• home
 • video
 • pas verschenen

  Vlap trapt kerstfeest op gang bij Anderlecht, 1e zege voor Kompany als basisspeler

  1. 90+1' - Verv. Michel Vlap door Isaac Thelin
  2. 84' - Verv. Jeremy Doku door Alexis Saelemaekers
  3. 82' - Verv. Nacer Chadli door Edo Kayembe
  4. 82' - Verv. Neto Borges door Stephen Odey
  5. 63' - Verv. Paul Onuachu door Mbwana Samatta
  6. 62' - Verv. Theo Bongonda door Ianis Hagi
  7. 61' - Doelpunt - Michel Vlap (2 - 0)
  8. 54' - Doelpunt - Michel Vlap (1 - 0)
  54'Michel Vlap1 - 0
  61'Michel Vlap2 - 0

  Anderlecht heeft zijn supporters nog eens laten genieten met een zege in de topper tegen Genk. Michel Vlap kwam boven water en verdubbelde in een klap zijn doelpuntentotaal met zijn eerste treffers sinds augustus. Paars-wit nadert tot op 5 punten van de top 6.

  Anderlecht - Racing Genk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Aly Samatta kopt Racing Genk heel snel na de 2-0 weer in de match, maar de invaller wordt afgevlagd voor nipt buitenspel. Die 2-1 had Genk kunnen herlanceren, maar na het afgekeurde doelpunt konden de bezoekers Anderlecht amper verontrusten.
  • Man van de match: Met zijn twee doelpunten zal Michel Vlap de Oscar wel wegkapen, maar ook de verguisde Peter Zulj kreeg meermaals een open doekje van het Anderlecht-publiek.
  • Opvallend: Winnen met Vincent Kompany in de basis: Anderlecht trekt eindelijk een streep onder de negatieve reeks en pakt zijn eerste driepunter met zijn aanvoerder van begin tot einde op het veld.

  Bekijk de doelpunten:

  Genk opent, maar zakt daarna volledig weg

  Dat het na 45 minuten nog 0-0 stond, zal voor de Anderlecht-aanhang geen verrassing
  geweest zijn. Maar het eerste bedrijf tegen Racing Genk was wel een stuk minder bloedeloos dan de wanvertoningen tegen pakweg Kortrijk of Waasland-Beveren eerder dit seizoen.

   

  Nochtans volgde Genk het bekervoorbeeld van Club Brugge en zette het Anderlecht meteen met de rug tegen de muur. Steunpilaar Van Crombrugge was ook nu bij de pinken met reddingen op snelle kansen van Paintsil en Onuachu.

   

  Toegegeven, de lat ligt tegenwoordig niet echt hoog voor paars-wit, maar Anderlecht nam daarna over en gaf een gretige en scherpe indruk. “Oudjes” Kompany en Chadli namen hun makkers op sleeptouw.

   

  Balbezit was er zeker, dreiging ook, maar de laatste pass ontbrak te vaak. Een afgeweken voorzet van Vlap tegen de paal, een schot van Chadli en een stiftballetje van Doku: een doelpunt voor de rust had zeker in het scenario kunnen staan.

  Vlap scoort twee keer voor het uur

  Hoewel Genk met Ito vlak voor de pauze nog het laatste woord had gehad, waren de Limburgers muisstil bij het begin van de tweede helft. Anderlecht nam de match zoetjesaan in handen en na 10 minuten veerde het publiek recht: Doku bediende Vlap, die de frustraties van zich aftrapte.

   

  Anderlecht kwam plots onder stoom en rook bloed. Chadli liet de 2-0 net voor het uur nog
  liggen, maar een minuutje later was het toch prijs. Zulj roofde de bal, Chadli geselde de paal, Vlap nam de rebound voor zijn rekening.

   

  Het Anderlecht-bestuur kon plots lachen, zeker toen de pijlsnelle 2-1 van Samatta werd afgekeurd voor nipt buitenspel. Het was zowat de laatste stuiptrekking van een zwak en te stereotiep Genk.

