Standard is maximum kwijt na matige topper tegen Genk met billijke 0-0

1. 76' - Geel - Daniel Muñoz
  2. 86' - Verv. Cyriel Dessers door Luca Oyen
  3. 90' - Geel 2 - Selim Amallah
Jupiler Pro League - speeldag 3 - 23/08/20 - 13:30

De eerste topper tussen 2 clubs uit de G5 heeft een muis gebaard. Standard en Genk kwamen niet tot scoren in een troosteloze match. Standard is zijn maximum kwijt, Dessers miste de grootste kans voor de bezoekers.

Standard - Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Nog in het openingskwartier krijgt Dessers de grootse kans van de wedstrijd. De nieuwe nummer 9 rolt de halve Standard-defensie op, maar raakt niet voorbij het laatste station: de doelman. Daarna was het 75 minuten tevergeefs wachten op een doelpunt om de wedstrijd open te breken.
  • Man van de match: Van de beide doelmannen had Arnaud Bodart het meeste werk. Vooral zijn koelbloedige ingreep bij de kans van Dessers was knap keeperswerk.
  • Opvallend: Van de laatste 13 uitduels op Sclessin wist Genk er maar één te winnen. Twee jaar geleden won het met 1-3 dankzij doelpunten van Heynen, Trossard en Samatta.

Dessers vergeet een knappe actie af te ronden

Na nipte overwinningen tegen Cercle Brugge en Waasland-Beveren wilde Standard zijn 9 op 9 vervolledigen. Daarmee zou het zich ook samen met Charleroi leider kunnen noemen, maar dan moest het eerst nog voorbij de bezoekers uit Genk. Die begonnen na een aarzelende start met Onuachu in de basis, nadat de Nigeriaan inviel op de eerste twee speeldagen.

We waren nog geen twee minuten ver wanneer de spits aan de overkant de eerste doelkans voor zijn rekening nam. De voorzet van Gavory was afgemeten, de kopbal van Avenatti ging maar net naast. Het antwoord van Genk liet niet lang op zich wachten, maar een schot van Bongonda en een dribbel van Ito stierven een stille dood in de veilige handen van Arnaud Bodart.

De grootste kans van de eerste helft kwam na een kwartier wanneer Dessers zich voorbij Vojvoda en Laifis slingerde. Bodart was bijna nummer drie, maar de doelman gooide zich in twee tijden prima voor de bal om Dessers het scoren te beletten. Aan de overkant deed Lestienne de netten wel trillen met een strak gekruist schot, maar voorafgaand handspel van Avenatti hield de score bij de rust op 0-0.

Rugby op Sclessin: Lestienne weet hoe het moet

Geen strafschop, wel dom rood in magere tweede helft

Na de pauze leek de wedstrijd meteen opengebroken te worden door een strafschop wanneer Vojvoda Bongonda knullig onderuit haalde. De VAR legde de bal uiteindelijk net buiten de zestien voor een vrije trap, die niet voorbij de muur raakte. Niet veel later wilde Onuachu de bal tussen de benen van Bodart tikken, maar de Luikse doelman lag alweer goed in de weg. Het antwoord van Standard bleef beperkt tot een gekraakt schot van Lestienne.

Met Onuachu en Oulare kregen beide teams nog een kans om te score te openen met het hoofd. De Nigeriaan koos onbegrijpelijk toch nog om het met de voet te proberen, terwijl zijn collega bij Standard zijn kopbal gewoonweg niet laag kon houden. In de slotminuten kreeg Amallah nog een domme gele kaart voor een rake trap tegen de hoekschopvlag. Genk kon niet profiteren van het numerieke overwicht en dus bleef het bij een scoreloos gelijkspel.

De 0-0 was een logische uitslag in een wedstrijd die niet meteen kon bekoren. De weinige kansen werden niet benut en werden vooral overschaduwd door veel slordigheden in de opbouw. Standard zal uit een ander vaatje moeten tappen wanneer het volgende week op bezoek gaat bij Beerschot en hetzelfde geldt voor Genk, dat het op speeldag 4 opneemt tegen landskampioen Club.