70'
Sander Berge
1 - 2
70'

Genk heeft voor het eerst sinds de 12e speeldag gewonnen. Net als toen legde de landskampioen Cercle Brugge over de knie: 1-2. Het is ook de eerste zege voor Hannes Wolf als coach van Genk. Cercle blijft laatste.

Cercle - Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Amper 5 minuten na de oververdiende gelijkmaker komt Cercle opnieuw op achterstand. De veer lijkt wat gebroken en de wissels zijn dan al een tijdje op.
  • Man van de match: Geen uitblinkers op het veld, dus gaat de prijs naar Bernd Storck. Wat hij klaarspeelt met een elftal dat werd gezien als los zand, is straf. Aantrekkelijk en positief voetbal, al blijven de resultaten voorlopig uit.
  • Opvallend: Er was een duidelijk verschil tussen de regerende landskampioen en de hekkensluiter, al was dat in het voordeel van Cercle. Dat geeft de burger moed.

Bekijk de goals uit Cercle Brugge - Genk (1-2)

Snelle blessures bij Cercle, Genk gelukkig op voorsprong

Wanneer de regerende landskampioen op bezoek komt bij de rode lantaarn, verwacht je dat die laatste met knikkende knieën aan de wedstrijd begint, maar niets was minder waar. Ondanks een teleurstellende 5 op 15 had Cercle vertrouwen in eigen kunnen na enkel fraaie prestaties. De twijfel zat er wel in bij Genk, dat slechts 2 punten sprokkelde in de laatste 5 wedstrijden.

Cercle begon gretig aan zijn duel en pas na 2,5 minuut mochten de bezoekers voor het eerst van de bal proeven. De goeie start werd al snel gefnuikt, want na nog geen 20 minuten zag Bernd Storck met Gory en Omolo al 2 van zijn poulains uitvallen. Naast duchtig wisselen deed Cercle ook nog aan voetbal, maar veel verder dan schoten uit de tweede lijn kwam het niet.

Bij Genk kwamen de combinaties er maar niet uit, maar net over het half uur zat het dan toch eens mee. Panzo legde de aanstormende Ito niet al te veel in de weg. De Japanner raasde door en zag zijn schot via een groen-zwart been voorbij Hubert in doel verdwijnen. Cercle leek even aangeslagen, waardoor de landskampioen kon gaan rusten met een kleine en gevleide voorsprong.

Gelijkmaker Cercle wordt snel uitgewist

De groenhemden kwamen furieus uit de kleedkamer en dat hadden ze bij Genk meteen geweten. Dewaest verloor de bal aan de aanstormende Somers, maar enkele tellen later kreeg Dewaest de vrije trap gelukkig mee. Nieuwe Brugse kansen bleven niet lang uit, maar de uitvoering kon wel beter. Zo ging Foster voor eigen succes, in plaats van de vrijstaande Panzo aan te spelen. Minuten later had Hazard te veel tijd nodig om de bal voorbij Vandevoordt de schuiven.

Cercle bleef de forcing voeren en kansen bij elkaar voetballen. Eerst tikte Lucumi de bal ongelukkig in de loop van Foster, die niet verder dan een hoekschop kwam en een dikke minuut later zag Peeters zijn schot gered worden door een voetveeg van Vandevoordt. Ook in Brugge is drie keer scheepsrecht, want bij de kans van Somers was het wel raak. De jonge aanvaller zette de aanval zelf op en trapte via een Genks been in de korte hoek.

Erg lang kon het thuispubliek niet genieten van de gelijkstand, want na 5 minuten moest Cercle opnieuw achtervolgen. De voorzet van Bongonda werd nog ontzet, maar kwam in de voeten van Berge. Die twijfelde niet en schoof de bal netjes langs de paal binnen. Cercle leek wat aangeslagen en wanneer Dekuyper zijn eigen doelman tien minuten voor tijd blesseerde, was de wedstrijd gespeeld. Donsah had als veldspeler in doel niet veel werk, maar ook aan het andere doel viel er niets meer te beleven. Genk wint zo op een diefje, de eerste zege onder coach Hannes Wolf.

