Vercauteren paait Anderlecht-fans met 4 goals en zege tegen STVV

  1. 45+1' - Geel - Marco Kana
  2. 30' - Geel - Ibrahima Sankhon
  3. 22' - Geel - Alexandre de Bruyn
  4. 10' - Doelpunt - Marco Kana (2 - 0)
  5. 5' - Doelpunt vrije trap - Nacer Chadli (1 - 0)
  1. 86' - Verv. Nacer Chadli door Luka Adzic
  2. 78' - Doelpunt - Nacer Chadli (4 - 1)
  3. 76' - Verv. Adrien Trebel door Francis Amuzu
  4. 73' - Verv. Alexandre de Bruyn door Tatsuya Ito
  5. 67' - Doelpunt - Kemar Roofe (3 - 1)
  6. 63' - Verv. Alexis Saelemaekers door Edo Kayembe
  7. 62' - Doelpunt - Yohan Boli (2 - 1)
  8. 61' - Verv. Steve de Ridder door Allan Sousa
  10'Marco Kana2 - 0
  62'Yohan Boli2 - 1
  67'Kemar Roofe3 - 1
  78'Nacer Chadli4 - 1

  Anderlecht heeft zijn tweede zege op een rij veroverd. Met Frank Vercauteren voor het eerst op de bank kon paars-wit plots vier keer scoren. Dat was ruim voldoende om de maat van STVV te nemen. 

  Anderlecht - STVV kort samengevat

  • Sleutelmoment: De aansluitingstreffer van Boli dreigt de trein van Anderlecht te ontsporen, maar het gevaarte staat vijf minuten later alweer op de rails dankzij de 3-1 van Roofe. Een beperkt STVV kan daarna niet genoeg meer brengen.
  • Man van de Match: Je kan bij Anderlecht niet om Nacer Chadli heen. De Rode Duivel neemt de ploeg op sleeptouw en legt waanzinnige statistieken voor. Sinds zijn komst is hij bij negen van de elf paars-witte competitiegoals betrokken geweest.
  • Opvallend: Deze wedstrijd kan achteraf een symbolisch kantelmoment blijken. Anderlecht wint voor het eerst sinds december 2018 met drie goals verschil en haalt het voor het eerst in twee seizoenen nog eens van Sint-Truiden.

  Bekijk de goals uit Anderlecht - STVV (4-1)

  Anderlecht neemt een flitsende start...

  Vercauteren moest nochtans een puzzel oplossen in zijn verdediging. Kompany, Sandler en Luckassen waren om uiteenlopende redenen niet inzetbaar en dus vormden Sardella, Kana, Cobbaut en Dewaele de piepjonge achterlijn. Trebel kreeg ook een basisplek en moest het middenveld van Anderlecht meer bijtkracht geven.

   

  STVV had al twee jaar niet meer verloren van paars-wit en kwam vrank en vrij naar het Lotto Park. Toch liep het al snel in het mes. Chadli krulde een onterecht toegekende vrijschop heerlijk over de muur en in het net en nog voor de tiende minuut stond het 2-0. De zeventienjarige Kana was dolgelukkig met zijn eerste goal als prof.

   

  Zachtjesaan verwaterde het spel van Anderlecht en kon Sint-Truiden zich herstellen. Gevaar stichten zat er voor de bezoekers echter amper in. Saelemaekers probeerde het aan de overzijde wel een paar keer vruchteloos. Vlak voor de pauze moest Anderlecht wel op zijn hoede zijn. De Bruyn kon een counter niet afronden en Boli kopte net te slap.

  Kana is door het dolle heen met zijn eerste goal voor Anderlecht

  ... en speelt het na een hapering vlot uit

  Anderlecht zakte dit seizoen al vaker weg na de rust en dat dreigde ook nu weer te gebeuren. Trebel tekende wel voor een doelpoging, maar de thuisploeg verslapte terwijl STVV net een versnelling hoger schakelde. De Ridder en invaller Suzuki zorgden voor een paar waarschuwingsschoten.

   

  Toch was er een flatertje van Sardella nodig om de boel open te leggen. Boli benutte de aflegger van Sousa en zaaide even paniek bij thuisspelers en -fans. De onrust was evenwel snel verdwenen toen Roofe z'n eerste goal voor Anderlecht van dichtbij kon binnenglijden. De Bruyn liet kort daarop na om de opgestane reus opnieuw te doen wankelen, hij geraakte alleen voor doel niet voorbij Van Crombrugge.

   

  De weerstand van STVV was gebroken en dat gaf uitblinker Chadli de kans om zijn stempel nog wat duidelijker op de wedstrijd te drukken. Hij mocht Roofe bij de 4-1 wel uitgebreid bedanken voor diens voorbereidende werk. Sambi Lokonga liet in de toegevoegde tijd de 5-1 nog liggen, maar de zege was toen al lang binnen. De driepunter brengt Anderlecht naar een gedeelde tiende plek.

