2. 90+4' - Doelpunt - Lucas Tuta (2 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 28 - 29/02/20 - 20:00
Lucas Tuta
2 - 2
Lucas Tuta
90+4'

KV Kortrijk heeft geen 7e keer op een rij de derby tegen Zulte Waregem kunnen winnen. Zulte Waregem leek lange tijd op weg naar de overwinning, maar vlak voor tijd schonk Tuta Kortrijk toch nog de verdiende gelijkmaker. "Het is zuur als je in de extra tijd nog een doelpunt binnen krijgt, maar ik kan mij vinden in een gelijkspel", zegt Francky Dury.

Zulte Waregem – KV Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: Zulte Waregem lijkt na 6 derbynederlagen eindelijk nog eens op weg naar winst tegen Kortrijk, maar het venijn zit in de staart. In de 94e minuut om precies te zijn, wanneer Tuta er met een rake kopbal 2-2 van maakt.
  • Man van de match: Eike Bansen vervulde zijn taak als vervanger van de geblesseerde Sammy Bossut met verve. De jonge Duitse doelman leek wel een magneet voor de bal en pakte uit met verschillende knappe reddingen. Op de treffers van Moffi en Tuta was hij kansloos.
  • Opvallend: Zulte Waregem blijft vruchteloos jagen op een overwinning in het burenduel met Kortrijk. Na 6 nederlagen op een rij volgde nu een puntendeling. De laatste derbywinst van Zulte Waregem dateert van 5 mei 2018 in Play-off II.

Bekijk de goals uit Zulte Waregem - KV Kortrijk (2-2)

Kortrijk domineert, Zulte Waregem scoort

“Breng ons naar de 7e hemel”, de boodschap op een spandoek van de Kortrijk-supporters was duidelijk. Zij zagen een 7e derbywinst op rij tegen Zulte Waregem wel zitten. Hun ploeg begon ook het best aan de wedstrijd. Zulte Waregem ontsnapte al na enkele minuten toen Mboyo een te korte terugspeelbal van Sissako niet afstrafte.

Het meeste balbezit en de beste kansen bleven voor de bezoekers. Maar rond het halfuur kreeg de wedstrijd een vreemde wending. Een schot van Moffi ging rakelings voorlangs en kort daarna was het bij een zeldzame prik van de thuisploeg wél raak. Een voorzet van Berahino kwam met wat geluk bij Bruno en die opende vanuit een scherpe hoek de score.

Een koude douche voor Kortrijk, maar de bezoekers bleven niet bij de pakken zitten. Bansen had een prima redding nodig om De Sart van de gelijkmaker te houden. Maar met de rust in zicht werd Zulte Waregem sterker. Met een knappe zweefsprong voorkwam Jakubech een treffer van Vossen.

De 2-0 kwam er niet veel later toch na een warrige fase in de Kortrijkse zestien. Na tussenkomst van de VAR ging de bal op de stip voor een overtreding op Walsh. De fauw nam zijn verantwoordelijk en gaf een demonstratie penalty trappen, Jakubech was kansloos.

94e minuut is er te veel aan voor Zulte Waregem

Een 2-0-achterstand ophalen in de tweede helft, daar kan je maar beter vroeg genoeg mee beginnen. Zo dachten ze bij er bij Kortrijk ook over. De bezoekers trokken meteen fel van leer en na amper 5 minuten zorgde Moffi met een rake kopbal al voor de aansluitingstreffer.

Het bleek het startsein van een Kortrijkse stormloop. Zulte Waregem ontsnapte aan de 2-2 toen een heerlijke vrije trap van De Sart op de paal strandde. De gelijkmaker bleef in de lucht hangen. Mboyo bracht Moffi alleen voor Bansen, maar de spits was zijn killerinstinct van de openingsminuten plots kwijt en mikte op Bansen.

Twintig minuten voor het einde vond diezelfde Moffi toch de weg naar doel, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Zulte Waregem overleefde en kwam zelfs dicht bij de 3-1 toen een schot van Larin rakelings voorlangs ging.

Tien minuten voor het einde vergat Dompé de wedstrijd te beslissen na een knap uitgespeelde aanval. Hoe pijnlijk die misser was voor Zulte Waregem werd pas duidelijk in de extra tijd. Met een kopbaldoelpunt in de 94e minuut bracht Tuta Kortrijk op de valreep nog langszij.

"Fier dat we hier nog 2-2 speelden"

