Charleroi veegt Standard weg in de Waalse clash en eist de 3e plaats op

  1. 32' - Doelpunt vrije trap - Dorian Dessoleil (1 - 0)
  2. 31' - Geel - Kostas Laifis
  1. 90+1' - Geel - Zinho Vanheusden
  2. 88' - Verv. Marco Ilaimaharitra door Modou Diagne
  3. 87' - Verv. Mamadou Fall door Frank Tsadjout
  4. 86' - Verv. Mërgim Vojvoda door Eden Shamir
  5. 81' - Verv. Ali Gholizadeh door Joris Kayembe
  6. 72' - Verv. Mehdi Carcela-González door Aleksandar Boljevic
  7. 67' - Geel - Mërgim Vojvoda
  8. 64' - Verv. Selim Amallah door Felipe Avenatti
  9. 61' - Geel - Marco Ilaimaharitra
  10. 56' - Doelpunt - Shamar Nicholson (2 - 0)
  32'free kick goalDorian Dessoleil1 - 0
  56'goalShamar Nicholson2 - 0

  Charleroi heeft de burenstrijd met Standard gewonnen. Standard miste zijn geschorste coach Preud'homme aan de zijlijn en maakte op het veld een slappe indruk. Charleroi springt in de stand over Standard en Antwerp. "Dit is een verdiende overwinning. We hebben ervoor geknokt van de eerste tot de laatste minuut", zegt trainer Karim Belhocine.

  Charleroi - Standard in een notendop:

  • Sleutelmoment: Tien minuten na de rust deelt Charleroi de uppercut uit aan Standard. De thuisploeg zet de bezoekers in hun hemd met een knappe aanval en Nicholson rondt het prima af. Standard slaagt er nadien niet meer in om een vuist te maken.
  • Man van de match: Genoeg uitblinkers bij Charleroi, maar Shamar Nicholson stak er toch nog een beetje bovenuit. De Jamaicaan dwong Bodart al vroeg in de wedstrijd tot een knappe redding, maakte na de rust de beslissende 2-0 en zorgde ook als aangever doorlopend voor gevaar. 
  • Opvallend: Ze hebben er lang op moeten wachten, maar voor het eerst sinds eind april 2015 kunnen de Charleroi-supporters nog eens een overwinning tegen rivaal Standard vieren. In de voorbije 12 Waalse derby’s was hen dat niet gegund.

  Bekijk de goals uit Charleroi - Standard (2-0)

  Dessoleil schenkt Charleroi verdiende voorsprong

  Aan sfeer geen gebrek in het Stade du Pays bij de aftrap van deze Waalse derby. Aan regen ook niet en dat zorgde voor een zompige grasmat. Dat ondervond ook Standard-doelman Bodart toen hij de bal wou laten botsen en die bleef plakken aan het gras. Bodart raapte de bal weer op en dat leverde Charleroi  een vrije trap in de zestien op, maar Rezaei kon die niet benutten.

   

  De toon was wel meteen gezet. Charleroi begon als een bezetene aan de wedstrijd. Bodart moest al vroeg in de wedstrijd zijn kunnen tonen op een verre knal van Nicholson. Het bleef éénrichtingsverkeer zonder echt veel kansen voor Charleroi. Standard kon enkel tegenprikken met een schot van Bastien.

   

  Op het halfuur resulteerde het overwicht van Charleroi in een vrije trap centraal voor doel. Een klus voor Dessoleil, met een mooie krul bracht hij de thuisploeg verdiend op voorsprong. Charleroi ging ook daarna gewoon door op zijn elan, Bodart moest opnieuw aan de bak op een schot van Gholizadeh.

   

  Vlak voor de rust snuffelde de thuisploeg nog een paar keer aan de 2-0. Rezaei verknoeide een levensgrote kans na een knappe doorsteekpass van Nicholson, terwijl diezelfde Jamaicaan Bodart niet veel later in de problemen bracht met alweer een stevig schot. Ook Busi ging nog aan het kanon staan, zijn schot ging rakelings over.

  Charleroi krijgt vrije trap in de 16, na bizarre fase, maar scoort niet

  Standard kan geen vuist maken na de rust

  Standard had een metamorfose nodig in de tweede helft, maar die gedaanteverwisseling kwam er niet. Integendeel, 10 minuten na de rust keken de bezoekers tegen een 2-0-achterstand aan. Nicholson stond na een heerlijk tikje van Gholizadeh plots oog in oog met Bodart en liet de doelman kansloos achter.

   

  Een nieuwe tik voor Standard, dat maar niet in staat bleek om te reageren. De geschorste Michel Preud’homme zag vanuit de tribunes lijdzaam hoe zijn ploeg steeds meer fouten nodig had om een gretig Charleroi af te stoppen. Een vrije trap van Rezaei ging rakelings over het doel van Bodart.

