1. 41' - Doelpunt - Olivier Deschacht (1 - 0)
  2. 80' - Doelpunt strafschop - Cyriel Dessers (1 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 1 - 09/08/20 - 16:01
80'
Cyriel Dessers
1 - 2
80'

Racing Genk heeft in tegenstelling tot enkele andere topclubs geen punten laten liggen op de openingsspeeldag. Genk kwam op achterstand na een goal van Olivier Deschacht, die zijn 500e wedstrijd speelde in de Jupiler Pro League. Maar na goals van Onuachu en debutant Dessers trok Genk de zege toch nog over de streep.

Zulte Waregem – Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: In het laatste kwart van de wedstrijd voert Genk het tempo op. Het buigt de 1-0-achterstand in een handvol minuten tijd nog om in een 1-2-overwinning.
  • Man van de match: Olivier Deschacht scoort in zijn 500e wedstrijd in eerste klasse een knap kopbaldoelpunt. Het levert Zulte Waregem geen punten op, maar we zetten de ervaren rot van 39 met plezier in de bloemetjes.
  • Opvallend: Cyriel Dessers vocht in zijn eerste competitiewedstrijd voor Genk vaak met de bal, maar verloste zichzelf en de Limburgers wel vanaf de stip. Is de nieuwkomer daarmee gelanceerd?

Bekijk de goals uit Zulte Waregem - Genk (1-2)

Kopbaldoelpunt van jubilaris Deschacht levert geen punten op voor Essevee

500 wedstrijden in de Belgische hoogste klasse: het is weinigen gegeven, maar Olivier Deschacht bereikte vandaag wel deze enorme mijlpaal in zijn carrière. Met Cyriel Dessers kreeg hij een te duchten tegenstander tegenover zich. Bij Genk koesteren ze hoge verwachtingen over de topschutter uit de Eredivisie, maar in de eerste helft kon hij die alvast niet waarmaken.

Zulte Waregem startte een pak enthousiaster aan het nieuwe seizoen en dreigde al in de openingsminuten met een schicht van nieuwkomer De Bock, die net naast ging. Wat later kreeg Berahino een uitstekende schietkans, maar Cuesta deed nog net op tijd de deur dicht. Genk kon van zijn kant maar één keer dreigen via Ito.

Vlak voor de rust kreeg Essevee wat het verdiende. Alsof het zo voorbestemd was, was het uitgerekend Olivier Deschacht die op een hoekschop de score opende met een heerlijke kopbal in de kruising. De 1-0-voorsprong bij de rust was dik verdiend.

Dessers vecht vaak met de bal, maar sleept wel drie punten uit de brand

Na de rust weet Zulte Waregem Genk nog exact een kwartier op afstand te houden, maar op het uur moest de thuisploeg toch achteruit. Wanneer Lambrechts een tweede drankpauze toestaat aan de spelers, tanken die van Genk net dat tikkeltje meer energie dan Zulte Waregem.

Wat Dessers voorlopig niet lukte, deed Onuachu wel. De invaller profiteerde van gefriemel tussen zijn ploegmaat en Deschacht om de gelijkmaker over Bansen knap in doel te lobben. Het inspireerde Dessers, want wat later zette hij met vertrouwen een elfmeter na hands van Pletinckx feilloos om, meteen goed voor de overwinning.

Genk heeft er hard voor moeten knokken, maar de Limburgers trekken op de openingsspeeldag wel meteen een knappe zege over de streep. Het doet daarmee al onmiddellijk een zaakje, want concurrenten Club Brugge, Antwerp en Gent lieten punten liggen.

3 maal pech voor Cyriel Dessers bij debuut, maar toch ook een goaltje

Dessers: "Mijn gemiste kans is normaal altijd een abc'tje, maar het strafschopdoelpunt deed deugd"

