90+1'
Kylian Hazard
2 - 1
90+1'

Club Brugge is als winnaar uit de Brugse derby getreden. Vanaken scoorde voor de rust, Diatta erna. Cercle prikte nog tegen met Kylian Hazard en verzekert zich van het behoud. Club telt 15 punten bonus op 1e achtervolger AA Gent.

Club Brugge – Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Een flauwe eerste helft kabbelt richting een logische 0-0-ruststand, tot Hans Vanaken met een schicht de ban breekt.
  • Man van de match: Hans Vanaken nam zijn ploeg op sleeptouw in een moeilijke eerste helft. Met een precieze knal in de korte hoek kraakte hij de groen-zwarte code.
  • Opvallend: Na de 1-0-zege tegen Gent van vorige week, koos Bernd Storck voor dezelfde elf spelers vanavond tegen Club. Het was pas de eerste keer dit seizoen dat Cercle ongewijzigd aan de aftrap kwam. Meer nog: vorig seizoen gebeurde dat zelfs geen enkele keer.

Bekijk de goals uit Club Brugge - Cercle Brugge (2-1)

Club heeft zijn Gouden Schoen nodig tegen compact Cercle

Na een 12 op 12 dook Cercle Brugge vol vertrouwen de Brugse stadsderby in. Het behoud lag voor het grijpen voor groen-zwart: als het even goed deed als Waasland-Beveren bij Moeskroen vanavond, was het gered. Club Brugge kon van zijn kant de riante voorsprong op Gent verder uitbouwen. De Buffalo’s hadden een moeilijke thuismatch tegen Charleroi op de planning staan.

Dat de spelers van Cercle Brugge het niet gewoon zijn om voor een volgepakt Jan Breydelstadion te spelen, was in de openingsminuten duidelijk te merken. Groen-zwart kroop achteruit, maar Club Brugge kon daar niet meteen van profiteren. Pas in de 20e minuut dreigde blauw-zwart een eerste keer: een poging van De Ketelaere ging nipt naast.

De toeschouwers moesten lang teren op die ene kans voor Club, tot Vanaken kort voor de rust de wedstrijd uit het niks toch openbrak. Na een achteloze draai knalde hij onhoudbaar in de korte hoek. De leider in de Belgische hoogste klasse had zijn Gouden Schoen nodig tegen een compact spelend Cercle.

Club-fans eren zieke Cercle-speler Miguel Van Damme tijdens de Brugse derby

Diatta beslist de wedstrijd, Club liefst 15 punten los

Blauw-zwart wilde niet te veel onnodige energie verspillen en ging in de tweede helft meteen op zoek naar het beslissende tweede doelpunt. Vanaken zonderde Rits af met een heerlijke pass, maar zijn doelpunt in twee tijden werd na tussenkomst van de VAR afgekeurd voor handspel.

Het was slechts uitstel van executie voor Cercle, want een handvol minuten later zette Diatta de 2-0 dan toch op het bord. Met een haast identieke goal als maatje Vanaken in de eerste helft besliste de Senegalees zo kort voor het uur de wedstrijd.

In de extra tijd zorgde invaller Hazard nog voor de eerredder voor Cercle, maar meer dan een voetnoot was die niet. Door het verlies van Waasland-Beveren bij Moeskroen is de vereniging definitief gered. Club ziet de kloof met Gent, dat vanavond in eigen huis verloor tegen Charleroi, nog wat groter worden. Blauw-zwart vat de slotspeeldag van de reguliere competitie aan met liefst 15 punten voorsprong.

Club-doelman Horvath viert mee met de afgekeurde 2-0 in een slaapzak

Clement: "Rits kan zijn arm moeilijk ín zijn ribbenkast steken"

Hans Vanaken (Club Brugge): “We leggen een onwaarschijnlijk parcours af. Dat we nu al 70 punten tellen in de reguliere competitie heeft niemand ons eerder voorgedaan. We breken records, maar dat hoeft ons niet te stoppen. We willen doorgaan op dit elan. Volgende week gaan we naar Eupen met hetzelfde doel: met zoveel mogelijk punten voorsprong Play-off I aanvatten. Dat het een compleet Brugs feestje was? Ja, klopt, ik snap de ontlading bij Cercle ook. Hun missie leek een paar weken geleden onmogelijk, het is knap dat ze het toch hebben gered.”

Bernd Storck (coach Cercle Brugge): "Toen ik aan mijn opdracht bij Cercle begon, geloofde ik meteen dat de Vereniging zich kon redden. Samen met mijn fantastische spelers hebben we weer een team op het veld gekregen. Het keerpunt was de overwinning tegen Mechelen, na dat late doelpunt van ons. Daarvoor speelden we ook al goed, maar bleven de resultaten uit. De boost die we uit die zege puurden, hielp ons nadien aan nog drie overwinningen. Dit is een geweldig verhaal en o zo verdiend. We hebben fantastisch teamwerk geleverd. Het was misschien wel mijn moeilijkste opgave als coach ooit. Een standbeeld? O god neen.”

Philippe Clement (coach Club Brugge): “Ik vind dit een heel belangrijke overwinning. We halen er een recordaantal punten mee in de reguliere competitie en er is zelfs nog een wedstrijd te spelen. Dat geeft aan dat de groep al een gans seizoen geweldig presteert. Wat me wel op de lever ligt, is dat ik van bepaalde mensen hoor dat Club structureel zou worden bevoordeeld door de arbitrage. Ik hoop dat die personen naar deze wedstrijd hebben gekeken en dat ze de fase met Rits goed hebben gezien. Hij kan zijn arm moeilijk in zijn ribbenkast steken. Het zou door zo’n kritiek nog een lang seizoen kunnen worden, als we telkens zoveel meer kansen dan de tegenstander moeten creëren om te kunnen winnen.”

Cercle-spelers en fans vieren het behoud na de derby (zelfs op sloffen)

90+3'

Cercle gered!

Afgelopen! Vreugdetaferelen in beide Brugse kampen: Club Brugge wint met 2-1 van Cercle en vergroot de kloof met Gent tot 15 punten, groen-zwart is ondanks het verlies gered door een nederlaag van Waasland-Beveren!
90+2'
De laatste van 3 extra minuten is ingegaan.
90+1'

Invaller Hazard mildert!

Geen clean sheet voor Mignolet, Biancone ziet de ingevallen Hazard helemaal alleen inlopen aan de tweede paal en die faalt oog in oog met Mignolet niet: 2-1!
90+1'

89'
Hotic kan niet trappen, De Belder lukt het wel, maar het gekraakte schot vormt geen gevaar voor Mignolet.
86'
De Brugse derby is wat aan het doodbloeden. We tellen af naar het laatste fluitsignaal.
84'
Applaus voor De Ketelaere, die er weer een verdienstelijke wedstrijd heeft opzitten. Krmencik mag nog een tiental minuten meespelen.
82'
Na een prima controle probeert De Belder het met zijn linker. Mignolet kijkt de bal over.
82'
Een hoekschop van Schrijvers wordt weggebokst door Moser. De herneming is voor Diatta, maar die trapt flauw in de armen van de Cercle-doelman.
79'
Cercle lijkt zin te hebben in een bescheiden slotoffensiefje. Biancone zet voor, Mechele is sterker dan De Belder.
76'
We duiken het slotkwartier in. Mignolet raapt nog een afgeweken voorzet op.
74'
Een leuke aanval van Club komt bij Rits terecht, maar die trapt op een bezoekend onderbeen.
72'

Cercle virtueel gered

Waasland-Beveren heeft een doelpunt geslikt tegen Moeskroen. Cercle is daarmee virtueel gered.