• home
 • video
 • pas verschenen

  Het nieuwe tijdperk Kompany begint met anticlimax voor Anderlecht

  1. 19' - Doelpunt - Ronald Vargas (1 - 1)
  2. 13' - Doelpunt - Michel Vlap (1 - 0)
  3. 9' - Geel - Sebastiaan Bornauw
  1. 90+5' - Geel - Ari Skúlason
  2. 90+3' - Geel - William Dutoit
  3. 87' - Verv. Pieter Gerkens door Anouar Ait El Hadj
  4. 82' - Verv. Hotman El Kababri door Thierry Lutonda
  5. 75' - Doelpunt - Fashion Sakala (1 - 2)
  6. 73' - Geel - Brecht Capon
  7. 68' - Verv. Andrew Hjulsager door Michiel Jonckheere
  8. 66' - Verv. Robbie D'Haese door Indy Boonen
  9. 61' - Verv. Yari Verschaeren door Samir Nasri
  10. 58' - Verv. Ronald Vargas door Fashion Sakala

  Anderlecht is de competitie begonnen met een nederlaag. De hand van speler/manager Vincent Kompany was zeker te zien in het spel van paars-wit, maar dat resulteerde in te weinig kansen. Anderlecht gaf een voorsprong helemaal uit handen tegen een uitermate efficiënt KVO. 

  Anderlecht - Oostende kort samengevat

  • Sleutelmoment: Op het kwartier wordt de 2-0 van Vlap afgekeurd. Met een dubbele voorsprong en de schwung in het elftal van Anderlecht op dat moment had het misschien wel een afstraffing kunnen worden voor Oostende.
  • Man van de Match: Ante Palaversa speelde een erg belangrijke rol op het middenveld van KVO. De Kroaat, gehuurd van Manchester City, maalde veel kilometers en toonde ook geregeld zijn voetballende kwaliteiten.
  • Opvallend: Anderlecht verloor pas voor de tweede keer thuis van Oostende. Eén speler was er de eerste keer, in februari 2005, ook al bij: Vincent Kompany, toen nog een jong veulen.

  Bekijk de goals uit Anderlecht - Oostende (1-2)

  Anderlecht laat z'n fans een halfuur dromen

  Kompany verraste enigszins met zijn opstelling. Hij zette zichzelf tussen een bende jongelingen, met rechtsachter El Kababri als surprise van de chef. Kums stond niet eens op het wedstrijdblad. Aanwinst Vlap kreeg wel een plekje, Nasri begon op de bank. Bij Oostende waren Vargas, ex-RSCA, en Palaversa de opvallendste nieuwkomers.

   

  De eerste minuten gierden de zenuwen door de Brusselse lijven. Zulj en Didillon leken met de daver op het lijf te zitten en gingen pijnlijk in de fout, maar stilaan groeide Anderlecht en waren er flarden van erg leuk voetbal te zien. Na een afgeblokt schot van Amuzu was het de beurt aan Vlap. De Nederlander toonde zijn snelle voetjes en schilderde de bal enig mooi in de verste bovenhoek. Niet veel later schoof Vlap zijn tweede al binnen, maar de VAR verpestte het feestje: de middenvelder stond buitenspel.

   

  De stemming in het Lotto Park verzuurde enkele minuten later nog meer. Vargas legde breed naar D'Haese, kreeg de bal terug en schoof hem naast Didillon in doel. De reactie van Anderlecht was fel, maar Verschaeren morste met een leuke kans. Voorts toonde Gerkens dat hij, ondanks veel inzet, nooit een echte spits zal zijn. Tussendoor moest Didillon wel ingrijpen op een gevaarlijk schot van Vargas.

  Gedisciplineerd Oostende gaat met de punten lopen

  Na de rust zette Ingebrigtsen, de verse Noorse coach van KVO, zijn blok een paar meter lager. Die zet miste zijn uitwerking niet: de rappe flanken Amuzu en Doku hadden minder ruimte om in te duiken en Anderlecht kwam nog amper aan het doel van Dutoit snuffelen. Oostende werd zelf de meest dreigende ploeg.

   

  Op het uur mocht Nasri dan invallen, maar ook de inbreng van de Franse ex-international veranderde niet zo veel. Het gevaar moest van de kwieke Amuzu komen. De jonge flankspeler kwam twee keer gevaarlijk opzetten en joeg een stroomstoot door het Lotto Park, maar het licht ging snel weer uit.

   

  Op een tegenprik rolde het balletje van Boonen tussen een paar spelers naar Sakala, die koel afwerkte. Er restte Anderlecht nog een kwartier om de nederlaag af te wenden, maar KVO hield de druk puik af. Persoonlijke kansen voor Vlap en Amuzu en een afgeweerde kopstoot van Kompany konden niets meer aan de 1-2 veranderen.

  Didillon heeft problemen bij het uitvoetballen

  Ingebrigtsen: "Zo win je wedstrijden: samen"

  Kare Ingebrigtsen begint dus met een uitschieter in Oostendse loondienst. "Iedereen verwachtte een overwinning van Anderlecht, maar we wisten dat we een kans hadden om het feestje te verpesten", zei de Noor.

   

  "We verdedigden goed, werkten erg hard als team en maakten twee mooie goals. De jongens gaven zo veel dat ik drie vervangingen moest doen omdat ze leeg waren. Zo moeten we wedstrijden winnen: samen. Dan kan je ook de grote ploegen aan", glunderde de coach.

   

  "Het verraste me wel dat we zo goed speelden, maar ik ben er heel blij mee en ben trots op mijn jongens. We wisten hoe we het zouden aanpakken en de groep pikte mijn ideeën op. Dan is het ook gemakkelijker."

  Kompany: "Dit was een voorspelbaar scenario"

  Faes: "De afgekeurde goal was een kantelmoment"

  Fase per fase

  1. Gele kaart voor Ari Skúlason van KV Oostende tijdens tweede helft, minuut 95
  2. tweede helft, minuut 95. Einde! Kompany beleeft een terugkeer in mineur, want Anderlecht gaat met 1-2 onderuit tegen Oostende. In de eerste helft waren er flarden goed paars-wit voetbal te zien, maar na de rust was het al veel minder.
  3. Gele kaart voor William Dutoit van KV Oostende tijdens tweede helft, minuut 93
  4. tweede helft, minuut 92. Veel supporters gaan toch al weg. Peter Vandenbempt.
  5. tweede helft, minuut 90. Terwijl Oostende de thuisploeg vakkundig vastzet in een hoekje geeft de vierde official aan dat er vier minuten toegevoegde tijd bijkomen.
  6. tweede helft, minuut 88. Bijna had de prins in hoogsteigen persoon voor de 2-2 gezorgd. Kompany kopt een hoekschop krachtig in, Capon keert een halve meter voor de doellijn.
  7. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Anderlecht, Anouar Ait El Hadj erin, Pieter Gerkens eruit
  8. tweede helft, minuut 86. De zeventienjarige Anouar Ait El Hadj moet Anderlecht in het slot van een smadelijke nederlaag redden.
  9. tweede helft, minuut 84. Steeds weer Amuzu. Amuzu krijgt de bal van Vlap, draait zich rond Skulason en ramt zijn schot naast de verste paal. De tijd begint te dringen.
  10. tweede helft, minuut 83. De tank van Anderlecht loopt zachtjes leeg. De meegereisde KVO-fans durven de zege al te vieren.