   

  Een volwassen RSCA speelde de match uit en liet de 3-0 nog meermaals liggen. Dankzij de verdiende overwinning mag paars-wit zich zowaar mee de winnaar van het weekend noemen. Het ruikt ook weer de top 6, al moet vrijdag op de Bosuil de bevestiging volgen.

  Vercauteren: "Tevreden over bijna alles, maar nu niet zweven"

  • Frank Vercauteren (trainer Anderlecht): "Ik ben tevreden over heel veel, over bijna alles. Er zijn altijd punten voor verbetering, maar de aanpak, ons voetbal, onze kansen: ik kan alleen maar proficiat zeggen voor de volledige prestatie. Waarom we vandaag tegen de kampioen wel konden overtuigen? Het is een moment en daarin moeten we nog een constante hebben. Dat is ons werkpunt. Het voetbal kunnen we brengen, maar 35 minuten zoals tegen Club is niet genoeg. Vandaag hebben we al veel meer gepresteerd, maar we mogen nu niet stilstaan of zweven. Tegen Antwerp volgt een heel moeilijke wedstrijd en daar moeten we eigenlijk bevestigen wat het label van Anderlecht het hele jaar moet zijn."
  • Peter Zulj (Anderlecht): "We verdienden de zege. Het was echt een goeie match. We speelden veel beter, directer naar doel en tussen de linies. Dat ik het zelf ook goed gedaan heb? Ja, dat denk ik. De ploeg geeft me vertrouwen. Ik kreeg mijn kans en heb die genomen. Ik moet constant zijn en elke week zo proberen te spelen. Als ik dat doe, dan ben ik een goeie speler."
  • Hannes Wolf (trainer Racing Genk): "Het klinkt gek, maar we hadden een goeie week en we hadden hier veel van verwacht. De eerste minuten waren goed, maar daarna was Anderlecht de betere ploeg. We hadden moeite om de ruimtes dicht te houden en we dwongen te weinig kansen af. Dit is een verdiende zege voor Anderlecht en een ontgoocheling voor ons. Nu moeten we reageren tegen Eupen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93. Einde. Afgefloten! Een opsteker voor Anderlecht, dat na de pauze meer grinta uitstraalde dan Genk en een verdiende overwinning boekt. Vlap scoorde twee keer. Volgt vrijdag de bevestiging op de Bosuil? Het kerstdiner kan alvast met een iets aangenamer gevoel aangesneden worden. .
  2. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Anderlecht, Isaac Thelin erin, Michel Vlap eruit
  3. tweede helft, minuut 90. Ook Vlap wordt nog beloond met een applauswissel. Is de Nederlander nu echt vertrokken met zijn twee doelpunten?
  4. tweede helft, minuut 88. Na een uitstekende tackle van Kompany countert Anderlecht. De zuurstoftank van Vlap is leeg, ook Roofe krijgt de 3-0 niet op het bord.
  5. tweede helft, minuut 87. Paars-wit krijgt de handen nog eens op elkaar met een vloeiende aanval. Roofe zoekt een doelpunt, maar Vandevoordt kan de bal makkelijk klemmen in zijn buikholte. .
  6. tweede helft, minuut 86. Anderlecht heeft alles onder controle. Tom Boudeweel (Radio 1).
  7. tweede helft, minuut 85. Cobbaut legt een voorzet richting de rand van de zestien. Kayembe zet er zijn linker tegen, maar het is een bal voor de tribunes.
  8. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Anderlecht, Alexis Saelemaekers erin, Jeremy Doku eruit
  9. tweede helft, minuut 83. Het vertrouwen zal gegroeid zijn na vanavond, maar met dat uitvoetballen achteraan blijft Anderlecht een risicopatiënt. Kana panikeert, Kompany kan niet anders dan de bal wild wegtrappen. En daar is hij niet tevreden mee.
  10. tweede helft, minuut 82. Meer zekerheid met Kayembe. Het thuispubliek trakteert Chadli op een applauswissel: de Rode Duivel heeft met zijn ervaring, vista en techniek zijn rol gespeeld in deze wedstrijd.