KV Mechelen steekt de draak met de thuisreputatie van Standard

  1. 15' - Doelpunt vrije trap - Rob Schoofs (0 - 1)
  1. 90+4' - Geel - Lucas Bijker
  2. 90+3' - Geel - Selim Amallah
  3. 90+1' - Geel - Jordi Vanlerberghe
  4. 86' - Doelpunt - Selim Amallah (1 - 2)
  5. 83' - Verv. Maxime Lestienne door Selim Amallah
  6. 77' - Verv. Clément Tainmont door Lucas Bijker
  7. 71' - Verv. Mërgim Vojvoda door Mehdi Carcela-González
  8. 70' - Verv. Geoffry Hairemans door Jordi Vanlerberghe
  9. 65' - Doelpunt - Igor De Camargo (0 - 2)
  10. 59' - Verv. Dante Vanzeir door William Togui

  Standard heeft voor het eerst dit seizoen schipbreuk geleden in eigen huis. Een sterk KV Mechelen smeerde de Luikenaars een niet-onverdiende nederlaag aan. KVM komt naast Standard op de 3e positie. Na de stunt kreeg coach Wouter Vrancken vragen over een mogelijke overstap naar RC Genk, waar Felice Mazzu onder vuur ligt. "Er is geen enkel contact met Genk en ik vind het ook ongepast om daar nu over te praten", zei Vrancken.

  Standard - KV Mechelen in een notendop:

  • Sleutelmoment: in de extra tijd van de tweede helft keurt de VAR de gelijkmaker van Amallah af wegens hands. Daardoor lijdt Standard na 6 overwinningen en 1 gelijkspel (1-1 tegen Charleroi) zijn eerste nederlaag in eigen huis.
  • Man van de Match: Joachim Van Damme is een niet te missen schakel in het Mechelse spel. De middenvelder treedt kordaat op, breekt veel aanvallen van de tegenstanders af, loopt zich de ziel uit het lijf en brengt ook meermaals een scherpe counter op gang.
  • Opvallend: het was al van 1991 geleden dat KV Mechelen nog eens gewonnen had op Standard. Destijds haalde geel-rood het met 0-1 op Sclessin, een doelpunt van ene Marc Wilmots. Michel Preud'homme, nu coach van Standard, stond toen in doel bij KV.

  Bekijk de goals uit Standard - Mechelen (1-2)

  Kijk naar het journaalverslag van de match

  Standard en KVM in andere gedaantes

  KV Mechelen miste twee sterkhouders in de 3e topper van deze Super Sunday: aanvoerder Kaya ontbrak door een gele schorsing en flankspeler Storm kon niet spelen door pijn in zijn adductoren.

   

  Standard-trainer Michel Preud'homme voerde na de Europese 2-1-triomf tegen Frankfurt nog wat meer veranderingen door. Lavalée verving de geschorste Vanheusden en Fai, Carcela, Cop, Amallah en Emond verdwenen naar de bank.

   

  Een uitverkocht Sclessin kreeg een allesbehalve indrukwekkend Standard te zien. De thuisploeg miste scherpte, inspiratie en creativiteit om het stevige Mechelse blok in verlegenheid te brengen.

   

  De intenties waren weliswaar offensief, maar de verdediging van KV Mechelen stond als een huis. Na een voorzichtig openingsoffensiefje van Standard verzilverden de bezoekers hun eerste kans in de partij. Schoofs krulde een vrije trap à la Messi heerlijk voorbij een grabbelende doelman Bodart, 0-1.

   

  Doelman Thoelen, een van de drijvende krachten achter het succes van KVM dit seizoen, moest pas in minuut 40 een eerste redding verrichten. Een schot van Bastien stierf op de vuisten van de keeper.

  Edmilson Jr. mag aftrap geven op Sclessin

  Geen 1-3 en ook geen 2-2

  Na de rust bleef Standard al te vaak op dezelfde spijker slaan, terwijl KV Mechelen zonder zorgen vrijuit bleef voetballen.