  Chadli pakt uit met een knap hakje

  Vercauteren: "Constante is grootste werkpunt"

  Frank Vercauteren beleefde een succesvolle terugkeer als coach van Anderlecht. "Maar er zijn nog altijd werkpunten. Er zijn ook heel veel positieve elementen om mee verder te werken. Gemakkelijk was het niet, maar we kenden de kwaliteiten van STVV."

   

  "De constante is het grootste werkpunt", legde Vercauteren de vinger op de wonde. ""Zo gingen we kort voor de rust, bij 2-0, plots uit positie lopen en gaven we kansen weg. Dat heeft niets met leeftijd te maken, maar met het aanvoelen van momenten in een wedstrijd."

   

  Anderlecht begon verschroeiend. "Dat is een deel van het DNA van Anderlecht. Ploegen moeten weten dat ze hier direct druk kunnen verwachten. Het goede begin gaf ons vertrouwen, maar hét moment was de 3-1. Toen kon ons vertrouwen terugkomen."

  Brys: "Scenario zat niet mee"

  Marc Brys en STVV stonden na tien minuten al met de rug tegen de muur. "Het scenario zat niet mee. Die vrije trap na een paar minuten was totaal geen fout, dat kon ik vanaf de bank zelfs zien. Dat heb je niet in de hand."

   

  "Die 1-0 neemt het vertrouwen weg bij je eigen team en geeft vertrouwen aan de tegenstander, die ook nog gedragen wordt door het publiek. We hebben gewoon ook heel slecht gespeeld in de eerste helft", gaf de coach toe. "We mogen niet blind zijn voor ons eigen spel. Er zat veel angst in de ploeg."

   

  "In de tweede helft zetten we een hoge pressing en was er veel recuperatie. Dan moet die 2-2 vallen, maar het werd 3-1," vatte Brys samen. "Met lef en durf, zo moeten we eigenlijk altijd spelen."

  Vercauteren: "Verticaal spelen is toch heel belangrijk in het voetbal"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Afgelopen! Anderlecht klimt een eindje in de stand na een duidelijke 4-1 zege tegen Sint-Truiden. Voor het eerst sinds december 2018 wint paars-wit nog eens met drie goals verschil.
  3. tweede helft, minuut 90. Een afwerker is Sambi Lokonga niet. Alleen voor Schmidt legt hij de mogelijke 5-1 ernaast.
  4. tweede helft, minuut 87. Sint-Truiden heeft het echt wel geprobeerd in de tweede helft. Peter Vandenbempt.
  5. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Anderlecht, Luka Adzic erin, Nacer Chadli eruit
  6. tweede helft, minuut 86. Applaus voor Chadli. Natuurlijk krijgt ook uitblinker Chadli een gul applaus. Hij heeft zijn job zeker gedaan en geeft zijn aanvoerdersband door aan invaller Adzic.
  7. tweede helft, minuut 83. STVV probeert er nog iets van te maken in het slot.
  8. tweede helft, minuut 81. Zelfs de grootste pessimist onder de supporters van Anderlecht zal niet langer twijfelen. De zege kan Anderlecht niet meer ontsnappen.
  9. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 78 door Nacer Chadli van Anderlecht. 4, 1.
  10. tweede helft, minuut 78. Nog eens Chadli! Nacer Chadli is de nieuwe koning van Anderlecht. De Rode Duivel verzilvert zijn bloedvorm met een nieuwe goal, al mag Roofe er een groot deel van op zijn naam schrijven. Hij verovert de bal en speelt hem netjes door.
  11. tweede helft, minuut 77. Nacer Chadli oogst applaus met een geniaal hakje, maar dat verdwijnt in het niet met de staande ovatie die Trebel krijgt bij zijn vervanging. Alles vergeten en vergeven?
  12. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij Anderlecht, Francis Amuzu erin, Adrien Trebel eruit
  13. tweede helft, minuut 74. Ito is ingevallen bij de bezoekers. Voor Anderlecht staat Amuzu klaar.
  14. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij STVV, Tatsuya Ito erin, Alexandre de Bruyn eruit
  15. tweede helft, minuut 72. Er zit leven in de brouwerij. Verschaeren zet een dribbel op, maar haalt er enkel een hoekschop uit.
  16. tweede helft, minuut 71. Alexandre Boucaut fluit niet zijn meest rechtlijnige match. Sousa moet altijd geel krijgen omdat hij een aanval bewust afbreekt, maar dat gebeurt niet.
  17. tweede helft, minuut 69. Blijven opletten! Hendrik Van Crombrugge maakt zich breed en haalt de stift van De Bruyn uit zijn doel. Even later is het weer alle hens aan dek voor paars-wit, maar maait Boli naast de bal.
  18. tweede helft, minuut 69.