• Yves Vanderhaeghe (trainer KV Kortrijk): “We hebben een situatie waarin we 2-0 achter stonden toch nog kunnen rechttrekken. Ik denk dat het ook wel verdiend was. In de eerste helft hadden we volledige controle, maar we schoten in onze eigen voet door al die kansen te missen. Door nonchalance slikken we dan die 2 tegendoelpunten en zo staken we ons in de miserie. Maar de jongens wisten dat het nog niet gedaan was. De efficiëntie voor doel was nergens, maar gelukkig kwamen we nog langszij in de laatste minuut. Daarmee zijn we tevreden. Voor hetzelfde geld werd het 3-0, want Zulte Waregem heeft ook kansen gehad."
  • Kristof D’Haene (KV Kortrijk): “Het is mooi dat we na een 2-0-achterstand nog langszij komen. We brachten sowieso beter voetbal en gaven die twee goals te makkelijk weg. In de eerste helft speelden we mooi voetbal, maar de laatste pass ontbrak en we liepen te vaak buitenspel. Maar we kwamen goed terug en we mogen fier zijn dat we nog 2-2 speelden. Het is leuk dat we weer niet verliezen, een punt hier is mooi.”
  • Gideon Mensah (Zulte Waregem): “We zijn bijzonder ontgoocheld. We wilden echt winnen en we dachten dat we het onder controle hadden, maar toen viel die late goal nog. Kortrijk had een andere ingesteldheid dan wij in de slotfase. Zij bleven ervoor gaan en wij gaven ze ook de kans om dit voor elkaar te krijgen. We hadden het beter kunnen doen. We wilden deze wedstrijd winnen voor de fans. De sfeer was ongelooflijk. Maar we hebben onze kansen helaas niet benut.”
  • Francky Dury (trainer Zulte Waregem): “Wij kwamen niet goed uit de kleedkamer, Kortrijk heeft een betere tweede helft gespeeld. Maar wij hebben ook kansen gehad met Larin en Dompé. Op het einde weet je dat Kortrijk op een tweede bal in de box kan scoren. Het is zuur als je dan in de extra tijd nog een doelpunt binnen krijgt. Maar over de hele match gezien kan ik mij vinden in een gelijkspel. Het lag dicht bij elkaar. Je kan ons seizoen eigenlijk in twee splitsen. We hebben een heel goede periode gehad in september, oktober, november. Toen konden we strijden voor Play-off I en de beker. Maar toen begonnen we de tweede ronde tegen Genk. We hadden een zwaar programma met Antwerp, Genk en Charleroi. We hebben in een week veel verspeeld. We hebben verloren tegen Club en in Charleroi. Dan voel je dat je naast alles grijpt. In die week hebben we een zowel fysiek als mentaal een klop gekregen.”

90+6'

Na een spetterende derby delen Zulte Waregem en Kortrijk de punten. Zulte Waregem leek op weg naar de langverwachte derbywinst, maar in de extra tijd kopte Tuta Kortrijk alsnog naar een 2-2-gelijkspel.
90+4'
2-2
Lucas Tuta
90+4'

Tuta brengt KVK nog langszij!

Zulte Waregem geeft de overwinning op de valreep nog weg. Na een weggewerkte hoekschop wordt de bal nog eens in de zestien gedropt en met een rake kopbal brengt Tuta Kortrijk langszij. Bij Zulte Waregem kunnen ze het niet geloven.
90+1'
De tijd begint te dringen voor Kortrijk. D'Haene probeert het nog eens met een verre knal, maar Bansen gaat goed plat op de lage schuiver.
90+1'

88'
Dury voert zijn laatste wissel door en haalt Bruno naar de kant voor Kenourgios. Zulte Waregem moet nog enkele minuten standhouden om die langverwachte derbywinst binnen te halen.
85'

Geen treffer voor Larin

Larin kopt de bal in doel na een vrije trap van Dompé, maar veel duidelijker kan buitenspel niet zijn. Het doelpunt wordt dan ook terecht afgekeurd.
80'

Dompé vergeet de wedstrijd te beslissen

Zulte Waregem laat na om Kortrijk de doodsteek te geven. Na een prima uitgespeelde aanval schotelt Sissako Dompé de 3-1 voor, maar de invaller besluit in één tijd wild over. Hier was veel meer mee te doen.
78'
Zulte Waregem kan nu toch af en toe tegenprikken in een bijzonder boeiende derby. Invaller Dompé ontbindt zijn duivels, maar zijn schot is te slap om Jakubech te verontrusten.
77'
73'

Larin bijna met de 3-1!

Uit het niks staat het bijna 3-1! Na een knappe actie van Walsh kan Larin uithalen. Zijn lage schuiver gaat rakelings voorlangs.
71'

Afgekeurde goal

Het is dan eindelijk toch raak voor Moffi, maar nu wordt zijn doelpunt afgekeurd voor buitenspel. De VAR bekijkt de fase nog eens opnieuw en onderschrijft de beslissing van Van Driessche. Geen tweede doelpunt dus voor Moffi.
70'
Deschacht bewijst nog maar eens zijn waarde met een rake tackle. Hij glijdt de bal uit de voeten van de doorgebroken Mboyo. Het is nu pompen of verzuipen voor de thuisploeg.
69'
Het blijft éénrichtingsverkeer. Moffi komt nog maar eens alleen voor Bansen, maar die komt alweer als winnaar uit de strijd. Bovendien was er al gevlagd voor buitenspel.
65'
De 2-2 hangt in de lucht. Mboyo kan net niet goed bij een voorzet en zo kan Bansen de bal plukken. Zulte Waregem raakt niet meer onder de druk uit.
63'

Moffi laat het liggen

Kortrijk komt nog maar eens dicht bij de 2-2. Moffi wordt door Mboyo alleen voor Bansen gebracht, maar hij heeft zijn killerinstinct duidelijk in de kleedkamer laten liggen. De spits sukkelt wat met zijn controle en mikt vervolgens pal op Bansen.
60'
Yves Vanderhaeghe grijpt in en brengt Stojanovic tussen de lijnen. Voor Lepoint zit de wedstrijd erop.