• home
 • video
 • pas verschenen

  Anderlecht haalt opgelucht adem en dankt verloren zoon Saelemaekers voor eerste zege

  1. 35' - Verv. Pieter Gerkens door Michel Vlap
  2. 31' - Doelpunt - Alexis Saelemaekers (1 - 0)
  1. 90+5' - Geel - Paul José Mpoku
  2. 87' - Geel - Mehdi Carcela-González
  3. 86' - Verv. Samuel Bastien door Denis Dragus
  4. 76' - Verv. Renaud Emond door Aleksandar Boljevic
  5. 73' - Verv. Nacer Chadli door Francis Amuzu
  6. 71' - Geel - Sieben Dewaele
  7. 67' - Verv. Selim Amallah door Anthony Limbombe
  8. 63' - Verv. Peter Zulj door Albert Sambi Lokonga
  9. 53' - Geel - Alexis Saelemaekers

  Anderlecht heeft getoond dat het nog leeft. Na 2 op 15 boekte paars-wit uitgerekend in de klassieker tegen Standard zijn eerste zege van het seizoen. Alexis Saelemaekers werd opgevist uit de tribunes en scoorde de enige goal van de match: 1-0. De zege werd in het Lotto Park gevierd als was het een landstitel.

  Bekijk de enige goal uit Anderlecht-Standard

  Anderlecht – Standard in een notendop:

  • Sleutelmoment: Terwijl zijn broer voor Standard een vrije trap op de vuisten van Van Crombrugge mikt, valt Sambi Lokonga in voor paars-wit. Het supertalent viel in december 2018 uit met een kruisbandletsel, maar toonde meteen zijn grote waarde voor Anderlecht.
  • Man van de match: Verloren zoon Alexis Saelemaekers speelde dit seizoen nog geen minuut, maar mocht vandaag nog eens starten van Simon Davies. Hij bedankte zijn coach met het enige doelpunt van de wedstrijd.
  • Opvallend: De eerste zege van Anderlecht dit seizoen werd gevierd als een landstitel, niet het minst door Vincent Kompany, die toekeek vanuit het politiehokje in de nok van de tribunes.

  Saelemaekers mag nog eens starten en dankt voor het vertrouwen

  “In veel van onze wedstrijden domineerden we het spel, maar vandaag moet het maar eens echt gebeuren”, liet Anderlecht-coach Simon Davies optekenen voor de wedstrijd. De recordkampioen had met 2 op 15 nood aan een broodnodige driepunter en moest daarvoor Standard opzijzetten. Geen sinecure.

   

  Cobbaut verving de geblesseerde Kompany achterin en acteerde op een weifelachtig niveau. Het combinatievoetbal van achteruit zat ook vanavond weer in het spel, maar vaker dan in de vorige wedstrijden werd er af en toe ook voor de verticale bal gekozen. Met resultaat.

   

  Op het halfuur kwam Chadli goed voor zijn mannetje in de Luikse zestien. Met een hakballetje zette hij uitgerekend Saelemaekers, die dit seizoen nog geen minuten maakte, schuin alleen voor Bodart. Na een puntertje in het verste zijnet zette hij de 1-0-voorsprong op het bord. Een tussenstand die al vroeger op het bord had kunnen staan, maar Laforge floot geen strafschop na een fout van Bokadi op Gerkens.

   

  Een forse reactie van Standard bleef uit. Het was integendeel Vlap, die de geblesseerde Gerkens kwam vervangen, die de voorsprong had kunnen verdubbelen. Op aangeven van alweer Saelemaekers liet hij het na om Anderlecht met een 2-0-marge de rust in te sturen.

  Druk van de Rouches, maar Anderlecht houdt stand

  De tweede helft tussen paars-wit en de Rouches was van een lager niveau. Pas op het uur kregen we nog eens een kans te zien, maar het was wel meteen een dubbele. Mpoku mikte een vrije trap naar de bovenhoek, Van Crombrugge zweefde de poging heerlijk uit zijn doel. Meteen daarna dook hij met een nieuwe zweefsprong een kopbal van Laifis uit de hoek.

