Genk dient kampioen Club Brugge nog een thuisnederlaag toe

  1. 34' - Gemiste strafschop - Hans Vanaken
  1. 85' - Doelpunt strafschop - Cyriel Dessers (1 - 2)
  2. 85' - Verv. Hans Vanaken door Bas Dost
  3. 80' - Doelpunt - Ruud Vormer (1 - 1)
  4. 78' - Verv. Noah Mbamba door Stefano Denswil
  5. 74' - Verv. Patrik Hrošovský door Eboue Kouassi
  6. 71' - Geel - Eduard Sobol
  7. 67' - Verv. Mats Rits door Éder Balanta
  8. 67' - Verv. Ignace Van der Brempt door Clinton Mata
  9. 66' - Verv. Youssouph Badji door Tahith Chong
  10. 61' - Doelpunt - Bastien Toma (0 - 1)
  11. 59' - Verv. Kristian Thorstvedt door Bastien Toma
  12. 58' - Verv. Junya Ito door Jere Uronen
  61'goalBastien Toma0 - 1
  80'goalRuud Vormer1 - 1
  85'penalty goalCyriel Dessers1 - 2

  Racing Genk heeft het feestje van kampioen Club Brugge verpest. Genk won met 1-2 in Brugge en eindigt zo met evenveel punten als Club. Hans Vanaken miste voor de rust een penalty, Cyriel Dessers in de slotfase niet.

  Club Brugge - Genk in een notendop

  • Sleutelmoment: We stevenen af op een gelijkspel wanneer Dessers over de armen van Horvath tuimelt. Na tussenkomst van de VAR mag Dessers zelf de strafschop nemen, Club heeft geen antwoorden meer.
  • Man van de Match: Vandevoordt liet zich opmerken met twee lekkere én belangrijke reddingen. Hij deelt de champagne met Lucumi, die wel een bakstenen muur leek en een zo goed als foutloze match speelde.
  • Opvallend: Het openingsdoelpunt van Toma was het duizendste van het seizoen in de Jupiler Pro League. We klokten uiteindelijk af op 1002 stuks, of een gemiddelde van iets meer dan drie per wedstrijd.

  Bekijk de goals uit Club Brugge - Genk (1-2)

  Meer opwinding op straat dan in eerste helft

  Op weg naar het stadion kreeg de spelersbus van Club Brugge al een hete ontvangst. Vierende fans trokken een blauw-zwart rookgordijn op en één onverlaat sloeg zelfs een raam van het voertuig aan diggelen. Zaten niet in de bus: de licht geblesseerden Lang en Mignolet. Daardoor mocht Horvath nog eens tussen de palen staan. Dé verrassing van Clement was echter de basisplek van de pas zestienjarige Mbamba.

   

  Aan de overkant pakte ook Van den Brom uit met een onverwachte zet. Topschutter Onuachu, blijkbaar licht geblesseerd, bleef de hele avond aan de bank gekluisterd. In zijn plaats mocht Dessers zich proberen te bewijzen als spits. De Nigeriaanse international was gebrand op een knalprestatie en begon gretig. Hij zette Rits op zijn achterwerk met een kapbeweging, maar verkoos dan om af te leggen. Niet veel later vlamde hij uit de draai recht op Horvath.

   

  Club Brugge kwam dreigen toen Heynen de bal aan Badji gunde, maar die stuitte op een block van Lucumi. Gaandeweg verwaterde de partij. Enkel het prestige stond op het spel en dat kon beide ploegen blijkbaar maar matig boeien. Plots leverden twee Genkse brain farts Club een strafschop op. Vandevoordt klungelde de bal in hoekschop, waarop de uitglijdende Munoz Sobol ondersteboven kegelde. Vandevoordt herpakte zich echter door de strafschop van Vanaken tegen de paal te tikken.

  Lang maakt tijd voor een selfie met een fan

  Dessers smeert Club late nederlaag aan

  De tweede helft begon met een daadkrachtige thuisploeg. Vandevoordt had wat meeval toen hij een harde voorzet van Vanaken met een boogje op het dak van zijn doel sloeg. Van geluk was enkele minuten later geen sprake. De Ketelaere hakte geniaal tot bij Vormer, die Vandevoordt probeerde te verrassen met een kattenpootje. De jonge doelman toetste de bal nog net tegen de deklat.

   

  Bij Genk hadden ze de waarschuwing begrepen. De Limburgers namen de wedstrijd zoetjesaan over en werden, ook na vier wissels de betere ploeg. Meer nog, twee van die bankzitters zorgden voor de doorbraak. Preciado maakte de opening met een versnelling en een hieltje, Toma liet Horvath kansloos met een strak schot uit de draai. Genk zette zijn klauwen in de voorsprong en bij Club Brugge leek de fut eruit.

   

  Toch hingen de bordjes plots weer gelijk. Chong snelde randje buitenspel achter een diepe bal, zette haarscherp voor en aan de tweede paal kwam Vormer ingegleden. Een korte VAR-check bevestigde de 1-1. Niet veel later moesten de mannen in het busje alweer ingrijpen. Horvath leek Dessers te vloeren, al ging die laatste zelf ook niet helemaal koosjer in het duel. Scheids Van Damme moest de beelden zelf beoordelen en wees naar de stip. Een dubbele wissel van Clement bracht Dessers niet uit evenwicht, hij maakte er koudweg 1-2 van.

   

  Genk gaf die voorsprong niet meer uit handen en wipte dankzij een verbluffende 16 op 18 naast Club Brugge in de stand. De kampioen strompelde zo over de eindmeet, maar mocht na afloop toch meer dan verdiend de trofee in de lucht steken. De bleke play-offs van blauw-zwart waren niet meer dan een kleine smet op de zeventiende landstitel.

