Genk lijdt ook schipbreuk in Limburgse derby

  1. 40' - Doelpunt - Yuma Suzuki (1 - 2)
  2. 17' - Doelpunt - Yohan Boli (1 - 1)
  3. 9' - Doelpunt - Mbwana Samatta (1 - 0)
  1. 87' - Verv. Steve de Ridder door Chris Durkin
  2. 81' - Verv. Casper de Norre door Dieumerci Ndongala
  3. 76' - Geel - Junya Ito
  4. 75' - Verv. Yuma Suzuki door Elton Acolatse
  5. 61' - Verv. Theo Bongonda door Joseph Paintsil
  6. 61' - Verv. Jakub Piotrowski door Paul Onuachu
  7. 61' - Verv. Santiago Colombatto door Samuel Asamoah
  8. 56' - Geel - Steve de Ridder
  9. 55' - Geel - Santiago Colombatto

  KRC Genk blijft op de sukkel. Tegen STVV bezorgde Samatta zijn team nochtans een droomstart. Maar Boli en Suzuki draaiden de rollen nog voor de koffiepauze om.

  Genk - Sint-Truiden in een notendop

  • Sleutelmoment: Het eerste kwartier van Genk was gezwind en bracht ook de 1-0 met zich mee, maar de gelijkmaker van Boli maakte bijna alles van dat goeds ongedaan. De thuisploeg kreeg een klap en was het juiste pad helemaal kwijt.
  • Man van de Match: Daniel Schmidt was met een reeks reddingen de kwelduivel voor Racing Genk. De Japanse doelman speelde misschien wel de beste wedstrijd van zijn carrière en spaarde zijn grootste heldendaad op tot in de toegevoegde tijd.
  • Opvallend: Onder Hannes Wolf blaft Genk wel, maar bijten doet het nog niet. De kampioen pakte amper één zege in tien wedstrijden en slikt voor het eerst sinds 2008 een thuisnederlaag in de  beladen Limburgse derby tegen STVV.

  Bekijk de goals uit Genk - STVV (1-2)

  Truiense efficiëntie voor de rust

  De wedstrijd begon zoals een derby hoort te zijn, met veel inzet en duels. Het duurde niet lang vooraleer Genk zijn wil oplegde aan Sint-Truiden, waar coach ad interim Hayen koos voor een verdedigende aanpak. De Genkse jonkies van Wolf voetbalden echter fluks en klommen op voorsprong met een instinctieve kopbal van Samatta.

   

  STVV zag af en werd een goed kwartier platgedrukt. Voor Genk was er geen vuiltje aan de lucht, tot De Bruyn ontsnapte na balverlies op het middenveld. Hij behield het overzicht en bood Boli de gelijkmaker aan. De 1-1 hakte erin bij een mentaal broze thuisploeg, die plots onzeker werd. Sint-Truiden vatte daarentegen moed en kon opschuiven.

   

  Beetje bij beetje was er herstel merkbaar bij Genk, dat ook een leuke kans afdwong. De Norre struikelde tegen zijn ex-ploeg echter over zijn eigen voeten en de voorts onzichtbare Bongonda werd afgeblokt. Een aarzeling achterin kwam de kampioen duur te staan, want Suzuki kopte binnen. Diezelfde Suzuki deed even later ook nog de deklat trillen.

  VIDEO: "Forza Bryan": T-shirts voor Heynen, Strupar en de sint zijn te gast in Genk

  Genkse belegering levert niks op

  Het fluitconcert van de Genkse fans bij de rust miste zijn uitwerking niet. Genk plakte Sint-Truiden vast tegen het eigen doel, alleen bleven de grote mogelijkheden lang uit. De bedrijvige Ito besloot naast en Hagi ramde een vrije trap in de muur.

   

  Genk verstikte de Kanaries steeds meer. Ook de kwaliteit van de kansen steeg. Berge schatte de aflegger van Samatta niet naar waarde en Hagi dwong met een verrassend schot Schmidt tot een puike redding in de benedenhoek. Wolf bracht de lange Onuachu tussen de lijnen en de Nigeriaan was meteen gevaarlijk met een kopbal voorlangs.

   

  Onuachu zoog de hoge ballen naar zich toe, maar sprong er slordig mee om. Eerst knikte hij nogal onhandig over en daarna slaagde hij er volledig vrijstaand in om recht op een opgeluchte Schmidt te koppen. Tussendoor had de lepe De Bruyn op een zeldzame tegenprik bijna een mistrap van Coucke afgestraft.

   

  De seconden tikten langzaam maar zeker weg, maar in de vijf minuten toegevoegde tijd viel nog heel wat te beleven. Schmidt schudde een mirakel uit zijn handschoenen op een krachtige kopstoot van alweer Onuachu en aan de overzijde misten Acolatse en Botaka gouden kansen op 1-3. Er was zelfs nog tijd voor Ito om een knappe volley voorlangs te lanceren.

   

  STVV trok uiteindelijk een heldhaftige zege over de streep en staat nu naast de grote Limburgse rivaal in de stand. Een zwalpend Genk mag stilaan een kruis maken over deelname aan Play-off I, erg pijnlijk voor de uittredende kampioen.

