Standard zet met zijn tienen een scheve situatie helemaal recht

  1. 44' - Verv. Hervé Kage door Larry Azouni
  2. 34' - Doelpunt - Eric Ocansey (0 - 1)
  3. 27' - Geel - Petar Golubovic
  4. 23' - Geel 2 - Maxime Lestienne
  5. 3' - Geel - Maxime Lestienne
  1. 89' - Doelpunt - Selim Amallah (2 - 1)
  2. 83' - Verv. Abdul Ajagun door Christophe Lepoint
  3. 82' - Doelpunt - Kostas Laifis (1 - 1)
  4. 81' - Verv. Nicolas Gavory door Aleksandar Boljevic
  5. 71' - Verv. Renaud Emond door Anthony Limbombe
  6. 65' - Geel - Kristof D'Haene
  7. 58' - Verv. Gojko Cimirot door Mehdi Carcela-González
  8. 54' - Geel - Ilombe Mboyo

  Standard heeft tegen Kortrijk in de slotfase een 0-1-achterstand omgezet in een 2-1-zege. Het speelde meer dan een uur met zijn tienen na rood voor Lestienne. Standard is met 12 op 15 leider, Club telt wel 1 match minder. "Het loopvermogen van Amallah in de laatste minuut, dat is indrukwekkend", zegt Michel Preud'homme.

  Standard - KV Kortrijk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Kort voor het einde zet Carcela zijn sterke invalbeurt nog eens in de verf met een knappe rush en dito doorsteekpass naar Amallah. Die tikt de winning goal fraai over Bruzzese in doel en telt Kortrijk uit.
  • Man van de match: Mehdi Carcela mocht opnieuw niet starten aan de wedstrijd, maar antwoordde op het veld met een uitstekende invalbeurt in de tweede helft. Hij zorgde voor extra vuur in het Luikse spel en legde de wedstrijd mee in een beslissende plooi.
  • Opvallend: Kortrijk blijft vruchteloos op zoek naar de eerste clean sheet van het seizoen. Op 5 speeldagen slikte het al 8 tegendoelpunten, slechts 4 ploegen incasseerden tot dusver meer treffers. Met 10 gemaakte goals hoort KVK wel bij de vlotst scorende teams in eerste klasse.

  Bekijk de goals uit Standard - Kortrijk (2-1)

  Lestienne doet zichzelf en Standard de das om

  Door het puntenverlies van KV Mechelen en de uitgestelde match van Club Brugge kon Standard zomaar alleen leider worden. Qua motivatie kon dat tellen en dan kwam ook Rode Duivel Axel Witsel nog eens de aftrap geven. Het inspireerde Lestienne al in de 3e minuut tot een fopduik in de zestien en dat kwam hem op een vroege gele kaart te staan. Een bijzonder dure fout, zo zou later blijken.

   

  Diezelfde Lestienne zorgde enkele minuten later voor de eerste grote kans, hij devieerde een voorzet van Vojvoda nipt voorlangs. Lestienne bleef een hoofdrol opeisen. Iets voorbij het kwartier snoepte hij Van der Bruggen de bal af en lanceerde hij Mpoku, maar die mikte de 1-0 op Bruzzese. 

   

  Kortrijk zag af onder de Luikse druk en kraakte ook toen Lestienne de bal in doel werkte op een hoekschop. Met zijn hand weliswaar en dus keurde Boucaut de goal op aangeven van de VAR af. Geel voor Lestienne was het logische gevolg, Standard stond plots met zijn tienen.

   

  De bezoekers roken bloed en iets voorbij het halfuur sloeg KVK genadeloos toe. D’Haene pakte uit met een heerlijke voorzet en Ocansey liet Bodart kansloos achter met een al even fraaie kopbal: 0-1. Het uitvallen van Kage kort voor de rust was een domper voor Kortrijk, maar het was toch vooral Standard dat met kopzorgen de kleedkamer opzocht.

  Boucaut houdt Carcela voor de gek terwijl VAR de goal checkt

  Enthousiast Standard keert de rollen helemaal om

  Kortrijk speculeerde na de rust vooral op het verdedigen van de krappe voorsprong en dat bleek een gevaarlijke keuze. Standard gaf de strijd niet op en voerde de druk stelselmatig op, zeker na de invalbeurt van Carcela. Concrete kansen leverde dat niet op, wel enkele prangende fases. 

   

  Ondanks het numerieke overwicht kwam Kortrijk niet onder de druk uit. Toen dat toch eens lukte, werd de treffer van Azouni terecht afgekeurd voor buitenspel. Het bleef vooral pompen of verzuipen voor de bezoekers in de slotfase. Van der Bruggen redde een schot van Limbombe op de doellijn.

   

  Maar de 1-1 kwam er even later toch. Laifis troefde Kagelmacher af op een hoekschop en kopte de gelijkmaker voorbij Bruzzese. Kort voor het einde keerde Standard de rollen helemaal om. Carcela maakte een lekkere taart met een knappe rush en dito pass, Amallah plaatst de kers met een koelbloedige afwerking: 2-1.

