• home
 • video
 • pas verschenen

  Racing Genk duwt Anderlecht nog wat dieper in de put, Kompany out

  1. 90+3' - Geel - Marco Kana
  2. 89' - Verv. Joseph Paintsil door Dieumerci Ndongala
  3. 79' - Verv. Casper de Norre door Joakim Mæhle
  4. 75' - Verv. Vincent Kompany door Elias Cobbaut
  5. 73' - Verv. Nacer Chadli door Luka Adzic
  6. 73' - Verv. Jakub Piotrowski door Patrik Hrošovský
  7. 69' - Verv. Philippe Sandler door Marco Kana
  8. 55' - Doelpunt - Mbwana Samatta (1 - 0)

  Anderlecht heeft ook tegen Genk geen punten, laat staan een eerste driepunter, kunnen halen. De kampioen kwam na de rust opzetten, Samatta scoorde fraai. Anderlecht was beter voor dan na de rust en zag Kompany uitvallen. Een ramp voor de komende duels met Standard, Antwerp en Club Brugge. Anderlecht telt 2 op 15, de slechtste start in 20 jaar.

  Racing Genk - Anderlecht kort samengevat:

  • Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd verlaat Vincent Kompany geblesseerd het veld. Anderlecht staat op dat moment 1-0 achter.
  • Man van de Match: Mbwana Samatta speelde geen indrukwekkende wedstrijd, maar stond er toch op het moment dat het moest. Hij kon diep in de tweede helft nog een tweede keer scoren, maar liet een uitstekende kans liggen.
  • Opvallende statistiek: Anderlecht kon nu al 7 opeenvolgende wedstrijden niet winnen van Racing Genk. Met 2 op 15 evenaart het de slechtste seizoensstart in 20 jaar.

  Bekijk de goal uit Genk - Anderlecht (1-0)

  Anderlecht domineert onherkenbaar Genk voor de rust

  De eerste topper van het seizoen kwam pas echt op gang na twintig minuten spelen. Anderlecht duwde de thuisploeg richting de eigen zestien, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Schotjes van Amuzu en Chadli waren te flauw om Coucke te verontrusten.

   

  Ook op een stilstaande fase lukte het net niet voor de bezoekers. Aanvoerder Kompany kwam aan de tweede paal maar een halve meter te kort op een goede vrije trap van Vlap. De Nederlander werd vlak voor de rust zelf knap vrijgespeeld door Chadli in de zestien, zijn lob viel op het dak van het doel.

   

  En wat met Racing Genk? De landskampioen kwam in de eerste helft geen enkele keer in de buurt van Anderlecht-doelman Van Crombrugge. Enkel Ito liet af en toe iets leuks zien.
  Hij werd niet geholpen door zijn ploeggenoten.

  VIDEO: Kompany moet het veld verlaten met een blessure

  Genk komt herboren uit de kleedkamer

  Het gebrek aan een diepe spits brak Anderlecht meteen na de rust zuur op. De bezoekers kregen na een heerlijke Genkse aanval het deksel op de neus. Samatta jaste zijn 5e van het seizoen keihard tegen de touwen na knap afleggen van uitblinker Ito.

   

  Tot overmaat van ramp zat de wedstrijd van Kompany er niet veel later op door een blessure. Hij nam plaats op de bank en zag invallers Cobbaut en Adzic nog dichtbij de gelijkmaker komen. De beste kans was nog voor Samatta, maar hij pakte het cadeautje van Van Crombrugge niet uit.


  Met 2 op 15 evenaart Anderlecht zijn slechtste seizoensstart in 20 jaar. Met duels tegen Standard, Antwerp en Club Brugge in het verschiet, ziet het er niet goed uit voor de recordkampioen.

  VIDEO: Van Crombrugge knoeit, Samatta profiteert net niet

  Mazzu: "We zagen niet het sterkste Genk"

  Racing Genk-trainer Felice Mazzu sprak na de 1-0-zege van een "geslaagde test". "We hebben een heel goed eerste uur gespeeld met veel intensiteit. We scoren op een moment dat Anderlecht net beter in de wedstrijd zat. Daarna wisten mijn spelers niet goed wat te doen: voor de 2-0 gaan of de 1-0 beschermen."

