za 30 november 2019 21:54
    1. 54' - Geel - Damien Marcq
    2. 90+4' - Geel - Adalberto Peñaranda
    Jupiler Pro League - speeldag 17 - 30/11/19 - 20:00

Zulte Waregem heeft zijn fans in eigen huis nog eens een zege kunnen schenken. Het klopte Eupen met het kleinste verschil na een goal van Gianni Bruno. Door de driepunter wipt Essevee weer naar de POI-plaatsen.

Zulte Waregem - Eupen in een notendop:

• Sleutelmoment: Halfweg de eerste helft komt Zulte Waregem voor het eerst opzetten. In een eerste fase mist Bruno zijn controle en de kans om alleen op De Wolf af te stormen. Een minuut later mikt hij de 1-0 heerlijk in de verste hoek.
    • Man van de match: Cyle Larin was nagenoeg de hele eerste helft onzichtbaar, maar enorm  nuttig in het behouden van de voorsprong. De Canadees was altijd een rustpunt en lag in het slot nog aan de basis van enkele goeie kansen.
    • Opvallend: Vlak voor de rust gaat Deschacht neer na een ogenschijnlijk onschuldig duel, waarin hij zelf lijkt te duwen. Zijn vervanger is Baudry, maar die kopt zelf ongelukkig tegen het hoofd van zijn belager. Tijdens de rust blijft Baudry binnen, waardoor zijn invalbeurt beperkt blijft tot twee minuten.

Bekijk de goal uit Zulte Wargem - Eupen (1-0)

Bautista niet efficiënt, Bruno schiet wel met scherp

Zulte Waregem wilde na twee thuisnederlagen het publiek verwennen met een zege tegen Eupen. Van crisis was er aan de Gaverbeek absoluut geen sprake, want tegen Club en Anderlecht kan er eens verloren worden. Bovendien kon Zulte Waregem met een zege de top zes induiken, terwijl Eupen anoniem in de tweede tabelhelft verscholen zit.

Dat verschil toonde zich meteen op het veld, waar de thuisploeg de bal opeiste. Eupen liet het graag gebeuren en toonde zich als eerste gevaarlijk op de counter. Bautista werd het laantje ingestuurd en omspeelde Bossut, maar tikte de bal te ver voor zich uit om nog op doel te kunnen besluiten. Even later ging de Spanjaard vol voor de assist, maar voorkwam Seck nog net op tijd dat Milicevic kon afdrukken.

De reactie van Zulte Waregem liet niet lang op zich wachten. Eerst kon Bruno niet op De Wolf af door een mislukte controle, maar hij kreeg al snel een herkansing. Bruno sneed goed naar binnen en mikte de bal prinsheerlijk over De Wolf in de verste hoek. De thuisploeg had alles onder controle en leek ongeschonden de rust te halen, tot Deschacht geblesseerd uitviel na een schijnbaar onschuldig duel.

Eupen dringt aan, maar heeft reddingen De Wolf nodig

De vervanger van Deschacht, Marvin Baudry, had aan een invalbeurt van twee minuten genoeg om zichzelf te blesseren na een ongelukkige kopstoot en zo moest Dury tijdens de rust al zijn tweede wissel inzetten. Niet dat ze dat bij Zulte Waregem aan het hart lieten komen, want Bruno tekende al bijna meteen voor zijn tweede van de avond, al kwam hij toch enkele schoenmaten te kort om de steekpass van Larin voorbij De Wolf te tikken.

Eupen moest komen en hun antwoord liet dan ook niet te lang op zich wachten. Bautista, opnieuw hij, tikte Bürki tureluurs en mikte de voorzet netjes op het hoofd van Bolingi, die zijn kopbal nog geen halve meter naast zag gaan. Als aangever kende de Congolees ook geen succes, al lag dat eerder aan het talmen van Ebrahimi. Zulte Waregem kroop in elk geval naar achteren, het signaal voor Eupen om nog nadrukkelijker te komen opzetten.

Veel kansen leverde die druk niet op en de zeldzame kans werd door Bautista naast de kooi van Bossut geknald.  De bezoekers moesten steeds meer risico’s nemen, waardoor Zulte Waregem in het slot toch nog tot enkele kansen kwam. Eerst werd Larin gevonden door een heerlijke lob-pass van Govea en even later viel de bal gelukkig voor de voeten van Bruno, maar telkens pakte Ortwin De Wolf uit met een fantastische redding. Zo bleef het bij 1-0, zeker een correcte weergave van de machtsverhoudingen.

Dury: "Vorig jaar keek de tegenstander naar ons doel en het was goal"

Francky Dury (coach Zulte Waregem): "Over de hele wedstrijd gezien kregen we de beste kansen, dus denk ik dat de zege verdiend is. Bij Eupen zagen we heel veel en heel stevige duels. Ik verlies Deschacht met een schouderluxatie, die vanavond terug in de kom getrokken wordt, en Baudry loopt een hersenschudding op. Dat is heel erg en gebeurt ook nog eens allemaal op 5 minuten tijd."

