2. 81' - Geel - Lazare Amani
Jupiler Pro League - speeldag 21 - 26/12/19 - 14:30

KRC Genk heeft thuis tegen Eupen gedaan wat het moest doen. Ito en Onuachu zetten de titelverdediger op rozen. De tegengoal van Eupen bracht nog even spanning in de Luminus Arena, maar Genk trok de belangrijke zege toch over de streep.

KRC Genk – KAS Eupen in een notendop:

• Sleutelmoment: Cools treft vlak voor de rust raak voor Eupen, maar D'Hondt heeft handspel gezien. Genk mag met 1-0 gaan rusten in plaats van met 1-1, een wereld van verschil.
  • Man van de match: Junya Ito zette het Genkse overwicht om in een verdiende voorsprong en leverde nadien een panklare assist af voor Onuachu. De Japanner had nog meer assists kunnen hebben, maar Onuachu liet twee grote kopkansen liggen.
  • Opvallend: Het Genkse programma na Nieuwjaar is op zijn zachtst gezegd uitdagend: in de komende 9 matchen neemt de landskampioen het op tegen alle huidige top 7-ploegen.

Bekijk de goals uit Genk - Eupen (2-1)

Verdiende Genkse voorsprong, Eupense gelijkmaker afgekeurd

In de strijd om een Play-off I-plaats kon Genk zich in eigen huis geen puntenverlies veroorloven tegen Eupen. De heenwedstrijd eindigde op 2-0 in het voordeel van de Panda’s, die na die knappe overwinning amper 3 op 18 haalden in de competitie. Genk ging het niet veel beter voor de wind: sinds de komst van Wolf werd er in 8 wedstrijden slechts 2 keer gewonnen.

De Limburgers namen het initiatief in de openingsfase en werden daar na 11 minuten spelen voor beloond. Berge opende splijtend op Maehle, die op zijn beurt aflegde op Ito. De Japanner omspeelde zijn mannetje met een simpele kapbeweging en verschalkte De Wolf vervolgens met zijn linker.

Een scherpe reactie van Eupen bleef uit, maar vlak voor de rust werd de thuisaanhang toch even opgeschrikt toen Vandevoordt overenthousiast naast een bal ging en botste met een ploegmaat. Cools dacht de gelijkmaker te hebben gescoord, maar scheidsrechter D’Hondt zag hands van Cools en hield het op 1-0 halfweg.

Genk moet zwoegen tot het einde

Eupen leverde vlak voor de rust een duidelijk signaal af aan het adres van de landskampioen en dus ging Genk in de tweede helft meteen op zoek naar een geruststellend tweede doelpunt. Onuachu en Samatta waren er dicht bij, maar moesten eerst een aantal kansen de nek omwringen alvorens de boomlange Genk-spits verlossing bracht op aangeven van Ito.

De wedstrijd leek beslist, maar Genk liet de aandacht even verslappen en werd daar meteen voor gestraft. Geen vijf minuten na de 2-0 had Eupen alweer de aansluitingstreffer beet: Lazare, voor het eerst sinds eind augustus nog eens in de bezoekende basis, kopte een voorzet van Beck wondermooi in de hoek.

Met hangen en wurgen wist Genk de 2-1-voorsprong te verdedigen tot het laatste fluitsignaal. Overtuigen deden de Limburgers opnieuw niet, maar met het oog op wat hen te wachten staat na Nieuwjaar zal deze overwinning extra zoet smaken.

De coaches aan het woord

• Benat San Jose (coach KAS Eupen): “Over de tweede helft ben ik tevreden. In de eerste helft startten we niet goed, het kostte tijd voor we in de wedstrijd zaten. Nadien werden we beter en tikten we het balletje zelfs rond op de helft van de tegenstander. Na de rust dwongen we meer dan één kans af en gaven we mee een gezicht aan deze wedstrijd. We hadden zelfs een punt kunnen pakken, want voor mij was er niets aan de hand bij het doelpunt van Cools. Ik duik met vertrouwen het nieuwe jaar in en ben optimistisch voor 2020.”

• Hannes Wolf (coach KRC Genk): “De overwinning is verdiend, we hadden meer doelpunten kunnen maken. Ik had een felbevochten wedstrijd verwacht en ben fier dat mijn team daarin de bovenhand nam. We sprokkelen 9 punten uit onze laatste 4 wedstrijden en hebben iets rechtgezet na de wedstrijd tegen Anderlecht. De laatste wedstrijd van het jaar winnend afsluiten is levensbelangrijk, het zorgt voor ontspanning. Na Nieuwjaar wachten er een pak moeilijke wedstrijden, maar van die uitdagingen willen we ook genieten. We maken ook in zulke matchen kans en zullen er te gepasten tijde op focussen. Vandaag moeten we daar nog niet aan denken.”

90+3'

Einde partij!

Genk heeft een deugddoende en broodnodige zege beet vlak voor de jaarwisseling. Het maakte het zichzelf wel onnodig moeilijk na de 2-0 van Onuachu, maar een gelijkmaker kwam er na de Eupense aansluitingstreffer niet meer: 2-1.
90+2'
In de tweede van drie minuten extra tijd neemt Bautista een afvallende bal op zijn linker. Er zat meer in, maar de bal gaat hoog over en naast.
90+1'

90'
De extra tijd is ingegaan. Die bedraagt drie minuten.
89'
Bolingi kopt voor Eupen ruim naast.
88'
Ito probeert het nog eens met zijn linker, maar doet dat minder goed dan in het begin van de eerste helft: meters naast.
86'
Bongonda zorgt voor ademruimte. Hij dwingt Schouterden tot een hoekschop. Hrosovsky slentert naar de vlag en steelt zo een half minuutje.
84'
Maehle aarzelt te lang voor Genk. Hij gaat naar zijn linker, dan weer naar zijn rechter en loopt zo zijn eigen ruimte dicht.
84'
Eupen gelooft in zijn kansen en dat is meer dan terecht. Deze wedstrijd zit er nog niet op.
82'
Ito heeft de verlossing aan de voet, maar kapt te scherp om nog een schot uit zijn linker te kunnen persen. De slotfase in de Luminus Arena is spannend.
82'

Genk kruipt massaal achteruit. Er kruipt paniek in de Limburgse rangen.

Glenn Martens op Radio 1
81'
80'

Bijna 2-2!

De 2-2 staat ei zo na op het bord, maar Cools gaat onbegrijpelijk met de hak naar een uitstekende voorzet van Milicevic. Vandevoordt redt in twee tijden.
78'
Een verre trap van Beck komt onverhoopt bij Bolingi terecht. De aanvaller van Eupen negeert Bautista aan de tweede paal en gaat voor eigen geluk, zonder succes.
77'
Met nog een klein kwartier te spelen gaat Eupen op zoek naar de gelijkmaker. Genk kruipt achteruit en dat lijkt ons niet de juiste tactische keuze.