28'
Kevin Hoggas
2 - 1
28'

Zwoegend heeft Anderlecht rode lantaarn Cercle Brugge geklopt met 2-1. Paars-wit kwam op een dubbele voorsprong, maar bracht zichzelf in de tweede helft in de problemen door kansen te missen en Cercle in de match te laten komen. De vierde zege van het seizoen voor Anderlecht brengt de Brusselaars op 4 punten van een PO I-plaats. Maar Frank Vercauteren denkt nog niet aan de rangschikking. "Laat ons naar de weg kijken en niet naar het doel."

Anderlecht - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Zes minuten voor het einde kan Foster zijn gram halen na zijn afgekeurde 2-2. De gemaskerde invaller krijgt een niet te missen kopbalkans op aangeven van Saadi, maar mikt onbegrijpelijk naast.
  • Man van de match: Hij moet de hete adem voelen van de nieuwe Cercle-doelman Mouez Hassen, want Guillaume Hubert keepte een dijk van een wedstrijd. Puntenwinst leverde al dat werk helaas voor hem en Cercle niet op, maar hij hield de vereniging wel tot op het einde in de running.
  • Opvallend: Thuis tegen Cercle loopt het maar zelden fout voor Anderlecht. Voor de 9e keer op rij houdt paars-wit de punten thuis. De laatste uitzege van Cercle in Anderlecht dateert al van 16 januari 2009. Niemand minder dan Oleg Jasjtsjoek smeerde zijn ex-club toen een 1-2-nederlaag aan.

Bekijk de goals uit Anderlecht - Cercle Brugge (2-1)

Hoggas laat freewheelend Anderlecht schrikken

Thuis tegen rode lantaarn Cercle Brugge, dan zijn er zelfs voor een dit seizoen zwalpend Anderlecht weinig tot geen excuses. Paars-wit liet er dan ook geen gras over groeien en drukte Cercle meteen achteruit.

Na amper 8 minuten sorteerde die aanpak effect. Taravel kon de doorgebroken Roofe enkel foutief afstoppen en de bal ging op de stip. Roofe zette de penalty net als afgelopen donderdag tegen Gent feilloos om, goed voor zijn 3e treffer in 2 wedstrijden en een vroege voorsprong voor Anderlecht.

Nog geen tien minuten later leek Cercle helemaal in de touwen te hangen. Kayembe bracht Saelemaekers alleen voor Hubert en die liet de doelman kansloos achter: 2-0. Vlap maakte er met een knappe vrije trap zelfs bijna 3-0 van, maar nu kon Hubert wel redding brengen voor Cercle.

Maar plots keerde het tij voor Anderlecht. Cobbaut werkte de bal slecht weg en met een heerlijke volley bracht Hoggas Cercle uit het niks weer in de wedstrijd. Bovendien zag Anderlecht Dewaele geblesseerd uitvallen, nog ééntje erbij in de al overvolle paars-witte lappenmand.

De 2-2 van Foster wordt terecht afgekeurd na tussenkomst van de VAR

Foster botst op de VAR én zichzelf

Anderlecht raakte na het uitvallen van Dewaele zijn overwicht kwijt en ook bij de start van de tweede helft was Cercle scherper. Invaller Foster zorgde meteen voor een meerwaarde bij de bezoekers, maar botste op Van Crombrugge.

Pas op het uur was Anderlecht nog eens gevaarlijk, Vlap mikte van dichtbij op Hubert. En die Hubert bleef zich onderscheiden met knappe en belangrijke reddingen. Ook Sambi Lokonga raakte met een verre knal niet voorbij de Cercle-doelman.

Zo bleef het bij 2-1, een krappe voorsprong voor Anderlecht. Dat bleek 20 minuten voor het einde. Van Crombrugge en Foster gingen samen naar een voorzet van Panzo. Foster gleed de bal in doel, maar ook uit de handen van de doelman vonden ze bij de thuisploeg. De VAR bracht uitsluitsel: geen 2-2.

De thuisaanhang slaakte een zucht van opluchting. Maar het bleef bibberen voor Anderlecht, ook al omdat het morste met de kansen. In de slotfase kreeg Foster op aangeven van Saadi nog een niet te missen kopbalkans. Maar missen deed hij uitgerekend wel en zo kroop Anderlecht door het oog van de naald en naar de drie punten.

