• home
 • video
 • pas verschenen

  Genk ontspoort trein van Standard en zet titelambities weer kracht bij

  1. 38' - Geel - Sébastien Dewaest
  2. 28' - Geel - Zinho Vanheusden
  1. 90+2' - Verv. Alejandro Pozuelo door Ivan Fiolic
  2. 87' - Doelpunt - Mbwana Samatta (2 - 0)
  3. 86' - Geel - Paul José Mpoku
  4. 85' - Verv. Leandro Trossard door Marcus Ingvartsen
  5. 80' - Verv. Razvan Marin door Milos Kosanovic
  6. 79' - Verv. Joseph Paintsil door Dieumerci Ndongala
  7. 72' - Verv. Moussa Djenepo door Alen Halilovic
  8. 70' - Geel - Merveille Bokadi
  9. 67' - Doelpunt - Mbwana Samatta (1 - 0)
  10. 51' - Verv. Gojko Cimirot door Samuel Bastien
  67'Mbwana Samatta1 - 0
  87'Mbwana Samatta2 - 0

  Racing Genk is zowel sportief als mentaal als winnaar uit de topper tegen Standard gekomen. Aangever Maehle en afwerker Samatta maakten het verschil tegen een ontgoochelend Standard, dat zijn eerste nederlaag in 8 duels lijdt.

  Genk-Standard in een notendop

  • Sleutelmoment: Standard kan na een matige match alsnog met een punt gaan lopen in de slotfase, maar gelegenheidsaanvaller Vanheusden mist onbegrijpelijk voor doel. Aan de overkant wordt het koud gepakt door Samatta.

   

  • Man van de Match: Niet Pozuelo of Malinovski zorgden voor het vernuft bij Genk, maar wel de onvermoeibare rechtsachter Joakim Maehle. De Deen pakte zowel bij de 1-0 als de 2-0 uit met een subtiele steekbal naar respectievelijk Trossard en Samatta.

   

  • Statistiek: Ally Samatta scoorde zijn 18e en 19e doelpunt van het seizoen en neemt een stevige optie op de titel van de topschutter. Met nog 15 matchen voor de boeg kan hij zelfs voor het eerst sinds Wesley Sonck (2002) de kaap van de 30 goals halen. 

   

  Bekijk de goals uit Genk-Standard (2-0)

  Onmondig Standard, ongelukkig Genk

  Standard was de voorbije weken door de competitie gewalst en leek zich als dé belangrijkste uitdager voor Genk op te werpen. De leider was er dan ook op gebrand om het tegendeel te bewijzen.

   

  Genk had Standard ook bijna de hele match in de tang, al werd het ook geholpen door de aanvallende onmondigheid van Standard. Zonder aanspeelpunt Emond liepen Lestienne, Carcela en Djenepo wat verloren. Genk slaagde er bovendien in de aanvoer af te sluiten.

   

  In de 1e helft had Genk aanvallend ook niet zo veel om zich op de borst te kloppen, al werd de kwaliteit van de doelen zowel door Trossard (lat) als Malinovski (paal) getest.

  Genk krijgt na de rust wel wat het verdient

  Het niveau in de 2e helft nam aanvankelijk een duik, maar een uitbraak van Maehle zorgde voor een doorbraak in de match. De Deen vond de ruimte in de rug van de Standard-defensie. Ochoa stopte Trossard eerst nog af, Samatta kon helemaal vrijstaand niet meer missen.

   

  Niet veel later stond het bijna al meteen 2-0, maar voor de 3e keer werkte het doelkader niet mee. Deze keer was het Pozuelo die zijn vrijschop op de paal zag wegspringen.

   

  Preud'homme had weinig aanvallende wisselmogelijkheden en dus koos hij ervoor om de opnieuw sterk spelende Vanheusden vooraan te posteren. Dat pakte bijna geweldig uit, ware het niet dat hij aan de 2e paal voor open doel miste.

   

  Op de counter die volgde was het wel prijs voor Genk. Opnieuw Maehle met de dieptepass. De afwerking voor Samatta was opnieuw een koud kunstje, zijn 19e competitiegoal van het seizoen al.

   

  Carcela had met een geniale ingeving nog voor wat Luikse troost kunnen zorgen, maar de schade was al aangericht. Genk zet Standard op 14 punten en eerste achtervolgers Club en Antwerp (die later nog spelen) op 12. De titel komt weer een stap dichterbij...

  Speelde emotionele Pozuelo zijn laatste wedstrijd voor Genk?

  Clement: "Een propagandamatch"

  • Philippe Clement (coach Genk): "Het was een fantastische avond. We hadden een moeilijke week, maar hebben die geweldig kunnen afsluiten. Ik had vooraf gezegd dat we er een propagandamatch van wilden maken en dat is ook gelukt. Mede dankzij Standard, dat ook wou voetballen. Genk is een fantastisch geheel op dit moment. Dat moeten we nog 3 maanden vasthouden. Dan kan het een héél mooi seizoen worden."

   

  • Michel Preud'homme (coach Standard): "Deze zege voor Genk is 100% verdiend. Wij waren niet op niveau omdat we geen aanvallers hadden en omdat ik 2 middenvelders van het veld heb moeten halen met griep. Daarnaast misten we ook nog 2 rechtsachters. Je kunt wel puzzelen, maar eens houdt het op."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde: 2-0. Laforge maakt er een eind. Genk zet eerste achtervolgers Club Brugge en Antwerp op 12 punten en kan nu de rest van het weekend achterover leunen.
  2. tweede helft, minuut 94. Malinovski steekt het hele veld over en wil zelf uithalen, maar beseft net op tijd dat hij zijn ploegmaats moet betrekken. Samatta gaat voor een hattrick, maar het is een slap balletje.
  3. tweede helft, minuut 93. "Ook mentaal is dit een belangrijke zege voor Genk.". Peter Vandenbempt (Sporza).
  4. tweede helft, minuut 92. Bijna de fraaie 2-1. Carcela nog even met een nummertje. Hij laat een bal opwippen en schiet in één tijd nonchalant op de lat.
  5. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij KRC Genk, Ivan Fiolic erin, Alejandro Pozuelo eruit
  6. tweede helft, minuut 91. Fiolic mag nog enkele minuten verzamelen. Hij komt Pozuelo vervangen.
  7. tweede helft, minuut 91. 4 minuten extra tijd. .
  8. tweede helft, minuut 90. Carcela pikt de bal af voor de neus van zijn (gefrustreerde) ploeggenoot Halilovic. Die frustratie groeit nog wanneer hij ziet dat Carcela niet meer heeft te bieden dan een onschuldige plaatsbal.
  9. tweede helft, minuut 88. "Het publiek in de Luminus Arena neemt nu al een voorschotje op het titelfeest.". Peter Vandenbempt (Sporza).
  10. tweede helft, minuut 87. GOAL: Samatta 2-0. Aan de overkant slaat Genk toe. Opnieuw is Maehle de man van de opening. Samatta heeft iets meer werk dan bij zijn 1e treffer, maar dit varkentje wordt vakkundig gewassen.