Nieuwkomer Mukairu is meteen matchwinnaar voor Anderlecht tegen Antwerp

  1. 31' - Geel - Ritchie De Laet
  1. 80' - Verv. Nana Ampomah door Cristian Benavente
  2. 79' - Verv. Percy Tau door Josh Cullen
  3. 79' - Verv. Aurélio Buta door Koji Miyoshi
  4. 78' - Geel - Aurélio Buta
  5. 76' - Doelpunt - Paul Mukairu (1 - 0)
  6. 73' - Verv. Jérémy Gelin door Nill De Pauw
  7. 73' - Verv. Kemar Lawrence door Derrick Luckassen
  8. 63' - Verv. Mustapha Bundu door Paul Mukairu
  9. 62' - Geel - Jérémy Gelin
  76'goalPaul Mukairu1 - 0

  Anderlecht heeft dankzij een 2e zege op een rij een sprong gemaakt in het klassement. Bij Antwerp ontbrak de kenmerkende strijdlust om het paars-wit moeilijker te maken. Toch had Anderlecht een invaller nodig om het verschil te maken.

  Anderlecht - Antwerp in een notendop:

  • Sleutelmoment: Een kwartier voor tijd komt de laatste pass bij Anderlecht eens goed aan. Mukairu profiteert van een aarzelende verdediging en krult het enige doelpunt van de wedstrijd enig mooi binnen.
  • Man van de match: In aanvallend opzicht was Lukas Nmecha altijd bereikbaar voor zijn ploegmaats. De pivot van Anderlecht liep in de spits en was bij wijlen ongrijpbaar voor Antwerp.
  • Opvallend: Anderlecht kwam tot 14 doelpogingen, maar het leeuwendeel daarvan waren schoten van buiten de zestien meter. Echt uitgespeelde kansen kregen we langs paars-witte kant niet meteen te zien.

  VIDEO: Het enige doelpunt in Anderlecht - Antwerp 1-0

  Anderlecht vergeet vermoeid Antwerp uit te tikken

  Met een 16 op 18 in de competitie en een 6 op 6 in Europa trok Antwerp met veel vertrouwen, maar ook met zware benen naar het Astridpark. Daar wachtte een Anderlecht dat nog steeds consistentie miste, ondanks de degelijke positie in het klassement.

   

  Dat Antwerp wat focus en frisheid miste, werd al snel duidelijk. De jongens van Kompany gingen gretig aan de haal met de onzuivere passes van Antwerp, maar slappe schotjes van Amuzu en Zulj konden Butez niet verontrusten. Bij Anderlecht leken ze te beseffen dat er mogelijkheden waren, maar de voorzichtige dreiging vertaalde zich nooit tot voldragen kansen.

   

  Niet dat de bezoekers daar veel tegenover konden zetten. Zo’n 5 minuten voor rust moest Van Crombrugge zich eens strekken op een schot van ex-ploegmaat Gerkens. De brilscore halfweg was een logisch gevolg van een mak eerste bedrijf.

  Ampomah en Zulj spelen de bal mooi door de benen van hun tegenstander

  Antwerp herleeft kort, debutant maakt het verschil

  De start van de tweede helft leek wel een kopie van het wedstrijdbegin. Opnieuw reageerde Anderlecht scherp op enkele mislukte passes in de Antwerp-defensie, maar ook nu bleek de beslissende pass het pijnpunt voor de thuisploeg.

   

  Bij de bezoekers leek Ivan Leko de opdracht te hebben gegeven om directer te voetballen en die boodschap werd duidelijk begrepen. Buta dook plots op aan de tweede paal, maar kon zijn schot niet kadreren. Refaelov en Ampomah slaagden daar wel in, maar vonden een alerte Van Crombrugge op hun weg naar een doelpunt.

   

  De opflakkering van Antwerp was van korte duur en daarna was het weer tijd voor frustrerende net-niet-aanvallen van Anderlecht. Tot een kwartier voor tijd, wanneer de puzzelstukjes dan toch eens op hun plek vielen. Debutant Mukairu nam een pass van Sambi Lokonga dankbaar in ontvangst en krulde de bal knap voorbij Butez in de verste hoek.

   

  Met enkele weggegeven zeges in het achterhoofd was het afwachten of Anderlecht de drie punten deze keer wél zou kunnen vasthouden en daar slaagden de troepen van Kompany wonderwel in. Met die zege op zak nestelt Anderlecht zich in het klassement naast Club en Antwerp, op twee punten van leider Charleroi.

  Nmecha houdt goed de bal bij en draait mooi weg van Gelin

  Leko lijkt al naar binnen te willen gaan, neemt jas, maar gooit die toch terug weg

  Kompany: "Als het man tegen man is, moet je slim zijn"

  Vincent Kompany (coach Anderlecht): “Het grote verschil tussen speler en coach zijn is dat je je hele hart en ziel erin steekt, dat je er een hele week naartoe leeft, maar dat je volledig afhangt van je spelers en de vorm van de dag. Als het dan lukt, ben je als staf heel tevreden. De bedoeling is altijd om de bal te hebben, maar als de tegenstander man tegen man speelt, moet je slim zijn. Dan vind je misschien geen vrije man, maar wel de vrije ruimte en dat was het verschil. Dan moet je goed lopen, duels winnen en rustig zijn met de enige vrije man die je hebt en dat is je doelman. Dat hebben we heel goed gedaan.”