Foster kopt dé kans op de gelijkmaker voor Cercle Brugge naast

Foster: "Masker speelde rol in misser"

• Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht): “Die afgekeurde goal? Foster probeerde de bal te spelen, maar mijn hand zat er tussen en hij speelde meer hand dan bal. In mijn opzicht was het een aanvallende fout. Hubert heeft vandaag 7 à 8 ballen moeten pakken, dus ik denk dat we zeker kansen hebben gecreëerd. Het veld lag er heel zwaar bij en de vorige wedstrijd was nog niet zo lang geleden. Er zat wel wat vermoeidheid in, dat was ook te zien. Het grootste probleem was dat we de wedstrijd niet doodmaakten. Na die domme tegengoal zie je dat we ervaring  missen om het hoofd koel te houden. We kwamen zo onnodig in de problemen. Af en toe werd de foute beslissing genomen, gelukkig zonder zware gevolgen.”
  • Lyle Foster (Cercle Brugge): “Het is jammer dat mijn doelpunt afgekeurd werd. Voor mij was het een geldig doelpunt. Het resultaat had er helemaal anders uit gezien, maar het is nu zo. We moeten voortgaan en positief blijven. Of ik bij die misser op einde last had van mijn masker? Ik wil geen excuses zoeken, ik had daar moeten scoren. Maar het masker speelde wel een rol in het missen van die kans. We spelen goed, hopelijk zit het ons ook eens mee. We creëren kansen, het is nu een kwestie van ze ook af te werken.”
  • Frank Vercauteren (trainer Anderlecht): “Ik ben er mij van bewust dat er nog heel veel werk is, maar ik denk dat we 20 à 25 minuten perfect gespeeld hebben. Er waren een aantal zaken weer beter, maar er zijn ook nog werkpunten. Maar ik blijf het positieve belangrijker vinden dan het negatieve. Maar we moeten de voeten op grond houden, er is nog veel werk. Na het tegendoelpunt zijn we wat gaan twijfelen en hadden we wat minder frisheid om de pressing uit te voeren. In de tweede helft hadden we wel mogelijkheden, maar ontbrak dat verlossende doelpunt. Ik kijk nog niet naar de rangschikking. We moeten kijken naar hoeveel punten wij halen. Als wij die punten pakken zullen we komen waar we moeten komen. Laat ons naar de weg kijken en niet naar het doel.”
  • Bernd Storck (trainer Cercle Brugge): “We hebben in de tweede helft veel kansen laten liggen. Maar we waren ook niet goed aan de wedstrijd begonnen. We hadden meer vertrouwen moeten meenemen uit de wedstrijd tegen Moeskroen. Gaandeweg werden we beter, in de tweede helft domineerden we zelfs. In deze wedstrijd was alles mogelijk, helaas blijven we met lege handen achter. Maar we moeten het positieve onthouden met het oog op de wedstrijd tegen STVV.”

Vercauteren: "Heel weinig ploegen kunnen 90 minuten spelen zoals wij de eerste 20 hebben gespeeld"

Luckassen: "Ik dacht: shit, als die maar niet binnen gaat"

90+5'

Het was weer tussen hangen en wurgen, maar Anderlecht houdt de drie punten wel thuis tegen Cercle. Paars-wit wint met 2-1. Foster liet in de slotfase dé kans op de 2-2 onbegrijpelijk liggen.
90+3'
Zulj haalt nog eens gevaarlijk uit met een stevige knal. Hubert onderstreept nog maar eens zijn sterke wedstrijd met een knappe redding.
90+1'

90'

4 minuten extra

De laatste 4 minuten van deze wedstrijd zijn ingegaan. Bij Anderlecht hebben ze daar sinds afgelopen donderdag geen goede herinneringen aan. Zorgt ook Cercle nog voor een koude douche?
88'
86'
Chadli weegt meteen op de Cercle-defensie. Hij baant zich een weg in de zestien, maar afwerken lukt net niet. De 3-1 hing in de lucht.
84'

Foster kopt een reuzekans onbegrijpelijk naast

84'

Onwaarschijnlijke misser van Foster

Anderlecht ontsnapt aan de 2-2! Saadi schotelt Foster een niet te missen kopbalkans voor. Maar missen is uitgerekend wat Foster doet. Niet te geloven.
82'

Chadli en Zulj zorgen meteen voor vuurwerk

De invallers leggen de wedstrijd bijna meteen in een beslissende plooi. Chadli legt de bal goed terug naar de inlopende Zulj, maar Hubert staat alweer in de weg voor Anderlecht op het schot van de Oostenrijker.
81'
Een nieuwe herhaling neemt de laatste twijfels weg rond de afgekeurde 2-2. Van Crombrugge had de bal duidelijk vast vooraleer Foster hem raakte.
81'
80'
80'

Dubbele wissel bij Anderlecht

Vercauteren grijpt in en haalt Vlap en Saelemaekers naar de kant. Chadli en Zulj zijn hun vervangers. Ook bij Cercle wordt er gewisseld: Saadi neemt de plaats in van Biancone.
79'

Van Crombrugge heeft een goeie reflex in huis op een kopbal van Taravel

79'
Het blijft toch bibberen voor Anderlecht bij deze krappe voorsprong. Taravel kan van dichtbij koppen, Van Crombrugge houdt Anderlecht overeind met een goede reflex.
76'
Een afgeweken schot van Vlap levert nog eens een hoekschop op voor de thuisploeg. Een kans levert die niet op, maar bij de thuisploeg zijn ze al lang blij dat ze nog steeds op voorsprong staan.