Standard heeft aan goal van Bastien genoeg voor zege tegen Cercle

  1. 87' - Verv. Selim Amallah door Duje Cop
  2. 83' - Verv. Guy Mbenza door Thibo Somers
  3. 78' - Verv. Maxime Lestienne door Abdoul Tapsoba
  4. 77' - Geel - Dino Hotic
  5. 74' - Verv. Kylian Hazard door Alexander Corryn
  6. 60' - Geel - Felipe Avenatti
  7. 55' - Doelpunt - Samuel Bastien (1 - 0)
  55'goalSamuel Bastien1 - 0

  Standard is de competitie gestart met een thuiszege tegen Cercle Brugge. Samuel Bastien maakte het enige doelpunt van de match: 1-0. Philippe Montanier debuteert dus als coach in de Jupiler Pro League met een zege.

  Standard - Cercle Brugge in een notendop:

  • Sleutelmoment: Standard ontsnapt in de slotseconden nog aan puntenverlies als Hoggas alleen voor Bodart opduikt, maar de Fransman kan niet afwerken.
  • Man van de match: De amper 19-jarige Nicolas Raskin bewees over een flinke dosis maturiteit en spelinzicht te beschikken. Hij heerste op het middenveld en strooide met goeie passes.
  • Opvallend: Standard-coach Philippe Montanier verraste bij zijn debuut in de Belgische competitie door vaste waarden als Carcela en Cimirot negentig minuten op de bank te houden.

  Bekijk de enige goal uit Standard - Cercle Brugge (1-0)

  Warleson houdt Cercle overeind in de eerste helft

  Zonder zijn vurige aanhang en met een loden hitte in de nek begon Standard gezapig aan de partij. De thuisploeg nam de touwtjes wel in handen, maar kon pas na een kwartier voor het eerst dreigen, met een schot voorlangs van Lestienne.

   

  Na de drankpauze halfweg de eerste helft schakelde de thuisploeg dan toch een versnelling hoger. Cercle-doelman Warleson had plots de handen vol met pogingen van Amallah en Laifis. Ook Lestienne waagde nog eens zijn kans, Warleson stond opnieuw paraat.

   

  Tussendoor stak ook Cercle af en toe de neus aan het venster. Velkovski en Hazard deelden enkele venijnige tegenprikken uit. Op slag van rust was het toch weer Standard dat op zoek ging naar de openingstreffer. Lestienne bood Shamir de 1-0 aan, maar die miste zijn schot compleet.

  Samuel Bastien breekt de ban voor Standard

  Standard leek niet goed wakker bij de start van de tweede periode en werd daar bijna voor afgestraft. Cercle-spits Mbenza kon van dichtbij uithalen, maar liet de uitgelezen kans liggen. De thuisploeg herpakte zich en reageerde met een knal van Avenatti, gepareerd door Warleson.

   

  Het bleek slechts uitstel voor Cercle, want even later moest Warleson zich dan toch gewonnen geven. Het was aanvoerder Bastien die er, na voorbereidend werk van Raskin en Lestienne, met een gekruist schot 1-0 van maakte.

   

  Bij Cercle leek de veer gebroken. Standard drukte niet echt meer door en speelde de partij gecontroleerd uit. Dat brak de Luikenaars bijna nog erg zuur op: Hoggas kreeg diep in de blessuretijd nog een geweldige kans om een puntje mee te graaien voor Cercle, maar Bodart stond in de weg.

  • Paul Clement (coach Cercle Brugge): "We zijn teleurgesteld dat we hier niet minstens met een punt weggaan, want we hebben genoeg kansen gecreëerd op de gelijkmaker, zeker op het eind. Ik ben wel heel blij met de mentaliteit van mijn spelers en de strijd die ze geleverd hebben. De hitte maakte wel dat het voor beide ploegen een lastige wedstrijd was. Maar ik kan wel tevreden zijn over de vele positieve punten in de prestaties van mijn spelers. Die vechtlust zal heel belangrijk worden voor ons dit seizoen."

  • Philippe Montanier (coach Standard): "Het is goed om die eerste wedstrijd winnend af te sluiten, ook al zijn we er niet in geslaagd om dat tweede doelpunt te maken. We hebben een vijftiental kansen afgedwongen. De beste speler bij Cercle was de doelman, dus dat geeft aan dat we het goed gedaan hebben. Maar het kan natuurlijk altijd nog beter. We moeten de wedstrijd sneller afmaken, want bij een 1-0-stand is het nog een paar keer bibberen. De spelers hebben alleszins veel gegeven in moeilijke omstandigheden. We kunnen zeker tevreden zijn met deze overwinning."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 100 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 98. Einde. Afgelopen! Het was nog even bibberen op het eind voor Standard, maar de Luikenaars winnen wel hun eerste wedstrijd van het seizoen: 1-0 tegen een verdienstelijk Cercle Brugge. .
  3. tweede helft, minuut 96. Bijna nog Hoggas! De thuisploeg speelt met vuur in de slotseconden. Somers kopt een voorzet door tot bij Hoggas, die in de kleine rechthoek op doelman Bodart botst. Standard ontsnapt! .
  4. tweede helft, minuut 93. Het blijft uitkijken voor Standard. Bij een snelle uitbraak kan Somers een heel eind oprukken, maar zijn steekballetje is een prooi voor Bodart. .
  5. tweede helft, minuut 91. Tapsoba wil bij het ingaan van de blessuretijd nog een strafschop versieren, maar er is duidelijk niets aan de hand. .
  6. tweede helft, minuut 90. Cop probeert. Ook Cop is gretig ingevallen bij Standard. Warleson moet alle zeilen bijzetten om de Kroaat van de 2-0 te houden. .
  7. tweede helft, minuut 87. De wissels halen de vaart wat uit de partij. Van een slotoffensief vanwege de bezoekers is voorlopig geen sprake. .
  8. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Standard, Duje Cop erin, Selim Amallah eruit
  9. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Cercle Brugge, Thibo Somers erin, Guy Mbenza eruit
  10. tweede helft, minuut 80. Nog tien minuten. Standard heeft de schaapjes nog niet op het droge met die krappe 1-0 op het bord. Kan Cercle nog voor een verrassing zorgen? .
  11. tweede helft, minuut 79. Dat is nog eens gretig invallen: Tapsoba zet zich meteen door tot tegen de achterlijn, z'n voorzet richting Avenatti komt net niet aan. .
  12. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Standard, Abdoul Tapsoba erin, Maxime Lestienne eruit
  13. Gele kaart voor Dino Hotic van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 77
  14. tweede helft, minuut 74. Hazard mag aan de kant blijven na de drankpauze, nieuwkomer Alexander Corryn komt in zijn plaats. .
  15. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Cercle Brugge, Alexander Corryn erin, Kylian Hazard eruit
  16. tweede helft, minuut 72. Pauze. We zijn opnieuw aan een drankpauze toe. .
  17. tweede helft, minuut 71. Actie van Hazard. Hazard zet knap Fai in de wind en duikt de zestien meter in, waar hij zich vastloopt op de goed teruggekeerde Bastien. .
  18. tweede helft, minuut 69. Toch nog eens Cercle, met eenzame spits Mbenza die zich probeert door te zetten, maar niet op doel kan besluiten. .
  19. tweede helft, minuut 66. Standard heeft alles onder controle. Sinds de 1-0 hebben we niets meer gezien van Cercle. Geert Heremans op Radio 1.