2. 64' - Geel - Lyle Foster
  3. 64' - Verv. Kylian Hazard door Alimami Gory
  4. 75' - Verv. Calvin Dekuyper door Idriss Saadi
Jupiler Pro League - speeldag 17 - 01/12/19 - 18:01

Standard is met de schrik vrijgekomen tegen Cercle Brugge. De rode lantaarn morste in de slotfase met de kansen en kreeg het deksel op de neus. In de extra tijd maakte Avenatti de winning goal.

Standard - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Vijf minuten voor tijd kraakt de Standard-defensie in haar voegen. Cercle creëert kans na kans, maar kan niet scoren. Enkele minuten later is het aan de overkant wel raak.
  • Man van de match: Selim Amallah mocht na zijn sterke invalbeurt tegen Guimaraes starten van Preud’homme en deed het – vooral in de eerste helft – prima in de spits, met een doelpunt en enkele aardige acties.
  • Opvallend: De match van Standard leek wel een kopie van die van vorige week in Eupen: scoren in de eerste helft, de gelijkmaker slikken in een lastige tweede helft en uiteindelijk in de extra tijd op een diefje nog de drie punten pakken.

Bekijk de goals uit Standard - Cercle Brugge (2-1)

Motor van Standard komt moeizaam op gang

Het was verrassend genoeg Cercle Brugge dat het best uit de startblokken schoot op Sclessin, met al in de openingsminuten enkele kansjes voor een bedrijvige Kylian Hazard.

Standard, met de zware wedstrijd in Guimaraes wellicht nog in de benen, kwam pas na een tiental minuten stilaan op toerental. Cimirot zette Hubert als eerste aan het werk, even later besloot Mpoku - weliswaar vanuit buitenspel - op de paal.

De thuisploeg groeide in de partij en plukte daar net voor het halfuur de vruchten van. Na een afgeslagen Cercle-aanval ging het pijlsnel naar de overkant, waar Amallah op de juiste plaats stond om de heerlijke collectieve aanval van Standard af te ronden: 1-0.

Cercle was aangeslagen en zag het gevaar plots van alle kanten op zich afkomen. Vooral Oulare kreeg verschillende uitstekende kansen voorgeschoteld, maar hij wrong ze allemaal de nek om. Zo stond het bij de rust als bij wonder máár 1-0 en kon Cercle nog hopen op puntengewin na de pauze.

Bij Standard kijken ze niet op een panna meer of minder

Cercle kan niet oogsten na sterke tweede helft

De tweede helft kende een vergelijkbaar begin als de eerste: opnieuw was het Cercle dat het gretigst startte, maar ook nu kwam groen-zwart niet verder dan enkele halve kansen.

In tegenstelling tot de eerste periode slaagde Standard er na de rust niet in om het initiatief over te nemen. Verder dan een rush van Bastien en een opgelegde kans voor Amallah kwam de thuisploeg niet, tot groeiend ongenoegen van Preud’homme en het thuispubliek.

Cercle begon steeds meer in zijn kansen te geloven en deed een vermoeid Standard pijn met enkele snelle omschakelingen. Een kwartier voor tijd kreeg Cercle loon naar werken. Standard kreeg een hoekschop niet weg, Omolo had een geniale ingeving en maakte er met een omhaal 1-1 van.

De gelijkmaker was voor Cercle het signaal om de gashendel helemaal open te draaien en vol voor de drie punten te gaan, maar onder meer Bodart en de paal stonden in de weg. Standard leek weg te komen met een puntje, maar ging in de blessuretijd alsnog met de volle buit aan de haal dankzij invaller Avenatti.

Preud'homme: "Moest aan de rust al over en uit zijn"

Michel Preud’homme (Standard): "Na een aarzelend begin, om te kunnen begrijpen wat de bedoelingen waren van Cercle, zijn we met een hoger tempo gaan spelen. Dat leverde veel kansen op, maar slechts één doelpunt. Eigenlijk moet het aan de rust al 3-0 zijn en dan is het over en uit."

"Storck brengt dan na de rust zijn spitsen in de ploeg, en dat is uiteindelijk misschien ons geluk geweest, want wij scoren op de tegenaanval. Tegen het Cercle van de eerste helft was dat niet gelukt. Dat is geen verwijt, zij mogen dat doen."

"Ik was wel een beetje boos op het publiek. Men moet toch zien wat wij gepresteerd hebben. We zijn tweede, we spelen Europees, we vechten op alle fronten. Dat is niet simpel. Ik moet zeggen dat we goed bezig zijn."

Storck: "Uit zulke fouten moet je leren"

Bernd Storck (Cercle Brugge): "Het is heel jammer dat we dat punt nog uit handen geven. In de extra tijd mag dat niet meer gebeuren. Dat is een fout, en daaruit moet je leren. De ploeg heeft het fantastisch gedaan, vooral in de tweede helft. We waren zo dicht bij een puntje."

"De spelers zijn nu natuurlijk ontgoocheld, maar ik heb gezegd dat ze met opgeheven hoofd het stadion kunnen verlaten. We moeten nu alle positieve aspecten van deze wedstrijd meenemen naar de volgende match, thuis tegen Genk."

90+4'

Het laatste fluitsignaal weerklinkt! Standard pakt op de valreep de drie punten tegen een zeer verdienstelijk Cercle, dankzij een doelpunt van Avenatti in de blessuretijd.
90+3'

Avenatti maakt er met een subtiel tikje dan toch nog 2-1 van!

90+2'
90+2'
90+2'

Dan toch Standard!

Het dubbeltje valt dan toch naar de kant van Standard. Bij een ultieme uitbraak kan Avenatti met een subtiel tikje Hubert verschalken. Standard kruipt door een klein gaatje, voor Cercle wordt dit een zeer bittere pil.
90+1'

90+1'

Drie minuten extra

Er worden drie minuten blessuretijd bijgeteld.
88'
Het is al Cercle wat de klok slaat in deze slotfase. Peeters dwingt Bodart opnieuw tot een parade.
86'

Een voetveeg van Bodart is nodig om Saadi van de 1-2 te houden

86'

Cercle morst met de kansen

Cercle Brugge blijft komen: eerst stopt Bodart het schot van Saadi met een voetveeg, meteen daarna knalt Panzo over.
84'
83'
Cercle neemt geen genoegen met een puntje. Somers komt uitstekend ingelopen op een voorzet van de rechterkant, maar kan niet vol op doel besluiten.
81'

Nog tien minuten

Standard heeft nog tien minuten om het morrende thuispubliek weer voor zich te winnen en de rode lantaarn opzij te zetten.
78'

Het publiek is zeer, zeer, zeer ontevreden.

Stef Wijnants op Radio 1
77'

Foster maakt zich knap vrij maar heeft pech dat zijn schot de paal treft

77'

Foster treft de paal

Het loopt plots allemaal mis bij Standard. Foster kan zich doorzetten en uithalen, de paal brengt redding voor de thuisploeg.