   

  Intussen viel Sambi Lokonga in bij de thuisploeg. De broer van Standard-speler Mpoku was maanden buiten strijd met een kruisbandletsel, zijn invalbeurt was het mooiste moment in een flauwe tweede helft. Het supertalent liet een goede indruk na.

   

  In de laatste tien minuten van de wedstrijd kregen we plots nog een handvol kansen te zien. Cimirot knalde naast na een mislukt schot van Limbombe, aan de overzijde werd Amuzu op weg gezet naar de 2-0, maar de invaller duwde het leer te ver voorbij de verste paal. Kompany hield het niet meer in de tribunes en greep zich nerveus naar het hoofd.

   

  De schietgebedjes van iedereen die paars-wit ademt werden aanhoord. De luidkeelse steun van de Anderlecht-aanhang stuwde het team naar de eerste zege van het seizoen. Een opsteker van jewelste voor Anderlecht, dat deze overwinning wel moet zien te bevestigen na de interlandbreak.

  Preud'homme: "Het ontbrak ons aan precisie"

  Michel Preud'homme had het vooral over precisie in zijn interview na de wedstrijd."We waren goed georganiseerd, maar wat er ontbrak was de offensieve precisie. We gaven niet de juiste pass, kregen niet de juiste snelheid in het spel of liepen niet juist. Zo konden we niet gevaarlijk zijn. In de tweede helft gingen we hoger spelen, maar ook dan ontbrak het aan efficiëntie."

   

  "Tijdens de rust vroeg ik aan mijn flankverdedigers om hoger te gaan spelen, maar het mocht niet baten. We hadden gehoopt om hier minstens een punt te sprokkelen en als ik de mogelijkheden bekijk, denk ik dat we dat ook verdienden. Het enige verschil tussen Standard en Anderlecht is dat zij wel één keer die precisie hadden, en wij niet", aldus nog Standard-coach Preud'homme.

  Davies: "We waren nooit zo slecht als sommigen beweerden"

  "Ik ben heel blij voor de fans en de spelers, maar een opluchting wil ik dit niet noemen. We controleerden hiervoor ook al wedstrijden en creëerden daarin ook kansen. Vandaag halen we er eindelijk eens een driepunter uit, maar die hadden we ook al vroeger kunnen rapen. We waren nooit zo slecht als sommigen beweerden", begint Simon Davies zijn interview.

   

  "De sleutel tot succes was het collectief vandaag. We hebben een erg jonge ploeg en die moet leren wanneer ze druk moeten zetten, wanneer niet en hoe ze veilig en solide kunnen spelen. We willen alle wedstrijden controleren, ook de grote zoals die van vandaag. We deden dat met hangen en wurgen, maar we komen er wel. Zeker met deze fans, die vandaag outstanding waren", besluit de Anderlecht-coach.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Ze hebben 'm! Anderlecht heeft er lang naar moeten snakken, maar heeft op speeldag 6 eindelijk zijn eerste driepunter beet. Een doelpunt van Saelemaekers in de eerste helft volstond voor de zege tegen Standard.
  3. Gele kaart voor Paul José Mpoku van Standard tijdens tweede helft, minuut 95
  4. tweede helft, minuut 94. Saelemaekers werkt Mpoku op de zenuwen, die hem gefrustreerd tegen de grond werkt en geel krijgt.
  5. tweede helft, minuut 93. Op de tegenaanval komt Sambi Lokonga in balbezit in de Luikse zestien, maar hij verslikt zich in zijn controle.
  6. tweede helft, minuut 93. Nog een hoekschop. De Rouches krijgen met nog anderhalve minuut op de klok een hoekschop, maar die wordt slecht gegeven.
  7. tweede helft, minuut 92. Bodart verslikt zich bijna in een terugspeelbal, maar herstelt zich net voor de eigen doellijn.
  8. tweede helft, minuut 91. Bij Anderlecht tikken ze het balletje rond. De oleetjes rollen van de tribunes.
  9. tweede helft, minuut 90. Nog vier minuten moet paars-wit zien te overleven.
  10. tweede helft, minuut 90. De 90e minuut loopt en de Anderlecht-fans zetten de kelen open. Ook zij snakken naar de eerste driepunter, die steeds dichterbij komt.