Jarige MPH moet lang wachten op cadeau: Standard pas in slot op en over Oostende

  1. 89' - Doelpunt - Kostas Laifis (2 - 1)
  2. 83' - Verv. Obbi Oulare door Duje Cop
  3. 83' - Verv. Jelle Bataille door Indy Boonen
  4. 79' - Doelpunt - Mërgim Vojvoda (1 - 1)
  5. 73' - Verv. Maxime Lestienne door Aleksandar Boljevic
  6. 71' - Verv. Michiel Jonckheere door Anton Tanghe
  7. 65' - Geel - Ante Palaversa
  8. 61' - Verv. Samuel Bastien door Felipe Avenatti
  9. 60' - Geel - Sindrit Guri
  10. 56' - Verv. Fashion Sakala door Sindrit Guri
  11. 54' - Doelpunt - Jelle Bataille (0 - 1)
  54'goalJelle Bataille0 - 1
  79'goalMërgim Vojvoda1 - 1
  89'goalKostas Laifis2 - 1

  Standard heeft Oostende met 0 punten weer naar de kust gestuurd, zij het op de valreep. Oostende, dat tegen de degradatie vecht, kwam kort na de rust op voorsprong. Standard wachtte tot de laatste 10 minuten om de rollen om te draaien. Zo is het toch geen 61e verjaardag in mineur voor Preud'homme. Standard nadert tot op 1 punt van Gent en Antwerp.

  VIDEO: Bekijk de goals uit Standard-Oostende (2-1)

  Standard - KV Oostende in een notendop:

  • Sleutelmoment: Oostende verdedigt de krappe voorsprong met man en macht, tot Vojvoda tien minuten voor tijd gelijkmaakt. De weerstand is gebroken en Standard gaat alsnog met de volle buit lopen.
  • Man van de match: Weinig uitblinkers bij Standard, maar in een spannende slotfase was Mehdi Carcela toch weer de man van de flitsen en de beslissende pass. Hij leverde de assist voor de gelijkmaker van Vojvoda.
  • Opvallend: Standard boekt pas zijn eerste thuiszege sinds begin december. Toen werd er ook - ook al nipt - gewonnen van Cercle Brugge, ook toen met een erg late winning goal.

  Weinig te beleven in flauwe eerste helft

  De eerste helft van de thuisploeg was er een om snel te vergeten: Standard acteerde slordig en ongeïnspireerd en vond geen opening in de solide organisatie van Oostende. Sclessin moest geduld oefenen tot de laatste minuten voor de pauze om noemenswaardig doelgevaar te zien. Amallah en Lestienne misten de kansen.

   

  Dan konden de bezoekers toch met een beter gevoel naar de kleedkamers trekken. Dennis van Wijk zag zijn jongens aardig meevoetballen en zelfs een paar keer dreigend uit de hoek komen. Vooral in de omschakeling oogde KVO gevaarlijk: Bataille en Sakala doken gepast de ruimte in, maar konden niet afwerken.

  Standard beslist partij alweer in slotfase

  Na een (vermoedelijke) donderspeech van Preud’homme begon Standard gretiger aan het tweede bedrijf. Een uithaal van Carcela raakte de paal. Het thuispubliek ging er weer vol achter staan, maar werd meteen daarna het zwijgen opgelegd door Bataille, die een Oostendse aanval fraai afwerkte met buitenkant rechts.

   

  Tot tien minuten voor tijd mocht Oostende hopen op een dikke stunt, maar toen sloeg de Luikse motor alsnog aan. Vojvoda scoorde na samenspel met Carcela de knappe gelijkmaker, en dat was het sein voor een slotoffensief van Standard. Het was uiteindelijk Laifis die met een forse uithaal het verdict velde voor KV Oostende, dat na een verdienstelijke partij toch weer met lege handen achterblijft.

  VIDEO: Sakala in tranen op de bank na blessure

  Preud'homme: "Wij slikken altijd wereldgoals"

  De jarige Michel Preud’homme zag de wedstrijd die hij verwacht had, met een stug Oostends blok: "We hadden niet de snelheid en de technische capaciteit om het blok van Oostende te ontwrichten: te veel slechte passes, voorzetten kwamen niet aan... Bovendien lag het veld er niet goed bij. Dat is misschien een uitleg, maar we hadden op sommige momenten toch beter moeten doen."