   

  Vroeg in de tweede helft jaste De Camargo een cross van Tainmont tegen de lat. Standard ontsnapte op dat moment aan de 0-2, maar in de 65e minuut viel het plafond toch naar beneden toen De Camargo - moederziel alleen gelaten in de 16 - laag en hard binnentrapte, goed voor de 0-2. 

   

  Standard zag de bui hangen en de Luikse supporters werden zenuwachtig. Voor Preud'homme was dat het sein om Carcela in de strijd te gooien. De Marokkaan bracht meteen de acties die Standard de hele wedstrijd gemist had.

   

  Zo schotelde Carcela Lestienne de 1-2 voor, maar die laatste schoot de bal in de Maas. 5 minuten voor tijd viel de aansluitingstreffer toch toen Amallah te ver mocht oprukken en Thoelen kansloos liet met een verwoestend schot.

   

  Het was nog even bibberen en beven voor al wat Mechels gezind was, maar net zo goed was het nog 1-3 geworden. De Camargo kopte aan de tweede paal op Bodart, geen slechte kans.

   

  Standard zette alles op alles en weer was het Carcela die de Mechelse verdediging nog eens te grazen nam. Zijn voorzet belandde bij Amallah, die de 2-2 scoorde. Maar er was hands mee gemoeid en dus keurde de VAR de gelijkmaker af. Er werd nog wat geduwd en getrokken, aan de score veranderde niets meer.

  Held Bouccaut springt tussen woeste Bastien en Bijker in

  De potjes koken over vlak na het laatste fluitsignaal

  Reacties uit beide kampen:

  * Rob Schoofs (KV Mechelen): "Winnen op Standard is een kleine stunt. Het is de eerste keer dat we winnen bij een topclub, we zijn heel blij dat het gelukt is. In de eerste 70 minuten hebben we de omstandigheden in ons voordeel beslecht. Onze vroege voorsprong gaf ons nog meer vertrouwen, we hebben het goed aangepakt. Op het einde moesten we achteruit door die extra aanvallers bij Standard en was het pompen of verzuipen. Maar gelukkig hebben we het gehaald."

   

  * Obbi Oulare (Standard): "Het is frustrerend dat we niet eens een punt pakken. We misten de laatste procentjes op de belangrijke momenten, terwijl ik ons misschien wel de beste ploeg vond. We slikken goals op een stilstaande fase en een moment dat De Camargo helemaal alleen staat. We zijn niet blij, dit is een zure en dure nederlaag. Dit mag thuis niet gebeuren. Die afgekeurde 2-2? Je moet er niet over zeuren dat dat gebeurt als het een correcte beslissing is. Wat mij meer stoort, is dat de keeper van KV Mechelen vanaf het begin tijd aan het rekken was en KV Mechelen veel fouten maakte zonder er gele kaarten voor te krijgen. Dan hebben bepaalde mensen hun job niet goed gedaan, vind ik."

   

  * Wouter Vrancken (trainer KV Mechelen): "Met veel passie en strijd hebben we de 3 punten gepakt. We zijn in een helse sfeer overeind gebleven en hebben ook iets gebracht. Ik ben fier op mijn jongens. Alleen in de laatste 12 minuten werden we weggedrukt, toen Standard veel risico's nam. We hadden de ruimte om het dan zelf af te maken, maar we hebben de overwinning toch over de streep getrokken. We staan 3e, maar we kijken niet naar ploegen als Club Brugge. Wij kijken naar ploegen als Kortrijk, Sint-Truiden en Zulte Waregem waar we nu weer 3 punten op uitlopen. Of dit het perfecte afscheid is van KV Mechelen? Ik zou niet weten waarom. Ik heb niks van Racing Genk gehoord. Er is geen enkel contact. Ik vind het ook ongepast om daar op dit moment over te praten."

