• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vanaken beslist boeiende klassieker met zijn gouden linker

  1. 40' - Doelpunt - Hans Vanaken (1 - 1)
  2. 21' - Doelpunt - Antoine Colassin (1 - 0)
  1. 90+5' - Geel - Eduard Sobol
  2. 90+1' - Verv. Antoine Colassin door Edo Kayembe
  3. 84' - Verv. Nacer Chadli door Michel Vlap
  4. 80' - Doelpunt - Hans Vanaken (1 - 2)
  5. 74' - Verv. Siebe Schrijvers door Charles De Ketelaere
  6. 67' - Verv. Jeremy Doku door Francis Amuzu
  7. 66' - Geel - Brandon Mechele
  8. 61' - Verv. David Chidozie Okereke door Loïs Openda

  Hans Vanaken heeft zijn tweede Gouden Schoen nog eens in de verf gezet tegen Anderlecht. Paars-wit kwam op voorsprong dankzij debutant Antoine Colassin, maar feestvarken Hans Vanaken werd de matchwinnaar met twee goals met zijn linker. Vooral de 1-1 was een pareltje. Eindstand: 1-2.

  Anderlecht – Club Brugge in een notendop:

  • Sleutelmoment: Anderlecht speelt zijn beste eerste helft van het seizoen en is daarin beter dan Club Brugge. Paars-wit verdient het om de voorsprong mee te nemen naar de kleedkamer, maar kort voor de rust schudt Hans Vanaken een fenomenaal kunstwerk uit zijn linker.
  • Man van de match: Zeg maar man van de week. Hans Vanaken beschikt over twee gouden voeten en tekent al in januari met zijn linker voor het doelpunt van het jaar. In de tweede helft trok hij ook al met zijn linker de felbevochten overwinning over de streep.
  • Opvallend: Vlak voor het einde van de wedstrijd schrikt Simon Mignolet zich een hoedje wanneer er een bommetje vlakbij hem ontploft. Vincent Kompany bewijst nog maar eens waarom hij een van de meest geliefde spelers in het spelletje is.

  Bekijk de goals uit Anderlecht - Club Brugge (1-2)

  Geen Roofe? Geen probleem.

  Antoine Colassin. Dat was de naam van het witte konijn dat Frank Vercauteren uit zijn hoed toverde als vervanger van Kemar Roofe. De 18-jarige Belgische jeugdinternational had tot vandaag nog geen minuut gespeeld voor de A-ploeg van paars-wit en mocht uitgerekend in de topper tegen Club Brugge debuteren.

   

  Colassin deed dat met bravoure: al in de openingsseconden kopte hij op de dwarsligger. Het bleek slechts uitstel van een droomdebuut voor de aanvaller, want na 20 minuten spelen trof hij wel raak. Colassin zette zelf de actie op en werd op het juiste moment bediend door Saelemaekers. Met een heerlijke plaatsbal verschalkte hij Mignolet, iets wat weinigen dit seizoen is gegeven.

   

  Anderlecht speelde als vanouds nog eens genietbaar combinatievoetbal. De recordkampioen verdiende het om de 1-0-voorsprong mee te nemen naar de kleedkamer, maar dat was zonder de genialiteit van Hans Vanaken gerekend. De Gouden Schoen bewees dat ook zijn linkervoet een gouden randje heeft en tekende nu al voor het doelpunt van het jaar.

  Colassin bekroont zijn opvallend debuut met een doelpunt

  Vanaken velt een hard verdict voor verdienstelijk Anderlecht

  In de tweede helft moesten we wat aan kwaliteit inboeten, maar in ruil kregen we nog meer strijd en spanning te zien op het veld. De topper tussen Anderlecht en Club verveelde geen seconde met kansen aan beide zijden, al namen de bezoekers op het uur toch de belangrijke fysieke bovenhand.