   

  Paul Mukairu (Anderlecht): “Ik voel me heel goed dankzij God en het team dat me steunt. Sinds ik hier ben aangekomen, heb ik alleen maar liefde gekregen van het team, van de managers, van iedereen. Het duurde een tijdje voor ik mijn visum kreeg, maar ik ben blij dat ik hier nu ben. Ik zag al langs de zijkant dat Antwerp hoog druk zette, dus ik wist dat er ruimte zou ontstaan als ik op de goeie plek stond. Normaal gezien ben ik een linkerflankspeler, maar ik kan op rechts of centraal uit de voeten.”

  Leko: "Vandaag misten we killerinstinct"

  Ivan Leko (coach Antwerp): “Een van de belangrijke aspecten van ons dominante voetbal is dat we de tegenaanval moeten stoppen. Als je niet dicht bij je tegenstander staat, kan dat niet en zo kreeg Anderlecht drie of vier momenten. Gelukkig voor hen en ongelukkig voor ons scoorden ze uit een van die momenten. Het is ook normaal dat spelers als Gélin, Ampomah en zelfs Mbokani het voelen dat ze veel wedstrijden spelen op korte tijd. Toch domineerden we vandaag en wat we misten was een killerinstinct. Zeker tegen Anderlecht, dat de aanvallende spelers heeft om tegenaanvallen af te ronden. Voor ons gaat alles heel erg snel op dit moment. We doen ons best en ik ben tevreden met wat we nu laten zien, want het is meer dan wat we verwachtten.”

   

  Pieter Gerkens (Antwerp): “Ik denk dat we nooit veel problemen gehad hebben. We kwamen er zelf niet helemaal door, maar gaven al bij al weinig weg. In het begin van de eerste helft was het wat moeilijk. En dan op een moment dat we niet goed staan opgesteld en niet goed staan op te letten, geven we hen veel te veel vrijheid en maken ze daar goed gebruik van. Het probleem was dat het niet duidelijk was wie wie moest opnemen. Ik dacht dat ik bij Peter Zulj moest staan en Nill dacht hetzelfde. Daardoor stond Sambi Lokonga helemaal alleen en kon hij veel meters maken. Dat hij het mooi afmaakt, is zijn verdienste. Jammer dat het op die manier moet gebeuren, want we stonden de hele tijd goed en gaven weinig tot niets weg. Ik denk niet dat het abnormaal is met het zware programma dat we hebben, maar dat mag vandaag niet het excuus zijn.”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Anderlecht houdt de drie punten thuis! Anderlecht wint een topper en dat zal deugd doen. Het had doelkansen kunnen regenen, maar de laatste pass liet bij Anderlecht te wensen over. Uiteindelijk was een krulbal van Mukairu genoeg om een vermoeid Antwerp uit te tellen. .
  3. tweede helft, minuut 91. Aan De Pauw op links geven, die zijn voorzet door Seck naast gekopt ziet worden. Anderlecht moet nog 3 minuten overleven. .
  4. tweede helft, minuut 91. Antwerp krijgt nog een vrije trap na een onfair duel van Miazga. Wat doet Refaelov met deze bal? .
  5. tweede helft, minuut 89. Nmecha steekt het veld van links naar rechts over, op zoek naar ruimte om te trappen. Die vindt hij uiteindelijk aan de rechterkant, maar Butez tikt de bal alert in hoekschop. De Duitser speelt wel een erg sterke wedstrijd. .
  6. tweede helft, minuut 87. Amuzu trapt net naast! Amuzu profiteert van een zoveelste Antwerpse slordigheid. De jonge flankspeler wacht goed op versterking, maar gaat uiteindelijk voor eigen succes. Niet de juiste keuze, want zijn schot zoeft net langs de verkeerde kant van de paal. .
  7. tweede helft, minuut 85. Miyoshi komt goed naar binnen gesnedenen haalt uit met z'n linker. Van Crombrugge ligt goed in de korte hoek om erger te voorkomen. Ook de hoekschop daarna zorgt voor dreiging, maar de voorzet van De Pauw gaat over alles en iedereen. .
  8. tweede helft, minuut 83. Slikt Anderlecht een late tegentreffer? Anderlecht heeft dit seizoen al vaker op voorsprong gestaan om de zege in de slotfase dan nog weg te geven. Houden ze de voorsprong deze keer vast? .
  9. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Antwerp, Cristian Benavente erin, Nana Ampomah eruit
  10. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Anderlecht, Josh Cullen erin, Percy Tau eruit
  11. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Antwerp, Koji Miyoshi erin, Aurélio Buta eruit
  12. Gele kaart voor Aurélio Buta van Antwerp tijdens tweede helft, minuut 78
  13. tweede helft, minuut 78. Buta krijgt nog geel voor een overtreding op Zulj. Dat is ook meteen de laatste actie van de Portugees. Hij wordt vervangen door Miyoshi. .
  14. tweede helft, minuut 77.
  15. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 76 door Paul Mukairu van Anderlecht. 1, 0.
  16. tweede helft, minuut 76. Het lukt dan toch voor Anderlecht! Een kwartier voor tijd speelt Anderlecht de kans dan toch eens goed uit! Mukairu krult de bal van aan het halve maantje netjes in de verste hoek, 1-0. .
  17. tweede helft, minuut 76.
  18. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Antwerp, Nill De Pauw erin, Jérémy Gelin eruit
  19. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Anderlecht, Derrick Luckassen erin, Kemar Lawrence eruit
  20. tweede helft, minuut 71. En opnieuw verknoeit Anderlecht het zelf! Amuzu heeft alle ruimte op links en Tau en Mukairu zijn goed gevolgd. Amuzu kiest voor de Zuid-Afrikaan maar opnieuw is de pass niet zuiver genoeg. Anderlecht had vandaag al zoveel doelkansen kunnen creëren, maar de cruciale passes komen er gewoon niet uit. .