Bongonda: "Geen twee uur gereden om hier te verliezen"

Bernd Storck (coach Cercle): "Onze tweede helft was fantastisch. We hadden niets te verliezen en wilden met een nieuwe sfeer aan de tweede helft beginnen. Normaal gezien zeg ik niets over de scheids, maar nu maakte hij drie fouten na elkaar. Eerst krijgt een Genk-speler geen tweede geel na een fout op Hazard, daarna wordt een fout van Bongonda niet gefloten en 20 seconden later staan we buitenspel. Dat was juist, maar Genk neemt de vrije trap op onze helft."

Thibo Somers (Cercle): "Het is een kinderdroom om na 13 jaar je eerste doelpunt te maken voor je club. Maar dan krijg je met die snelle 1-2 een opdoffer te verwerken, waardoor de kopjes wat gingen hangen. Door de blessure van Guillaume Hubert kwamen we nog met z'n tienen te staan. Dan moesten we ballen pompen en hopen dat ze goed vallen, maar dat geluk hebben we op dit moment niet."

Hannes Wolf (coach Genk): "We wisten hoe zwaar deze wedstrijd zou zijn. We hebben ook wat gelukkig gewonnen, maar dat was de laatste weken net niet het geval. We speelden niet goed, maar winnen wel en dat is heel belangrijk. Er is geen lift om uit deze situatie te komen. We kunnen enkel met de trap naar boven en dit was de eerste trede."

Theo Bongonda (Genk): "Dit seizoen hebben we zoveel goeie matchen gespeeld zonder bijhorend resultaat. Daarom is het resultaat vandaag het allerbelangrijkste, ook al was het spel niet goed. Ik heb ook geen zin om twee uur lang naar hier te rijden om hier dan te komen verliezen. Dan ga ik liever met drie punten en een goed gevoel naar huis. De laatste weken merk je dat er in de groep iets verandert en dat de groep zich aan het vormen is. Dat is wat laat, maar beter laat dan nooit. De nieuwe coach heeft ons meer discipline meegebracht. Niet dat er geen discipline was onder Mazzu, maar de details liggen anders."

90+8' tweede helft
90+7'

Genk boekt een gevleide zege!

Genk gaat met de volle buit naar huis en daarmee mag het zich gelukkig prijzen. Cercle was de beste ploeg op het veld, maar kwam ongelukkig achter en slikte 5 minuten na de gelijkmaker een nieuwe tegentreffer. Cercle zag bovendien na 20 minuten al twee spelers uitvallen en kon de geblesseerde doelman niet meer wisselen.
90+1'

Donsah pakt klemvast!

De verdediger doet het prima op een strakke voorzet van Bongonda en dat wordt op applaus onthaald.
90+1'

Zes minuten extra

Zo lang heeft Cercle nog om met tien man én een veldspeler in doel een tweede doelpunt te maken.
88'

Geen wissels meer bij Cercle

De heren van het Rode Kruis komen hun licht opsteken bij Hubert. Moet Cercle nog voort met z'n tienen? Alle wissels zijn al een tijdje op.
86'

Bij Cercle vloeren ze elkaar

Op een Genkse vrije trap komen Hubert en Dekuyper stevig met elkaar in contact. Onder meer die laatste plant per ongeluk zijn elleboog in het gezicht van zijn doelman.
86'
84'
81'
Genk probeert nog eens een aanval in elkaar te knutselen. Via Ito en Berge gaat het naar Bongonda op links. Die gaat voor de voorzet, maar de bal gaat recht naar de eerste paal, waar Hubert dankbaar opraapt.
78'
Dekuypere vindt Biancone op rechts met een heerlijke lange pass. De Fransman kapt naar binnen en zet voor, maar Lucumi trapt de bal over de zijlijn. De Colombiaanse verdediger was vanavond niet altijd al te zeker.
76'

Slotkwartier

De mot lijkt er wat in te zitten bij de thuisploeg. Kan Cercle zich nog eens relanceren? Ze hebben in elk geval nog een kwartier.
76'
Een gek zicht wanneer slechts een man of tien in de zestien staat voor een hoekschop. Cercle houdt twee man voorin en Genk wil niet te veel risico's nemen.
70'
70'
1-2
70'

Berge trapt Genk weer op voorsprong!

Net wanneer de Cercle-fans de scheids een dief noemen, komt Genk opnieuw op een diefje op voorsprong. De voorzet van Bongonda wordt door Donsah tot bij Berge gekopt, die de bal droog langs de paal binnentrapt.