Sven Kums
2 - 1
Sven Kums
63'

AA Gent heeft geen vervolg kunnen breien aan zijn 1e zege vorige week in Mechelen. Het ging integendeel met de billen bloot in Eupen: 2-1 en 3 op 15. De crisis is compleet. Eupen kon voor het eerst dit seizoen winnen en verdubbelde zijn puntentotaal tot 6. Gent kwam 2-0 achter, maakte nog de aansluitingstreffer, maar met 10 man raakte het niet verder.

Eupen - Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Sven Kums scoort in de 63e minuut het doelpunt van de hoop, maar zo'n tien minuten later doet Ngadeu zijn eigen team de das om met een domme rode kaart. Met z'n tienen is er voor Gent geen beginnen meer aan.
  • Man van de match: Bij Eupen was er niemand die er echt uitsprong, al zijn de standvastigheid van Peeters, de verschroeiende snelheid van N'Dri en het strijdershart van Cools wel een vermelding waard.
  • Opvallend: Gent komt voor de vierde keer in vijf wedstrijden op achterstand en pakt ook een vierde nederlaag. Gent is in crisis en door de vete tussen Bölöni en Jaremtsjoek lijkt de vicekampioen nu ook zijn beste aanvaller te gaan verliezen.

Bekijk de goals uit Eupen - Gent (2-1)

Jaremtsjoek in tribune, Adriano debuteert bij Eupen

Na de 1-0-zege tegen Mechelen vorige week kon Gent opgelucht ademhalen. Maar ondanks de zege zorgde Jaremtsjoek voor de nodige commotie. De spits haalde uit naar coach Bölöni en diens aanpak, een niet-selectie voor de Oekraïner tegen Eupen was het antwoord van de Roemeen. Het huwelijk tussen Jaremtsjoek en Bölöni lijkt op een vechtscheiding te gaan uitdraaien.

Bij Eupen dropte coach Beñat voor het eerst toptransfer Adriano in de basis. De ex-speler van Barcelona mocht vanop zijn rechtsbackpositie voor een kwaliteitsinjectie zorgen. Bovendien waren er voor het eerst sinds maart opnieuw toeschouwers - een duizendtal - welkom in een Belgisch voetbalstadion. De ingrediënten voor een succesavond waren aanwezig in Eupen.

Supporters van Eupen laten meteen van zich horen

Gent krijgt deksel op de neus in eerste helft

In het wedstrijdbegin toonden de bezoekers zich. Een kopbal van Kleindienst kon De Wolf niet echt in verlegenheid brengen en na een formidabele run trapte Tsjakvetadze zijn wereldgoal niet tegen het net maar op De Wolf. Gent dreigde, maar een doelpunt bleef uit.

Zoals zo vaak valt het doelpunt dan aan de overkant. Uit het niets zette de thuisploeg een goede combinatie op poten. Adriano trok goed voor en schotelde Prevljak de openingstreffer voor. Amper enkele minuten later stond al bijna de 2-0 op het bord, maar N’Dri trapte de reuzenkans van dichtbij op Roef.

Misverstand tussen Peeters en Musona zorgt ervoor dat Eupen geen hoekschop kan trappen

Gretige Panda's duwen lusteloze Buffalo's in crisis

De tweede helft bracht weinig soelaas voor Gent. De Buffalo’s oogden lusteloos, het vertrouwen bij het team van Bölöni was ver te zoeken. In minuut 53 zorgde Cools voor een nieuwe opdoffer. De verdediger kon van dichtbij een gedevieerde vrije trap binnenkoppen. Gent met de rug tegen de muur.

Tien minuten later kon de Gentse bank dan toch even opveren, toen Kums met een lage schuiver het doelpunt van de hoop scoorde. Maar een kwartier voor tijd duwde Ngadeu die hoop opnieuw de kop in door een domme rode kaart te pakken, na een reactie op Amat. Een Gents slotoffensief bleef uit, waardoor de Buffalo’s achterblijven met een bedroevende 3 op 15. Eupen springt zowaar naar de linkerkolom met 6 punten.

