73'
88'
2 - 3
88'

Bekerwinnaar Genk is uitstekend aan de Champions' play-offs begonnen. Na de 3-2-nederlaag tegen Antwerp in de laatste competitiewedstrijd draaide het de rollen om. Bongonda en Onuachu - goed voor zijn 30e treffer dit seizoen - duwden Antwerp kopje-onder. Genk springt meteen naar de 2e plek, op 7 punten van leider Club Brugge. "Natuurlijk is dit een mentaal tikje", zegt Antwerp-coach Frank Vercauteren.

Antwerp - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Onuachu brengt Genk in 73e minuut uit het niks weer langszij. Een kwartier later keert het tij helemaal voor de bezoekers, wanneer Bongonda op voorzet van Ito Genk op de valreep nog de volle buit schenkt.

• Man van de match: Wat een match weer van Théo Bongonda. Hij opende de score, zette Onuachu op weg naar de 2-2 en zorgde dan zelf ook nog eens voor de late winning goal. Wat een week ook, vorige zondag was Bongonda ook al bepalend in de bekerfinale.

• Opvallend: Duels tussen Antwerp en Genk staan bijna altijd garant voor spektakel. Amper 2 weken geleden stonden ze ook al tegenover elkaar op de Bosuil. Ook toen kregen we een knotsgekke ontknoping en een 3-2-overwinning, maar dan wel voor Antwerp.

Bekijk de goals uit Antwerp - Genk (2-3)

Bongonda bekroont sterk Genks wedstrijdbegin

Genk had nog een eitje te pellen met Antwerp na de 3-2-nederlaag op de laatste speeldag van de reguliere competitie. De bekerwinnaar, zonder de geschorste kapitein Heynen, trok dan ook meteen fel van leer. Antwerp stond erbij en keek ernaar.

Pas na 20 minuten leverde het Genkse veldoverwicht ook iets op na een knap uitgespeelde aanval. Onuachu kon aan de eerste paal een lage voorzet van Ito niet in doel verlengen, Bongonda slaagde daar aan de tweede paal wél in.

Het antwoord van Antwerp volgde meteen. Le Marchand haalde stevig uit op een afvallende bal en Vandevoordt had een uitstekende redding nodig om de snelle gelijkmaker te voorkomen.

De thuisploeg nam het commando over, maar kon daar geen doelkansen aan koppelen. 1 schot binnen het kader, daar bleef het bij. Even “goed” als Genk, dat dus wel efficiënter was. Kort voor de rust mikte Onuachu nog een prima kans naast, Lamkel Zé kwam dan weer net te laat op een doorgekopte hoekschop.

Arteaga krijgt geel na een forse duw tegen Lamkel Ze, die nog even verhaal gaat halen

Genk zorgt voor dolle ommekeer na Antwerpse blitzstart

Antwerp moest uit zijn pijp komen in de tweede helft en deed dat met verve. Genk zag sterretjes en ontsnapte bij kansen voor Hongla en Mbokani. Op het uur kreeg ook Lamkel Ze de bal van dichtbij niet voorbij Vandevoordt, maar op de daaropvolgende hoekschop kopte Le Marchand wél raak.

De thuisploeg verdiend langszij en daar bleef het niet bij. Antwerp ging op amper 4 minuten op en over Genk. Na een knappe aanval bracht Mbokani Miyoshi alleen voor Vandevoordt en de Japanner werkte het beheerst af.

Antwerp liet Genk nadien weer in de wedstrijd komen. Toch viel de gelijkmaker een kwartier voor het einde uit de lucht. Bongonda stuurde Onuachu diep, de topschutter zette Batubinsika wel erg makkelijk in de wind en mikte zijn 30e van het seizoen buiten het bereik van Butez.

Een puntendeling leek in de maak, maar dat was buiten uitblinker Bongonda gerekend. Op een prima voorzet van Ito kopte hij kort het voor het einde zijn tweede van de avond in doel. Antwerp had geen reactie meer. Genk springt zo meteen naar de tweede plaats.

