Ruud Vormer
78'
Ruud Vormer
3 - 1

Nummer 2 Club Brugge heeft de topper tegen nummer 1 Genk helemaal naar zijn hand gezet: 3-1. Club greep een haast onherkenbaar Genk - andermaal zonder Pozuelo in de basis -meteen bij de keel en verkleint de kloof tot 8 punten.

Bekijk de goals uit Club Brugge - Genk (3-1)

Club Brugge - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Het eerste fluitsignaal van Erik Lambrechts joeg het vuur in de benen van de thuisploeg en haalde de kracht uit die van Genk. Club domineerde van minuut 1 tot minuut 94.
  • Man van de match: Siebe Schrijvers zette het dominante wedstrijdbegin om in een 2-0-voorsprong met een haarfijne assist en een knappe volley.
  • Opvallend: De eerste uitnederlaag van Racing Genk is er meteen één die op het mentale vlak kan doorwegen. Genk hoopte op een kloof van 14 punten, maar ziet Club naderen tot op 8 punten.

Blauw-zwart bepaalt van hij het begin het wedstrijdverkeer

14, 11 of 8 punten. De kloof tussen Genk en Club was vooraf hét gesprekonderwerp in de Belgische voetbalwereld. Een overwinning van Genk zou volgens sommigen al meteen de titelstrijd een beslissende richting geven, maar Club wilde in eigen huis en op een slechte grasmat maar wat graag drie punten afsnoepen van de Genkse voorsprong.

Die intentie maakte de thuisploeg meteen duidelijk. Van bij het eerste fluitsignaal drukte Club de bezoekers achteruit. Het slechte veld, waar blauw-zwart al een aantal matchen op speelde, bleek in het voordeel van de karakterploeg die Club is. Genk kon niet het geliefkoosde handboekvoetbal op de mat leggen en vond geen oplossing zonder Pozuelo. De Limburgers werden dit seizoen niet eerder zo overpowered.

De 0-0 bleef twintig minuten op het bord. Het openingsdoelpunt had vroeger kunnen vallen, maar de organisatie werd toen pas uit verband gespeeld door een haarfijne assist van Schrijvers. Mata zette de logische 1-0 op het bord. Zijn dolenthousiaste viering leverde hem wel een hamstringblessure en applausvervanging op.

Genk kon niet reageren. Het kreeg geen poot aan de zandgrond in Jan Breydel en werd compleet weggespeeld in een perfecte eerste helft van Club. Siebe Schrijvers trapte zich met een fraaie volley tot man van de match. De 2-0 aan de rust was niet eens overdreven.

Vormer bij de toss: "Lekker veldje hé?", ref Lambrechts: "Ik heb er al beter gezien”

Ook Pozuelo kan het tij niet keren

Clement moest wat doen. Hij haalde Ingvartsen naar de kant en bracht met Gano een extra aanvaller. De veelbesproken Pozuelo (voor Paintsil) kreeg eveneens 45 minuten om zijn ploeg weer in de wedstrijd te brengen.

Het uur naderde en in tegenstelling tot een vlugge aansluitingstreffer kreeg Genk twee kansen om de oren. De richting van de eerste helft werd doorgetrokken in de tweede. Behalve met wat flauwe afstandsschoten kon Genk niet in de buurt komen van de Brugse doelmond.

Wat al voetballend niet lukte, moest dan maar gebeuren op een stilstaande fase. Samatta kopte de onverwachte aansluitingstrekker na een hoekschop in het doel. De Genkse hoop laaide op, maar Vormer drukte die meteen de kop in. Hij kwam prima voor zijn mannetje op een lage voorzet van Diatta en zette de beslissende 3-1 op het bord.

14 punten voorsprong had Genk kunnen hebben. Een enorme kloof en naast een zege op het veld ook een mentale overwinning. Niet dus, Club Brugge verkleint de kloof tot 8 punten en kan van een mentaal momentum profiteren om verder aan de achterstand te knabbelen.

Te hard gevierd? Mata grijpt niet lang na dolenthousiaste viering naar zijn bil

Leko: "Ik beloof dat we spanning zullen brengen in de play-offs"

De fonkelende oogjes van Leko na de wedstrijd spraken boekdelen. "We wilden laten zien dat Club Brugge de beste ploeg van België is en dat hebben we vandaag gedaan. Ik vind dat de 3-1-uitslag onze prestatie zelfs niet genoeg in de verf zet. 5-1 of 6-1 had niet overdreven geweest."

