• home
 • video
 • pas verschenen

  Grauw en grijs Genk zet rode lantaarn Cercle maar nipt opzij

  einde
  10
  1. 8' - Doelpunt - Sébastien Dewaest (1 - 0)
  1. 90+2' - Verv. Giulian Biancone door Kevin Hoggas
  2. 81' - Geel - Godfred Donsah
  3. 80' - Verv. Mbwana Samatta door Ianis Hagi
  4. 79' - Verv. Calvin Dekuyper door Thibo Somers
  5. 76' - Geel - Calvin Dekuyper
  6. 72' - Verv. Dieumerci Ndongala door Theo Bongonda
  7. 63' - Verv. Julien Serrano door Olivier Deman
  8. 53' - Verv. Joakim Mæhle door Sander Berge
  8'Sébastien Dewaest1 - 0

  Racing Genk heeft zijn job gedaan tegen Cercle Brugge, al zat er maar weinig overtuiging in het spel van de landskampioen. Een vroege treffer van Dewaest maakte het verschil. Cercle blijft onderaan de stand bengelen. 

  Genk - Cercle Brugge in een notendop

  • Sleutelmoment: Cercle Brugge begint als een natte dweil en slikt al snel een doelpunt. Hadden de bezoekers iets vroeger hun gretigheid getoond, had deze wedstrijd er misschien heel anders kunnen uitzien.
  • Man van de Match: Guillaume Hubert kan het betrouwbare sluitstuk worden dat Cercle nodig heeft in de strijd om het behoud. In een paar minuten voor de rust schudde de doelman enkele belangrijke saves uit zijn handschoenen.
  • Opvallend: Op het rapport van Cercle in 2019 staan uitsluitend rode cijfers. Het pakt een beschamende 13 op 93 en maakte zichzelf belachelijk in de bekermatch tegen Rebecq, maar vanavond was er beterschap merkbaar.

  Bekijk de goal uit Genk - Cercle Brugge (1-0)

  Genk valt volledig stil na vroege voorsprong

  Beide ploegen begonnen om verschillende redenen flink gewijzigd aan de wedstrijd. Mazzu gooide in een razend drukke periode voor Genk vijf verse spelers in zijn basiself, Storck ging met de grove borstel door zijn selectie en koos voor zes nieuwe pionnen. Niet dat Cercle beter voor de dag kwam, want het startte met de staart tussen de benen.

   

  Ndongala en Onuachu gaven de angstige bezoekers al waarschuwingen, maar nog hadden ze het niet begrepen. De logge Dewaest mocht twee man uitkappen en de bal in het hoekje schuiven. Cercle leek rijp voor de slachtbank na de vroege 1-0, maar blijkbaar had het een klap in het gezich nodig om wakker te worden. Serrano trof na slordig Genks balverlies het zijnet.

   

  Gory botste met een afgeweken schot op Coucke, die ook afstandspogingen van Donsah en Peeters moest pakken. Genk voetbalde steeds stroever, tot er plots beterschap kwam in het slot van de eerste helft. Hubert lag echter steeds in de weg en hield achtereenvolgens Onuachu, Hrosovsky en Cuesta van de 2-0.

  VIDEO: Gory laat vlak voor tijd de gelijkmaker liggen voor Cercle Brugge

  Cercle Brugge kan zichzelf geen punt schenken

  Genk kon geen vervolg breien aan die vijf betere minuten vlak voor de pauze. Het was zelfs Cercle Brugge dat na de kantwissel meteen kwam dreigen. Gory had echter geen oog voor zijn maats en schoot in het zijnet. Wat volgde was een lange periode van matig voetbal, met Cercle dat zowaar druk uitoefende.

   

  Terwijl de Genkse aanhang in de Luminus Arena zich steeds meer ergerde, kwam Hazard akelig dicht bij de gelijkmaker. De derde broer stuurde De Norre het bos in, maar verloor zijn kalmte en mikte de unieke kans over.  Het voetbal van de landskampioen verzandde zo erg dat er geregeld een paar ballen blind werden weggekeild.

   

  Stilaan raakte het Brugse reservoir leeg en kon Genk weer opschuiven. De ontsnapte Ito botste op Hubert en Onuachu mikte rakelings naast, waardoor het tot de laatste minuut billen knijpen was. Daarin botste Gory op aangeven van de ingevallen debutant Somers van dichtbij op Coucke, die zo een blamage vermeed.

  Dewaest: "Dachten dat het gemakkelijk zou gaan"

  Sébastien Dewaest had ook wel gezien dat Genk niet geweldig was. "Het is een gedeeld gevoel", krabde de aanvoerder zich achter zijn man bun. "We pakken drie punten en verstevigen onze plaats in de top zes, maar dan is er die tweede helft."

   

  "Ik wil het geen ramp noemen, maar we gaven hoop aan onze tegenstander. We werkten niet meer als een ploeg en dachten dat het gemakkelijk zou gaan", zocht Dewaest naar een verklaring. "Op het einde moest onze keeper nog een goede redding doen."

   

  "We hadden de mogelijkheden om de match dood te doen, maar maakten ze niet af. Dat was naar het beeld van onze laatste matchen, waarin we ook defensief niet solide genoeg waren. Dat we vanavond de nul hielden, is toch een positief punt."

   

  Voelt Dewaest zijn goal aan als een revanche? "Natuurlijk. Het is nooit leuk als je een paar keer op de bank zit. Na Salzburg kon ik het begrijpen, maar na Standard niet. Daar heb ik toch eens rustig over gepraat met de coach."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde! Zonder te overtuigen heeft Genk thuis met 1-0 gewonnen van Cercle Brugge. De bezoekers toonden met een veerkrachtige prestatie dan weer dat ze nog niet mogen afgeschreven worden.
  2. tweede helft, minuut 93. Geen deksel op de neus! En bijna was het zelfs geen Genkse zege! Somers knikt een voorzet opnieuw voor doel, waar Gory met te weinig overtuiging inloopt en Coucke nog de kans geeft om redding te brengen.
  3. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij Cercle Brugge, Kevin Hoggas erin, Giulian Biancone eruit
  4. tweede helft, minuut 91. Poging van Onuachu. Onuachu geeft de zege van Genk bijna iets meer glans. Voor een man van meer dan twee meter lang is zijn voetenwerk behoorlijk, zijn schot suist net langs de verkeerde kant van de paal.
  5. tweede helft, minuut 88. De inspanningen eisen stilaan hun tol bij Cercle Brugge, dat in het slot toch weer achteruit wordt gedwongen door de thuisploeg.
  6. tweede helft, minuut 86. Er blijft veel te veel mislopen bij Racing Genk.
  7. tweede helft, minuut 85. Kans voor Ito! De bedrijvige Ito is misschien de enige Genkenaar die zijn niveau heeft gehaald. Hij kan zijn wedstrijd niet bekronen met een doelpunt, want Hubert ligt dwars.
  8. tweede helft, minuut 83. De tweede helft is een treurmars gewonnen. Dat kan je een dapper Cercle niet aanrekenen, het is vooral Genk dat ondermaats is gebleven.
  9. Gele kaart voor Godfred Donsah van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 81