Jonge Antoine Colassin verlost Anderlecht tegen Moeskroen

  1. 42' - Geel - Peter Zulj
  2. 40' - Geel - Jonah Osabutey
  3. 36' - Geel - Lasse Sobiech
  4. 22' - Geel - Nemanja Antonov
  1. 90+4' - Verv. Jéremy Doku door Zakaria Bakkali
  2. 90+1' - Verv. Francis Amuzu door Edo Kayembe
  3. 80' - Verv. Benjamin Van Durmen door Aleix García
  4. 77' - Geel - Michel Vlap
  5. 74' - Verv. Nemanja Antonov door Jérémy Huyghebaert
  6. 70' - Doelpunt - Antoine Colassin (1 - 0)
  7. 54' - Verv. Stipe Perica door Marko Bakic
  70'goalAntoine Colassin1 - 0

  Anderlecht heeft de droom van Play-off I weer met een speeldag verlengd. Antoine Colassin maakte het enige doelpunt tegen Moeskroen: 1-0. Dankzij de zege springt Anderlecht naar de 8e plaats, het volgt op 4 punten van Genk.

  Anderlecht - Moeskroen kort samengevat

  • Sleutelmoment: Halfweg de tweede helft is de inspiratie van Anderlecht schijnbaar opgebruikt. Gelukkig voor paars-wit ontbindt Antoine Colassin net dan zijn duivels en breekt hij de ban. Play-off I is nog niet weg.
  • Man van de Match: Jérémy Doku zal nog een paar weken opduiken in de nachtmerries van Nemanja Antonov. De flankspeler ging vooral in de eerste helft voortdurend als een wervelwind voorbij zijn zogenaamde bewaker.
  • Opvallend: Sinds Bernd Hollerbach sukkelt met een longontsteking, ligt ook zijn elftal ziek in bed. Op 21 december zat de Duitse coach voor het laatst op de bank, sindsdien verloor Moeskroen vier wedstrijden op een rij.

  Bekijk de goal uit Anderlecht - Moeskroen (1-0)

  Anderlecht kan overwicht niet verzilveren

  Anderlecht moest het zien te rooien zonder Chadli (blessure) en Saelemaekers (vertrokken naar Milan) en dus begonnen Vlap en Amuzu aan de wedstrijd. Aanwinst Pjaca zat op de bank en zou daar blijven zitten. Moeskroen dropte nieuwkomer Sobiech in de basis en goot wat extra beton om alles flink vast te zetten.

   

  Het balbezit was dan ook voor Anderlecht, dat in lijn met het proces geduldig opbouwde. Vlap trapte op aangeven van Cobbaut nog mis, maar Amuzu was wel trefzeker. Hij verraste Queiros op een diepe bal van Kompany, maar bleek vanuit buitenspel te vertrekken. Dat feestje ging dus niet door, maar paars-wit bleef domineren.

   

  Butez stopte Colassin af en kreeg bij de rebound van Vlap bijstand van Sobiech. Moeskroen ging iets kloeker spelen en zo droogden de kansjes van Anderlecht langzaam maar zeker op. Kompany en Murillo wisten Butez niet te verrassen en zo kocht de thuisploeg weinig voor haar 80% balbezit.

  Pakkend eerbetoon voor Robbie Rensenbrink voor de wedstrijd

  Colassin duwt vervelend Moeskroen kopje onder

  Moeskroen besefte dat het zelf ook wat moest ondernemen, maar kende niet meer dan een korte opflakkering in het begin van de tweede helft. Anderlecht nam snel over, maar er zat nog minder vaart in dan voor de rust. Doku maakte gebruik van een aarzeling tussen Wimmer en Antonov, maar twijfelde dan zelf te lang.

   

  Colassin had dan weer geen last van besluiteloosheid, maar stak te weinig gif in zijn knal naar de korte hoek. Daarmee leek Anderlecht zijn beste pijlen verschoten te hebben. Moeskroen zag de recordkampioen steeds onnauwkeuriger spelen en kwam zelfs voorzichtig piepen met een weliswaar mislukt schot van invaller Bakic.