   

  "Wij slikken bijna altijd een wereldgoal in onze thuismatchen, ook nu weer, dus we weten ondertussen dat we moeten pompen. En als je een ploeg tegen zijn doel duwt, weet je ook dat je efficiënt moet zijn vanuit de tweede lijn. Het zijn nu twee verdedigers die de vrijheid hadden om te trappen. Onze aanvallers hadden die vrijheid niet. Eigenlijk is dit een logisch resultaat, maar het was niet gemakkelijk. Zo zie je dat elke ploeg het moeilijk heeft op dit ogenblik", aldus Preud'homme.

  Van Wijk: "Hopelijk vind ik nog elf fitte spelers"

  Dennis van Wijk kon ook in zijn tweede wedstrijd bij Oostende geen punten pakken. "We hebben natuurlijk ook wat pech gehad, want we moesten drie noodgedwongen wissels doorvoeren, waardoor de organisatie wat in elkaar zakte. Dan begint de angst ook mee te spelen en beginnen we achteruit te kruipen in plaats van druk te blijven zetten en te blijven voetballen, zoals het ons toch enkele keren heel goed gelukt is. Dat is heel spijtig."

   

  "Maar zoals we vandaag gevoetbald hebben, moeten we de komende weken zeker nog punten pakken. Maar dan moet ik wel elf fitte spelers zien te vinden, want dat is momenteel een drama bij ons. Ze vallen bij bosjes."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Einde. Afgelopen! Standard buigt in de slotfase een achterstand om in een voorsprong en verslaat KV Oostende met 2-1.
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 94. Dan toch nog een aardig verjaardagsgeschenk voor Preud'homme. Maar ze zijn tot het uiterste moeten gaan. Michel Preud'homme.
  4. tweede helft, minuut 91. We zitten intussen al in de blessuretijd: er worden vijf minuten bijgeteld.
  5. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 89 door Kostas Laifis van Standard. 2, 1.
  6. tweede helft, minuut 89. 2-1: Laifis velt hard verdict voor Oostende. Laifis helpt Standard op en over Oostende. Met een verschroeiend afstandsschot neemt hij Ondoa te grazen: 2-1 voor de thuisploeg, een bittere pil voor KV Oostende.
  7. tweede helft, minuut 84. Oostende is toch nog niet uitgeteld! De Standard-defensie blijft wijken voor de oprukkende Palaversa, die uiteindelijk kan uithalen, maar tegen ploegmaat Guri aanknalt.
  8. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Standard, Duje Cop erin, Obbi Oulare eruit
  9. tweede helft, minuut 83. Gaat Standard de situatie nog helemaal omkeren in de slotfase? Oostende oogt vermoeid en moet nog tien lange minuten knokken voor een punt.
  10. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij KV Oostende, Indy Boonen erin, Jelle Bataille eruit
  11. tweede helft, minuut 80.
  12. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 79 door Mërgim Vojvoda van Standard. 1, 1.
  13. tweede helft, minuut 79. 1-1: Vojvoda maakt knap gelijk. Standard maakt gelijk met nog zo'n tien minuten op de klok. Vojvoda zoekt de een-twee met Carcela en prikt de bal met buitenkant rechts knap in de verste hoek: 1-1, een mokerslag voor Oostende.
  14. tweede helft, minuut 77. Uithaal Amallah. Infiltreren tot in de zestien meter lukt niet, dus probeert Amallah het maar uit de tweede lijn. Geen onaardige poging, maar net wat te hoog.
  15. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Standard, Aleksandar Boljevic erin, Maxime Lestienne eruit
  16. tweede helft, minuut 73. Ondanks de aanhoudende druk van Standard heeft Ondoa nog niet veel werk moeten opknappen in deze tweede helft. Een hoekschop van Gavory raakt opnieuw niet voorbij de eerste zone.
  17. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij KV Oostende, Anton Tanghe erin, Michiel Jonckheere eruit