   

  Waar Dennis in het derde kwart van de wedstrijd tot drie keer toe in faalde, lukte Hans Vanaken tien minuten voor tijd wel. Op aangeven van De Ketelaere, die de ruimte werd ingestuurd door Vormer, mikte de Gouden Schoen zijn tweede van de avond - zijn tweede met links overigens - in de verste hoek.

   

  In een prangende slotfase kreeg de thuisploeg nog één reuzenkans om alsnog een punt uit de brand te slepen, maar Amuzu trapte op weg naar een leeg doel tegen ploegmaat Saelemaekers. De 1-2-nederlaag is een zuur verdict voor een erg verdienstelijk Anderlecht, voor wie Play-off I nu wel erg moeilijk wordt. En Club Brugge, wel, die denderen gewoon voort.

  Kompany maakt supporters duidelijk dat bommetje gooien naar Mignolet niet kan

  Vormer: "Pakt die lange effe een doelpuntje mee, zeg"

  • Ruud Vormer (Club Brugge): “Anderlecht was het eerste half uur de betere ploeg, maar over de ganse wedstrijd gezien vond ik ons toch het beste team en daarom gaan wij er met de overwinning vandoor. We lieten hen te veel voetballen en dan zie je dat ze dat goed kunnen, maar dan pakt die lange (Hans Vanaken, nvdr.) zo’n doelpunt mee en dat sleurt er ons doorheen. Complimenten aan het hele team, we hebben gevochten, gestreden en verdiend gewonnen. De eerste wedstrijd na de winterstop is altijd even wennen, we zijn heel blij met deze driepunter.”
  • Hans Vanaken (Club Brugge): "We wisten dat het een andere wedstrijd zou zijn dan in de beker. Ze hadden een paar weken om zich voor te bereiden en we verwachtten ook dat ze fel zouden starten omdat het misschien wel hun laatste kans was om de top 6 nog bij te benen. De wedstrijd kon daardoor alle kanten uit. Wat ik dacht vlak voor de gelijkmaker? Gewoon trappen. Voor hetzelfde geld ging hij het stadion uit, maar dat was gelukkig niet het geval. Misschien dat ik voor mijn Gouden Schoen deze keer wel mijn linkerschoen aan de organisatie geef."
  • Vincent Kompany (RSC Anderlecht): "Het was een open wedstrijd, met twee ploegen die wilden voetballen. Club Brugge is zo compleet, ze staan qua maturiteit nog een stap verder dan wij, maar wij hebben dezelfde ambitie qua dominantie in het spel. We zijn teleurgesteld, maar er waren lichtpunten vandaag en er is nog zoveel marge voor deze ploeg. Wat die lichtpuntjes zijn? Ik moet er geen tekeningetje bij maken dat Colassin vandaag een prachtig debuut heeft gemaakt. Voor de rest moeten we ons niet laten ophitsen door de buitenwereld. De lange termijn is het belangrijkste en ik ben zo fier op het harde werk dat de jonge gasten leveren.” 

   

  Vanaken: "Ik raak die bal gewoon perfect"

  Vormer: "We hadden een wereldgoal nodig van die lange"

  Van Crombrugge: "Weer een ontgoocheling"

  De coaches aan het woord

  • Philippe Clement (coach Club Brugge): "Of deze zege aanvoelt als een mijlpaal? Dat weet je pas achteraf, maar het is alleszins een erg belangrijke. Anderlecht is groeiende en voor hen was het een wedstrijd van alles of niets. De eerste twintig minuten hadden we het lastig met de hoge druk man op man, zeker op onze rechterkant. Na de wissels kregen we meer controle over de wedstrijd en de tweede helft domineren we volledig. Misschien hadden we wel nog meer kunnen scoren ook. Dat Hans Vanaken opnieuw de Gouden Schoen heeft gewonnen, is niet voor niets en dat zie je vandaag. Maar ik wil toch ook de ploegprestatie lauweren. Mijn spelers zijn nooit gaan twijfelen en zijn er voor blijven gaan, met resultaat. De supporters van Anderlecht, Club Brugge en de neutrale toeschouwers hebben een wedstrijd gezien waarin veel gebeurde, waarin veel beleving te zien was, maar soms iets te weinig kwaliteit aan de bal."
  • Frank Vercauteren (coach RSC Anderlecht): "Club Brugge heeft het moeilijk gehad tegen dit Anderlecht, maar ze blijven natuurlijk wel enorm veel kwaliteiten hebben. De wedstrijd stemt me wel hoopvol. We zijn de afstand aan het dichtfietsen, alleen kunnen we dat nu nog niet omzetten in resultaten. Club Brugge is beter geworden tijdens de winterstop, maar wij zijn zelf ook een heel stuk verbeterd. We hebben kunnen tonen dat we meer en meer gaan meedoen in de toekomst, maar de realiteit is vandaag en morgen en verder kijken we momenteel niet. Stap per stap."

