za 27 juli 2019 23:58
0-1
  1. 37' - Geel - Wolke Janssens
    Jupiler Pro League - speeldag 1 - 27/07/19 - 20:03

Moeskroen heeft zijn eerste overwinning van het seizoen beet. Op Stayen klopte het STVV met het kleinste verschil. De bezoekers hadden genoeg aan een vrijetrapdoelpunt van Olinga, Sint-Truiden morste met de kansen.

STVV - Moeskroen in een notendop:

• Sleutelmoment: Een dikke 5 minuten voor de rust zet Olinga zich achter een vrije trap. De bal verdwijnt heerlijk in doel en Moeskroen kan met de voorsprong gaan rusten.
    • Man van de match: Vaso Vasic was de boeman van Sint-Truiden. Elke doelpoging van de thuisploeg werd gestopt door de Zwitserse Serviër, waardoor Moeskroen de voorsprong vasthield.
    • Opvallend: In de afgelopen twee seizoenen pakte Sint-Truiden telkens een 4 op 6 tegen Moeskroen met in beide jaargangen een zege voor eigen volk. Moeskroen maakt al meteen een einde aan die jonge traditie.

Bekijk de goal uit STVV - Moeskroen (0-1)

Olinga opent knap

Na een lange zomer keken Sint-Truiden en Moeskroen elkaar in de ogen op de openingspeeldag van het nieuwe voetbalseizoen. De voorbije twee seizoenen pakte STVV telkens 4 op 6 tegen de Henegouwers en op dat elan wilden de troepen van Marc Brys maar al te graag voortgaan.

In de eerste minuten leek dat scenario zich ook te gaan voltrekken, maar gaandeweg verslapte de Truiense dominantie en trok Moeskroen het laken naar zich toe. De vele ingestudeerde hoekschoppen leverden dreiging, maar weinig doelgevaar op. Het was duidelijk wachten op een ingeving, maar die kwam uit onverwachte hoek.

Na het zoveelste nonchalante balverlies van de thuisploeg moest Wolke Janssens aan de noodrem hangen. Olinga zette zich achter de vrije trap en na een heerlijke krul over de muur botste de bal net langs de goeie kant van de paal op de doellijn. Steppe geklopt en Sint-Truiden met een kleine kater naar de kleedkamer.

Onklopbare Vasic houdt de nul

Ook in de tweede helft teerde Moeskroen op de varianten op de hoekschop, maar het grootste gevaar kwam van een stilstaande fase aan de overkant. Pol Garcia wilde de poging van Olinga maar al te graag kopiëren. De heerlijke krulbal van de Catalaan leek op weg naar de winkelhaak, maar Vasic duwde het leer nog via de lat in hoekschop.

Het Servische sluitstuk van Moeskroen moest zich enkele minuten later opnieuw onderscheiden, maar deed dat met verve. Een zwak acterende Endo pakte toch eens uit met knappe actie en dito voorzet vanop links, maar de inzet van Balongo werd opnieuw afgeweerd door Vasic.

Een kwartier voor tijd kropen opnieuw Balongo en Vasic in de rollen van protagonist en antagonist, maar de uitkomst was dezelfde. In de herneming leek Botaka het leer nog in doel te gaan koppen, maar zijn poging was te zwak en bovendien slecht gemikt. Uiteindelijk kwam Moeskroen niet meer in de problemen en neemt het zo meteen de eerste driepunter van het seizoen mee naar Henegouwen.

Botaka: "Tegendoelpunt kroop in de hoofden"

Jordan Botaka (STVV): “Ik denk dat we een punt verdienen, maar het kwam er niet van. Het tegendoelpunt leek in de hoofden te kruipen, waardoor wij meer naar achteren kropen en Moeskroen meer kon drukken. Tijdens de rust hebben we gezegd naar de basics terug te grijpen. Na de rust hebben we hen ook naar de keel gegrepen, maar dan maken we onze kansen niet af.”