   

  "We zagen misschien niet het sterkste Genk, maar wel een intelligent. Iedereen deed zijn werk uitstekend, ook de aanvallers. Er zijn nog dingen die beter kunnen: we voetbalden niet genoeg kansen bij elkaar en ook het balbezit kon hoger. Het was een topwedstrijd, het is goed dat we die kunnen winnen", aldus Mazzu, die ook nog gevraagd werd naar zijn mening over Anderlecht.

   

  "Het is niet aan mij om hen raad te geven. Maar het is een ploeg die heel goed voetbal speelt. Kompany heeft goede ideeën, ik hoop dat het er ooit uitkomt."

  VIDEO: Zetterberg jongleert met invallers Thelin en Adzic

  Davies: "Gefrustreerder dan ooit"

  Anderlecht-coach Simon Davies blijft er maar op hameren dat Anderlecht goed bezig is: "Ik ben dan ook gefrustreerder dan ooit. Op bezoek bij de kampioen controleerden we lange periodes de match. Maar het is weer hetzelfde verhaal: we krijgen 2 kansen tegen en eentje gaat er binnen."

   

  "We vinden dat we dat niet verdienen. Maar over de spelers kan ik niets verkeerds zeggen. Vooral ook de jonge spelers deden het goed, Yari was uitzonderlijk goed. De youngsters toonden persoonlijkheid. Ik ben heel trots op hen."

   

  "De boodschap is duidelijk: we weten hoe we willen spelen en gaan daar mee door. Hopelijk duurt het niet te lang meer dat ons werk loont, want iedereen is gefrustreerd. Als je ziet hoe de fans reageren, kan ik niet wachten om hen te geven wat ze verdienen."

   

  Over de blessure van Kompany kon hij niet veel kwijt: "Meteen na de match weet je natuurlijk niet hoe lang hij out zal zijn, maar het ziet ernaar uit dat hij minstens 1 of 2 matchen zal missen. We weten meer na een grondig onderzoek van de dokter."

  De Norre: "In de eerste helft liepen we achter de feiten aan"

  Nasri: "Ons probleem blijft dat we niet scoren"

  Heynen: "We hebben veel moeten lopen"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Einde. Visser maakt een einde aan de wedstrijd. Genk wint met 1-0 van Anderlecht, dat achterblijft met 2 op 15. Tot overmaat van ramp viel Vincent Kompany geblesseerd uit in de tweede helft.
  2. tweede helft, minuut 93. Wat doet Van Crombrugge? Van Crombrugge knoeit erop los net buiten de zestien. Samatta profiteert niet en mikt de bal over.
  3. tweede helft, minuut 93. Visser moet dan toch een geel karton trekken. Kana raakt weinig bal en veel man. Terecht geel.
  4. Gele kaart voor Marco Kana van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 93
  5. tweede helft, minuut 92. Vlap kan schieten in de zestien, maar raakt niet voorbij zijn verdediger. De Nederlander overtuigde ook vanavond niet echt.
  6. tweede helft, minuut 90. Ndongala zweept het thuispubliek nog eens op. Anderlecht lijkt voor de 7e opeenvolgende keer niet te kunnen winnen van Genk.
  7. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij KRC Genk, Dieumerci Ndongala erin, Joseph Paintsil eruit
  8. tweede helft, minuut 89. De wedstrijd van Paintsil zit erop. Ndongala krijgt nog een paar minuten van Mazzu.
  9. tweede helft, minuut 87. Ito en Paintsil verkwanselen een Genkse counter. De spanning is te snijden in de Luminus Arena.
  10. tweede helft, minuut 87. De invalbeurt van Adzic mag er zeker zijn. Hij forceert opnieuw een corner na een goede individuele actie in de zestien. Valt de gelijkmaker nog uit de lucht?