  Clement: "Hans is gewoon een exceptioneel talent"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Einde partij! Club Brugge heeft de topper bij Anderlecht gewonnen met 1-2, maar makkelijk ging dat zeker niet. Vanaken velde met twee treffers een hard verdict voor een verdienstelijk Anderlecht. Colassin debuteerde voor paars-wit met een doelpunt.
  3. Gele kaart voor Eduard Sobol van Club Brugge tijdens tweede helft, minuut 95
  4. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Anderlecht, Edo Kayembe erin, Antoine Colassin eruit
  5. tweede helft, minuut 91. Colassin is leeggespeeld en krijgt een applausvervanging. Ondertussen gooien de Anderlecht-supporters een bommetje richting Mignolet, die zich een hoedje schrikt. Kompany toont zich een grote meneer.
  6. tweede helft, minuut 91. Anderlecht krijgt nog vier extra minuten om een nederlaag af te wenden.
  7. tweede helft, minuut 88. Amuzu mist! Drie minuten voor het einde krijgt Amuzu dé kans om alsnog een punt uit de brand te slepen. Saelemaekers stuit eerst nog op Mignolet, de rebound is voor Amuzu, die op Saelemaekers trapt op weg naar een leeg doel. Wat een pech!
  8. tweede helft, minuut 86.
  9. tweede helft, minuut 86. Saelemaekers zet Vanaken en Cools te kijk met een heerlijke beweging, maar kiest dan voor een fopduik. Hij komt goed weg zonder kaart.
  10. tweede helft, minuut 85.
  11. tweede helft, minuut 84.
  12. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Anderlecht, Michel Vlap erin, Nacer Chadli eruit
  13. tweede helft, minuut 83. De Ketelaere laat zich opvallen bij zijn invalbeurt. Hij zoekt de verste bovenhoek met zijn linker, maar mikt te hoog.
  14. tweede helft, minuut 82. Het is de klasse van Vanaken die het verschil hier maakt. Peter Vandenbempt op Radio 1.
  15. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 80 door Hans Vanaken van Club Brugge. 1, 2.
  16. tweede helft, minuut 80. Vanaken opnieuw met links! De Ketelaere duikt de ruimte in op rechts en wordt daar aangespeeld door Vormer. De Ketelaere trekt het leer slim achteruit en Vanaken frommelt de bal met links in de verste hoek: 1-2. Een hard verdict voor Anderlecht.
  17. tweede helft, minuut 78. Het blijft spannend in het Lotto Park. Er hangt veel vanaf, vooral voor Anderlecht dan. Peter Vandenbempt op Radio 1.
  18. tweede helft, minuut 77. Anderlecht komt van onder de druk uit. Saelemaekers zet buitenkantje rechts voor, Amuzu delft het onderspit tegen Mignolet. Kansen langs beide zijden nu!
  19. tweede helft, minuut 76. Dennis laat het weer liggen! Kompany en Luckassen laten zich kinderlijk ringeloren op een hoge bal. Dennis ontsnapt, maar wordt nog net voldoende gehinderd door Luckassen en trapt in het zijnet. De derde grote kans die Dennis mist.
  20. tweede helft, minuut 75.