1. 49' - Doelpunt - Lior Refaelov (0 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 7 - 15/09/19 - 14:30
49'
Lior Refaelov
0 - 1
49'

De wederopstanding in het Lotto Park blijft uit: na de thuiszege tegen Standard en de interlandbreak heeft Anderlecht voor eigen volk verloren van Antwerp. Een logische zege voor de bezoekers, die na de pauze heer en meester waren. Dankzij doelman Hendrik Van Crombrugge bleef het lange tijd spannend, maar Antwerp kreeg in het slot waar het duidelijk recht op had.

Anderlecht - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Anderlecht lijkt op weg naar een gelijkspel, maar verliest een kwartiertje voor tijd Sambi Lokonga met een tweede gele kaart. Antwerp profiteert optimaal en maakt er nog 1-2 van.
  • Man van de match: Zonder een uitmuntende Hendrik van Crombrugge was de schade voor Anderlecht veel groter geweest en had de wedstrijd al veel eerder in een definitieve plooi gelegen.
  • Opvallend: De nieuwe regels zeggen dat je bij een wissel de kortste weg naar de zijkant moet nemen, maar ref Visser maakte een uitzondering voor Steven Defour, die zo niet langs de Anderlecht-fans hoefde te passeren.

Bekijk de goals uit Anderlecht - Antwerp (1-2)

Anderlecht kan dominantie niet omzetten in goals

Anderlecht eiste meteen de bal op en probeerde Antwerp op de eigen helft vast te zetten. Dat leverde na tien minuten een prima kans op voor Vlap, die een plaatsballetje nipt naast zag vliegen.

Helaas bleek die poging van Vlap meteen ook het belangrijkste wapenfeit van de hele eerste helft. Een dominant Anderlecht slaagde er immers niet in om het Antwerpse blok uit verband te spelen en nog meer kansen af te dwingen.

Ook aan de overzijde viel er bitter weinig te beleven. Antwerp beperkte zich tot verdedigen, loerend op foutjes bij de thuisploeg om snel tegen te prikken. Die foutjes kwamen er ook, maar Mbokani en co lieten na om ervan te profiteren.

Ook Steven Defour, die voor het eerst sinds eind januari nog eens aan een officiële wedstrijd mocht beginnen, kon tegen zijn ex-club zijn stempel niet drukken. De Antwerp-middenvelder kon zijn gebrek aan matchritme niet wegstoppen.

Ref Visser bespaart Defour de hele rondgang van het stadion bij zijn wissel

Sterke tweede helft levert Antwerp volle buit op

Na de pauze schoot Antwerp ineens als een bezetene uit de startblokken. Anderlecht wist niet waar eerst kijken en na een blitzaanval van vijf minuten moest Van Crombrugge zich gewonnen geven bij een dubbele poging van Refaelov.

Anderlecht probeerde wel tegen te prikken, maar zelf kansen creëren bleek opnieuw bijzonder moeilijk. Met wat hulp van Bolat werd het toch 1-1: de doelman schatte een diepe bal van Sandler verkeerd in, Chadli knikte de gelijkmaker simpel in doel.

Antwerp reageerde als door een wesp gestoken na de 1-1. Anderlecht had een excellente Van Crombrugge nodig om een nieuwe reeks kansen van de bezoekers af te slaan.

Toen Sambi Lokonga een kwartier voor tijd tegen zijn tweede gele kaart aanliep, kwam er nog meer ruimte voor Antwerp om ten aanval te trekken. Het was uiteindelijk de ingevallen Japanner Koji Miyoshi die de verdiende 1-2 scoorde en Antwerp de drie punten schonk.

Van Crombrugge houdt Anderlecht lang recht met o.a. twee geweldige reddingen

Van Crombrugge: "De weg naar succes gaat over Belgisch asfalt"

Anderlecht-doelman Hendrik van Crombrugge baalde na de verloren wedstrijd. "Ik ben net als iedereen heel ontgoocheld. Onze eerste helft was voetballend zeer goed. We gaven ook niets weg. In de tweede helft schieten we onszelf in de voet bij de twee goals, want die vallen te gemakkelijk. We knokken ons na de 0-1 nog wel terug in de wedstrijd, maar na de rode kaart was het natuurlijk pompen of verzuipen. Helaas was het vandaag verzuipen voor ons."

Na de zege tegen Standard leek Anderlecht gelanceerd, maar nu is het terug naar af. "De weg naar succes gaat nu eenmaal nooit alleen over goed asfalt", stelt Van Crombrugge. "Het is Belgisch asfalt, met veel gaten en hobbelige ritten. Dat is bij ons niet anders. We blijven verder werken en ik blijf vol vertrouwen dat dit goedkomt."

Defour: "Ik zit nog maar aan 60 à 70 procent"

Steven Defour vierde zijn terugkeer op de Belgische velden met een overwinning. "In de eerste helft waren we een beetje voorzichtig, omdat we hen vooral niet de ruimte wilden geven waar ze graag in duiken", analyseerde Defour. "Maar na de rust zijn we heel goed gestart en vanaf dan zijn we altijd baas geweest. Onze start van de tweede helft was geweldig, daar hebben we de basis gelegd voor deze overwinning."

"Ikzelf zat vandaag aan 60 à 70 procent. Na acht maanden inactiviteit mijn eerste wedstrijd spelen, was natuurlijk niet gemakkelijk. Of dit Antwerp te vergelijken valt met het Standard waarmee ik de titel pakte? Er zit in elk geval evenveel karakter in. We bekijken het wedstrijd per wedstrijd, maar dit is alvast een mooie opsteker", zei Defour nog.

Defour: "Eigenlijk kwam deze match te vroeg voor mij"

Van Crombrugge: "In onze situatie is het elk weekend knokken"

Chadli: "Wedstrijd analyseren en oplossingen vinden"

Haroun: "Hebben de 3 punten niet gestolen"

90+4'

Afgelopen! Antwerp wint met 1-2 op het veld van Anderlecht, dat de wedstrijd met zijn tienen beëindigde. Invaller Miyoshi scoorde de winning goal voor Antwerp.
90+2'
Bolat laat een onschuldige bal even uit de handen glippen, maar zonder erg. Antwerp lijkt op weg naar de zege.
90+2'
90+1'

89'

Bijna 1-3

Antwerp wil Anderlecht helemaal tegen het canvas slaan, maar Van Crombrugge en Sandler voorkomen een tweede doelpunt van Miyoshi. Wat een invalbeurt van de Japanner!
89'
87'

Invaller Miyoshi doet het voor Antwerp

Miyoshi kroont zich (voorlopig) tot matchwinnaar bij Antwerp. De ingevallen Japanner verschalkt Van Crombrugge met een licht afgeweken schot, het staat 1-2 voor Antwerp.
84'
Lamkel Zé laat zich nog eens zien met een schot van net buiten de zestien meter. Van Crombrugge hoeft niet in te grijpen.
83'

Antwerp ruikt bloed, al had het de wedstrijd hier al veel eerder kunnen beslissen.

Peter Vandenbempt in Sporza op Radio 1
83'
80'
80'

Schwalbe Chadli

Chadli gaat te gemakkelijk liggen in de zestien meter, het levert hem een gele kaart op.
78'

Haroun tegen de paal

Antwerp gaat meteen weer op zoek naar die tweede treffer. Haroun kan vrij inkoppen bij een vrije trap van Refaelov, de paal redt Van Crombrugge en Anderlecht.