Twijfelgoal van Vanaken helpt Club Brugge aan krappe zege tegen Antwerp

  1. 28' - Geel - Dino Arslanagic
  2. 27' - Geel - Emmanuel Dennis
  3. 27' - Geel - Ivo Rodrigues
  1. 90+1' - Geel - Eduard Sobol
  2. 89' - Verv. Krépin Diatta door Matej Mitrovic
  3. 87' - Verv. Aurélio Buta door Zinho Gano
  4. 84' - Doelpunt - Hans Vanaken (1 - 0)
  5. 81' - Verv. Charles De Ketelaere door Siebe Schrijvers
  6. 69' - Verv. Ivo Rodrigues door Steven Defour
  7. 58' - Verv. Koji Miyoshi door Kevin Mirallas
  84'Hans Vanaken1 - 0

  Uitgerekend in de topper tegen Antwerp heeft Club Brugge een einde gemaakt aan een reeksje zonder overwinningen. Na drie draws op rij versloeg blauw-zwart Antwerp met 1-0, al is het laatste woord over het doelpunt van Hans Vanaken wellicht nog niet gezegd.

  Club Brugge - Antwerp kort samengevat

  • Sleutelmoment: Een gebrek aan koelbloedigheid voor doel lijkt Club Brugge twee punten te gaan kosten, maar vijf minuten voor tijd acht Hans Vanaken zijn moment gekomen. Zijn lobje vliegt misschien niet over de lijn, maar de 1-0 telt.
  • Man van de Match: Wesley Hoedt was de orkestmeester in het verdedigende compartiment van Antwerp. De Nederlander had in tegenstelling tot een handvol van zijn ploegmaats geen overtredingen nodig om de baas te blijven.
  • Opvallend: Ook nieuwkomer Krmencik kan het spitsenprobleem van Club Brugge nog niet oplossen. Na nieuwjaar heeft de leider zes goals gemaakt, maar geen enkele kwam van de voet of het hoofd van een aanvaller.

  Vanaken wipt de bal over Bolat, De Laet kopt weg: bal over de lijn of niet?

  Club Brugge worstelt met Antwerp

  Antwerp had Club Brugge als enige Belgische ploeg dit seizoen al verslagen en dus greep Laszlo Bölöni terug naar zijn recept van de heenronde. Dezelfde elf (mét Lamkel Zé) moesten het vanmiddag opnieuw klaren. Club wilde niet onderdoen voor de potige aanpak van de bezoekers en zo kregen we een stroeve openingsfase.

   

  Stilaan zat Club Brugge beter in zijn vel en kwamen er wat kansjes. Dennis, al dan niet buitenspel, wilde het te mooi doen en Sobol was dan weer te timide om een hoge voorzet meteen op zijn slof te nemen. Een nochtans strak verdedigend Antwerp gaf zelf de beste kans weg. Buta kopte belabberd weg, maar De Ketelaere schoot tegen de hakken van Hoedt. Mata leverde wat later een afzwaaier af.

   

  Antwerp beperkte zich tot verdedigen. Voorin opereerde Mbokani op een eenzaam eiland en kon lichtgewicht Miyoshi zich niet doorzetten. Stamnummer 1 legde zijn boontjes dan maar te week op afbraakvoetbal. Daarmee haalden ze alvast zonder kleerscheuren de rust, al was er even paniek na nonchalant balverlies en een kans voor Diatta.

  Over de lijn of toch net niet?

  Philippe Clement zag ook dat zijn team een afwerker kon gebruiken en bracht aanwinst Krmencik voor ongeleid projectiel Dennis. De bonkige Tsjech boorde zich meteen door het centrum om vervolgens rakelings naast te mikken. Een ferme binnenkomer, maar daarna viel de rudimentaire spits wat stil.

   

  Antwerp ging met iets meer durf spelen en zette zijn lijn een paar tientallen meters hoger, maar hield dat niet al te lang vol. Club Brugge legde zijn wil weer op en had langs Vormer altijd op voorsprong moeten klimmen, maar de aanvoerder besloot na een heerlijke aanval onbegrijpelijk op Buta. Toen Bolat een zwiepende vrije trap van Sobol tegen de lat toetste, waren de thuisfans de wanhoop nabij.

   

  De bezoekers konden het puntje waarvoor ze gekomen waren al ruiken, maar in het slot ging het nog mis. Invaller Schrijvers zette Vanaken met een slim hakje voor doel. De Laet leek het stiftertje van de Gouden Schoen op de lijn weg te koppen, maar de assistent aan de overkant zag de bal over de lijn. Een controversieel doelpunt dus, maar op de Brugse zege valt weinig af te dingen. In minuut 90 tekende De Laet met een weifelende kopbal voor de enige Antwerpse kans.

