• home
 • video
 • pas verschenen

  Play-off I blijft in gevaar voor Anderlecht na 0-0 tegen Z.Waregem

  einde
  00
  1. 45' - Verv. Ivan Obradovic door Antonio Milic
  1. 90+4' - Geel - Chris Bedia
  2. 84' - Verv. Idrissa Sylla door Chris Bedia
  3. 80' - Verv. Yari Verschaeren door Alexis Saelemaekers
  4. 71' - Geel - Yannick Bolasie
  5. 64' - Verv. Nany Dimata door Ivan Santini
  6. 63' - Geel - Davy De fauw

  Anderlecht heeft zijn tanden stukgebeten op Zulte Waregem. Het kon niet scoren, maar heeft geluk dat Gent verloor. Zo springt het alsnog naar plaats 6, maar coach Fred Rutten pakt amper 4 op 12 in 2019. De Nederlander blijft strijdvaardig: "Zolang alles open is, moeten we  ervoor blijven gaan."

  Anderlecht - Zulte Waregem in een notendop:

  • Sleutelmoment: Kort voor het einde kroont Zulj zich na een matige wedstrijd bijna nog tot matchwinnaar. Hij dribbelt zich naar een uitgelezen kans, maar ziet z’n schot op de lat stranden.
  • Man van de match: Théo Bongonda was weer de man met de ideeën bij Zulte Waregem. Z’n knappe retro werd afgekeurd, maar ook nadien maakte hij het Anderlecht knap lastig. Scoren lukte niet, dankzij een knappe redding van Didillon.
  • Opvallend: Een punt pakken bij Anderlecht, Zulte Waregem maakte het maar zelden mee. De laatste keer dat dat lukte, was 4 jaar geleden. Ook toen werd het 0-0. Daarna hield Anderlecht, alle competities samen, 6 keer op rij de punten thuis.

  Ook Bolasie krijgt paars-witte motor niet op gang

  Zes finales om PO I te halen, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Zulte Waregem. De opdracht voor Anderlecht was zonneklaar en de start van de thuisploeg was veelbelovend. Het was wel Zulte Waregem dat scoorde met een knappe retro van Bongonda, maar zijn goal werd afgekeurd voor buitenspel.
   

  Gaandeweg verloor Anderlecht z’n controle. Zulte Waregem ging meer en meer op de helft van paars-wit spelen, vooral Bongonda maakte het Anderlecht lastig. Bij de thuisploeg wou Bolasie zich tonen bij z’n eerste basisplaats, maar de nieuwkomer verslikte zich al te vaak in z’n acties.

   

  Veel paars-wit doelgevaar was er dus niet te zien, maar ook aan de  overkant was het armoe troef. Didillon moest zich enkel tonen op schoten van De Pauw en Didillon. Iets voorbij het halfuur wou Dimata een penalty na een duel met Pletinckx. Maar zowel ref Verboomen als de mannen in het busje zagen het anders.

  Kara speelt zijn schoen kwijt bij het wegtrappen van de bal

  Winning goal van Zulj strandt op de lat

  Net als in de eerste helft begon Anderlecht ook veelbelovend aan de tweede helft. Bolasie legde de bal met z’n borst goed terug op Zulj, maar die kreeg z’n schot niet voorbij Bossut. Het antwoord van Zulte Waregem kwam meteen: Didillon voorkwam de 0-1 op een gekruist schot van Bongonda.

   

  Anderlecht besefte de noodzaak, maar kon dat amper vertalen in concreet doelgevaar. Bossut werd enkel op de proef gesteld op een knappe vrije trap van Kums. Een kwartier voor het einde werd Zulj perfect gelanceerd door Verschaeren, maar de Oostenrijker handelde te traag en botste alweer op Bossut.

   

  Een deel van de Anderlecht-aanhang kon het niet meer aanzien en verliet vroegtijdig het stadion. Zij misten dé kans voor Anderlecht kort voor het einde. Na een knappe dribbel haalde Zulj hard uit vanaf het halve maantje, maar z’n schot spatte uiteen op de lat. 