  Doelman Vandevoordt komt met de schrik vrij na een slechte balcontrole

  Dat zie je ook niet elk jaar: Hans Vanaken mist een strafschop

  Vormer: "Veel gezopen met z'n allen"

  Ondanks de nederlaag stond Ruud Vormer met een glimlach om zijn lippen voor de microfoon. "Ik vond het helemaal niet erg om te spelen. Wedstrijden, daar doe je het toch voor. Ik heb het met de coach besproken. Hij vroeg of ik wou spelen. Natuurlijk!"

   

  Helemaal van harte ging het echter niet. "We hebben met z'n allen veel gezopen. Natuurlijk zit dat in je benen. Je pakt niet je rust zoals normaal. Maar we hebben een leuke pot neergezet", vond de Nederlandse middenvelder van Club.

   

  Toen volgde een ruwe reconstructie van het kampioenenfeest. "Ik denk dat we om 3u aankwamen in Knokke en dat ik om 7u30 naar bed ging. En om 9u moesten we weer wakker worden voor een coronatest. We hebben genoten zoals iedereen zou doen."

  Dessers: "Sta sterker in mijn schoenen"

  Voor Cyriel Dessers bestond er geen twijfel. "Ja, het was sowieso penalty! Ik probeer rond Mechele te gaan, tik de bal weg en Horvath pakt mij eigenlijk. Ik was er vrij zeker van. De scheidsrechter zei eerst van niet, maar toen hij ging kijken was ik ervan overtuigd dat we hem gingen krijgen."

   

  "Het was een beetje een eindeseizoenswedstrijd, denk ik", vond de spits van Genk. "De ruimtes waren op een gegeven moment heel groot. Het ging heel fel op en af. Veel lopen voor mij persoonlijk. Heel het seizoen kreeg ik vijf of zes minuten. Ik was kapot na zestig minuten en ik denk dat dat er ook aan te zien was. Blij dat we nog hebben kunnen winnen."

   

  Er zat voor het eerst sinds lang weer publiek in de tribunes. "Ook al zijn het Brugge-supporters, het is fijn om gewoon iets te horen, iets van sfeer te hebben. Laten we hopen dat het een voorbode is van de zomer. Voor onze eigen supporters kunnen spelen, dat is toch een heel ander gevoel."

   

  Is Dessers klaar om een eventueel vertrek van Onuachu op te vangen? "Na het seizoen zal daar hopelijk wel over gesproken worden. Ik ben even benieuwd als jullie. Nu ik in de laatste drie wedstrijden drie goals heb gemaakt, sta ik toch al iets sterker in mijn schoenen", glimlachte Dessers breed.

  Clement: "Heb enkele jongens de voorbije dagen leren kennen op een heel andere manier"

  Vanaken: "Ik zal er niet minder om vieren omdat we verloren hebben"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Het seizoen is afgelopen! Kampioen Club Brugge sluit zijn moeizame play-offs af met een thuisnederlaag tegen Genk. De Limburgers eindigen daardoor met precies evenveel punten als Club in het klassement. .
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 92. Balanta ramt de bal meters over en naast. .
  4. tweede helft, minuut 91. Club Brugge probeert nog de bakens te verzetten, maar maakt voorin steevast de verkeerde keuzes. Het lijkt erop dat Genk in de stand naast de kampioen zal stranden. .
  5. tweede helft, minuut 89. Vandevoordt vangt een afgeweken voorzet van De Ketelaere. Niet vanzelfsprekend, want er zit een vreemde curve op die bal. .
  6. tweede helft, minuut 86. Dessers onverstoorbaar! Zelf afgedwongen, zelf omgezet. Dessers beloont zichzelf met een keurige strafschop die Genk opnieuw op voorsprong brengt. .
  7. Doelpunt na strafschop tijdens tweede helft, minuut 85 door Cyriel Dessers van KRC Genk. 1, 2.
  8. tweede helft, minuut 85. Het wordt een strafschop, deze keer voor Genk! Clement probeert de concentratie van Dessers te breken met een dubbele wissel. .
  9. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Club Brugge, Bas Dost erin, Hans Vanaken eruit
  10. We bekijken de beelden! Dessers lijkt net wat vroeger op de bal dan Horvath. De spits tuimelt vervolgens over de armen van de Amerikaan. Een twijfelgeval en dus moet scheids Van Damme naar de monitor aan de zijlijn. . tweede helft, minuut 84.
  11. tweede helft, minuut 82.
  12. De goal telt! De lijn is getrokken, de 1-1 blijft gewoon staan. . tweede helft, minuut 81.
  13. tweede helft, minuut 81.
  14. tweede helft, minuut 80. Vormer maakt gelijk! Als de VAR geen roet in het eten gooit, hangen de bordjes weer gelijk! Chong zet erg scherp voor en aan de tweede paal glijdt Vormer de 1-1 in doel. .
  15. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 80 door Ruud Vormer van Club Brugge. 1, 1.
  16. tweede helft, minuut 79. Dessers wordt nog eens wakker. Hij ziet geen oplossingen voor doel en trapt dan maar zelf voorlangs. .
  17. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Club Brugge, Stefano Denswil erin, Noah Mbamba eruit
  18. tweede helft, minuut 78. Kans voor De Ketelaere. Chong is balorig blijven liggen na een ingebeelde fout, maar krijgt de bal letterlijk in zijn schoot geworpen. Hij speelt door naar De Ketelaere, die op het nippertje gestuit wordt door de uitstekende Lucumi. .