Kansenfestival in Jan Breydel eindigt met een gelijkspel

1. 21' - Geel - Jakub Piotrowski
  2. 45+1' - Geel - David Chidozie Okereke
  1. 79' - Geel - Dieumerci Ndongala
Jupiler Pro League - speeldag 6 - 01/09/19 - 14:31

De eerste seizoensconfrontatie tussen Champions League-deelnemers Club Brugge en Racing Genk is geëindigd op een gelijkspel. Club kwam verdiend op voorsprong in de eerste helft, maar vergat het af te maken in het begin van de tweede. Vanaken zorgde met een eigen doelpunt voor het spreekwoordelijke deksel op de neus. Voor Club is het een tweede opeenvolgend gelijkspel in eigen huis.

Bekijk de goals uit Club Brugge-Racing Genk (1-1)

Club Brugge – Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Meteen na de rust mikt Vormer met een listige lob op de lat. Kort daarna zet de Nederlander Okereke alleen voor Coucke, maar de 2-0 blijft uit. Het spreekwoordelijke deksel op de neus volgt haast onvermijdelijk later in de tweede helft.
  • Man van de match: Met een briljante tussenkomst vermijdt Simon Mignolet dat Samatta de winning goal maakt. Club Brugge werd in de slotfase overpowered, maar Mignolet bewees waarom hij werd gehaald.
  • Opvallend: In de 79e minuut ging het licht uit bij Ndongala, die de zeis bovenhaalde op Dennis. Erik Lambrechts is mild en ook de VAR laat passeren. Ndongala krijgt slechts geel.

Club duwt Genk achteruit, Deli zet verdiende voorsprong op het bord

De landskampioen ging vanmiddag op bezoek bij de vicekampioen. Dat Club-coach Clement het tegen zijn ex-ploeg opnam, gaf nog wat extra pigment aan de wedstrijd. De beginfase was dus niet verrassend erg potig, met een elleboog van Vanaken op Piotrowski, die nadien zelf ook stevig inbeukte op Rits.

De thuisploeg nam de partij van bij het begin in handen. In de openingsminuut mikte Okereke vanuit een scherpe hoek op de paal, nadien lieten Tau en Vormer goede kansen liggen. Een reactie van Genk kwam er amper, op wat schuchtere pogingen van Ito en Samatta na. “Mignolet had gerust zijn strandstoel kunnen meebrengen”, zag ook radiocollega Tom Boudeweel.

Toen Mata neerging in een duel waarbij Paintsil toch vooral veel bal raakte, kreeg Club een vrije trap diep op de speelhelft van de bezoekers. Een kolfje naar de hand van Vormer, die het leer op de knikker van Deli schilderde. De Club-verdediger torende hoog boven Dewaest uit en zette de verdiende 1-0-ruststand op het bord.

Blauw-zwart laat de kansen liggen en krijgt het deksel op de neus

Club Brugge stoomde na de rust gewoon door. Vormer probeerde het met een sluwe lob, maar die viel op de lat. Meteen daarna was de Nederlander aangever met dienst, maar Okereke devieerde de haarfijne stiftpass met het onderbeen voorlangs. Genk ontsnapte, want Club Brugge liet de panklare kansen liggen.

De thuisploeg schoot zichzelf daarmee serieus in de voet, want Genk kon op die manier zomaar in de wedstrijd komen. Toen Vanaken Samatta haakte aan de hoek van de zestien, stuurde Heynen een listige vrije trap voor het doel. Diezelfde Vanaken maakte zijn tussenkomst nog wat ongelukkiger door de bal in het eigen doel te deviëren. Het spreekwoordelijke deksel voor Club.

In de slotfase kregen beide ploegen nog de kans om de overwinning naar zich toe te trekken. Samatta kwam twee keer erg dicht bij de 1-2, maar eerst stond Mignolet pal en nadien kopte de Tanzaniaan naast. De billijke 1-1 bleef zo op het bord. Club laat de kans liggen om over Standard naar de leiding te springen. De Rouches kunnen om 18.00u een prima zaak doen in de Jupiler Pro League.

