74'
3 - 2

Antwerp heeft een vermakelijke stadsderby gewonnen. Het klopte in een akelig leeg Bosuil-stadion rivaal Beerschot. Mbokani kroonde zich tot matchwinnaar. Als kers op de taart grijpt Antwerp ook de macht in de Jupiler Pro League.

Antwerp – Beerschot in een notendop:

• Sleutelmoment: Beerschot moet lang aandringen om 17 minuten voor tijd eindelijk de verdiende gelijkmaker te scoren. Het momentum lijkt te kantelen in het voordeel van de bezoekers, maar Mbokani beslist de derby met één klasseflits.
  • Man van de match: Lior Refaelov is in uitstekende doen. Afgelopen donderdag trok hij de Europese zege tegen Loedogorets over de streep, vandaag wijst hij zijn team de weg met een doelpunt en een assist.
  • Opvallend: Onder Ivan Leko is de rol van Mbokani licht gewijzigd en dat vertaalde zich voor vandaag ook in de statistieken met 1 goal per 261 minuten tegenover 1 goal per 139 minuten vorig seizoen. Die statistieken mogen weer van tafel geveegd worden, want Dieumerci beslist de derby.

Bekijk de goals uit Antwerp - Beerschot (3-2)

Refaelov wijst Antwerp nog maar eens de weg

Het vooruitzicht van een eerste Antwerpse derby met inzet in 16 jaar had die van Antwerp vooraf schijnbaar net iets meer gekieteld, want van bij de start namen de roodhemden van coach Ivan Leko het heft in handen. Beerschot hield een vijftal minuten stand, maar dan wees Refaelov zijn ploeg de weg met een afgeweken schot in de hoek.

Nog voor de bezoekers het goed en wel beseften, kregen ze op het kwartier al een tweede veeg om de oren. Een handbalaanval kwam bij Refaelov, die met een achteloos tikje precies klaarlegde voor de linkerpoot van Juklerod. Vanhamel had geen verhaal op diens harde pegel buitenkantje links.

Antwerp bleef de betere ploeg en Frans moest een voorzet van Gerkens over het eigen doel tikken om de 3-0 van Mbokani en de finale knock-out te voorkomen. Beerschot schoot wakker en ging beter voetballen. Bij de eerste de beste kans was het meteen raak voor de Ratten. Tissoudali rolde Seck en Miyoshi op en pikte er Suzuki uit voor doel. Geen 3-0, maar 2-1 bij de rust.

Losada speelt even voor doelman maar kan de bal niet klemmen

Momentum kantelt, maar Mbokani beslist het met één flits

Na de rust begon de vermoeidheid na de Europese match van donderdag door te wegen bij Antwerp. Beerschot voelde dat en voerde de druk op de verdediging van het stamnummer 1 op. Holzhauser, voor de rust nog onzichtbaar, kwam beter tot zijn recht, maar een spectaculaire poging met links krikte zijn ferme statistieken niet verder op.

De gelijkmaker liet lang op zich wachten, maar kwam er 17 minuten voor tijd dan toch. Verstraete ging liggen, maar Vergoote zag er geen graten in. De organisatie was even zoek bij Antwerp en Beerschot profiteerde daar optimaal van. Tissoudali pikte er net als in de eerste helft Suzuki uit voor doel en die zorgde voor de verdiende 2-2.

Het mentale voordeel leek definitief te kantelen in het voordeel van de bezoekers, maar uit het niets klom Antwerp toch weer op voorsprong. Buta opende splijtend op Mbokani en die duwde het leer oog in oog met Vanhamel knap in de verste hoek.

De eerste kans voor Antwerp in de tweede helft kwam er pas een kwartier voor tijd, maar leverde wel de drie punten op voor The Great Old. Beerschot verdiende meer, maar het is het stamnummer 1 dat naar de eerste plek in de hoogste afdeling springt.