  VIDEO: Schmidt bezorgt STVV met spectaculaire reflex volle buit in Limburgse derby

  VIDEO: Boli loopt niet bij counter door blessure, maar kan iets later toch een spurt inzetten

  Wolf: "Meer nodig dan techniek om te winnen"

  Hannes Wolf leed met Genk een zure nederlaag. "We waren nochtans begonnen zoals we dat wilden, heel agressief en met een vroege goal. Daarna was alles weg", klonk het verbouwereerd bij de Duitse coach.

   

  "We gaven te veel ruimte weg. De 1-1 was een geschenkje en de 1-2 kwam er na een goede voorzet, maar bij ons was de intensiteit weg. Zeker in zo'n derby is het belangrijk hoe je reageert na balverlies. Daarin moeten we beter worden, Technisch goed zijn is leuk, maar om te winnen is meer nodig."

   

  Hoe moet het nu verder in Genk? "We moeten er samen uitkomen, de coaches en de spelers", haalde Wolf een cliché boven. "Natuurlijk willen we resultaten behalen, maar we moeten niet panikeren en wild gaan doen."

  Hayen: "Morgen zien wat er volgt"

  Nicky Hayen pakte bij zijn debuut als coach in 1A meteen een fameuze zege. "Dit zal ik koesteren. Ik heb in de kleedkamer al gezegd dat ik ontzettend trots ben op de spelers", glunderde hij.

   

  "Het veldspel was niet super, maar de jongens hebben de beleving en de mentaliteit van anderhalf jaar onder Brys verdergezet. Als je dit kan brengen na vier moeilijke dagen, verdien je alle respect", zwaaide Hayen met lof.

   

  "We hadden gewaarschuwd voor een hels begin, maar na dat tegendoelpunt toonden we veerkracht en motivatie. We lagen onder, daar moet ik eerlijk in zijn. Het was misschien een gevleide zege, maar ik ben er niet minder tevreden om."

   

  Krijgt Hayen nu de zegen van de Japanse eigenaars? "De club heeft gevraagd of ik dit wilde doen. Ik ga nu niet hoog van de toren blazen en zeggen dat ik T1 wil worden, Morgen bespreken we dat en dan zullen we zien wat er volgt. We werken van dag tot dag."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Afgelopen! Genk geraakt ook onder Wolf niet uit het sukkelstraatje. Het verliest in eigen huis de Limburgse derby met 1-2 van Sint-Truiden en ziet de kloof met de top zes alleen maar groeien.
  3. tweede helft, minuut 94. Ito maakt er in de absolute slotseconde ei zo na 2-2 van, maar zijn knappe volley vliegt langs de verkeerde kant van de verste paal.
  4. tweede helft, minuut 93. Acolatse én Botaka missen in dezelfde fase een enorme kans op 1-3. Genk ligt op intensieve zorgen, maar leeft nog een beetje.
  5. tweede helft, minuut 92. Wat een ontgoocheling is dit voor Genk! De wedstrijd die het moest winnen... Stef Wijnants.
  6. tweede helft, minuut 91. Vier Truienaars trekken op avontuur. Die tegenaanval loopt faliekant af en dus is er veel volk weg achterin. Hagi schiet echter niet venijnig genoeg.
  7. tweede helft, minuut 89. Weer Schmidt! Deze kopt Onuachu wél geweldig hard in, maar dan is er een fenomenale redding van Schmidt. De Japanse doelman houdt de voorsprong van Sint-Truiden intact.
  8. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij STVV, Chris Durkin erin, Steve de Ridder eruit
  9. tweede helft, minuut 86. Onuachu heeft zijn schouder bezeerd. Voor De Ridder, die met een snee in zijn bovenbeen langs de zijlijn pikkelt, is het afgelopen.
  10. tweede helft, minuut 85. Samatta gooit zichzelf onvervaard naar een voorzet. In het kegelspel dat volgt gaan hijzelf, Onuachu en De Ridder tegen de grond.
  11. tweede helft, minuut 83. Zwak van Onuachu. Paul Onuachu mag aan de tweede paal vogelvrij inkoppen, maar mikt recht op het lichaam van Schmidt. Zo kan je simpelweg geen wedstrijd winnen.
  12. tweede helft, minuut 81. Paintsil verslikt zich tot ergernis van het publiek in een dribbel. Ondertussen is Ndongala de laatste wissel van Wolf, hij moet aanvallend meer brengen dan De Norre.
  13. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij KRC Genk, Dieumerci Ndongala erin, Casper de Norre eruit
  14. tweede helft, minuut 79. De tijd tikt genadeloos weg. Genk puurt te weinig kansen uit zijn veldoverwicht.
  15. Gele kaart voor Junya Ito van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 76
  16. tweede helft, minuut 76. Na een fikse fout van Ito kan STVV eventjes uitblazen.
  17. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij STVV, Elton Acolatse erin, Yuma Suzuki eruit
  18. tweede helft, minuut 74. Krasselende Coucke. Coucke springt slordig om met de bal en dan kan De Bruyn ermee aan de haal. Die heeft echter al veel energie verbruikt en kan die flater niet uitbuiten.
  19. tweede helft, minuut 73. Hagi maakt zich niet geliefd door een vrije trap vanuit een scherpe hoek rechtstreeks op doel te krullen.