Marc Brys (coach STVV): “De eerste acht minuten hebben we goed gevoetbald, maar om welke reden ook vervalt dat en sluipt er angst in de ploeg. Dan staan we plots ook te ver van onze man te verdedigen en dan groeit het vertrouwen bij de tegenstander. In de tweede helft hebben we niets te verliezen en spelen we toch moedig met goed voetbal, maar komen we een goeie doelman tegen. Dan is het jammer dat je dat puntje niet thuis kan houden.”

Bernd Hollerbach (coach Moeskroen): “Met de eerste helft was ik tevreden, maar
    met de tweede niet meer. Dan kropen we te veel terug en kregen we ook wel wat
    kansen tegen. Voor ons is deze driepunter zeker welkom. We hebben het kleinste
    budget en onze doelstelling is om in eerste te blijven. Dan is het zaak om zo
    snel mogelijk genoeg punten te verzamelen."

90+4'
    Ook Boli krijgt nog een mooie vrije trap, maar de Ivoriaan trapt de bal zelfs hoog in de tribunes.
    90+2'
    Osabutey kan Olinga oog in oog met Steppe zetten, maar zijn voorzet is niet scherp genoeg, waardoor de Truiense goalie aan het langste eind trekt.
    90+2'
    Nee, hoor. Pol Garcia mikt de vrije trap enkele meters over.
    90+1'
    Antonov maakt nog een domme fout op Masoudi op de hoek van de grote rechthoek. Krijgt Sint-Truiden nog een gouden kans op een presenteerblaadje?
    90+1'

88'
    Osabutey krijgt nog eens de kans om zijn snelheid te tonen. De Ghanees legt nog breed, maar zijn maatje voorin mikt de bal vol op Steppe.
    85'
    Osabutey wordt op het perfecte moment de diepte ingestuurd door Olinga, maar ziet plots Steppe voor zijn neus opduiken. De Ghanees wacht en tikt de bal tot bij Mohamed, maar Endo is goed gevolgd om diens poging af te blokken. Goed dat hij daar stond, want Steppe stond nog niet terug in zijn kooi.
    82'
    Bij STVV warmt de Vietnamese Messi zich stilletjes aan op. Aan de intensiteit van die opwarming te zien, zal hij er niet zo snel op komen.
    81'
    Een knappe combinatie van de thuisploeg die misschien meer verdiende. Het is Botaka die de bal voorbrengt, maar de kopbal van Balongo gaat ruim over de kooi van Vasic.
    79'
    Bij Sint-Truiden hebben ze duidelijk minder getraind op hoekschoppen. Pol Garcia mikt de zijne over het pak en Teixeira is niet op tijd om de bal nog binnen te houden.
    74'

Vasic lijkt onklopbaar

Balongo mikt van dichtbij op Vasic. Botaka lijtkt in de rebound wel binnen te gaan koppen, maar kan er net niet goed genoeg bij! Wordt Vasic hier de matchwinnaar voor de bezoekers?
    73'
    Boli mocht hiernet nog niet invallen omdat zijn liesbroek niet blauw, maar zwart was. Nu is het blijkbaar wel in ord en dus mag Acolatse naar de kant.
    69'

Vasic opnieuw met de redding!

En daar is Vasic opnieuw met de redding! Endo legde de bal heerlijk terug tot bij Balongo, maar die ziet zijn inzet gekeerd door een geweldige redding van de Serviër!
    68'
    Bij Sint-Truiden wordt er achterin even nodeloos getikt en dat zint het thuispubliek niet.
    67'
    De thuisploeg lijkt het evenwicht stilaan te herstellen. Kan STVV zich ook op het scorebord terug in de wedstrijd knokken?
    64'
    Sami Allagui wordt net na het uur naar de kant gehaald. Osabutey is zijn vervanger en heeft net als Allagui de oversteek gemaakt vanuit Duitsland.
    62'
    Masoudi is Sousa met de rust komen vervangen, maar hij kan zelf niet te veel gewicht in de schaal werpen. Voorlopig kan de thuisploeg de voet niet naast die van Moeskroen zetten, dat vooral fysiek sterker lijkt.