   

  De thuisploeg wou zijn fans duidelijk op een derde treffer trakteren en werd daarbij amper iets in de weg gelegd door Standard. Na balverlies van de bezoekers leek ook Fall zijn goaltje mee te pikken, maar hij speelde het slecht uit.

   

  Pas in de slotminuten spartelde Standard nog even tegen. Lestienne werd in de tang genomen in de zestien, maar kreeg geen penalty. Ook Laifis kreeg nog een goede kans op de 2-1, maar de verdiende winst van Charleroi kwam nooit in het gedrang.

  Carcela krijgt het aan de stok met Gholizadeh

  Vanheusden: "De eerste helft was een drama"

  • Zinho Vanheusden (Standard): “We waren gewoon niet goed en scherp genoeg, zeker in de eerste helft. Dat was een drama. In de tweede helft was het iets beter, maar we kunnen zo niet aan de wedstrijd beginnen. Het veld is geen excuus, we moeten gewoon naar onszelf kijken. Offensief en defensief waren we niet goed genoeg. We creëerden geen kansen en slikten domme goals. We kwamen uit een goede reeks en zaten in een goede flow. Iedereen moet nu in de spiegel kijken, volgende week zaterdag moeten we weer 3 punten pakken.” 
  • Karim Belhocine (trainer Charleroi): “Dit is een verdiende overwinning. We hebben ervoor geknokt van de eerste tot de laatste minuut. Ik moet mijn spelers feliciteren. Er was een enorme gretigheid om het vandaag goed te doen. Ook de invallers hebben het prima gedaan, dat toont aan dat we collectief heel sterk zijn. Ik denk dat we klaar zijn voor de play-offs, maar we moeten met onze voeten op de grond blijven. We gaan ons goed voorbereiden voor de laatste 2 wedstrijden en proberen om het dan zo goed mogelijk te doen in Play-off I.”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Einde. Charleroi wint voor het eerst sinds 2015 nog eens van Standard. Dessoleil en Nicholson zorgden voor een verdiende 2-0-overwinning. Charleroi springt daardoor over Antwerp naar de 3e plaats.
  2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  3. Gele kaart voor Zinho Vanheusden van Standard tijdens tweede helft, minuut 91
  4. tweede helft, minuut 91. Charleroi was vanavond heer en meester, het is niet het avondje gebleken van Standard. Stef Wijnants op Radio 1.
  5. Er komen 3 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  6. tweede helft, minuut 91. Had Lestienne hier een strafschop moeten krijgen?

   Had Lestienne hier een strafschop moeten krijgen?

  7. tweede helft, minuut 90. Kans voor Laifis! Standard kan dan toch nog eens voor gevaar zorgen. Een doorgekopte voorzet komt aan de tweede paal tot bij Laifis, maar die besluit in één tijd over.
  8. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij Charleroi, Modou Diagne erin, Marco Ilaimaharitra eruit
  9. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Charleroi, Frank Tsadjout erin, Mamadou Fall eruit
  10. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Standard, Eden Shamir erin, Mërgim Vojvoda eruit
  11. tweede helft, minuut 86. Geen penalty voor Standard. Charleroi komt plots bijzonder goed weg. Lestienne wordt in de zestien in de tang genomen door Willems en Ilaimaharitra en gaat onderuit. Boucaut vindt het geen penalty waard en ook de VAR grijpt niet in. .
  12. tweede helft, minuut 84. Krijgt Oulare een elleboog tegen zijn neus?

   Krijgt Oulare een elleboog tegen zijn neus?

  13. tweede helft, minuut 84. Fall vergeet het af te maken. Charleroi heeft zelfs de luxe om kansen te verknoeien. Na balverlies bij Standard lijkt Fall op weg naar de 3-0, maar hij speelt het niet goed uit.
  14. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Charleroi, Joris Kayembe erin, Ali Gholizadeh eruit
  15. tweede helft, minuut 81. Voor Gholizadeh zit de wedstrijd erop. Hij wordt naar de kant gehaald voor Kayembe. De tijd begint intussen te dringen voor Standard. De bezoekers hebben een klein mirakel nodig om hier nog iets te rapen.
  16. tweede helft, minuut 75. Charleroi op zoek naar 3-0. Standard geeft een geslagen indruk. Bij Charleroi blijven ze ervoor gaan, de thuisploeg wil duidelijk nog een derde keer scoren.
  17. tweede helft, minuut 72. Carcela wordt na een zwakke match naar de kant gehaald onder luid gefluit van de Charleroi-aanhang. Boljevic is zijn vervanger. Hij heeft nog twintig minuten om de Luikse motor aan de praat te krijgen.
  18. tweede helft, minuut 72. Vervanging bij Standard, Aleksandar Boljevic erin, Mehdi Carcela-González eruit
  19. tweede helft, minuut 68. Rezaei gaat achter de bal staan en pakt uit met een prima schot. Bodart ziet zijn poging rakelings over de lat zoeven.
  20. tweede helft, minuut 68. Vrije trap van Rezaei gaat nipt over.

   Vrije trap van Rezaei gaat nipt over