Bekijk het journaalverslag:

Van den Brom: “Niet de beste van België, maar we gaan wel in de buurt komen”

• Frank Vercauteren (trainer Antwerp): “We eindigen met een resultaat dat niet de weerspiegeling is van de wedstrijd. In de tweede helft stond er gedurende een halfuur maar één ploeg op het veld. Misschien zaten enkele jongens toen door hun beste krachten heen. We hebben dat proberen te compenseren, maar Genk was dan heel doelgericht en dodelijk. Ik kan mijn spelers weinig verwijten. We blijven alleen nog een aantal foutjes maken en die zijn vandaag keihard afgestraft. Dit is natuurlijk een mentaal tikje. Genk is vandaag ontsnapt, al is het ook hun verdienste dat ze teruggekomen zijn. Er was helemaal geen verschil in kwaliteit, maar dit is natuurlijk geen goede zaak als je op een korte periode moet inhalen of voorsprong behouden.”

• John van den Brom (trainer Genk): “We kwamen na de rust op achterstand, omdat we zelf niet meer gingen voetballen. Zij drongen ons zo verder terug met hun power. Gelukkig was onze reactie na de 2-1 wel heel groot. Deze ploeg heeft zondag een geweldige finale gespeeld, met alle festiviteiten daar omheen. Als je dan vandaag in staat bent om een wedstrijd helemaal terug te kantelen, dan ben ik een hele trotse trainer en dat heb ik de ploeg ook gezegd. Zondag was de ontlading vele malen groter, maar we wilden de Champions’ play-offs goed starten en dat hebben we gedaan in deze moeilijke uitwedstrijd. Dit smaakt naar zoveel meer. Er is heel veel mogelijk in deze play-offs en we hebben onze start niet gemist. Als wij voetballen, dan ga ik niet zeggen dat we de beste van België zijn, maar we gaan wel in de buurt komen. De jongens moeten nog meer overtuigd raken dat we tot iets in staat zijn.”

90+4'

Genk blijft op een wolk zitten. Na de bekerwinst opent het nu ook de Champions' play-offs met een overwinning bij Antwerp. Onuachu en Bongonda zetten een 2-1-achterstand in de slotfase nog om in een 2-3-overwinning.

90+1'

3 minuten extra

De tijd begint te dringen voor Antwerp. Genk stevent af op een gouden week, het is na de bekerwinst nu op weg naar de tweede plaats.

90'

90'
88'

Bongonda met zijn tweede!

Bongonda doet het opnieuw voor Genk! Met zijn tweede van de avond brengt hij Genk weer op voorsprong. Hij kopt raak op een prima voorzet van Ito.

86'

De wedstrijd loopt stilaan op zijn laatste benen. Krijgen we nog een winnaar of openen Antwerp en Genk de Champions' play-offs met een gelijkspel?

83'

Ook bij Genk hebben ze nu een gele kaart te pakken. Arteaga zet Lamkel Ze wel erg fors opzij en wordt terecht bestraft. Lamkel Ze gaat nog even verhaal halen bij Arteaga.

82'
82'

Na De Laet en Verstraete loopt nu ook de pas ingevallen Boya tegen een gele kaart aan, na een overtreding op Bongonda. Bij Genk staat de teller nog op nul.

81'
80'

Seck schudt nog maar eens een prima voorzet uit zijn sloffen. Mbokani aan de tweede paal is de bestemmeling, maar die heeft al beter op doel gekopt. Antwerp probeert zich nu toch weer in de wedstrijd te knokken.

80'
77'

Dubbele wissel

Vercauteren grijpt met een dubbele wissel bij Antwerp. Voor Verstraete en Miyoshi zit de wedstrijd erop, Boya en Gerkens mogen het slotkwartier volmaken.

74'

Verstraete begaat de overtreding op Bongonda en krijgt een gele kaart. Antwerp leek alles in handen te hebben, maar laat de wedstrijd nu plots door de vingers glippen.