   

  Net in dat wak sloeg Colassin toe. De jonge spits maakte na een handige draai zijn tweede goal in drie matchen, maar bij de eerste herhaling leek er stront aan de knikker. De lijn van de VAR bracht uitsluitsel: Colassin stond net niet buitenspel en dus haalde het Lotto Park opgelucht adem.

   

  De riem ging eraf bij Anderlecht en de wedstrijd stierf een trage dood. Ondanks de inbreng van de creatieve Garcia en de toenemende nervositeit bij Anderlecht waren de bezoekers uit Henegouwen immers tot weinig in staat. Van Crombrugge moest welgeteld één schotje van Bakic vangen.

  Supporters eren Robbie Rensenbrink met grote tifo

  Vercauteren: "Alleen de efficiëntie kon beter"

  Frank Vercauteren pakte een toch wat benauwde zege met Anderlecht. "Ik ben over bijna alles tevreden, alleen de efficiëntie kon beter. Voor de rest deden we wat we moesten doen. Het was duidelijk waarvoor Moeskroen was gekomen, maar dat is hun recht."

   

  "Zolang je geen afstand neemt, blijft het een gevaarlijke match. Dan is het een kwestie van aanwezig te blijven om het af te maken. Het is een gegeven dat we het daar moeilijk mee hebben. Goals maken is niet ons sterkste punt", onderstreepte de coach het feit dat enkel de vier staartploegen en STVV minder scoren.

   

  Gelukkig is er nog de jonge Colassin. "Ja, maar hij is niet beslissend. Hij is een deel van. Hij heeft wel scorend vermogen en dat hebben we niet veel", verfijnde Vercauteren. "We moeten onze goals verspreiden over zo veel mogelijk spelers."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. Anderlecht maakt niet bijster veel indruk tegen Moeskroen, maar boekt wel een verdiende en belangrijke zege. Colassin maakte het enige doelpunt van de match.
  3. tweede helft, minuut 94. Vervanging bij Anderlecht, Zakaria Bakkali erin, Jéremy Doku eruit
  4. tweede helft, minuut 92. Het is lang stil geweest rond Doku, maar opeens ontploft hij weer. De dribbel is knap, de voorzet veel minder.
  5. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Anderlecht, Edo Kayembe erin, Francis Amuzu eruit
  6. tweede helft, minuut 90. Toch wat angst? Terwijl de seconden wegtikken, lijkt er toch enige onzekerheid in de paars-witte rangen te sluipen. Vlap jast een bal blind weg.
  7. tweede helft, minuut 89. Moeskroen probeert de bakens te verzetten, maar is daar veel te laat mee begonnen. Er zit ook weinig overtuiging in bij de Henegouwers.
  8. tweede helft, minuut 86. Wat krijgen we nu? Van Crombrugge moet voor het eerst een bal pakken, al stelt het schot van Bakic weinig voor.
  9. tweede helft, minuut 83. Edgar Davids is op de tribune niet echt onder de indruk van het spelniveau. De Pitbull heeft in zijn tijd wel wat beters meegemaakt.
  10. tweede helft, minuut 80. Moeskroen moet wat ondernemen en dus krijgt Garcia ruim tien minuten speeltijd. De Spanjaard moet iets proberen te forceren.
  11. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Excel Moeskroen, Aleix García erin, Benjamin Van Durmen eruit
  12. tweede helft, minuut 77. Luckassen lijkt iets verrekt te hebben in zijn bovenbeen. Moet de thuisploeg weer een verdediger wisselen?
  13. Gele kaart voor Michel Vlap van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 77
  14. tweede helft, minuut 77. De hoop op Play-off I blijft levend. Stef Wijnants.
  15. tweede helft, minuut 76. Anderlecht kan nu met iets meer rust aan de bal blijven. Heeft Moeskroen nog iets in petto?
  16. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Excel Moeskroen, Jérémy Huyghebaert erin, Nemanja Antonov eruit
  17. tweede helft, minuut 73. Met wat vertraging verlaat Antonov het veld voor Huyghebaert.
  18. tweede helft, minuut 71. Colassin doet het! Antoine Colassin verlost Anderlecht met een keurig doelpunt. Hij draait vlotjes weg en krult de bal dan buiten het bereik van Butez in de benedenhoek. De herhaling lijkt te suggereren dat het buitenspel is, maar de lijn maalt veel duidelijk. Geldige goal!