Vanaken over zijn own-goal:

“Ik raak de bal inderdaad nog, maar denk dat hij anders ook wel in doel ging. Dat is jammer, maar we hadden de zege daarvoor al laten liggen. In de 60e minuut hadden we 2-0 of 3-0 moeten voorstaan, maar dat hebben we nagelaten. We hebben veel energie verbruikt en moesten na de gemiste kansen achteruit. De efficiëntie was ondermaats vandaag en zo hebben we Genk in de wedstrijd laten komen", analyseert Club-middenvelder Hans Vanaken de wedstrijd van Club.

Mazzu: "Te veel kansen laten liggen"

“Of ik spijt heb? Als we alleen over de tweede helft zouden spreken zeker wel. We hadden kansen om een tweede keer te scoren, maar we mogen ook niet vergeten dat we in het eerste half uur van de wedstrijd hebben afgezien. Tijdens de rust hebben we bijgestuurd en dat resulteerde in een prima tweede helft", zegt Genk-coach Felice Mazzu na de wedstrijd.

“Het is niet ons eerste doelpunt op een stilstaande fase, maar we moeten er ook voor zorgen dat we veldgoals maken. Vandaag lieten we te veel grote kansen liggen. Hadden we dat niet gedaan, dan wonnen we hier", besluit Mazzu.

Clement: "Geen sprake van decompressie"

Philippe Clement (coach Club Brugge): “Ik ben niet tevreden. We waren een uur baas, speelden heel goed en creëerden grote kansen op 2-0. Een match tegen Genk waarin zij geen kansen krijgen, bestaat niet. Dat wisten we op voorhand. Net daarom ben ik zo ontgoocheld dat we de voorsprong niet verder uitbouwden.”

“We hebben wel veel energie verspeeld in de wedstrijd tegen Linz, maar met decompressie heeft het resultaat vandaag niet te maken. We hadden de kansen moeten afmaken en het geloof bij de tegenstander moeten wegnemen. Of ik dit een correct resultaat vind? Neen, van de 90 minuten waren wij er 60 baas", besluit een zichtbaar teleurgestelde Clement.

90+5'

Afgelopen!

Een striemend fluitconcert rolt van de tribunes in Jan Breydel. Club Brugge miste grote kansen op een dubbele voorsprong in het begin van de tweede helft en krijgt het spreekwoordelijke deksel op de neus: 1-1.
90+4'
Mazzu wint nog wat tijd door een wissel vlak voor het einde van de extra tijd.
90+3'
Een voorzet van Diatta naar Dennis wordt door De Norre nog net uit de gevarenzone gekopt. De seconden tikken weg. Club Brugge mag zich de gemiste kansen serieus beklagen.
90+3'

90+1'
Dennis neemt risico door een bal met twee man in zijn rug achter het steunbeen te willen meenemen. Hij moet de tegenaanval afbreken en krijgt geel.
89'
Coucke trapt slecht uit. Vanaken pikt er Mata uit, maar die kan met links niet naar doel trappen. Dewaest breekt de daaropvolgende aanval af met een listige fout.
89'
Ito schuift de bal voorlangs. De supporters van Club Brugge ogen bloednerveus.
87'

Mazzu-time?

We duiken de slotfase in met 1-1 op het bord. Genk is nu de betere ploeg. Mazzu-time?
86'
Het ziet er even niet goed uit bij blauw-zwart achterin. Sobol brengt Deli in de problemen, die het op zijn beurt Mechele moeilijk maakt. Genk duwt door.
84'
Sobol rolt de hele rechterflank van Genk op en pikt er Openda uit voor het doel. De invaller mikt naar de verste hoek, maar stuit op een Genks been.
83'
Scheidsrechter Lambrechts wordt op de korrel genomen. Hij geeft een scheidsrechtersbal en niemand lijkt goed te begrijpen waarom.
82'

Samatta kopt een uitstekende voorzet naast de kooi van Mignolet

81'

Club ontsnapt

Samatta kopt een Genkse voorsprong net niet op het bord. Club Brugge heeft het zelf gezocht en staat nu te bibberen.