   

  Club Brugge knoopt op het juiste moment weer aan met de zege. Het herstelt de kloof van negen punten met Gent en zet Antwerp al op twaalf eenheden.

  De Laet kopt de bal van Vanaken weg.

  Clement: "Niet evident om te blijven voetballen"

  Philippe Clement was opgelucht na afloop. "Je weet dat je tegen dit Antwerp hard moet vechten. Ik ben trots op wat mijn ploeg heeft gebracht. Het is niet evident om te blijven voetballen, dus ben ik blij dat het op het einde beloond werd."

   

  "We waren de enige ploeg met echte kansen, alleen zit het niet mee op het gebied van de afwerking", sakkerde de coach van Club. "Er was ook een goeie Bolat op de vrije schop van Sobol. Er was die kans met Ruud en die fase met Dennis, dat moet altijd een doelpunt zijn." Dennis ging er ook af voor Krmencik. "Michael heeft het DNA van Club. Hij is een harde werker die veel voor de ploeg wil doen en ook nog doelgevaarlijk is."

   

  Club Brugge heeft weer een kloofje geslagen. "Ik blijf het zeggen: daar kijk ik niet naar. Dit was een heel belangrijke overwinning, zowel mentaal als voetballend. We moeten niet achteromkijken. Ik zit met mijn gedachten al bij woensdag, want ik wil die bekerfinale halen."

  Vormer: "Het scoren zit voor mij even niet mee dit seizoen"

  Vanaken: "Ben niet 100% zeker dat die goal binnen was"

  Defour: "De lijnrechter steekt zijn vlag in de lucht omdat hij denkt dat het goal is"

  Hoedt: "Scheidsrechter zei me: 'De clubs willen geen doellijntechnologie betalen'"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde! Een omstreden doelpunt van Gouden Schoen Vanaken helpt Club Brugge voorbij een zeer defensief Antwerp. De Laet leek de bal op de lijn weg te koppen, maar de 1-0 bleef op het scorebord staan.
  3. tweede helft, minuut 92. De seconden tikken weg. Club is na drie draws op weg naar nog eens een zege, al is het nog prangend.
  4. tweede helft, minuut 91. Sobol schopt De Sart bijna doormidden en krijgt slechts geel. Antwerp mag wel een interessante vrijschop nemen.
  5. Gele kaart voor Eduard Sobol van Club Brugge tijdens tweede helft, minuut 91
  6. tweede helft, minuut 90. Bijna De Laet! Helemaal op het einde dan toch eens een echte kans voor Antwerp. De Laet duikt daar plots vrij op, maar kan zijn kopstoot niet genoeg kracht meegeven om Mignolet te verrassen.
  7. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Club Brugge, Matej Mitrovic erin, Krépin Diatta eruit
  8. tweede helft, minuut 89. Clement haalt Diatta naar de bank en brengt Mitrovic. Die moet achteraan wellicht Gano gaan beteugelen.
  9. tweede helft, minuut 87. Bölöni gooit Gano in de strijd. Kan die zijn ex-ploeg nog een hak zetten?
  10. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Antwerp, Zinho Gano erin, Aurélio Buta eruit
  11. tweede helft, minuut 85.
  12. tweede helft, minuut 85.
  13. tweede helft, minuut 85. De herhalingen doen de twijfels toenemen. De Laet lijkt de bal toch echt bovenop de lijn te keren, maar het doelpunt telt.
  14. tweede helft, minuut 84. Vanaken doet het! Schrijvers bevrijdt Vanaken met een heerlijk hakje. De Gouden Schoen heeft maar één moment nodig, hij wipt de bal over Bolat. De Laet lijkt net te laat te komen om de bal weg te koppen.
  15. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 84 door Hans Vanaken van Club Brugge. 1, 0.
  16. tweede helft, minuut 84. Iedereen is nu een extra verdediger bij Antwerp. Ze willen dat punt vasthouden. Peter Vandenbempt.
  17. tweede helft, minuut 82. Er hangt wel Brugse dreiging in de lucht, maar de potige defensie van Antwerp geeft al een poosje geen kansen meer weg. Zelf gevaarlijk zijn zit er evenwel niet meer in voor de bezoekers.
  18. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Club Brugge, Siebe Schrijvers erin, Charles De Ketelaere eruit
  19. tweede helft, minuut 79. Lamkel Zé trapt zonder veel overtuiging, Mignolet hoeft niks te doen.