Standard eist tweede plaats weer op na zege tegen Kortrijk

  1. 39' - Geel - Kristof D'Haene
  2. 36' - Doelpunt - Ilombe Mboyo (2 - 1)
  3. 35' - Doelpunt - Obbi Oulare (2 - 0)
  4. 31' - Doelpunt strafschop - Selim Amallah (1 - 0)
  1. 90' - Geel - Lucas Rougeaux
  2. 84' - Geel - Michiel Jonckheere
  3. 82' - Verv. Mehdi Carcela-González door Jackson Muleka
  4. 78' - Verv. Petar Golubovic door Jovan Stojanovic
  5. 70' - Verv. Hannes Van der Bruggen door Michiel Jonckheere
  6. 68' - Verv. Obbi Oulare door Felipe Avenatti
  7. 62' - Verv. Damjan Pavlovic door Michel Ange Balikwisha
  8. 62' - Verv. Eric Ocansey door Faïz Selemani
  31'penalty goalSelim Amallah1 - 0
  35'goalObbi Oulare2 - 0
  36'goalIlombe Mboyo2 - 1

  Na de nederlaag bij nieuwkomer Oud-Heverlee Leuven vorig weekend heeft Standard weer aangeknoopt met de zege. In eigen huis ging KV Kortrijk voor de bijl met het kleinste verschil. Het levert Standard opnieuw de tweede plaats in het klassement op, op 5 punten van het onoverwinnelijke Charleroi.

  Standard - KV Kortrijk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Het was een halfuur wachten op enig doelgevaar, maar de strafschopfout op Fai leidde 5 dolle minuten in. Met de drie snelle doelpunten die volgden stond meteen ook de eindstand op het bord.
  • Man van de match: De jonge linksachter Pavlovic mocht debuteren door de schorsing van Gavory en deed dat met verve. Met enkele flukse acties en veel strijdlust kon hij meteen de Luikse harten veroveren. Ook het duo Raskin-Cimirot heerste opnieuw over het middenveld.
  • Opvallende statistiek: Een inspiratieloos Kortrijk had al bij al weinig in de pap te brokken vandaag. Het aantal doelkansen vandaag spreekt dan ook boekdelen: 16 voor Standard, 2 voor Kortrijk.

  Bekijk de goals uit Standard - Kortrijk (2-1)

  Eerste basisplaats voor Luikse chouchou Carcela

  Zowel Standard als Kortrijk konden tevreden terugkijken op hun seizoensstart. Beide ploegen stonden met 10 punten in de voorhoede van het klassement en wisten al te bekoren met leuk spel. Kortrijk zakte na de ruime 3-0-zege vorige week tegen Moeskroen met vertrouwen af naar Sclessin. Standard had na de nederlaag in Leuven iets recht te zetten.

   

  In Luik was het vooral uitkijken naar de eerste basisplaats voor Mehdi Carcela. Het woelwater moest het dit seizoen stellen met amper tien minuutjes tegen Leuven, maar wist zich daarin wel te onderscheiden. Yves Vanderhaeghe veranderde ten opzichte van vorige week helemaal niets aan zijn ploeg.

  Carcela mocht voor het eerst starten van Montanier.

  Dolle 5 minuten wissen saai wedstrijdbegin uit

  De wedstrijd begon voor beide ploegen met een uitgebreide studieronde. Standard eiste de bal op, Kortrijk loerde op de counter. Vlak voor de 6000 fans op Sclessin dreigden in te dommelen liet Amallah een eerste kans optekenen: de Marokkaan trapte op de kruising, maar leidde zo wel 5 dolle minuten in.

   

  Het begon met een strafschop voor Standard na een fout op Fai: Amallah zette netjes om. Niet veel later stond de dubbele voorsprong zelfs al op het bord, toen Oularé na een knappe actie een voorzet van Raskin binnenschoof. We waren nog niet half bekomen toen Mboyo een minuut later uit het niets de aansluitingstreffer overhoeks binnen legde. Het saaie eerste halfuur was zo meteen goedgemaakt. Dat beloofde voor de tweede helft.

  Ondanks nog een reeks mogelijkheden bleef de 2-1 op het bord.

  Standard vergeet derde doelpunt te maken

  Die tweede helft kon de verwachtingen echter niet inlossen. Het wedstrijdbeeld van het eerste halfuur herhaalde zich: balbezit voor Standard en Kortrijk dat inspiratieloos acteerde. Op het uur werd de jonge Pavlovic, na een uitstekend debuut op linksachter, op een applausvervanging getrakteerd.

   

  De kleine voorsprong deed Standard niet op de lauweren rusten. De Rouches kregen via Oularé, Amallah en de ingevallen Avenatti nog enkele goede kansen op een bevrijdende derde treffer, maar telkens liet de afwerking het afweten. 

   

  Een kwartier voor het einde was het toch nog even schrikken voor de Standard-defensie toen Jonckheere een metertje naast kopte. Het was meteen de eerste en enige kans voor de bezoekers in de tweede helft. Een Kortrijks slotoffensief bleef uit, een schwalbe van Jonckheere in de slotfase was het laatste wapenfeit.

   

  Standard wint zo met 2-1 van Kortrijk en wipt naar de tweede plek in het klassement. De kloof met de autoritaire leider Charleroi blijft met 5 punten wel nog aanzienlijk. Kortrijk houdt stand op de zesde plek.