  Van der Bruggen: "Deze wedstrijd mag je nooit verliezen"

  • Hannes Van der Bruggen (KV Kortrijk): “We probeerden iets te weinig de opbouw van achteruit, terwijl er wel ruimte voor was. Op het moment dat we dat wel begonnen te doen, kregen we die goal tegen. En dat zette ons onder druk. Iedereen is natuurlijk erg ontgoocheld. In de tweede helft hadden we de bal veel sneller moeten laten gaan, er was veel ruimte om te voetballen. Standard kan natuurlijk wel extra kwaliteit inbrengen, maar dit is een wedstrijd die je eigenlijk niet mag verliezen.”
  • Selim Amallah (Standard): “We wisten dat ze zouden beginnen te twijfelen als wij konden scoren. We zijn blijven drukken tot op het einde en dat heeft ervoor gezorgd dat we wonnen. We zijn met een ander systeem aan de tweede helft begonnen en dat heeft gewerkt. Deze overwinning is nog mooier dan de vorige twee thuiszeges. We hebben bijna een hele match met zijn tienen gespeeld en toch een achterstand goedgemaakt.”
  • Yves Vanderhaeghe (trainer KV Kortrijk): “Het begint allemaal met een stilstaande fase waar er een fout gemaakt wordt op Kagelmacher. Op de tweede goal stond iedereen uit positie, dat was absoluut niet gevraagd. Zo schiet je in je eigen voet. Als je 82 minuten de 0 op het bord houdt, dan heb je goed verdedigd. Alleen kwamen we er misschien te weinig uit. We speelden de counters niet goed uit en kregen dan nog het deksel op de neus.”
  • Michel Preud’homme (trainer Standard): “We zijn heel goed begonnen, alleen het doelpunt ontbrak. Met tien tegen elf is het normaal dat je wat twijfelt. We moesten vooral een tweede tegendoelpunt vermijden. We moesten in de organisatie zoeken naar mogelijkheden en dat hebben we in de tweede helft goed gedaan. Carcela viel ook tegen Cercle al goed in. Hij probeert zijn best te doen, met nog meer diepgang in zijn spel zou het perfect zijn. Hij laat twee spelers ter plaatse met een versnelling. Maar Amallah die nog dat loopvermogen heeft in de laatste minuut, dat is indrukwekkend.”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Standard wordt alleen leider na een knotsgekke wedstrijd tegen Kortrijk. Het leek met zijn tienen lang op weg naar een nederlaag, maar Laifis en Amallah zorgden in de slotfase nog voor de volle buit.
  3. tweede helft, minuut 92. Het zag er lang penibel uit voor Standard, maar plots klaart de hemel helemaal op voor de Luikenaars. Het team van Preud'homme is plots zowaar virtueel leider in de Jupiler Pro League.
  4. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 89 door Selim Amallah van Standard. 2, 1.
  5. tweede helft, minuut 88. Carcela maakt de taart, Amallah plaatst de kers. Standard zet de scheve situatie helemaal recht. Carcela bewijst zijn waarde met een knappe rush en dito pass op Amallah en die maakt het koeltjes af.
  6. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij KV Kortrijk, Christophe Lepoint erin, Abdul Ajagun eruit
  7. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 82 door Kostas Laifis van Standard. 1, 1.
  8. tweede helft, minuut 81. Laifis laat Sclessin ontploffen! Standard komt op gelijke hoogte! Laifis troeft Kagelmacher af op een hoekschop en kopt de gelijkmaker voorbij Bruzzese in doel. De aanhouder wint, zoveel is duidelijk.
  9. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Standard, Aleksandar Boljevic erin, Nicolas Gavory eruit
  10. tweede helft, minuut 80. Van der Bruggen voorkomt de 1-1! Van der Bruggen is de reddende engel voor Kortrijk! Na een hoekschop kan Limbombe plots helemaal vrijstaand uithalen, maar Van der Bruggen pareert zijn volley op de doellijn.
  11. tweede helft, minuut 79. Vojvoda zorgt nog eens voor nervositeit bij Kortrijk met een prima voorzet. Rougeaux werkt de bal voor de neus van Limbombe in hoekschop. Die levert niks op.
  12. tweede helft, minuut 73. Afgekeurde goal. Azouni tikt de bal in doel na een knappe actie van D'Haene. Maar het feestje gaat niet door, want de invaller stond duidelijk buitenspel op de voorzet/het schot van D'Haene.
  13. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij Standard, Anthony Limbombe erin, Renaud Emond eruit
  14. tweede helft, minuut 70. Voor Emond zit de wedstrijd erop, Limbombe is zijn vervanger. Intussen tikt de klok ongenadig voort voor de thuisploeg, Kortrijk moet nog minstens 20 minuten standhouden.
  15. tweede helft, minuut 69. Boucaut legt de wedstrijd net als in de eerste helft weer even stil voor een drinkpauze. Vanderhaeghe maakt van het moment gebruik om nog wat richtlijnen mee te geven.
  16. tweede helft, minuut 67. Standard heeft nog geen kans bij elkaar gevoetbald. Wel een paar prangende fases, maar daar weten ze bij Kortrijk voorlopig wel raad mee. Peter Vandenbempt op Radio 1.
  17. tweede helft, minuut 66. Laifis waagt zijn kans met een verre knal. Bruzzese kan rustig toekijken hoe de bal hoog over zijn doel suist. Kortrijk kan even op adem komen, ook al omdat Bruzzese telkens uitgebreid de tijd neemt om uit te trappen.
  18. Gele kaart voor Kristof D'Haene van KV Kortrijk tijdens tweede helft, minuut 65
  19. tweede helft, minuut 64. Na Mboyo en Golubovic loopt nu ook D'Haene tegen een gele kaart aan. Tekenend voor de huidige wedstrijdsituatie. Standard zet Kortrijk vast op zijn eigen helft.
  20. tweede helft, minuut 62. Het geloof groeit bij de thuissupporters. De druk van Standard neemt toe, Kortrijk moet de wedstrijd nu toch ondergaan.