"Dit jaar hebben we een ploeg die in deze wedstrijden overeind kan blijven en die de organisatie niet verliest wanneer het moeilijk gaat. Vorig jaar moest de tegenstander nog maar naar ons doel kijken en het was goal. Toen slikten we 60 doelpunten in de reguliere competitie, terwijl we nu al 7 clean sheets hebben. Ik hecht eerlijk gezegd geen belang aan die top zes. Daar moet je pas over praten in het slot van de competitie."

Sammy Bossut (Zulte Waregem): “Ik denk dat het een verdiende zege is. We gaven niet veel kansen weg en als dat gebeurde, stonden we achteraan goed. Deze wedstrijden mag je niet verliezen als je voor die zesde plek wil blijven strjiden. Mijn zevende clean sheet is mooi meegenomen, want zo kan ik ook mijn steentje bijdragen.”

San José: "Goed nieuws dat we kansen missen"

Beñat San José (coach Eupen): "Vandaag creëerden we voldoende kansen om op z'n minst gelijk te spelen en misschien zelfs te winnen. Onze eerste helft was tactischer met enkele kansen op de counter voor Bautista. De tweede helft was zelfs helemaal voor ons, maar als je niet scoort, verlies je of speel je gelijk. Ik ben wel tevreden over onze prestatie, maar we moeten proberen de volgende wedstrijd te winnen. Het is eigenlijk goed nieuws dat we kansen missen, want dat betekent dat we naar voren trekken en aanvallen."

Siebe Blondelle (Eupen): “We hebben zeker geen slechte wedstrijd gespeeld. In de eerste helft hadden we het wat moeilijk, maar zonder grote kansen weg te geven. Naast dat knappe afstandsschot van Bruno was het een gesloten wedstrijd. Na de rust houdt Ortwin De Wolf ons een paar keer recht, maar het kon ook aan de overkant gebeuren. Er zit zeker progressie in ons spel en het is nu de taak om punten te pakken.”

90+4'

Zulte Waregem heeft het zich soms onnodig moeilijk gemaakt, maar de zuinige thuiszege is absoluut verdiend. Een doelpunt van Bruno halfweg de eerste helft is het enige van de wedstrijd, al zorgde De Wolf er in de slotfase nog voor dat het geen 2-0 of 3-0 werd.
    90+4'
    90+2'
    Schouterden tovert nog eens een voorzet uit zijn linker, maar Bossut staat pal op het schotje. Niet dat het nodig was, want Ciampichetti werd nog teruggefloten na een opzichtige duw.
    90+1'

89'
    Bjordal kan Verdon tot drie keer toe in de wind zetten, waarna de gefrustreerde Beninees op de kuiten van de Noor gaat trappen. Een interessante vrije trap voor Zulte Waregem, waar Oberlin Bjordal komt vervangen.
    87'
    Eupen moet komen en Zulte Waregem kan daardoor profiteren van de ruimte die ontstaat. Larin wordt opnieuw gevonden, maar via de voet van Amat verdwijnt de bal in hoekschop.
    86'

De Wolf doet het opnieuw!

Govea lijkt de bal veel te laat mee te geven aan Bjordal, maar die krijgt de bal met een gelukje nog tot bij Bruno. Die knalt meteen op doel, waar De Wolf opnieuw uitpakt met een goeie redding!
    82'

De Wolf houdt Eupen recht!

Zulte Waregem is nog wakker, hoor! Govea krijgt de bal van Larin, die zich op gang trekt en de bal perfect in de loop terugkrijgt. De Canadees wil de bal door de benen van De Wolf mikken, maar die houdt het verschil op één doelpunt.
    78'
    Eupen blijft voorzichtig aandringen. Schouterden zet zich door op links en komt tot een voorzet. Die waait over Bossut, maar ook over elk van de withemden.
    74'

Bautista trapt net naast!

Embalo zet drie (!) verdedigers veel te makkelijk in de wind en vindt Bautista in de zestien meter. Die kapt tot twee keer toe voor hij trapt, maar zijn schot gaat net naast!
    71'
    Daar is Zulte Waregem nog eens. Larin draait goed weg van zijn tegenstander en schiet meteen op doel, maar zijn schot met links wordt vlot gepakt door Ortwin De Wolf.
    70'
    Ebrahimi gaat stevig en veel te laat door op Seck. Deze gele kaart zag iedereen aankomen vanaf dat de Iraniër de tackle inzette.
    68'
    Pletinckx krijgt de elleboog van Cools tegen de slaap en heeft dat zeker gevoeld. Francky Dury ziet het alvast niet graag gebeuren, want hij heeft al twee verdedigers moeten wisselen vandaag.
    64'
    Milicevic wordt kinderlijk makkelijk door de buitenspelval geloodst, maar zijn poging wijkt via de terugkerende Pletinckx nog af in hoekschop. Zulte Waregem begint met vuur te spelen, zo lijkt het.
    63'
    We zitten even over het uur en we bevinden ons in een rommelige fase. Eupen komt wat opzetten, terwijl Zulte Waregem inzakt. Nodige de thuisploeg Eupen zo uit om te komen?
    59'
    Eupen blijft gevaarlijk op de counter. Bolingi stormt de rechterflank af en vindt Ebrahimi centraal, maar de Iraniër heeft te veel tijd nodig, waardoor Pletinckx de bal in hoekschop kan werken. Hier zat meer in!