  Jonckheere wil dat de VAR naar zijn schwalbe gaat kijken

  Reacties na Standard - KV Kortrijk:

  • Hannes Van der Bruggen (Kortrijk): "Standard heeft deze overwinning niet gestolen. We wisten dat een verplaatsing naar Luik sowieso geen gemakkelijke wedstrijd zou zijn. In de eerste helft konden we de bal niet voldoende in de ploeg houden, al scoren we wel een heel mooi doelpunt. Zo zaten we, misschien tegen de gang van het spel, opnieuw in de wedstrijd. In de tweede helft kwamen we iets beter in de wedstrijd, met wat kleine kansjes. Op het einde is er dan een discutabele fase met de fout op Jonckheere. Daar zal ieder wel zijn eigen over hebben. Dit is onze tweede nederlaag van het seizoen, dat is op zich niet slecht. Volgende week wacht Antwerp, dat wordt opnieuw een zware affiche."
  • Mehdi Carcela (Standard): "Ik heb alles gegeven tijdens de 80 minuten die ik op het veld stond. Dat moest ook, om wat ritme op te doen. Ik zat goed in de match, we hebben goed gespeeld en ik heb me goed geamuseerd, dat is het voornaamste. Het deed goed om nog eens vol te gaan. Daarvoor zijn we allemaal voetballer geworden. Met de kleine voorsprong weet je dat de schrik erin zit om nog een tegentreffer te krijgen. Het is jammer dat we dat derde doelpunt niet scoren, maar uiteindelijk behouden we die 2-1, dat is het belangrijkste. Mijn relatie met Montanier? Voetbal speelt zich af op het veld. Na mijn prestatie vandaag zullen we elkaar alleen maar beter verstaan. Ik zal er altijd zijn om de ploeg te helpen."

  Fase per fase

  1. einde, 17 uur 52. Standard wipt naar de 2e plek. Standard heeft de drie punten thuisgehouden na een verdiende zege tegen Kortrijk. Drie snelle goals in de eerste helft beloofden veel goeds voor de tweede helft, maar Standard deed niets met de vele mogelijkheden en ook Kortrijk kon niets meer puren uit een bescheiden slotoffensief. .
  2. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 92. Het spel ligt nu om de haverklap stil. Een slotoffensief van Kortrijk zit er niet echt meer in. Standard is op weg naar de tweede plaats. .
  4. tweede helft, minuut 91. Rougeaux gaat nog even een opzichtig foutje maken op de snelle Balikwisha. De Kortrijk-verdediger loopt er al een tijdje opgefokt bij. Boterberg neemt beide spelers even bij zich en bedaart de gemoederen. .
  5. Gele kaart voor Lucas Rougeaux van KV Kortrijk tijdens tweede helft, minuut 90
  6. tweede helft, minuut 87. Kortrijk steekt eigenlijk voor het eerst deze tweede helft de neus wat aan het venster. Nu is het Mboyo die de bal goed voorbrengt, maar niemand kan erbij. Komt er dan toch nog een slotoffensief van de bezoekers? .
  7. Gele kaart voor Michiel Jonckheere van KV Kortrijk tijdens tweede helft, minuut 84
  8. tweede helft, minuut 84. Schwalbe Jonckheere. Uit het niets kan Kortrijk uitbreken. Selemani stuurt Jonckheere diep en de invaller gaat gretig over het been van Bodart. Boterberg trekt prompt een gele kaart wegens schwalbe voor de middenvelder. Die is het daar duidelijk niet mee eens. .
  9. tweede helft, minuut 84.
  10. Zweefduik Jakubech. Standard heeft ondanks een resem kansen in de tweede helft nog steeds maar een voorsprong van 1 doelpunt. Cimirot kan nog eens uithalen, maar Jakubech zweeft de bal plaatsbal goed uit zijn doel.  . tweede helft, minuut 83.
  11. tweede helft, minuut 82. Carcela mag gaan rusten. De publiekslieveling werkte hard maar was regelmatig wat ongelukkig aan de bal.  .
  12. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Standard, Jackson Muleka erin, Mehdi Carcela-González eruit
  13. Statistiek. De doelpogingen in deze wedstrijd spreken boekdelen. Standard kwam tot 15 schoten, Kortrijk tot amper 2.  . tweede helft, minuut 80.
  14. tweede helft, minuut 80. Ondertussen krijgt Yves Vanderhaeghe een gele kaart. De Kortrijk-coach moet wellicht iets geroepen hebben richting ref Boterberg. .
  15. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij KV Kortrijk, Jovan Stojanovic erin, Petar Golubovic eruit
  16. tweede helft, minuut 77. Even schrikken in Standard-defensie. Kortrijk is helemaal nergens in deze tweede helft, maar plots is het toch even schrikken in de Standard-defensie. Dewaele zwiept goed voor, Jonckheere kopt een metertje naast de rechter winkelhaak.  .
  17. tweede helft, minuut 77. Derijck levert zomaar in bij Carcela, die Avenatti kan bereiken. De spits draait weg van zijn belager en haalt van buiten de rechthoek hard uit. Jakubech heeft toch de nodige moeite om het schot onder controle te krijgen. .
  18. tweede helft, minuut 75. Daar is Carcela nog eens. De nummer 10 kan op rechts doorbreken, maar trapt vanuit een scherpe hoek zelf slap op doel. Een voorzet was de betere keuze geweest. .
  19. tweede helft, minuut 74. Carcela werkt hard vandaag, maar overtuigen deed hij niet echt bij zijn eerste basisplek van het seizoen. De Marokkaan heeft duidelijk nog wat matchritme nodig. .
  20. tweede helft, minuut 73.