Vanderhaeghe (trainer KV Kortrijk): “We hadden kansen genoeg om op voorsprong te komen. Dat deden we niet en dan sta je een kwartier voor het einde 1-0 achter. We reageerden nog, want er zijn nog een aantal kansen geweest. Uiteindelijk moeten we tevreden zijn met een punt. Als we zelf eerst gescoord hadden, dan zou ons dat zeker geholpen hebben en zouden we wellicht gewonnen hebben. We hadden de hele match de controle. Maar zolang je niet scoort, kan je een tegengoal slikken. De afgekeurde 1-1 en mijn rode kaart? Ik heb gewoon een geldig doelpunt gezien op het moment dat het gebeurde. Ik heb dat ook niet gecontesteerd. Ze hebben naar de VAR gekeken en het afgekeurd. Dat moeten we aanvaarden. Maar er is daarbij toch wel wat tijd verloren gegaan en dat heb ik aangehaald bij de scheidsrechter. Ik heb hem twee keer gezegd dat hij tijd moest bijrekenen en daar kreeg ik twee keer geel voor. Ik heb niks onbeleefds gezegd, gewoon dat hij moest doen wat hij moet doen. In het voetbal zijn er emoties, maar je mag niet meer reageren. Ik vind het spijtig, we zijn toch mannen onder elkaar. Ik denk dat de scheidsrechter nog heel jong is en nog wat ervaring mist om het gewoon bij geel te houden."

90+8' tweede helft
    90+8'

Een boeiende derby tussen Zulte Waregem en Kortrijk is geëindigd op een 1-1-gelijkspel. Chory leek de thuisploeg naar de winst te leiden, maar in een knotsgekke slotfase zorgde Mboyo nog voor de gelijkmaker.

90+7'
    90+6'

Mboyo klaart de klus!

Mboyo brengt Kortrijk in de 97e (!) minuut alsnog langszij vanaf de penaltystip. Bostyn heeft geen schijn van een kans.

90+5'

Rood voor Dompé

De kaarten bleven lang op zak, maar het venijn zit duidelijk in de staart. Ook Dompé moet afdruipen. Hij krijgt rood voor een stevige duw aan Sainsbury.

90+4'

Penalty!

De bal gaat op de stip voor Kortrijk! Wordt het dan toch 1-1? Opare krijgt nog geel voor protest.

90+3'

Alweer werk voor de VAR

De Cremer moet alweer de beelden gaan bekijken. Dit keer voor mogelijk hands van Opare in de zestien op een schot van Selemani.

90+2'

Rode kaart voor Vanderhaeghe

Het zijn de trainers die hier vanavond de kaarten pakken. Het potje van Vanderhaeghe kookt over en hij wordt meteen weggestuurd.

89'

Gelijkmaker afgekeurd

Dan toch geen gelijkmaker voor Kortrijk. De Cremer keurt de goal af, wellicht voor buitenspel.

88'
    87'

1-1?

Van den Bossche brengt Kortrijk weer langszij! Na een knappe redding op een schot van Selemani werkt Bostyn de bal ongelukkig in de voeten van Van den Bossch en die tikt simpel binnen. Het zijn de invallers die scoren vanavond. Of toch niet? Scheidsrechter De Cremer moet even naar de beelden gaan kijken.

82'

Geel voor Dury

Kortrijk zet nu alles op alles om een nederlaag te vermijden. Bostyn bokst een gevaarlijke vrije trap weg. De eerste gele kaart is intussen wel gevallen. Niet voor een speler, wel voor Dury. Hij protesteerde net iets te fel bij de vrije trap voor Kortrijk.

77'

Chory doet het voor Zulte Waregem!

Zulte Waregem komt tegen de gang van het spel in zowaar op voorsprong. Dompé slingert de bal naar de tweede paal en daar knalt invaller Chory de openingstreffer in één tijd hoog in doel.

74'

Het kan nog alle kanten uit, dat bewijst een kopbal van Vossen op een gemeten voorzet van Opare. Jakubech gaat goed plat.

72'

Straffe inspanning van Deschacht

Deschacht mist zijn controle en opent zo ongewild de weg voor Mboyo. Maar de oude krijger schudt een fenomenale inspanning uit zijn benen en kan de bal in de zestien nog net uit de voeten van Mboyo glijden. Dat noemen ze dan een fout rechtzetten.

70'

Ook bij Kortrijk wordt er nu gewisseld. Badamosi mag zijn debuut maken, voor Gueye zit het erop.

69'

Vossen redt op de lijn!

Alle hens aan dek bij Zulte Waregem op een hoekschop voor Kortrijk. De bal blijft even hangen, uiteindelijk is het Vossen die op de lijn de 0-1 voorkomt.