  Bongonda toont hoe je een bal uit de lucht haalt

  Zulj: "Ik had moeten scoren"

  • Peter Zulj (Anderlecht): "Het was een frustrerende avond. Ik had drie goede kansen, maar ik scoorde niet. Ik moet me excuseren bij het team, ik weet dat ik had moeten scoren. Er is druk, maar we proberen rustig te blijven. We weten dat de kwaliteit er is en dat willen we tonen. Vandaag wilden we winnen, maar dat is niet gelukt. We weten dat bepaalde zaken beter kunnen en daar moeten we aan werken voor volgende week. Er zijn nog genoeg wedstrijden, we moeten die winnen. We hebben de punten nodig."
  • Davy De fauw (Zulte Waregem): "Het was het moment op hier punten te pakken, daar geloofden we ook in. Bongonda heeft vandaag laten zien wat hij kan. Hij was een gesel voor Anderlecht. We wisten dat als we in de tweede helft de eerste 15 minuten goed zouden doorkomen, het publiek onrustig zou worden. Dat straalde af op de spelers. Daardoor kregen we nog enkele kansen, jammer genoeg gingen die niet binnen. We zijn nu aan een goede reeks bezig en die willen we doortrekken tot het einde van het seizoen.”
  • Fred Rutten (trainer Anderlecht): "Je doet alles wat in het vermogen zit en dan verdien je eigenlijk een overwinning, maar je komt uiteindelijk niet tot scoren. Dan is het best wel zuur dat je maar 1 punt hebt. We hebben een aantal kansen gehad. Ook in de eerste helft, ook al vond ik die niet zo goed als de tweede helft. Toen zat er wat meer leven in, maar ook meer overleg. Maar toch kan het overleg veel beter. Vlak voor de rust kregen we enkele goede kansen om te scoren. Als je dan met 1-0 de rust ingaat, is de wedstrijd gelopen. Zulte Waregem had het wel goed neergezet, daardoor was er weinig ruimte voor ons. De momenten dat je kan scoren, moet je ook een beetje geluk hebben. Als je bovenin speelt zoals andere jaren maak je wel dat ene doelpunt. Zolang alles open is,  moeten we ervoor blijven gaan. Dat gaan we ook doen, maar het is hard werken."
  • Francky Dury (trainer Zulte Waregem): "Er waren veel momenten in de wedstrijd dat we goed meegevoetbald hebben. In de tweede helft hebben we wel enkele moeilijke momenten gehad. Maar Bossut heeft ook geen spectaculaire reddingen moeten doen. Bongonda is wel nog erg dicht bij een doelpunt geweest. Hij groeit al enkele weken naar een hele goede vorm. Hij is heel sterk bezig. Zo’n speler moet op het einde van het seizoen beloond worden met een vertrek naar een mooie ploeg."

  Rutten: "Zolang POI mogelijk is zullen we daarvoor vechten"

  Zulj: "Ik weet dat ik vandaag had moeten scoren"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Einde. De situatie wordt steeds penibeler voor Anderlecht. De broodnodige thuisoverwinning tegen Zulte Waregem bleef uit, paars-wit kwam niet verder dan een 0-0-gelijkspel.
  2. tweede helft, minuut 94. Het wordt toch nog spannend in de absolute slotfase. Bolasie haalt van dichtbij uit en dwingt zo nog een hoekschop af. Maar die levert geen kans meer op.
  3. Gele kaart voor Chris Bedia van Zulte Waregem tijdens tweede helft, minuut 94
  4. tweede helft, minuut 92. De extra 4 minuten zitten er bijna op. Anderlecht dreigt naast de broodnodige zege te grijpen.
  5. tweede helft, minuut 90. Zulj op de lat! Zulj forceert het bijna nog op z'n ééntje. Hij dribbelt zich vrij en haalt hard uit vanaf het halve maantje. Zijn pegel strandt op de lat. Pech voor Anderlecht.
  6. tweede helft, minuut 89. Een deel van de Anderlecht-aanhang heeft het wel gezien en verlaat het stadion. Hun team stevent alweer af op een teleurstellend resultaat.
  7. tweede helft, minuut 87. Saelemaekers gaat voor eigen succes met een verre knal, maar krijgt z'n schot niet tussen de palen. Even voordien kreeg Milic de hele thuisaanhang over zich heen na een dramatisch getrapte voorzet. Een publiekslieveling zal hij wellicht nooit worden.
  8. tweede helft, minuut 86. Het spel ligt nu heel vaak stil. Na Baudry is het nu De Pauw die blijft liggen. De tijd begint steeds meer te dringen voor Anderlecht.
  9. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Zulte Waregem, Chris Bedia erin, Idrissa Sylla eruit
  10. tweede helft, minuut 83. Marc Coucke kijkt bedenkelijk toe, geflankeerd door Mbo Mpenza en Mark De Man. Bij Zulte Waregem wordt Sylla intussen naar de kant gehaald voor Bedia.