Kums: "Rode kaart hielp niet"

Sven Kums maakte de 2-1, maar verder kwam Gent niet. De ervaren middenvelder deed zijn verhaal van de match: "Onze eerste 20 minuten waren goed, met enkele kansen. Geen te grote op die van Tsjakvetadze na. Daarna vielen we wat stil en kwam Eupen in de match, waarbij de 1-0 viel."

"De 2e helft wilden we beginnen zoals de 1e helft, maar zij scoorden snel op een corner. We kregen een tik, maar zochten de aansluitingstreffer. Die viel, we wilden doorduwen, maar de rode kaart hielp toen niet. Toch hebben we het geprobeerd met 10 tegen 11. Het was zeker niet onze beste wedstrijd. Het was wisselvallig van onze kant, maar niet om te zeggen dat de hele match niet om aan te zien was."

Bölöni: "Langs de hel passeren op weg naar gedroomd niveau"

Laszlo Bölöni kwam bij Gent na een 0 op 6, hij zit nu aan 3 op 9. Hij zat er redelijk geslagen bij: "We zijn goed begonnen met een goeie balcirculatie. Jammer genoeg kunnen we niet het verschil maken, wat we toch nodig hebben om wat vertrouwen te tanken. Want er is toch wat twijfel geslopen in het collectief."

"Wat wij niet konden, lukte Eupen wel: de score openen. In de 2e helft werd er op die stilstaande fase iemand flagrant vergeten aan de 2e paal bij de 2-0. We dachten toen dat de ploeg zou breken. Maar dat was niet het geval. Het was moeizaam, maar we kwamen toch weer in de match. De snelle omschakeling van Eupen deed ons pijn, maar we maakten toch de 2-1."

"We toonden karakter, maar toen viel die naïeve rode kaart. Toen hadden we meer geluk nodig dan kunde om nog een gelijkspel in de wacht te slepen. Ik feliciteer de tegenstander. Maar om weer het spelniveau te halen waarvan iedereen droomt, zullen we misschien langs de hel moeten passeren."

Over de niet-selectie van Jaremtsjoek: "Hij had een lastige matcheinde tegen Mechelen, gevolgd door flinke vliegreizen Brussel-Oekraïne-Spanje-Brussel. Gezien de opeenvolging van de matchen hebben we in gemeenschappelijk overleg beslist om nu niet te spelen met het oog op de belangrijke match over 4 dagen (tegen Rapid Wien in Champions League-voorronde, red).

Eupen-coach San Jose: "Heel belangrijke zege"

Miangue: "Iedereen heeft heel hard gewerkt"

Musona: "Het was een kwestie van tijd"

22:42

Eupen duwt lusteloos Gent in crisis

Het zit erop. Eupen pakt een eerste seizoenszege tegen AA Gent. De bezoekers begonnen het best aan de partij maar na een plots doelpunt van Prevljak gingen de kopjes al snel naar beneden bij de Buffalo's. Eupen voetbalde in de tweede helft beter dan Gent en kon via Cools nog een tweede keer scoren. De aansluitingstreffer van Kums gaf even hoop, maar de rode kaart van Ngadeu drukte die hoop al snel terug de kop in.

90+8' tweede helft
90+7'
Eupen mag vieren!
90+4'

Zelfs inwerpen lukt niet meer bij Gent. Castro-Montes gooit snoeihard naar de grasmat, in plaats van netjes in een boog. Een lullige manier om de bal aan Eupen te schenken.

90+1'

Gent heeft niets meer getoond de laatste 10 minuten. Opnieuw kan Eupen dreigen, nu via Ngoy. Roef heeft een goede beenveeg in huis op het schot van de invaller.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
89'

89'

Daar is Eupen nog eens. Peeters trapt een vrije trap goed over muur, maar Roef kan klemmen.

88'
87'

De slotminuten tikken weg. Het spel oogt vooral rommelig. Kan Gent een nieuwe nederlaag nog afwenden of is de totale crisis een feit?

84'
83'

Gent probeert wel, maar opnieuw is het Eupen dat kan dreigen. Amat kopt een vrije trap van Peeters over.

83'
80'

Bijna is daar de winnende treffer. Een hoekschop van Peeters belandt na wat gerommel bij Cools, die van dichtbij en in de draai over kopt. Gent leeft nog, al moet het slotoffensief wel stilaan ingezet worden.