   

  * Michel Preud'homme (Standard): "We hebben niet genoeg gebracht en wonnen te weinig duels. Dat kan ik mijn spelers verwijten, want ik had hen gewaarschuwd voor de strijd om de 2e en 3e bal. Als we dan toch eens de ruimte vonden, misten we de kansen. KV Mechelen is een sterk georganiseerde en sluwe ploeg die het veel ploegen moeilijk kan maken als je het hen toelaat. Wij probeerden goed te voetballen, maar KV Mechelen liet dat niet toe. Ze maakten fouten en braken het tempo. Moet je dat toelaten? Wat willen we? Als we niet beschermd worden, gaan we ook niet meer voetballen, zo simpel is het..." 

  De Mechelse clubfotograaf:

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Einde: 1-2. Standard verliest voor het eerst dit seizoen in eigen huis. KV Mechelen haalt het niet onverdiend met 1-2. Standard leverde te weinig om aanspraak te maken op een punt (of meer).
  3. tweede helft, minuut 95. Heel Standard staat op zijn achterste poten na een charge van Thoelen in de rug van Emond. Emond gaat tegen de vlakte, Standard wil een penalty, maar krijgt die niet.
  4. Gele kaart voor Lucas Bijker van KV Mechelen tijdens tweede helft, minuut 94
  5. Gele kaart voor Selim Amallah van Standard tijdens tweede helft, minuut 93
  6. tweede helft, minuut 93. De zenuwen staan strak gespannen. Er wordt geduwd en getrokken. Intussen is de tijd bijna verstreken.
  7. tweede helft, minuut 92. Geen 2-2! Amallah heeft de bal met zijn hand beroerd. De gelijkmaker wordt afgekeurd! Het blijft dus 1-2.
  8. tweede helft, minuut 91. Wat zegt de VAR? Is de 2-2 van Amallah rechtsgeldig? De Mechelaars vermoeden dat er hands in het spel is.
  9. Gele kaart voor Jordi Vanlerberghe van KV Mechelen tijdens tweede helft, minuut 91
  10. tweede helft, minuut 90. 2-2! Amallah stelt gelijk. Het zijn de invallers die het doen: voorzet Carcela en Amallah legt de bal in het net.
  11. tweede helft, minuut 90. Extra tijd. Er komen 4 minuten bij. De Standard-fans vinden dat wat weinig en fluiten nog eens op hun vingers.
  12. tweede helft, minuut 89. Net geen derde Mechelse goal. Ei zo na was het 1-3 geworden. De Camargo krijgt een goeie kopkans aan de tweede paal, Bodart redt de poging.
  13. tweede helft, minuut 87. Nog een paar minuten moet KV Mechelen standhouden. Standard probeert de druk nog wat op te voeren.
  14. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 86 door Selim Amallah van Standard. 1, 2.
  15. tweede helft, minuut 85. 1-2! Amallah krijgt te veel tijd en ruimte om aan te leggen. Hij drijft de bal op tot aan de Mechelse 16 en haalt verwoestend uit. Thoelen heeft geen schijn van een kans tegen de trap van de Luikse invaller.
  16. tweede helft, minuut 83. Solide defensie. De Mechelse verdedigers zijn voor geen gat te vangen. Centraal delen Swinkels, voor de gelegenheid aanvoerder van KV, en Peyre de lakens uit. De sterke Oulare heeft het heel lastig om zich te manifesteren.
  17. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Standard, Selim Amallah erin, Maxime Lestienne eruit
  18. tweede helft, minuut 81. KVM kan 3e worden. Standard heeft nog maar een kleine 10 minuten om de nederlaag af te wenden. Bij winst komt KV overigens naast Standard op de 3e plaats, met 27 punten.
  19. tweede helft, minuut 79. Carcela brengt de scherpte en variatie die Standard lang gemist heeft. Een nieuwe actie van de Marokkaan eindigt in het zijnet.
  20. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij KV Mechelen, Lucas Bijker erin, Clément Tainmont eruit