"Er werd al te vaak negatief over onze club bericht. De grasmat is slecht, de trainer is slecht, de spelers presteren ondermaats. Behaalde zeges werden niet beoordeeld op onze kwaliteiten, maar toegedicht aan een off-day van de tegenstander. Vandaag hebben we geantwoord met een knalprestatie. Dit Club Brugge was van begin tot einde top."

"Ik zou er een aantal spelers kunnen uitlichten. Schrijvers en Vormer vielen op door hun doelpunten, maar iedereen speelde op zijn beste niveau. Ook degenen die in al hun eenvoud waakten over de perfecte organisatie."

"De kloof is nu 8 punten, maar kunnen er op deze manier snel 6, 3, 2 of 0 worden. In topwedstrijden staan we er altijd. Genk speelt een heerlijk seizoen met knap voetbal, maar wij lieten dat vandaag niet toe. Ik beloof dat Club Brugge spanning zal brengen in de play-offs", klinkt het overtuigd.

Clement: "Het was een wedstrijd van jongens tegen mannen"

"De eerste helft bepaalde de richting van het spel. We speelden als jongens tegen mannen. We wonnen geen duels, konden op dit veld niet ons geliefkoosde voetbal brengen en probeerden het met een ander soort voetbal. Met twee spitsen wilden we sneller op zoek gaan naar diepgang, maar dat kwam er helemaal niet uit. Misschien hadden we wel te veel zelfvertrouwen", zag ook Genk-coach Philippe Clement.

"De tweede helft was beter, maar het kwaad was dan al geschied. De dubbele achterstand bleek te groot. Of we beter werden door Pozuelo? Het heeft invloed gehad, net als Vanaken bij Club en Carcela bij Standard is hij onze draaischijf. Ik kan echter niet op hem rekenen tijdens de trainingsweek en dat is vervelend. Dat beïnvloedt ook de ploeg."

"De kloof is nog altijd groot, maar van een mentale tik wil ik niet spreken. Ons niveau was maar één helft ondermaats. In de tweede hebben we onze voet naast die van Club kunnen zetten, maar konden we onze kansen niet verzilveren. Al het goede van de voorbije maanden wil ik niet in twijfel trekken door die eerste 45 minuten", sluit Clement zijn interview af.

Vormer: "Denk dat ze Pozuelo wel missen"

Schrijvers: "Ik zal die 14 jaar bij Genk nooit vergeten"

Gano: "We hebben de match in de eerste helft verloren"

90+5'

Finito!

Club Brugge verkleint met een 3-1-overwinning de achterstand op leider Genk tot 8 punten. Een oververdiende en belangrijke zege tegen een onherkenbaar Genk.
90+4'
90+4'
90+3'

"In tegenstelling tot de grote gemiste kans van Openda in de Champions League, maakt deze misser niks uit. Club heeft de kloof teruggebracht tot 8 punten."

Peter Vandenbempt, Sporza Radio
90+2'
Perfecte voorzet van de verdienstelijk ingevallen Amrabat. Openda mist de grote kans op 4-1.
90+1'
Er komen vier minuten extra tijd bij. De ingevallen Openda duikt de hoek in en probeert er zo al dertig seconden van af te snoepen.
90+1'

89'
Malinovski is gefrustreerd door de non-match die hij en zijn ploegmakkers hebben gespeeld. Een gemene tik kost hem geel.
87'
86'
Als Genk al een slotoffensief ambieert, breekt Leko dat telkens gewiekst af met een wissel. Club geeft dit niet meer uit handen. Genk gelooft er schijnbaar zelf niet meer in.
84'
Applauswissel voor één van de beste Bruggelingen. Siebe Schrijvers deed zijn duit in het zakje met een assist en een doelpunt en wordt afgelost door Nakamba.
82'
Malinovski heeft een granieten linkerbeen en mikt daarmee een schot op de knikker van Denswil, die geen krimp geeft.
82'
Mechele speelt opvallend sober vandaag en dat is exact wat je van een verdediger verwacht. Hij houdt Samatta haast laconiek van een schietkans door een prima loopactie. Sterke partij weer van de centrale man achterin.
79'
Vijf dolle minuutjes. Ook de eerste kans na Vormers doelpunt is gevaarlijk. Gano stuit op Horvath, die zijn vertrouwen vandaag toch weer wat heeft kunnen opkrikken.
79'

Vormer doet Genkse hoop teniet

Neen dus. Een minuut later drukt Vormer de Genkse hoop meteen de kop in. Opnieuw een dubbele voorsprong dus voor Club. En een mentale tik voor Genk. Match gespeeld?