Anderlecht doet het licht uit in Lokeren en blijft dromen van PO1

  1. 29' - Geel - Yannick Bolasie
  2. 16' - Doelpunt - Ivan Santini (0 - 1)
  1. 90+2' - Geel - Sven Kums
  2. 87' - Verv. Peter Zulj door Edo Kayembe
  3. 81' - Doelpunt - José Cevallos (1 - 2)
  4. 79' - Verv. Lukáš Marecek door Mehdi Terki
  5. 77' - Verv. Antonio Milic door Ivan Obradovic
  6. 72' - Geel - Peter Zulj
  7. 68' - Verv. Ari Skúlason door Amine Benchaib
  8. 67' - Doelpunt - Pieter Gerkens (0 - 2)
  9. 63' - Verv. Francis Amuzu door Pieter Gerkens
  10. 61' - Geel - Killian Overmeire

  Anderlecht blijft op koers voor Play-off I. Het bezegelde het lot van Lokeren dankzij goals van Santini en Gerkens: 1-2. Lokeren degradeert naar 1B, Anderlecht blijft op plaats 6.

  Bekijk de goals uit Lokeren - Anderlecht (1-2)

  Lokeren - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: De wedstrijd had er helemaal anders kunnen uitzien als Saroka Lokeren na 8 minuten op voorsprong had getrapt. De Wit-Rus miste en het was Anderlecht dat op 0-1 kwam.
  • Man van de match: Yari Verschaeren was andermaal een lichtpunt in een vrij sombere wedstrijd van Anderlecht. Met zijn acties en versnellingen zorgt hij voor de aanvallende impulsen bij paars-wit.
  • Opvallend: Het zijn uitgerekend de al zo vaak verguisde Anderlecht-spelers die vandaag voor de assists en de goals zorgen: Appiah en Santini bij de 0-1 en Milic en Gerkens bij de 0-2.

  Santini drukt Lokerse hoop de kop in

  In de wedstrijd van de allerlaatste kans deed Lokeren wat het moest doen: aanvallen. Een eerste schot van Cevallos vloog nipt naast, meteen daarna liet Saroka dé kans liggen om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Hij verscheen alleen voor Didillon, maar kreeg de bal niet voorbij de doelman.

   

  Het offensief van de thuisploeg kwam na een kwartier abrupt ten einde toen Appiah een geweldige voorzet verstuurde vanaf de rechterkant, precies op maat van Santini. De Kroaat toonde dat hij beter is met het hoofd dan met de voeten en liet Verhulst kansloos: 0-1.

   

  Het was wachten op een reactie van Lokeren, maar de thuisploeg gaf een geslagen indruk en kreeg nauwelijks nog wat voor elkaar. Meer dan een vluchtschot van Cevallos viel er niet meer te noteren.

   

  Ook Anderlecht gaf niet meer thuis na het doelpunt. Paars-wit had de drie punten nochtans hard nodig met het oog op Play-off 1, maar leek 0-1 voldoende te vinden. Zo kabbelde de wedstrijd verder tot aan de pauze, zonder noemenswaardige gebeurtenissen.

  De ene supporter van Lokeren kan er niet mee lachen, de andere wel

  Aansluitingstreffer komt veel te laat

  Dan had de tweede helft toch meer te bieden, met onder meer na tien minuten een mooie plaatsbal van Verschaeren, die nipt naast vloog.

   

  Op het uur kregen we zowaar even een versnelling van de thuisploeg. Didillon moest twee keer ingrijpen bij scherpe voorzetten van Marecek en Tirpan, de Franse doelman liet zich niet verrassen en deed wat hij moest doen.

   

  Halfweg de tweede helft was het toch weer Anderlecht dat scoorde. Invaller Gerkens kwam goed ingelopen op een gemeten voorzet van Milic en kopte de 0-2 voorbij een kansloze Verhulst, die net daarvoor nog Verschaeren van een doelpunt had gehouden.

   

  Heel even laaide de Lokerse hoop nog op toen Cevallos tien minuten voor affluiten de aansluitingstreffer voorbij Didillon vlamde. Er volgde nog een soort slotoffensief, maar dat leverde niets meer op. Het onvermijdelijke einde viel niet meer te ontlopen voor Lokeren, dat na 23 seizoenen afscheid moet nemen van de hoogste klasse.

  Spelers en supporters van Lokeren nemen afscheid van Eerste klasse

  Reacties uit het Lokerse kamp:

  • Olivier Deschacht: "Ik geloof niet in mirakels. Ik had het al een tijdje opgegeven. Niet op het veld, want ik geef altijd alles, maar het is duidelijk dat we te weinig kwaliteit hebben, zowel defensief als offensief. We waren gewoon niet goed genoeg om in eerste klasse te blijven. Ik hoop ook niet op iets extrasportiefs om alsnog in eerste klasse te blijven. En als het toch zo zou gebeuren, dan moeten hier veel dingen veranderen op Lokeren."