• Cyriel Dessers (KRC Genk): "Hoe ik mijn terugkeer op de Belgische velden heb ervaren? Vooral warm (lacht). Het was een lastige match, maar het is natuurlijk fantastisch dat we die winnend afsluitend. Die kans die ik krijg nadat ik de keeper dribbel is normaal gezien een abc'tje en altijd goal, maar ik weet niet waarom ik ze toch laat liggen. Warmte? Vermoeidheid? Gebrek aan wedstrijdritme? Ik weet het niet, maar kom, dat mijn strafschopgoal de drie punten oplevert, is natuurlijk wel fijn. Winnen bij Zulte Waregem is niet iedereen gegeven, maar het is natuurlijk nog maar het seizoensbegin, hé."
  • Olivier Deschacht (Zulte Waregem): "We speelden een goede wedstrijd, maar kregen het moeilijk toen Onuachu inviel. Ik vind dat we deze wedstrijd hadden moeten winnen. We kregen er ook de kansen toe, maar geven op het einde nog twee doelpunten weg. Bij de eerste goal valt de bal pardoes in zijn (Onuachu, nvdr.) voeten, het tweede doelpunt was voor mij geen hands van Pletinckx maar een fout van Onuachu. We moeten vooral het positieve onthouden en dat is dat we hier hadden kunnen winnen. Mijn doelpunt was een leuk moment, dat ga ik niet wegsteken, maar het is natuurlijk spijtig dat het niets oplevert."
  • Hannes Wolf (coach KRC Genk): "We hebben een goede voorbereiding achter de rug, maar je ziet meteen dat druk iets is dat je niet kan trainen in het tussenseizoen. Zulte Waregem speelde met veel pressing en verdiende de 1-0-voorsprong. Aan de rust voerden we enkele wissels door en konden we het tij nog keren. De jongens die van de bank kwamen hadden een grote impact."
  • Francky Dury (coach Zulte Waregem): "Ik vond ons goed tot aan ons doelpunt. De voorsprong hielden we vast tot aan de rust, maar daarna vond ik dat we te slordig werden in balbezit. We hadden mogelijkheden om omschakelingen beter uit te spelen. Met Onuachu konden ze makkelijker crosses geven vanaf de rechter- en de linkerflank en uiteindelijk slikken we nog twee doelpunten waar je als coach niet gelukkig mee bent. Dit verlies was niet nodig, vind ik."

Dessers liet de 1-3 liggen voor een leeg doel

90+6'

Afgelopen!

Genk heeft tegen Zulte Waregem een 1-0-achterstand nog kunnen ombuigen in een 1-2-overwinning. Dessers was trefzeker vanaf de stip. De Limburgers doen meteen een zaakje in het klassement, want de concurrentie liet punten liggen.

90+5'

Nog maar eens een kans! Maehle komt op de counter schuin voor Bansen te staan, maar mikt op de doelman van de thuisploeg.

90+3'

Ito mikt op de paal

Diep in de extra tijd kan Ito het afmaken, maar de Japanner mikt met zijn linker op de paal. Dit is best een genietbare partij geweest.

90+1'

Een gedevieerde hoekschop wordt levensgevaarlijk voor Vukovic, maar die ranselt de 2-2 nog spectaculair uit zijn doel.

90+1'

90'

Vijf minuten extra tijd.

88'

Vossen zorgt bijna voor de 2-2 tegen zijn ex-ploeg, maar Vukovic gaat goed plat op de kopbal van de aanvaller. Nog een handvol minuten speeltijd.

87'

Afgekeurd doelpunt

Dessers vindt een tweede keer de weg naar doel, maar staat een meter buitenspel op de voorzet van Ito. Het feestje gaat niet door.

86'

Het gaat snel nu. Luca Oyen ontsnapt op links en komt oog in oog te staan met Bansen. Zijn kanonskogel spat uiteen op de dwarsligger.

85'

De tegenaanval brengt Ito in stelling, maar die weet al vallend Bansen niet te passeren.

85'

De Bock neemt een afvallende bal na een hoekschop op zijn linker, maar steekt er te weinig gif in. Makkelijke vangbal voor Vukovic.

85'
84'
83'

Zulte Waregem probeert nu op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Nog zes minuten reguliere speeltijd op de klok.

80'

Dessers vergeet het af te maken

Dessers krijgt dé kans om het helemaal af te maken, maar mist voor open doel nadat hij Bansen dribbelde. Wat een kans voor Genk!

80'
penalty
1-2
79'

Dessers scoort!

Bansen kiest de juiste hoek, maar Dessers duwt hem net ver genoeg in het zijnet. Genk klimt op voorsprong: 1-2!