   

  • Killian Overmeire: "Het was al enkele weken duidelijk dat het heel moeilijk zou worden, maar het mirakel is niet gebeurd. Ik hoop vooral dat we hier lessen uit trekken voor het volgende seizoen. Er moet nu een ambitieus project op poten worden gezet, zodat Lokeren kan herleven. Als dat mogelijk is, wil ik er ook mijn schouders onder zetten."

   

  • Glen De Boeck: "We hebben niet tegen een goed Anderlecht gespeeld, maar het was ook geen goed Lokeren. De eerste tien minuten waren wel nog goed, maar dan moet je ook die eerste kans afmaken. Nu krijg je zelf een tegendoelpunt bij de eerste kans van Anderlecht. Als je in 28 matchen maar 25 keer scoort, weet je natuurlijk waar je probleem ligt. We zijn nu mathematisch zeker van sportieve degradatie. Al de rest hebben we niet in handen. We lezen veel in de pers, maar daar moeten wij ons nu niet mee bezighouden. Wij moeten dit nu analyseren en dan een nieuw plan schrijven."

  Rutten: "Vreemd hoe het wedstrijdbeeld verandert"

  • Anderlecht-coach Fred Rutten: "We hadden het onszelf zo gemakkelijk kunnen maken, maar plots verandert het wedstrijdbeeld. Dat is heel vreemd. Dat is de wisselvalligheid van dit team. Na de 0-2 kun je een derde en een vierde goal maken, maar dat gebeurt niet en dan is het op het einde nog billen knijpen. Ik kan er nog niet de vinger op leggen waardoor dat komt. Volgens mij ligt dat aan het vervelende jaar dat Anderlecht achter de rug heeft. De praktijk is dat wij niet gemakkelijk een wedstrijd kunnen winnen. Ik hoop dat dat nog komt dit seizoen."

  Overmeire: "De hardste klap is gekomen na Zulte Waregem"

  Deschacht: "Na de match tegen Standard had ik het mentaal opgegeven"

  Gerkens: "Beetje een typische goal voor mij"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Het is voorbij! Lokeren verliest met 1-2 van Anderlecht en degradeert na 23 seizoenen uit de hoogste klasse. .
  3. Gele kaart voor Sven Kums van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 92
  4. tweede helft, minuut 90. 4 minuten extra. Er worden 4 minuten bijgeteld. Wat kan Lokeren nog?
  5. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Anderlecht, Edo Kayembe erin, Peter Zulj eruit
  6. tweede helft, minuut 87. Het is bewonderenswaardig hoe Lokeren ervoor blijft gaan. Musona duikt nog eens op in de zestien meter, maar hij moet zijn meerdere erkennen in Obradovic.
  7. tweede helft, minuut 85. "Het publiek weet dat het onvermijdelijke te gebeuren staat, maar moedigt de ploeg toch nog aan.". Peter Vandenbempt op Sporza Radio.
  8. tweede helft, minuut 83. Plots slaat de vlam in de pan op Daknam. Benchaib verstuurt een scherpe voorzet vanaf links, Saroka wordt nét niet bereikt. Stel je voor!
  9. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 81 door José Cevallos van KSC Lokeren. 1, 2.
  10. tweede helft, minuut 81. Cevallos scoort! Daar is de aansluitingstreffer van Lokeren! Veel verschil zal het allicht niet meer maken, maar Cevallos maakt er met een fraaie knal nog 1-2 van. Nog negen minuten op de klok.
  11. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij KSC Lokeren, Mehdi Terki erin, Lukáš Marecek eruit
  12. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Anderlecht, Ivan Obradovic erin, Antonio Milic eruit
  13. tweede helft, minuut 75. Zulj zonder overtuiging. Bolasie wil er nog wat van maken. Hij versnelt door de as van het veld en bedient Zulj, die de bal met een slap tikje naast duwt.
  14. tweede helft, minuut 74. Nog een kwartier op de klok, maar dat lijkt een maat voor niets te worden. Lokeren degradeert, tenzij er op extrasportief vlak nog iets uit de lucht zou vallen.
  15. Gele kaart voor Peter Zulj van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 72
  16. tweede helft, minuut 68. Vervanging bij KSC Lokeren, Amine Benchaib erin, Ari Skúlason eruit
  17. tweede helft, minuut 67. Gerkens valt in en scoort. Het wordt dan toch 0-2: Milic verstuurt een gemeten voorzet richting de pas ingevallen Gerkens, die met het hoofd voor een dubbele voorsprong zorgt voor Anderlecht. Over en sluiten voor Lokeren?
  18. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 67 door Pieter Gerkens van Anderlecht. 0, 2.